Πώς θα καλλιεργήσετε σκόρδο στο σπίτι σας

Το σκόρδο θεωρείται ένα από τα κύρια συστατικά στη γαστρονομία. Ενισχύει τη γεύση των φαγητών και είναι απαραίτητο για την προετοιμασία πολλών διαφορετικών πιάτων.
Πώς θα καλλιεργήσετε σκόρδο στο σπίτι σας

Έχει γραφτεί από Jose Popoff

Τελευταία ενημέρωση: 26 Οκτωβρίου, 2022

Το σκόρδο, χάρη στην ιδιαίτερη γεύση του, είναι εξαιρετικό για την καρύκευση των πιάτων. Επιπλέον, έχει πολλές και διάφορες φαρμακευτικές ιδιότητες. Μάλιστα, το σκόρδο ρυθμίζει την υψηλή αρτηριακή πίεση και προλαμβάνει την προσκόλληση της χοληστερίνης στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Επομένως θα ήταν πραγματικά βολικό να μάθετε πώς θα καλλιεργήσετε σκόρδο στο σπίτι σας.

Πιθανώς αναρωτιέστε αν πραγματικά αξίζει τον κόπο να υποστείτε όλη τη διαδικασία της προετοιμασίας του χώματος, της φύτευσης και της φροντίδας των φυτών. Η απάντηση είναι ότι αξίζει, όχι απλώς επειδή το σκόρδο ωφελεί την υγεία σας αλλά και επειδή βελτιώνει τη γεύση πολλών διαφορετικών φαγητών.

Στις θεραπευτικές ιδιότητες του σκόρδου αναφέρονται σε μελέτη τους οι Gebreyohannes, G., & Gebreyohannes, M.

Πλεονεκτήματα που έχετε όταν καλλιεργείτε σκόρδο στο σπίτι σας

Μάθετε πώς θα καλλιεργήσετε σκόρδο στο σπίτι σας
  • Απολύτως εγγυημένα το σκόρδο σας είναι απαλλαγμένο από λιπάσματα και τοξικές ουσίες.
  • Η καλλιέργεια σκόρδου ή άλλων φυτών είναι μια ιδιαίτερα διδακτική δραστηριότητα, ανεξαρτήτως ηλικίας. Σας μαθαίνει να είστε προσεκτικοί και υπομονετικοί. Σας βοηθάει να ανακουφιστείτε από την ένταση και να μάθετε να εστιάζετε στη στιγμή. Όλα αυτά οδηγούν προς μεγαλύτερη ευεξία.
  • Οι τροφές που καλλιεργούνται στο σπίτι έχουν επίσης μεγαλύτερη διατροφική αξία. Οι βιταμίνες και οι μεταλλικές ουσίες τους δεν επηρεάζονται από ειδικές κατεργασίες, αντίθετα με πολλά προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ.
  • Η μυρωδιά του σκόρδου μπορεί να φέρει στο νου γευστικά πιάτα και ευχάριστες αναμνήσεις στιγμών που μοιραστήκατε με φίλους ή συγγενείς.
  • Το να μάθετε να καλλιεργείτε σκόρδο στο σπίτι σας έχει μακροπρόθεσμα χαμηλότερο κόστος από το να αγοράζετε σκόρδα. Αναμφισβήτητα πρόκειται για έναν καλό τρόπο να εξοικονομήσετε χρήματα.
  • Μόλις έρθει η ώρα για τη συγκομιδή του σκόρδου σας, θα έχετε ένα πολύ φρέσκο προϊόν.

Διαβάστε επίσης: 5 ιδέες για να δημιουργήσετε έναν κήπο μινιατούρα στο σπίτι σας

Τι χρειάζεστε για να αρχίσετε να καλλιεργείτε σκόρδο στο σπίτι σας

σκόρδο στο σπίτι σας

Η αλήθεια είναι ότι η φύτευση και η συγκομιδή του σκόρδου είναι πραγματικά εύκολη. Απλώς πρέπει να φροντίσετε να υπάρχει αρκετό ηλιακό φως και αρκετό νερό (θα πρέπει να ποτίζετε συχνά το σκόρδο για να παραμένει το χώμα υγρό).

