3 σπιτικά σμούθι κατά της κατακράτησης υγρών. Μάθετε περισσότερα!

Τα φρούτα που είναι πλούσια σε νερό, όπως ο ανανάς, το πεπόνι, το καρπούζι και η παπάγια είναι τα καλύτερα για να φτιάξετε σπιτικά σμούθι κατά της κατακράτησης υγρών.
3 σπιτικά σμούθι κατά της κατακράτησης υγρών. Μάθετε περισσότερα!
Elisa Morales Lupayante

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από παιδαγωγο και διατροφολόγο Elisa Morales Lupayante.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε να φτιάχνετε τρία σπιτικά σμούθι κατά της κατακράτησης υγρών. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι το σώμα αποτελείται κυρίως από νερό. Επομένως, είναι σημαντικό να αποβάλλει τακτικά τα κατακρατημένα υγρά. Δοκιμάστε τα για καλύτερη υγεία!

Η κατακράτηση υγρών μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι πολύ σοβαρό, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά. Συνεπώς το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να δείτε έναν ειδικό γιατρό που θα διαπιστώσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και τον τρόπο αντιμετώπισής της. Ωστόσο υπάρχουν πάντα τρόποι να βελτιώσετε τον τρόπο ζωής σας, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών συνηθειών σας.

Είναι καλό να καταναλώνετε τροφές και ροφήματα που συνεισφέρουν στην αποβολή των τοξινών και καθαρίζουν σωστά τον οργανισμό. Επομένως είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τη διατροφή σας, αν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε κατακράτηση υγρών. Καταρχάς μπορείτε να αυξήσετε την κατανάλωση φρούτων που περιέχουν πολύ νερό.

Για να φτιάξετε σπιτικά σμούθι κατά της κατακράτηση υγρών, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να είστε πρόθυμοι να δοκιμάσετε καινούργιες τροφές, καινούργιους συνδυασμούς και καινούργιες γεύσεις και, το πιο σημαντικό, να ξεπεράσετε το χρώμα και την εμφάνιση ορισμένων τροφών. Εμπρός λοιπόν, φτιάξτε μερικά γευστικά σμούθι που τρέφουν το σώμα σας!

Σπιτικά σμούθι κατά της κατακράτησης υγρών

1. Σπιτικό σμούθι με παπάγια και ανανά

Σμούθι κατά της κατακράτησης υγρών - Σμούθι με ανανά σε ποτήρια

Να θυμάστε ότι αυτά τα σπιτικά σμούθι επιταχύνουν τη φυσική διαδικασία αποβολής των υγρών από το σώμα. Με άλλα λόγια, λειτουργούν ως διουρητικά. Τα ροφήματα αυτά σας κάνουν να πηγαίνετε πιο συχνά στην τουαλέτα και δεν επιτρέπουν στο σώμα σας να συγκρατεί περισσότερα υγρά από ό,τι είναι απαραίτητο.

Έτσι, είναι πολύ χρήσιμα για την πρόληψη συνηθισμένων ασθενειών λόγω υψηλών επιπέδων νατρίου (μην ξεχνάτε ότι η κατακράτηση υγρών οφείλεται στο νάτριο). Αυτά τα σμούθι περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμινών, πρωτεϊνών και μεταλλικών στοιχείων.

Υλικά

 • 3 φέτες ανανά (125 γραμμάρια)
 • 2 φλιτζάνια νερό (220 ml)
 • 4 φέτες παπάγια (200 γραμμάρια)
 • 1 κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο (προαιρετικά) (25 γραμμάρια)

Οδηγίες

 • Ξεκινήστε αφαιρώντας όλους τους σπόρους της παπάγιας και τεμαχίζοντάς τη. Βάλτε τα κομμάτια της στο μπλέντερ μαζί με τον ανανά, τον λιναρόσπορο και το νερό.
 • Χτυπήστε καλά τα υλικά για ένα λεπτό.
 • Θα προσέξετε ότι το μείγμα γίνεται πιο παχύρρευστο, όμως μην το στραγγίσετε. Απλώς πιείτε το όπως είναι.

