Τα χαρακτηριστικά ενός εγωιστή: Τι πρέπει να ξέρετε

Γνωρίζατε ότι ο εγωισμός μπορεί να δικαιολογηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις; Το να είσαι άνθρωπος που διαχειρίζεται τον εαυτό του, μπορεί να θέτει όρια και να προσέχει πώς περνούν το χρόνο του είναι καλό. Είναι όλα σχετικά με το μέτρο.
Τα χαρακτηριστικά ενός εγωιστή: Τι πρέπει να ξέρετε
Elena Sanz

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Elena Sanz.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Μπορείτε να αναγνωρίσετε έναν εγωιστή όταν βρίσκεστε μπροστά του; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός εγωιστή και πώς μπορείτε να τον ξεχωρίσετε;

Τα χαρακτηριστικά ενός εγωιστή είναι εύκολο να εντοπιστούν. Η διατήρηση σχέσεων είναι συχνά περίπλοκη για αυτούς τους ανθρώπους, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν κάποια πλεονεκτήματα στο να είσαι εγωιστής.

Ο Jacinto Benavente, ένας Ισπανός δραματουργός έλεγε ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι λίγο άπληστοι με τις δικές τους ανάγκες για να βελτιώσουν τον κόσμο γύρω τους. Το σημερινό άρθρο θα σας πει πώς να αναγνωρίσετε έναν εγωιστή και ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός εγωιστή.

Τι είναι εγωισμός;

Ας ξεκινήσουμε με τον ορισμό του, το The Merriam-Webster ορίζει τον εγωιστή ως αυτόν «που ασχολείται υπερβολικά ή αποκλειστικά με τον εαυτό του: αναζητώντας το δικό του πλεονέκτημα, την ευχαρίστηση ή την ευημερία χωρίς να λαμβάνει υπόψη τους άλλους».

Οι εγωιστές άνθρωποι όχι μόνο δεν μοιράζονται αλλά τα θέλουν όλα για τον εαυτό τους. Μπορείτε να φανταστείτε τις πολλές συγκρούσεις στις σχέσεις τους. Αυτό συμβαίνει επειδή το μοίρασμα και η γενναιοδωρία είναι η βάση για τη συνεργασία με άλλους.

Αστείο αλλά μπορούμε να αντιληφθούμε τον εγωισμό μόνο στους άλλους. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι δικαιολογούν τις δικές τους εγωιστικές στάσεις ενώ διαμαρτύρονται για τον εγωκεντρισμό των άλλων.

Τα χαρακτηριστικά ενός εγωιστή

Τώρα ξέρετε λίγο περισσότερα για το τι είναι εγωισμός, οπότε πιθανότατα γνωρίζετε ήδη πώς να προσδιορίσετε έναν εγωιστή. Ελέγξτε μερικά από τα πιο σημαντικά παρακάτω, δείτε αν κάποιος έρχεται στο μυαλό σας αφού τα διαβάσετε.

Άπληστος άνθρωπος.
Ένα εγωιστικό άτομο είναι πολύ δεμένο με τα χρήματα και είναι άπληστο επίσης.

Ένας εγωιστής προσπαθεί πάντα να εκμεταλλεύεται τους άλλους

Οι εγωιστές δεν ενοχλούνται να ποδοπατούν τους γύρω τους για να πάρουν αυτό που θέλουν, είτε ξοδεύουν λιγότερο είτε εκμεταλλεύονται μια κατάσταση για να ανέβουν στη δουλειά τους. Τελικά, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι ίδιοι, τα δικά τους συναισθήματα.

Δεν μοιράζονται ποτέ

Ένας εγωιστής μοιράζεται μόνο όταν δεν έχει άλλη επιλογή και δεν του αρέσει καθόλου. Είναι σπάνιο να δανείσουν κάτι και πάντα θα βρίσκουν δικαιολογία για να μην το κάνουν.

Χαρακτηριστικά ενός εγωιστή: Χειραγώγηση

Η χειραγώγηση είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και οι σχέσεις με έναν εγωιστή συνήθως τελειώνουν άσχημα. Αυτό συμβαίνει επειδή σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους και χρησιμοποιούν κυρίως άλλους.

