10 πράγματα που πιθανώς δεν γνωρίζατε για τον κόλπο σας

Επειδή ο κόλπος σας καλύπτεται από ινομυϊκό ιστό, μπορείτε να κάνετε ασκήσεις για την ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους, κάτι που συμβάλλει στην πρόληψη προβλημάτων όπως ο εντοπισμένος πόνος και η ακράτεια ούρων.
10 πράγματα που πιθανώς δεν γνωρίζατε για τον κόλπο σας
Diego Pereira

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Diego Pereira.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

10 πράγματα που πιθανώς δεν γνωρίζατε για τον κόλπο σας. Ο κόλπος είναι το όργανο του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος που συνδέει τη μήτρα με το εξωτερικό του σώματος.

Περιλαμβάνει ένα σωλήνα που καλύπτεται από λεπτές βλεννογόνους μεμβράνες, οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση της φυσικής υγρασίας και της απαραίτητης οξύτητας ώστε να προλαμβάνονται οι μολύνσεις.

Επίσης αποτελείται από πολύπλοκους ινομυϊκούς ιστούς που του εξασφαλίζουν την απαραίτητη ελαστικότητα για αρκετές από τις κύριες λειτουργίες του.

Μαζί με το αιδοίο πρόκειται για ένα θεμελιώδες μέρος του γυναικείου σώματος, τόσο για αναπαραγωγικούς σκοπούς όσο και για τη σεξουαλική ευχαρίστηση και την υγεία της γυναίκας.

Όμως υπάρχουν μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία που πολλές γυναίκες εξακολουθούν να αγνοούν και τα οποία είναι ίσως σημαντικό να μάθετε.

Ας ρίξουμε μια ματιά!

1. Ο κόλπος σας αυτοκαθαρίζεται, πράγματα που δεν ξέρετε για τον κόλπο σας

πράγματα που δεν ξέρετε για τον κόλπο σας

Έχετε ποτέ προσέξει τα κολπικά σας υγρά; Υπάρχουν αρκετά είδη υγρών, από διαφανή ως λευκά, τα οποία είναι φυσιολογικά.

Ο σκοπός αυτών των υγρών είναι η διατήρηση της υγιούς βακτηριακής χλωρίδας για την εξάλειψη των επικίνδυνων βακτηρίων, των ιών και των γερασμένων κυττάρων, που διαφορετικά θα έμεναν μέσα στο σώμα.

Γι’αυτό δεν πρέπει να καθαρίζετε τον κόλπο με αρωματικά σαπούνια, πούδρες ή αποσμητικά προϊόντα, επειδή κάτι τέτοιο θα μπορούσε να τον βλάψει.

2. Μπορεί να αλλάξει χρώμα, πράγματα που δεν ξέρετε για τον κόλπο σας

Κατά τη σεξουαλική διέγερση και κατά την εγκυμοσύνη η ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα αλλάζει. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια μικρή αλλαγή στο χρώμα τους.

Μάλιστα τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνου κατά την εμμηνορρυσία ή την εμμηνόπαυση μπορούν να προκαλέσουν την ίδια αλλαγή.

3. Αλλάζει μέγεθος, πράγματα που δεν ξέρετε για τον κόλπο σας

Ο κόλπος αλλάζει μέγεθος κατά τη σεξουαλική επαφή και κατά τον τοκετό. Η συγκέντρωση αίματος στην περιοχή βοηθάει τον κόλπο να διασταλεί προκειμένου να εκτελέσει τις λειτουργίες του.

Επομένως, όσο πιο σεξουαλικά δραστήριες είστε, τόσο πιο πιθανό είναι ο κόλπος σας να είναι μεγαλύτερος.

4. Μπορεί να δυναμώσει

πράγματα που δεν ξέρετε για τον κόλπο σας

Η τακτική εκτέλεση ασκήσεων που εστιάζουν στο πυελικό έδαφος συνεισφέρει στην ενδυνάμωση των μυών στον κόλπο.