Το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνετε είναι να αγοράσετε ένα κεφάλι σκόρδο και να ξεχωρίσετε τις σκελίδες, χωρίς να τις ξεφλουδίσετε. Ίσως χρειαστεί να προετοιμάσετε το χώμα με κάποιο φυσικό λίπασμα. Αν πρόκειται να φυτέψετε το σκόρδο σε παρτέρι, ανοίξτε τρύπες στο χώμα στα σημεία όπου θα φυτέψετε τις σκελίδες.

Φυτέψτε τις σκελίδες σε βάθος 10 εκατοστών περίπου με την άκρη προς τα πάνω. Πρέπει να έχουν μεταξύ τους απόσταση 15 εκατοστών. Κάθε σκελίδα θα αναπτυχθεί σε ένα ολόκληρο κεφάλι σκόρδο.

Είναι πράγματι τόσο εύκολο; Ναι, είναι -απλώς υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε όταν προετοιμάζετε το έδαφος. Παρακάτω θα δούμε λεπτομερώς κάθε ένα από αυτά.

Δείτε το ενδιαφέρον άρθρο: 10 μικροί αστικοί κήποι: φέρτε την αρμονία στο μπαλκόνι σας

Πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη για να καλλιεργήσετε σκόρδο στο σπίτι σας

Πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη για να καλλιεργήσετε σκόρδο στο σπίτι σας
  • Η καλύτερη εποχή για να φυτέψετε σκόρδο είναι η άνοιξη ή το φθινόπωρο.
  • Αν θα φυτέψετε το σκόρδο σε γλάστρα, αυτή θα πρέπει να έχει χωρητικότητα τουλάχιστον 3 λίτρων και βάθος τουλάχιστον 25 εκατοστών.
  • Αν θα φυτέψετε το σκόρδο στον κήπο σας, οι γραμμές φύτευσης θα πρέπει να έχουν μεταξύ τους απόσταση 30 εκατοστών. Έτσι το σκόρδο θα έχει αρκετό χώρο για να αναπτυχθεί και το ένα φυτό δεν θα εμποδίζει το άλλο καθώς μεγαλώνουν.
  • Μόλις φυτέψετε το σκόρδο σας, πρέπει να περιμένετε 3,5 μήνες μέχρι να κάνετε τη συγκομιδή.

Για να βεβαιωθείτε ότι θα έχετε επιτυχία, το έδαφος πρέπει να είναι πολύ γόνιμο. Έτσι, σας προτείνουμε να προσθέσετε λίγο κομπόστ (ή κοπριά, αν το χώμα είναι πολύ ελαφρύ) για να εμπλουτίσετε το χώμα με θρεπτικές ουσίες.

Συνιστούμε επίσης να χρησιμοποιήσετε μόνο φυσικά λιπάσματα για να δώσετε πυκνότητα στο χώμα εξασφαλίζοντας μια υψηλή ποσότητα (και ποιότητα) θρεπτικών συστατικών.

Πώς θα φροντίσετε το σκόρδο σας

Στο σκόρδο αρέσει ο πολύς ήλιος και το πολύ νερό. Επομένως θα πρέπει να το φυτέψετε σε ένα σημείο εντελώς εκτεθειμένο στον ήλιο.

Για να διατηρήσετε το χώμα υγρό, ίσως χρειάζεται να ποτίζετε συχνά το φυτό. Δεν πρέπει να αφήσετε το χώμα να ξεραθεί, διαφορετικά το φυτό θα πεθάνει.

Να θυμάστε επίσης ότι η ποσότητα του νερού που πρέπει να δίνετε στα φυτά σας εξαρτάται από το κλίμα και την τοποθεσία.

Αν ποτίζετε υπερβολικά τα φυτά σας, υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανίσουν ασθένειες. Αν όμως αφήσετε το χώμα να ξεραθεί, το σκόρδο σας θα μείνει πολύ μικρό ή, σε ακραίες περιπτώσεις, δεν θα μεγαλώσει καθόλου.

Το να μάθετε πώς θα καλλιεργήσετε σκόρδο στο σπίτι σας είναι πολύ απλό. Όμως πρέπει να έχετε κάποια πράγματα υπόψη σας έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσετε δυσκολίες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.