Η ωκυτοκίνη, η ορμόνη της αγάπης, έχει μια σκοτεινή πλευρά

Προωθώντας την απελευθέρωση άλλων ουσιών, η ωκυτοκίνη μπορεί να δράσει σαν ναρκωτικό στον εγκέφαλό σας, κάνοντάς σας ακόμη και να χάσετε κάθε αίσθηση της κατεύθυνσης στη ζωή σας, λόγω των ανάμεικτων αισθήσεων που δημιουργεί μέσα σας.
Η ωκυτοκίνη, η ορμόνη της αγάπης, έχει μια σκοτεινή πλευρά
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Λίγες λέξεις αντιπροσωπεύουν κάτι τόσο έντονο και μαγικό όσο το συναίσθημα που προέρχεται από την ωκυτοκίνη ή  ορμόνη της αγάπης. Είναι κάτι ταυτόχρονα έντονα βιολογικό αλλά και συναισθηματικό.

Η ωκυτοκίνη είναι μερικές φορές γνωστή και ως το μόριο της αγκαλιάς. Αναφέρεται επίσης ως η χημεία της ευτυχίας, αλλά και η χημική φόρμουλα της γονικής μέριμνας.

Για παράδειγμα, η ωκυτοκίνη είναι ύψιστης σημασίας κατά τη διάρκεια του τοκετού. Διαδραματίζει βασικό ρόλο στην έναρξη του θηλασμού και συμβάλλει στην οικοδόμηση  του έντονου δεσμού μεταξύ της μητέρας και του παιδιού. Αναμφισβήτητα, αυτός ο δεσμός είναι το κλειδί για την ύπαρξη της ανθρώπινης φυλής και της ύπαρξης πολλών άλλων θηλαστικών.

Γι’αυτό και αυτή η μικρή ορμόνη της αγάπης είναι μία από τις πιο γνωστές χημικές ουσίες του σώματος που υπάρχουν. Είναι βασικά η ορμόνη της αγάπης.

Ωστόσο, τι θα λέγατε αν μαθαίνατε ότι η ωκυτοκίνη κρύβει μια πλευρά που δεν είναι τελείως θετική; Θα πιστεύατε ότι υπάρχει μια όχι και τόσο υγιής πτυχή σε αυτήν που μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη συναισθηματική σας ακεραιότητα;

Η ωκυτοκίνη, η ορμόνη της αγάπης, έχει μια σκοτεινή πλευρά

Είμαστε βέβαιοι ότι πρόκειται για ένα θέμα το οποίο πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται να μάθουν. Εδώ, θα σας προσφερθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτή την πολύπλευρη ορμόνη, ώστε να μπορείτε να αποκτήσετε μια πιο πλήρη εικόνα γι’ αυτήν.

Η ορμόνη της αγάπης και των σχέσεων που βασίζονται στην εξάρτηση

Είχατε κάποτε την εμπειρία μιας στενής σχέσης που βασιζόταν στην εξάρτηση; Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πιθανότατα ζούσατε υπό την επίδραση μερικών από των πιο σκοτεινών πτυχών της ωκυτοκίνης. Σε αυτό το είδος σχέσης, τα συναισθήματα του πάθους υπερβαίνουν την αίσθηση της ταυτότητας και των προτεραιοτήτων. Μπορεί ακόμη και να γίνετε αιχμάλωτοι στο άλλο άτομο, ξεχνώντας τις βασικές πτυχές της ζωής σας.

Μπορεί να φαίνεται σαν μια εύκολη μεταφορά και μια κάπως απλοϊκή σύγκριση. Ωστόσο, οι νευροψυχολόγοι συγκρίνουν συνήθως αυτό το είδος δεσμού με την επήρεια μέθης ή κάποιας τοξικής ουσίας.

Στην κατάσταση που έχει περιγραφεί, είναι σχεδόν σαν να έχετε μεθύσει από μια «υπερβολική δόση» ωκυτοκίνης. Σε αυτή την περίπτωση, εξαρτάστε από μια αγάπη που πονάει, αλλά από την οποία δεν μπορείτε να απελευθερωθείτε.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: 5 λόγοι για τους οποίους δεν έχετε φίλους και γιατί φταίτε


Ωκυτοκίνη και κοινωνικές σχέσεις

Αυτή η χημική ουσία ταξινομείται στην πραγματικότητα ως ένα εννεαπεπτίδιο (δηλαδή ένα πεπτίδιο που περιέχει εννέα αμινοξέα). Η ορμόνη της αγάπης παράγεται στον υποθάλαμο και εκκρίνεται από τον οπίσθιο υποφυσιακό αδένα,

  • Λειτουργεί ως ορμόνη και ως νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου. Χάρη σε αυτό το μικρό πεπτίδιο είστε σε θέση να λάβετε αποφάσεις σχετικά με τις κοινωνικές σας αλληλεπιδράσεις. Στη συνέχεια, ενεργείτε με κοινωνικά μέσα, επιδεικνύοντας χαρακτηριστικά όπως η γενναιοδωρία, η ενσυναίσθηση ή ο αλτρουισμός.
  • Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, πριν από λίγο καιρό, θεωρήθηκε ότι η ωκυτοκίνη που απελευθερώνεται από τον εγκέφαλο είναι το βασικό “φάρμακο” για τον έλεγχο των αντιδράσεων του άγχους και της νευρικότητας που μπορεί να προκύψει από τις καθημερινές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, ακόμη και με όσους αγαπάτε περισσότερο και είναι πιο κοντά σας.
  • Σήμερα, χάρη σε κάποια πρόσφατη έρευνα, έχει αποδειχθεί ότι η ωκυτοκίνη κρύβει μια κάπως πιο σκοτεινότερη πλευρά. Ακόμη, ενεργεί αντίστροφα για να προάγει σχέσεις λιγότερο υγιείς. Σε αυτές, η αμοιβαία εμμονή οδηγεί και τους δύο εμπλεκόμενους αργά αλλά σταθερά στο μονοπάτι της αυτοκαταστροφής.

