10ήμερη δίαιτα αποτοξίνωσης από τη ζάχαρη

Παρότι μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή, η αλήθεια είναι πως μία δίαιτα χωρίς ζάχαρη μπορεί πραγματικά να συνεισφέρει στη βελτίωση πολλών λειτουργιών του σώματός σας και να ενισχύσει την αποτοξίνωση.
10ήμερη δίαιτα αποτοξίνωσης από τη ζάχαρη
Karla Henríquez

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Karla Henríquez.

Έχει γραφτεί από Katherine Flórez

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Σήμερα θα σας μιλήσουμε για μια 10ήμερη δίαιτα αποτοξίνωσης από τη ζάχαρη. Το σώμα σας είναι μια μηχανή της οποίας το καύσιμο προέρχεται από όλες τις τροφές που καταναλώνετε στη διατροφή σας.

Εάν προσλαμβάνετε μεγάλες ποσότητες ωφέλιμων προϊόντων θα συνεχίσει να λειτουργεί σε καλή κατάσταση. Όμως, εάν επιλέξετε αντ’ αυτού, τροφές οι οποίες κάνουν κακό στην υγεία σας, τότε θα ξεκινήσει να έχει προβλήματα.

Δείτε αυτή την αναλογία:

  • Έχετε ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται σε τέλεια κατάσταση. Αποδίδει τέλεια όταν του βάζετε καύσιμο ντίζελ.
  • Παρόλο που το γνωρίζετε, μια μέρα αποφασίζετε να γεμίσετε τη δεξαμενή με ένα άλλο είδος καυσίμου.
  • Εντελώς ξαφνικά η μηχανή αρχίζει να έχει προβλήματα και χάνει γρήγορα τη λειτουργικότητά της.

Το παράδειγμα αυτό είναι ένας καλός τρόπος για να εξηγήσουμε πως το σώμα σας λειτουργεί με βάση τον τύπο των τροφών που καταναλώνετε.

Αν ρωτήσετε τον εαυτό σας εάν θέλετε ή όχι, το πιο σημαντικό “όχημά” σας να σας μεταφέρει με ασφάλεια για την υπόλοιπη ζωής σας, τότε η απάντηση θα πρέπει να είναι πάντα ένα ηχηρό “ναι.”

Όταν αναφερόμαστε στο φαγητό που καταναλώνετε συχνά ως μέρος της διατροφής σας, είναι σημαντικό να τονίσουμε ιδιαιτέρως τη ζάχαρη.

Αυτό το συστατικό βρίσκεται σε έναν σημαντικό αριθμό τροφών.

Η ζάχαρη είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στον κόσμο. Έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση συγκεκριμένων ασθενειών όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις μεταξύ άλλων.

Γι’ αυτό ακριβώς, θέλουμε να σκεφθείτε γι’ αυτό το προϊόν και πόσο σημαντικό είναι να το καταναλώνετε με φειδώ και να σας παρουσιάσουμε μια δίαιτα αποτοξίνωσης.

10ήμερη δίαιτα αποτοξίνωσης – Η δίαιτα του Μαρκ Χάιμαν

Δίαιτα αποτοξίνωσης - Κύβοι ζάχαρης

Αναλογιζόμενος όλα όσα είπαμε πιο πάνω, κάποιος είχε την ιδέα πως θα πρέπει να ελέγχουμε τα επίπεδα ζάχαρης μέσω του τι τρώμε κάθε μέρα.

Η πρόθεση είναι να ενισχύσουμε την αποτοξίνωση του σώματος και ν’ απαλλαγούμε από την ζάχαρη εντελώς.

Ο άνθρωπος που το δημιούργησε αυτό ήταν ο Δρ. Χάιμαν, ο οποίος το ονόμασε “η Δίαιτα του Μαρκ Χάιμαν.”

Ο κύριος στόχος του είναι να προάγει το αντίθετο αποτέλεσμα του εθισμού στη ζάχαρη. Να εκπαιδεύσει, δηλαδή, το σώμα σας να μην εξαρτάται από τη ζάχαρη, ενώ θα διαλύει όλα τα κατάλοιπά της.

Τα ακόλουθα είναι οι 10 βασικές ιδέες στη δίαιτα αποτοξίνωσης Μαρκ Χάιμαν, τις οποίες μπορείτε να εφαρμόσετε για ένα μικρό διάστημα 10 ημερών. Δοκιμάστε τες!

1. Βεβαιωθείτε ότι αυτό θέλετε

Η επιλογή της διατροφής σας είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε ως άνθρωπος. Η τροποποίησή της είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, αλλά είναι απαραίτητη για την υγεία του σώματός σας.

Αυτή η απόφαση πρέπει να παρθεί όσο γνωρίζετε πως χρειάζεστε αποτοξίνωση.

2. Πάρτε την απόφαση χωρίς πρωτόκολλα

Όπως φαίνεται και στον τίτλο, σ’ αυτό το βήμα θα πρέπει να σταματήσετε άμεσα και να μην καταναλώσετε ούτε ένα γραμμάριο ζάχαρης.

