11 βότανα που λειτουργούν ως φυσικά εντομοαπωθητικά

Αυτά τα φυτά όχι μόνο απωθούν τα κουνούπια, αλλά επιπλέον προσθέτουν μια πινελιά χρώματος στο σπίτι σας και το κάνουν να μυρίζει ευχάριστα.
11 βότανα που λειτουργούν ως φυσικά εντομοαπωθητικά

Έχει γραφτεί από Katherine Flórez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Φτιάξτε φυσικά εντομοαπωθητικά μόνοι σας! Τα κουνούπια είναι μικρά έντομα που τρέφονται με αίμα. Αυτό τα καθιστά επικίνδυνα, καθώς μπορεί να μεταδώσουν σοβαρές ασθένειες όπως είναι η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός και ο κίτρινος πυρετός.

Τα τσιμπήματά τους είναι δυσάρεστα επειδή προκαλούν τη δημιουργία ενός σημαδιού σαν σπυράκι και μια αλλεργική αντίδραση που μπορεί να διαρκέσει μερικές ώρες.

Αναπαράγονται γενικά σε στάσιμα νερά και σε ανθυγιεινά περιβάλλοντα που βρίσκονται κοντά στα σπίτια μας.

Για αυτούς τους λόγους, είναι σημαντικό να λάβετε επιπλέον μέτρα υγιεινής και να έχετε μαζί σας ένα εντομοαπωθητικό, ώστε να κρατήσετε αυτά τα εν δυνάμει επικίνδυνα έντομα μακριά από τους αγαπημένους σας.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι απώθησης των κουνουπιών, όπως τα εντομοαπωθητικά που διατίθενται στα καταστήματα, ωστόσο δεν συνιστάται η χρήση τους επειδή περιέχουν χημικές ουσίες που μπορεί να είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον και την υγεία σας.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλές φυσικές λύσεις που απωθούν τα κουνούπια με το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι μυρίζουν ευχάριστα και έχουν καθαρτικές ιδιότητες. Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα φυσικά εντομοαπωθητικά;

1. Απωθήστε τα κουνούπια με σκόρδο

11 βότανα που λειτουργούν ως φυσικά εντομοαπωθητικά - σκόρδο

 

Το έντονο άρωμα του σκόρδου προέρχεται από τις θειούχες ενώσεις που παράγει. Είναι μια εξαιρετική λύση για να απωθήσετε τα κουνούπια και να τα κρατήσετε μακριά από το σπίτι σας.


Οδηγίες

 • Συνθλίψτε τις σκελίδες από ένα ωμό σκόρδο και τοποθετήστε τες κοντά στο σημείο όπου εισέρχονται τα έντομα.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Πώς θα καλλιεργήσετε σκόρδο στο σπίτι σας

2. Κανέλα

Το άρωμα αυτού του μπαχαρικού είναι φανταστικό, αλλά τα κουνούπια το μισούν.

Οδηγίες

 • Προσθέστε μια μικρή ποσότητα κανέλας σε λίγο ζεστό νερό και τοποθετήστε το μείγμα σε ένα δοχείο κοντά στο σαλόνι.

3. Βασιλικός

φυσικά εντομοαπωθητικά - βασιλικός

Διατηρώντας αυτό το φυτό κοντά στην είσοδο του σπιτιού σας θα αποτρέψετε πολλά έντομα από το να εισβάλλουν στο χώρο σας.

Η μυρωδιά είναι πολύ δυσάρεστη για αυτά και θα τα κρατήσει μακριά.

 

Οδηγίες

 • Τοποθετήστε μια μικρή γλάστρα με βασιλικό κοντά στην είσοδο του σπιτιού σας ή σε κάποια γωνία από την εσωτερική πλευρά της εισόδου.
 • Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα αποξηραμένα φύλλα από τον βασιλικό τοποθετώντας τα στα δωμάτια για να απωθήσετε τα έντομα.

4. Θυμάρι

Οι σπόροι του θυμαριού είναι χρήσιμοι για την απώθηση των ενοχλητικών αυτών εντόμων που εισβάλλουν στα σπίτια και στους κήπους σας.

 

Οδηγίες

 • Κάψτε λίγους σπόρους θυμαριού και αφήστε το άρωμα να εξαπλωθεί σε όλο σας το σπίτι.

5. Μέντα

φυσικά εντομοαπωθητικά - μέντα,

Το αναζωογονητικό άρωμα αυτού του φυτού είναι δυσάρεστο για αυτά τα μικροσκοπικά έντομα. Χάρη στις ιδιότητές του, έχετε τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσετε για να προστατέψετε το δέρμα σας από τα τσίμπηματά τους και να αποτρέψετε την παρουσία τους κοντά στα σπίτια σας.

 

Οδηγίες

 • Φυτέψτε το και διατηρήστε το στον κήπο σας. Διατηρήστε άλλο ένα σε μια μικρή γλάστρα στην κουζίνα σας.
 • Χρησιμοποιήστε τα αποξηραμένα φύλλα του σε μικρότερους χώρους, όπως είναι τα υπνοδωμάτια.

Δείτε επίσης: Πώς να φτιάξετε έλαιο μέντας για την υγεία σας

6. Γαρύφαλλο

Ο καπνός από τα γαρύφαλλα είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά εντομοαπωθητικά.

Οδηγίες

 • Τοποθετήστε μερικά ξυλάκια γαρύφαλλου σε μια μικρή πλάκα και κάψτε τα για να απελευθερώσετε το έντονο άρωμά τους.
 • Δέστε πολλά μαζί με ένα σκοινί και τοποθετήστε τα κοντά στην πόρτα εισόδου.