Ωκυτοκίνη και Αλκοόλ: Ουσίες που, σε υπερβολική δόση, σας κάνουν να χάσετε τον έλεγχο

Η αγάπη είναι μερικές φορές ένα πραγματικό χημικό ναυάγιο. Και αυτό δεν είναι μόνο μια ποιητική υπερβολή – είναι μια ξεκάθαρη πραγματικότητα.

  • Οι επιδράσεις της ωκυτοκίνης και του αλκοόλ μοιράζονται πολλές ομοιότητες στο επίπεδο λειτουργιών του εγκεφάλου.
  • Και οι δύο μεσολαβούν στη μετάδοση των νευροδιαβιβαστών GABA στον προμετωπιαίο φλοιό και στις σωματικές δομές. Επιπλέον, και οι δύο μπορούν να αυξήσουν τις επιπτώσεις του άγχους ή του στρες. Ακόμη, και οι δύο έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της αίσθησης του φόβου που νιώθετε όταν εμφανίζονται συγκεκριμένες συμπεριφορές.
  • Κάτω από την επιρροή και των δύο, αισθάνεστε πιο ασφαλείς, πιο θαρραλέοι και έχετε μεγαλύτερη επιθυμία να πειραματιστείτε.

Ωκυτοκίνη, η ορμόνη της αγάπης, αλκοόλ

Γι ‘αυτό η αγάπη που βασίζεται σε παθιασμένη ευφορία και μια κάπως άρρωστη εμμονή, μοιάζει με την κατανάλωση αλκοόλ. Έτσι, σας δυσκολεύει να βρείτε μια επαρκή ισορροπία ή μια αντικειμενική σαφήνεια σχετικά με την κατάσταση που βιώνετε.

Νευρολόγοι και ψυχολόγοι έχουν γοητευτεί από την έντονη επίδραση που μπορεί να έχει η ωκυτοκίνη σε πολλούς ανθρώπους.

Σκέφτεστε ήδη τη δημιουργία και την εμπορευματοποίηση ενός νέου ποτού με ωκυτοκίνη αντί αλκοόλ; Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό δεν αποτελεί μια πραγματικά βιώσιμη επιλογή.

Εν τούτιοις, η πιθανότητα χρήσης για τη θεραπεία ορισμένων σταδίων κατάθλιψης και άλλων κλινικών διαταραχών είναι πολύ πραγματική.

Δείτε το άρθρο: 6 σημάδια που φανερώνουν εξάρτηση από το αλκοόλ


Η αγάπη είναι ένα πολύ ισχυρό φάρμακο

Είναι γνωστό ότι όταν αγαπάτε, ο εγκέφαλός σας απελευθερώνει έναν μαγικό συνδυασμό ντοπαμίνης, σεροτονίνης, νορεπινεφρίνης… και ο κατάλογος συνεχίζεται. 

  • Χάρη σε αυτούς τους νευροδιαβιβαστές, αισθάνεστε περισσότερη ενέργεια, περισσότερο πάθος, μεγαλύτερη επιθυμία να πειραματιστείτε …
  • Ωστόσο, η ωκυτοκίνη είναι η ουσία που μεσολαβεί σε όλα αυτά. Προωθεί την απελευθέρωση αυτών των ουσιών που επίσης διεγείρουν την παραγωγή ενός ακόμη πιο έντονου παράγοντα: της φαινυλαιθυλαμίνης.
  • Αυτή η ενδογενής χημική ένωση ανήκει, όπως θα εκπλαγείτε να μάθετε, στην οικογένεια των αμφεταμινών. Συνήθως ζει στον εγκέφαλό σας για περίπου 4 χρόνια σε ποσά υψηλής συγκέντρωσης.

Η ωκυτοκίνη, η ορμόνη της αγάπης, ένα ισχυρό φάρμακο

Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση αυτής της αρχικής περιόδου όταν υπάρχει έντονο πάθος. Τότε είστε σαν δορυφόροι με τροχιά γύρω από έναν πλανήτη, χωρίς να μπορείτε να δείτε τίποτα άλλο στο σύμπαν.

Είναι απολύτως φυσιολογικό. Ωστόσο, είναι μια κατάσταση στην οποία πρέπει να προσέξετε να μην χάσετε την εσωτερική σας πυξίδα.

Ενώ ο έρωτας είναι μια μαγευτική εμπειρία, θα πρέπει να φροντίσετε να μην υπονομεύσετε ποτέ την ακεραιότητά σας. Προσέξτε να μην χαθείτε τελείως στον στροβιλισμό έντονων, «μεθυσμένων» συναισθημάτων από την πλημμύρα ωκυτοκίνης στον εγκέφαλο.

Η κύρια εικόνα είναι μια ευγενική χορηγία του © wikiHow.com


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.