Εκτιμάται ότι μία στις τρεις γυναίκες παρουσιάζουν κάποιου είδους δυσλειτουργία στο πυελικό έδαφος, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτό οδηγεί σε ακράτεια ούρων, πόνο στην ουροδόχο κύστη και κάψιμο κατά την ούρηση.

5. Είναι αδύνατον να χάσετε κάτι μέσα στον κόλπο σας

Στο πάνω μέρος του κόλπου βρίσκεται ο τράχηλος, που έχει ένα άνοιγμα τόσο μικρό που μόνο μικροσκοπικό υλικό όπως το σπέρμα μπορεί να περάσει.

Όποτε κάτι εισάγεται στον κόλπο, δεν μπορεί να πάει πουθενά αλλού επειδή δεν υπάρχει άλλη οδός.

Όμως για να αποφύγετε τις σοβαρές μολύνσεις συνιστούμε να μην αφήνετε σεξουαλικά βοηθήματα μέσα στον κόλπο για πολλή ώρα.

6. Μπορεί να βγει έξω

πράγματα που δεν ξέρετε για τον κόλπο σας

Προσοχή! Υπάρχει μια πάθηση που είναι γνωστή ως πρόπτωση μήτρας, η οποία μπορεί να οφείλεται στον τοκετό ή στην αδυναμία του πυελικού εδάφους.

Είναι σημαντικό να μάθετε να αναγνωρίζετε αυτή την πάθηση και να δείτε ένα γιατρό όσο το δυνατόν πιο σύντομα για να λύσετε το συγκεκριμένο πρόβλημα με χειρουργική επέμβαση.

7. Ξαναβρίσκει την ελαστικότητά του

Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό του κόλπου είναι ότι μπορεί να διασταλεί αλλά επιστρέφει εύκολα στο αρχικό του μέγεθος.

Αν και χαλαρώνει περισσότερο κατά τη σεξουαλική επαφή, μετά από μερικά λεπτά επιστρέφει στο φυσιολογικό του μέγεθος.

Τα μόνα πράγματα που μπορεί να τον κάνουν πιο χαλαρό είναι οι αλλαγές που φέρνει η ηλικία και ο αριθμός των τοκετών.

8. Έχει το ίδιο pH με ένα ποτήρι κρασί

Ένα αρκετά ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι το pH του κόλπου είναι το ίδιο με ένα ποτήρι κρασί. To pH του κόλπου μπορεί να κυμαίνεται από 3,8 ως 4,5 και το κρασί έχει pH μεταξύ 3 και 4, ανάλογα με την ποικιλία.

9. Μπορεί να σώσει ζωές

πράγματα που δεν ξέρετε για τον κόλπο σας

Τα αναπλαστικά ενδομητρικά κύτταρα που περιέχονται στο αίμα της περιόδου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας.

Είναι γνωστά ως βλαστοκύτταρα και έχει αποδειχτεί ότι έχουν θετική επίδραση στην αντιμετώπιση καρδιακών προβλημάτων σε πολλούς ανθρώπους.

Αρκετές θεραπείες και ιατρικές μελέτες σήμερα βασίζονται σε αυτή τη γνώση για τη δημιουργία διαφορετικών τύπων νέων σωματικών κυττάρων.

10. Το μέγεθος δεν έχει σημασία, πράγματα που δεν ξέρετε για τον κόλπο σας

Το μέγεθος του κόλπου σας δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το πόσο απολαμβάνετε τις σεξουαλικές επαφές. Ο κόλπος έχει μέγεθος περίπου 7,6 εκατοστά κατά μέσο όρο, ενώ μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 10 εκατοστά κατά τη σεξουαλική διέγερση.

Αυτό δείχνει ότι οποιοδήποτε μέγεθος πέους μπορεί να εισαχθεί εντελώς στον κόλπο, ενώ αν το πέος του συντρόφου σας είναι μεγάλο, ο κόλπος σας μπορεί να προσαρμοστεί και να γίνει και αυτός μεγαλύτερος.

Ενδιαφέρον, έτσι δεν είναι; Να θυμάστε, αν έχετε απορίες, μπορείτε πάντα να ρωτήσετε ένα γυναικολόγο που εμπιστεύεστε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.