Χαρακτηριστικά ενός εγωιστή: Τους λείπει η ενσυναίσθηση

Ένα εγωιστικό άτομο δεν νοιάζεται για τους άλλους επειδή τους λείπει η ενσυναίσθηση. Έτσι, είναι το αντίθετο των ταπεινών και είναι πραγματικά πεπεισμένοι ότι ο κόσμος περιστρέφεται γύρω τους. Η αυτοεκτίμησή τους τους κάνει να πιστεύουν ότι οι άλλοι είναι τυχεροί που κάνουν πράγματα για αυτούς.

Ένας εγωιστής δεν έχει εμπιστοσύνη στους άλλους

Αυτό το χαρακτηριστικό είναι κάπως αστείο. Οι εγωιστές στερούνται ενσυναίσθησης και χρησιμοποιούν τους άλλους για δικό τους όφελος και έτσι, είναι αρκετά δύσπιστοι. Μπορεί να είναι απλώς μια δικαιολογία για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους.

Υπάρχουν πλεονεκτήματα στο να είστε εγωιστής;

Υπάρχουν πλεονεκτήματα στο να είστε εγωιστής και να σκέφτεστε μόνο τον εαυτό σας σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Πράγματι, υπάρχουν στιγμές που πρέπει να δώσετε προτεραιότητα στα δικά σας συναισθήματα και να πάρετε αποφάσεις με βάση αυτά.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

  • Βοηθάει στον καθορισμό ορίων, καθώς μερικοί δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν και δεν συνειδητοποιούν καν ότι μπορούν να εκμεταλλευτούν άλλους. Το να είσαι εγωιστής σε αυτές τις περιπτώσεις δεν θα βοηθά.
  • Το να σέβεσαι τις δικές σου προτεραιότητες είναι υγιές. Στην πραγματικότητα, τα πράγματα θα τελειώσουν άσχημα αν δεν το κάνετε. Πρέπει πάντα να φροντίζεις πρώτα τον εαυτό σου.
  • Θα εργαστείτε καλύτερα, θα έχετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στη δουλειά και θα φτάσετε ακόμη και σε ηγετικές θέσεις όταν ο εγωισμός σας είναι υγιής. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν θα φοβηθείτε να ζητήσετε προαγωγή αν το αξίζετε. Θα μεταφέρετε επίσης την εμπιστοσύνη σας στους υπόλοιπους συναδέλφους σας.
  • Η φροντίδα του σώματος και του μυαλού σας και η ιεράρχηση των αναγκών σας δεν σας κάνει κακό άνθρωπο. Ακριβώς το αντίθετο! Υπάρχει κάτι σαν υγιής εγωισμός.
Ένα άτομο που θέτει όρια.
Το να μάθεις να λες «όχι» είναι μέρος της θετικής διαχείρισης του εγωισμού.

Διαχείριση του εγωισμού

Όπως μπορείτε να δείτε, ορισμένες ποσότητες εγωισμού μπορεί να είναι θετικές και ακόμη και υγιείς.

Στην πραγματικότητα, το να νιώθετε άνετα και να έχετε ψυχική ηρεμία μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες σχέσεις και επαγγελματική εκπλήρωση. Η ισορροπία είναι το κλειδί όμως, είναι εντάξει να είσαι λίγο εγωιστής, απλά φρόντισε να μην ξεφύγεις και περάσεις τη γραμμή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Almeida, T. D., & Dourado, L. M. (2018). Consideraciones sobre el amor, los celos y el egoísmo: una revisión integrativa de la literatura brasileña. Boletim-Academia Paulista De Psicologia38(95), 179-190.
  • Lluch Llopis, Ú. (2020). Una aproximación a la ética de Schopenhauer. Las nociones de egoísmo y compasión.
  • Pinilla-Rodríguez, D., & Sánchez-Recio, P. (2020). El egoísmo en el pensamiento de Thomas Hobbes. Interpretación y racionalidad cooperativa. Cinta de moebio, (69), 241-254.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.