4 οφέλη από το καθημερινό περπάτημα

Εκτός από το ότι σας βοηθά να χάσετε βάρος, το περπάτημα για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα σας βοηθά να ρυθμίζετε τα επίπεδα χοληστερόλης σας και να φροντίζετε για την υγεία της καρδιάς σας.
4 οφέλη από το καθημερινό περπάτημα
Carlos Fabián Avila

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Carlos Fabián Avila.

Έχει γραφτεί από Katherine Flórez

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Υπάρχουν αμέτρητα οφέλη από το καθημερινό περπάτημα. Το περπάτημα είναι ο ευκολότερος τρόπος για να φτάνουν τα ανθρώπινα όντα από το ένα μέρος στο άλλο. Το περπάτημα είναι μια βασική και σταθερή κίνηση ολόκληρου του σώματός σας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα κάτω άκρα σας.

Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί ότι τα χέρια σας συμμετέχουν επίσης σε αυτή την άσκηση. Αυτό οφείλεται κυρίως στον ασύμμετρο ρυθμό των ποδιών σας.

Εξαιτίας αυτού, το περπάτημα είναι η βάση όλων των ειδών των δραστηριοτήτων και η άσκηση που έχει να κάνει με τη σωματική δύναμη. Πολλοί ειδικοί στον ιατρικό τομέα συνιστούν συνήθως το περπάτημα. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να θεραπευθείτε από τραυματισμούς ή άλλες παρόμοιες καταστάσεις.

Με βάση αυτό, ο ρυθμός του περπατήματός σας εξαρτάται από τους στόχους που έχετε κατά νου. Ίσως να θέλετε να πάτε μόνο από το ένα μέρος στο άλλο.

Για παράδειγμα, η μετάβαση από το σπίτι στην εργασία συνεπάγεται μέτριο ή φυσιολογικό ρυθμό. Παρόλο που αυτό ωφελεί το σώμα σας, τα αποτελέσματα που παίρνετε δεν είναι πολύ εμφανή.

Άλλοι προτιμούν να δουλεύουν το μυϊκό σύστημα. Ακολουθώντας αυτή τη σκέψη, ο ρυθμός του περπατήματός σας πρέπει να είναι πολύ πιο ελεγχόμενος και με μεγαλύτερη ένταση και αυτό απαιτεί περισσότερη ενέργεια.

Επίσης, συνιστάται να προγραμματίσετε αυτήν τη δραστηριότητα. Κάντε την μια σωματική άσκηση.

Τα πολλά οφέλη από το καθημερινό περπάτημα

Η άσκηση αποτελεί θεμελιώδες μέρος των υγιεινών συνηθειών και τρόπων ζωής. Εξαιτίας αυτού, είναι απαραίτητο να συμπεριληφθεί στην καθημερινή σας ρουτίνα. Ο ευκολότερος τρόπος να το κάνετε είναι να περπατάτε. Πρόκειται για μια βασική και πολύ υγιή δραστηριότητα.

Ταυτόχρονα, αυτό φέρνει μαζί του μια σειρά πλεονεκτημάτων που πρόκειται να περιγραφούν παρακάτω.

1. Συμβάλλει στην πρόληψη ορισμένων ασθενειών

Καθώς το σώμα σας μεγαλώνει, γίνεται πιο επιρρεπές σε ορισμένες ασθένειες. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμησή τους. Αυτό περιλαμβάνει την πρόληψή τους.

Το περπάτημα είναι ένα από τα πράγματα που θα βρείτε στη λίστα των πραγμάτων που συνιστούν οι γιατροί. Προλαμβάνει και αντιμετωπίζει ορισμένα είδη ασθενειών. Οι περισσότερες από αυτές τις ασθένειες σχετίζονται με το αναπνευστικό σύστημα.

Το καθημερινό περπάτημα μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2. Μειώνει επίσης την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας.

2. Προστατεύει την καρδιά σας

Καθημερινό περπάτημα - Άνθρωπος κρατά μια καρδιά

Ένα από τα πιο σημαντικά επιχειρήματα για το καθημερινό περπάτημα είναι η ενίσχυση των λειτουργιών των φλεβών σας. Αυτή η δραστηριότητα είναι υπεύθυνη για την αύξηση του καρδιακού σας ρυθμού. Εξαιτίας αυτού, γυμνάζει την καρδιάς σας.

Φυσικά, το πόσο γρήγορα χτυπά η καρδιά σας εξαρτάται από το πόσο γρήγορα περπατάτε. Ωστόσο, συνιστάται να ξεκινάτε με μέτρια ταχύτητα.