Αυτό υπονοεί και όλα εκείνα στα οποία μπορεί να περιλαμβάνεται και στα παράγωγά της, ειδικά στα γλυκά και τα επιδόρπια.

3. Διαιτητικά ροφήματα

Τα ροφήματα που έχουν δείκτη υψηλής θερμιδικής αξίας είναι άφθονα και οι άνθρωποι τα καταναλώνουν σε αρκετά συχνή βάση.

Αυτό συμβαίνει με τον καφέ και το γλυκό τσάι, τα ενεργειακά ποτά, τα αφεψήματα και τα αναψυκτικά, τα οποία στην ουσία γεμίζουν με ζάχαρη το σώμα σας.

Αυτά τα ροφήματα μπορεί να είναι περισσότερο επικίνδυνα και από κάποιες στερεές τροφές.

4. Καταναλώστε πρωτεΐνη

Δίαιτα αποτοξίνωσης - Τρόφιμα με πρωτεΐνες

Η ζάχαρη παρέχει ενέργεια στο σώμα, όμως, υπάρχουν άλλες επιλογές που είναι περισσότερο υγιεινές από αυτή. Αυτή είναι η πρωτεΐνη.

Θεωρείται μια εκπληκτική πηγή ενέργειας και είναι απαλλαγμένη από υδατάνθρακες.

Είναι καλή ιδέα να προσθέσετε τροφές όπως αβγά, ξηρούς καρπούς, ψάρι και κοτόπουλο στη διατροφή σας.

5. Υδατάνθρακες, μονάχα όσους βρίσκονται στα λαχανικά

Το σώμα σας χρειάζεται πολλούς υδατάνθρακες και τους περιέχουν αρκετά λαχανικά.

Γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να περιλαμβάνονται στην δίαιτά σας για 10 συνεχείς ημέρες, καθώς αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτοξινώσετε το σώμα σας.

6. Φυτικά λιπαρά για να πολεμήσετε τη ζάχαρη

Λιπαρά που προέρχονται από φυτικές πηγές είναι αρκετά υγιεινά. Δεν αυξάνουν το βάρος ενώ συνεισφέρουν στην καταπολέμηση των επιπέδων του σακχάρου.

Η καλύτερη επιλογή είναι να συμπεριλάβετε τροφές όπως αβοκάντο, καρύδια και λάδι καρύδας στη δίαιτά σας.

7. Αποφύγετε τους πειρασμούς

Δίαιτα αποτοξίνωσης - Πρησμένα πόδια

Το περιβάλλον γύρω σας μπορεί να είναι γεμάτο με ανθυγιεινές τροφές, γλυκά ή  γρήγορα φαγητά και άλλα.

Γι’ αυτό θα πρέπει να έχετε μαζί σας ένα σνακ έκτακτης ανάγκης, φτιαγμένο από προϊόντα που συμβαδίζουν με τη δίαιτά σας. Οποιοδήποτε από τα φαγητά που περιγράψαμε παραπάνω, κάνει.

8. Ελέγχετε την αναπνοή σας για να πολεμήσετε το άγχος

Πριν από κάθε γεύμα, πάρτε τουλάχιστον πέντε αργές και βαθιές ανάσες ώστε να τροποποιήσετε τον μεταβολισμό του σώματός σας για τα λιπαρά.

Επίσης, αυτό θα χαλαρώσει το σώμα σας και θα αποτρέψει την παραγωγή κορτιζόλης.

9. Αποφύγετε τις φλεγμονώδεις συνήθειες

Το πρόβλημα σε ορισμένους ανθρώπους βρίσκεται στις συνήθειές τους. Η κατανάλωση γλουτένης, γαλακτοκομικών προϊόντων και το κάπνισμα, είναι οι κύριες αιτίες δημιουργίας φλεγμονών.

Όταν το σώμα σας παρουσιάσει αυτά τα συμπτώματα μπορεί να χάσει την ισορροπία του σε σχέση με την ποσότητα ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματος.

10. Να κοιμάστε καλά

Όταν διακόπτετε αυτές τις τουλάχιστον οκτώ ώρες ύπνου, διεγείρονται οι ορμόνες πείνας. Γι’ αυτό λαχταράτε μεγάλες ποσότητες ζάχαρης όταν ξυπνάτε.

Αυτά λοιπόν είναι τα σημεία που πρέπει να προσέχουμε στη δίαιτα αποτοξίνωσης από τη ζάχαρη.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Ruapeng D., Thongprayoon C., Cheungpasitporn W., Harindhanavudhi T., Sugar and artificially sweetened beverages linked to obesity: a systematic review and meta analysis. QJM, 2017. 110 (8): 513-520.
  • Abdelhamid AS., Brown TJ., Brainard JS., Biswas P., et al.., Omega 3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev, 2018.
  • Landi F., Calvani R., Tosato M., Martone AM., et al., Protein intake and muscle health in old age: from biological plausibility to clinical evidence.  Nutrients, 2016.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.