7. Δενδρολίβανο

Για αιώνες, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τόσο τα φύλλα όσο και το αιθέριο έλαιο αυτού του φυτού ως συστατικό των φυσικών φαρμάκων. Οι ιδιότητές του όχι μόνο βελτιώνουν την υγεία του σώματος, αλλά μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν για διαφόρων ειδών οικιακές χρήσεις.

 

Οδηγίες

 • Για να προστατέψετε το δέρμα σας από τα κουνούπια, εφαρμόστε λίγο αιθέριο έλαιο στις εκτεθειμένες περιοχές.
 • Για να το χρησιμοποιήσετε ως εντομοαπωθητικό για το σπίτι, κάψτε μερικά από τα αποξηραμένα φύλλα ή φτιάξτε με αυτό ένα συμπυκνωμένο τσάι.

8. Φυσικά εντομοαπωθητικά: Σιτρονέλα

φυσικά εντομοαπωθητικά - σιτρονέλα

Αυτό το βότανο είναι γνωστό για το υπέροχο άρωμα λεμονιού που αναδίδει και που τα περισσότερα έντομα το βρίσκουν ιδιαίτερα δυσάρεστο.

Οδηγίες

 • Τοποθετήστε μερικά κλαδάκια του βοτάνου στις γωνίες των δωματίων όπου θέλετε να απωθήσετε τα κουνούπια.
 • Μπορείτε επίσης να φτιάξετε ένα τσάι με τα φύλλα, των οποίων το άρωμα θα εξαπλωθεί σε κάθε περιοχή του σπιτιού σας.

9. Μαύρο πιπέρι

Το ισχυρό, πικάντικο άρωμά του θα αποτρέψει τα ενοχλητικά κουνούπια από το να εισέλθουν στο σπίτι σας.

Οδηγίες

 • Συνθλίψτε μερικά μαύρα πιπέρια και τοποθετήστε τα στις γωνίες των δωματίων.

10. Ευκάλυπτος

φυσικά εντομοαπωθητικά - ευκάλυπτος

Η μυρωδιά των φύλλων του ευκαλύπτου θα απωθήσει αμέσως τα κουνούπια και άλλα ενοχλητικά έντομα.

Οδηγίες

 • Κάψτε αρκετά φύλλα ευκαλύπτου και αφήστε τον καπνό να εξαπλωθεί σε ολόκληρο το σπίτι σας.
 • Αν επιθυμείτε, βράστε πολλά φύλλα σε μια κατσαρόλα με νερό και οι ατμοί του θα κρατήσουν μακριά σας τα έντομα.

11. Φύλλα δάφνης

Το απαλό άρωμα των φύλλων δάφνης είναι ευχάριστο, αλλά τα κουνούπια και άλλα έντομα το μισούν. Για να εκμεταλλευτείτε τις εντομοαπωθητικές του ιδιότητες, δοκιμάστε το παρακάτω κόλπο.

Οδηγίες

 • Συνθλίψτε πολλά φύλλα δάφνης μαζί και απλώστε τα γύρω από τις περιοχές όπου τα έντομα τείνουν να συγκεντρώνονται.

Τώρα που γνωρίζετε κάποιους τρόπους για να απωθήσετε τα έντομα με  φυσικά εντομοαπωθητικά , μην περιμένετε να τα δοκιμάσετε την επόμενη φορά που οι “εισβολείς” θα προσπαθήσουν να μπουν στο σπίτι σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Stjernberg, Louise & Berglund, Johan. (2000). Garlic as an Insect Repellent. JAMA : the journal of the American Medical Association. 284. 831. 10.1001/jama.284.7.831.
 • Med Vet Entomol. 2005 Mar;19(1):84-9. A double-blinded, placebo-controlled trial of garlic as a mosquito repellant: a preliminary study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15752181
 • Parasites & Vectors. (2017). Evaluation of active ingredients and larvicidal activity of clove and cinnamon essential oils against Anopheles gambiae (sensu lato). https://link.springer.com/article/10.1186/s13071-017-2355-6
 • Malaria Journal. (2011). Natural products for the control of malaria. https://malariajournal.biomedcentral.com/articles/supplements/volume-10-supplement-1
 • J Am Mosq Control Assoc. 2002 Dec;18(4):348-51. Repellent activities of essential oils and monoterpenes against Culex pipiens pallens. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12542193
 • Begum, Sabira & Sara, Sara & Ayub, Anjum & Tariq, Rajput & Siddiqui, Bina. (2014). Mosquito Repellent Activity and Toxicity of Flower Buds (Cloves) of Syzygium aromaticum Linn.. 10.13140/RG.2.1.5003.0964.
 • Malar J. 2019; 18: 436. Published online 2019 Dec 21. Effectiveness of plant-based repellents against different Anopheles species: a systematic review. doi: 10.1186/s12936-019-3064-8
 • Parasit Vectors. 2016; 9: 238. Published online 2016 Apr 26. The larvicidal effects of black pepper (Piper nigrum L.) and piperine against insecticide resistant and susceptible strains of Anopheles malaria vector mosquitoes. doi: 10.1186/s13071-016-1521-6
 • Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Mosquitoes, Ticks & Other Arthropods. https://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2020/noninfectious-health-risks/mosquitoes-ticks-and-other-arthropods
 • Rani, Nandini & Wany, Aakanksha & Vidyarthi, Ambarish & Pandey, D M. (2013). Study of Citronella leaf based herbal mosquito repellents using natural binders. Current Research in Microbiology and Biotechnology. 1. 98-103.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.