Τα πρώτα οφέλη που θα έχετε είναι η μείωση της πιθανότητας καρδιακής προσβολής. Θα ενισχύσετε επίσης τους μυς που περιβάλλουν την καρδιά σας.

  • Σταδιακά, το αίμα σας θα κυκλοφορεί με περισσότερο οξυγόνο. Επιπλέον, η παραγωγή καλής χοληστερόλης (HDL) θα αυξηθεί.
  • Ταυτόχρονα, τα επίπεδα κακής χοληστερόλης θα μειωθούν επίσης.

3. Σας βοηθά να μειώσετε το βάρος σας

Καθημερινό περπάτημα - Γυναίκα με επίπεδη κοιλιά

Το περπάτημα δεν είναι μια θαυματουργή άσκηση για την απώλεια βάρους εν μια νυκτί. Καμία δραστηριότητα δεν έρχεται κοντά στο να σας δώσει τέτοια αποτελέσματα.

Ωστόσο, ως καθημερινή δραστηριότητα συμβάλλει στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Το βάρος είναι σαν μια εμμονή για όλους.

Η αλήθεια είναι ότι ο έλεγχος του επιπέδου βάρους σας είναι πιθανό να σας δώσει μια υγιή ζωή. Εξαιτίας αυτού, το περπάτημα είναι μια μεγάλη βοήθεια για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Το καθημερινό περπάτημα, για τουλάχιστον 30 λεπτά, αυξάνει τον αριθμό των θερμίδων που καίτε, αυτό όμως εξαρτάται από την ταχύτητα που περπατάτε. Αν είναι κανονικός ο ρυθμός, θα κάψετε περίπου 500 έως 600 θερμίδες.

Ωστόσο, τα οφέλη που έχετε σχετικά με αυτό το θέμα δεν σταματούν εκεί. Αυτό συμβαίνει επειδή σταδιακά, τα πόδια σας και άλλες περιοχές του σώματός σας θα αρχίσουν να παίρνουν περισσότερη μυϊκή μάζα.

4. Γεμίζει το σώμα σας με ενέργεια το καθημερινό περπάτημα

Καθημερινό περπάτημα - Άτομο με αθλητικά παπούτσια περπατά

Ένα από τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι είναι η έλλειψη ενέργειας. Γενικά, έχουν σταδιακά υποκύψει σε κάτι σαν υπερβολικό λήθαργο. Αυτό παρεμποδίζει την εκτέλεση καθημερινής ρουτίνας.

Αυτό συμβαίνει επειδή η εντερική σας κίνηση είναι αργή και το αίμα σας πρακτικά σταματάει. Ευτυχώς, το καθημερινό περπάτημα για μισή ώρα συμβάλλει στη βελτίωση αυτής της κατάστασης.

Το να είσαι κουρασμένος/η είναι ένα επιχείρημα για να αποφύγεις το περπάτημα. Αλλά, η αλήθεια είναι με το να πάτε για περπάτημα, θα γεμίσετε ολόκληρο το σώμα σας με ενέργεια.

Το αίμα σας θα ρέει πολύ πιο γρήγορα. Αυτό συμβαίνει χάρη στον καρδιακό ρυθμό σας και την οξυγονωμένη ροή αίματος που φτάνει σε κάθε νεφρό.

Ως αποτέλεσμα, το σώμα σας λαμβάνει οφέλη. Αυτό ισχύει ιδιαιτέρως για τον εγκέφαλο και την καρδιά σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Lee, I. M., & Buchner, D. M. (2008). The importance of walking to public health. Medicine and Science in Sports and Exercise. https://doi.org/10.1249/MSS.0b013e31817c65d0
  • Nelson, M. E., Rejeski, W. J., Blair, S. N., Duncan, P. W., Judge, J. O., King, A. C., … Castaneda-Sceppa, C. (2007). Physical activity and public health in older adults: Recommendation from the American College of Sports Medicine and the American Heart Association. Medicine and Science in Sports and Exercise. https://doi.org/10.1249/mss.0b013e3180616aa2
  • Manson, J. E., Hu, F. B., Rich-Edwards, J. W., Colditz, G. A., Stampfer, M. J., Willett, W. C., … Hennekens, C. H. (1999). A Prospective Study of Walking as Compared with Vigorous Exercise in the Prevention of Coronary Heart Disease in Women. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJM199908263410904

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.