2. Σμούθι με ανανά και πράσινο τσάι

Όπως βλέπετε, σχεδόν όλα τα σπιτικά σμούθι κατά της κατακράτησης υγρών περιέχουν “ανανά” ως βασικό συστατικό τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το πράσινο τσάι μεγιστοποιεί τις ιδιότητές του βοηθώντας στην αποβολή των υγρών από το σώμα.

Ειδικότερα, το ένζυμο που είναι υπεύθυνο γι’ αυτό είναι γνωστό ως “βρομελίνη”, μια ουσία με διουρητική δράση αλλά και με αντιφλεγμονώδεις και χωνευτικές ιδιότητες όπως μας λέει και το Διεθνές Περιοδικό Επιστημών Διατροφής και Τροφίμων. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα στάδια της παρασκευής αυτού του σμούθι στο σπίτι σας.

Υλικά

 • 6 ολόκληρες φράουλες (40 γραμμάρια)
 • 3 φέτες ανανά (100 γραμμάρια)
 • 1 κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο (25 γραμμάρια)
 • 1 φλιτζάνι πράσινο τσάι (110 ml)

Οδηγίες

 • Είναι τόσο απλό! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αναμείξετε όλα τα υλικά για ένα λεπτό σε μέτρια ταχύτητα.
 • Τέλος, σερβίρετε το σμούθι σε ένα ποτήρι, προσθέτετε λίγο πάγο (αν θέλετε) και είναι έτοιμο!

Επισκεφθείτε και αυτό το άρθρο: 5 συνταγές με ανανά κατά της δυσκοιλιότητας

3. Σπιτικό σμούθι με καρπούζι

Σμούθι κατά της κατακράτησης υγρών - Χυμός καρπούζι και καρπούζι κομμένο σε φέτες

Το καρπούζι, μαζί με τον ανανά, θεωρείται ένα από τα φρούτα με την ισχυρότερη διουρητική δράση. Αυτό δεν οφείλεται στο ότι είναι ένα “θαυματουργό” ή “εκπληκτικό” φρούτο, αλλά κυρίως στο ότι αποτελείται κατά 75% από νερό, που διευκολύνει την ούρηση. Επιπλέον, είναι πραγματικά εύκολο να φτιάξετε αυτό το σμούθι και μπορείτε να καταναλώνετε όσο θέλετε σε καθημερινή βάση. Μπορείτε επίσης να φάτε και το καρπούζι όπως είναι -ωφελεί και έτσι την υγεία.

Υλικά

 • 5 φέτες καρπούζι (400 γραμμάρια)
 • 8 φλιτζάνια νερό (900 ml)
 • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη (25 γραμμάρια)

Οδηγίες

 • Πάρτε ένα μπλέντερ.
 • Αφού οι φέτες του καρπουζιού είναι μεγάλες, πρέπει να τις τεμαχίσετε και να βάλετε τα κομμάτια τους στο μπλέντερ.
 • Έπειτα προσθέστε τη ζάχαρη και χτυπήστε τα υλικά για ένα λεπτό.
 • Τέλος, στραγγίστε το μείγμα για να αφαιρέσετε τα κουκούτσια και το σμούθι σας είναι έτοιμο. Τώρα μπορείτε να απολαύσετε το γευστικό σας ρόφημα.

Αν θέλετε να δοκιμάσετε περισσότερα σπιτικά σμούθι κατά της κατακράτησης υγρών, αναμείξτε μερικά από τα προαναφερθέντα συστατικά μεταξύ τους -για παράδειγμα, προσθέστε σε μερικά από αυτά πράσινο τσάι.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Cabrera, C., Artacho, R., & Giménez, R. (2006). Beneficial Effects of Green Tea—A Review. Journal of the American College of Nutrition25(2), 79–99. https://doi.org/10.1080/07315724.2006.10719518
 • Naz, A., Butt, M. S., Sultan, M. T., Qayyum, M. M. N., & Niaz, R. S. (2014). Watermelon lycopene and allied health claims. EXCLI Journal13, 650–666.
 • Farid Hossain, M. (2015). Nutritional Value and Medicinal Benefits of Pineapple. International Journal of Nutrition and Food Sciences4(1), 84. https://doi.org/10.11648/j.ijnfs.20150401.22

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.