Η κολύμβηση βελτιώνει την υγεία σας σημαντικά!

Πώς θα αντιδρούσατε αν σας λέγαμε ότι υπάρχει μια δραστηριότητα που σας αδυνατίζει, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, μειώνει το άγχος, και μπορεί να την κάνει ο καθένας, σε οποιαδήποτε ηλικία; Βάλτε στην άκρη τα αθλητικά σας παπούτσια, είναι ώρα για κολύμπι!
Η κολύμβηση βελτιώνει την υγεία σας σημαντικά!
Carlos Fabián Avila

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Carlos Fabián Avila.

Έχει γραφτεί από Ángela Aragón

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Μάθετε πώς η κολύμβηση βελτιώνει την υγεία σας! Το αναπτυσσόμενο χόμπι του τρεξίματος επισκιάζει άλλα αθλήματα τα οποία είναι επίσης αποτελεσματικά στο να φτιάχνουν τη σιλουέτα σας, όπως και να σας κρατούν υγιείς.

Ένα από αυτά είναι η κολύμβηση. Όταν κολυμπάτε, γυμνάζετε  όλα τα μέρη του σώματός σας και κάνετε μια πλήρη προπόνηση, από αντοχή μέχρι ενδυνάμωση.

Όλα αυτά τα παίρνετε μέσα από μία χαμηλής επίδρασης ρουτίνα επειδή το νερό παρέχει μια αίσθηση ελαφρότητας.

Η κολύμβηση είναι μια δραστηριότητα που ταιριάζει σε κάθε άτομο, κάθε ηλικίας. Κάνει καλό ακόμη και σε ανθρώπους με προβλήματα στους μυς ή στα κόκκαλα.

Μπορεί να είναι ακόμη πιο ευεργετικό αν προσαρμόσετε τις ασκήσεις πάνω στις ανάγκες σας. Εξαιτίας αυτού, θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας πώς η κολύμβηση βελτιώνει την υγεία σας.

Είστε έτοιμοι ν’ ανακαλύψετε όλα της τα οφέλη;

5 τρόποι που η κολύμβηση βελτιώνει την υγεία σας

1. Η κολύμβηση βελτιώνει την υγεία και την κυκλοφορία του αίματος

η κολύμβηση βελτιώνει την υγεία

Η κίνηση της κολύμβησης διεγείρει το κυκλοφορικό. Όταν βρίσκεστε στο νερό, δεν κουνάτε μόνο τα χέρια σας, αλλά χρησιμοποιείτε επίσης το πάνω και το κάτω μέρος του κορμού σας.

Επιπλέον, δραστηριοποιείτε και άλλα μέρη του σώματος τα οποία συνήθως ξεχνάτε στο γυμναστήριο, όπως οι αστράγαλοι, οι καρποί, τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών σας.

Όσον αφορά στα πόδια, αυτό είναι πολύ σημαντικό επειδή οι άνθρωποι έχουν συνήθως δυσκολίες στην κυκλοφορία του αίματος αυτής της περιοχής.

Όσο κολυμπάτε, ευθυγραμμίζετε οριζόντια όλο σας το σώμα, που μαζί με τις ίδιες τις κινήσεις επιτρέπουν την κυκλοφορία του αίματος ελεύθερα στο σώμα.

 

Δείτε επίσης: Κακή κυκλοφορία του αίματος: 7 σημάδια που συχνά αγνοούνται

 

 

2. Διορθώνει τη σιλουέτα σας

Πρώτα απ’ όλα, όταν κολυμπάτε κάνετε πολλή καρδιαγγειακή δουλειά. Αυτό είναι σημαντικό όταν πρόκειται για καύση λίπους.

Όμως αυτό δεν είναι το μόνο που παίρνετε. Όταν χρησιμοποιείτε τη δύναμή σας για να τραβήξετε τον εαυτό σας στο νερό, τονώνετε τους μυς.

  • Αν θέλετε να βελτιώσετε αυτά τα αποτελέσματα, σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε σανίδα μπούγκι για να δουλέψετε κάποια μέρη του σώματος περισσότερο από άλλα ενώ κάνετε γύρους.
  • Θα πρέπει να αλλάζετε περιόδους μεταξύ αργής κολύμβησης με στιγμές μέγιστης έντασης. Αυτό θ’ αυξήσει το ρυθμό της καρδιάς σας και τις πιθανότητες να κάψετε λίπος.

3. Μειώνει το άγχος

η κολύμβηση βελτιώνει την υγεία

Η κολύμβηση μπορεί να βελτιώσει την πνευματική σας υγεία επειδή απαιτεί συγκέντρωση στην τεχνική σας.

Όπως όλες οι ασκήσεις, διεγείρει την παραγωγή σεροτονίνης, της ορμόνης για την ευχαρίστηση και εξαλείφει την κορτιζόλη, την ορμόνη του άγχους.

Σε αντίθεση με το τρέξιμο ωστόσο, η κολύμβηση σας πιέζει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι στη φόρμα σας όσο ασκείστε, κάτι το οποίο είναι ευλογία για όσους έχουν την τάση να χάνονται στις σκέψεις τους.

Όσο είστε στο νερό, υπάρχετε μόνο εσείς και το σώμα σας. Ο εξωτερικός κόσμος παύει να υπάρχει.

Επιπλέον, η επαφή του προσώπου σας με το νερό ενεργοποιεί το καταδυτικό αντανακλαστικό που έχουν όλα τα θηλαστικά, επιβραδύνοντας τον καρδιακό σας ρυθμό και κατά συνέπεια σας ηρεμεί. Διαβάστε τη σχετική μελέτη για το καταδυτικό αντανακλαστικό εδώ.

4. Ανακουφίζει τη μυϊκή ένταση

Αυτό είναι άμεση συνέπεια της προηγούμενης. Η μυϊκή ένταση και οι κράμπες εμφανίζονται όταν οι μύες σας είναι πολύ αδύναμοι για να εκτελείτε τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Γι’ αυτό οι ρουτίνες και οι ασκήσεις που κάνετε στο νερό μπορούν να ενδυναμώσουν τους μυς σας και να εξαφανίσουν το άγχος ή τουλάχιστον να μειώσουν την έντασή του.

Είναι ωστόσο αλήθεια, πως υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι των οποίων το συναισθηματικό τους άγχος εμφανίζεται ως πόνος στον λαιμό ή την πλάτη.

Αν είστε και εσείς έτσι, θυμηθείτε απλά ότι η κολύμβηση βελτιώνει την μυϊκή σας υγεία.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: Ασκήσεις για τόνωση των μυών και γράμμωση στα πόδια

 

 

5. Βελτιώνει την αυτοεκτίμησή σας

η κολύμβηση βελτιώνει την υγεία

Φανταστείτε την στιγμή εκείνη που βγαίνετε από την πισίνα. Είστε ελεύθεροι από άγχος και πόνο και παρατηρείτε ότι κάθε μέρα η σιλουέτα σας είναι όλο και καλύτερη. Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από αυτή την ικανοποίηση, υπάρχει;

Τώρα φανταστείτε πως είναι οκτώ το πρωί και φτάσατε στη δουλειά σας με το ίδιο αίσθημα ικανοποίησης.

Έτσι, τα πάντα είναι πιο εύκολα: η δουλειά σας και η αλληλεπίδραση με τους γύρω σας. Οπότε όταν πάτε στο κρεβάτι το βράδυ, κοιμάστε ήρεμα.

Με αυτόν τον τρόπο μπορεί η κολύμβηση να σας βοηθήσει να χτίσετε καλή αυτοεκτίμηση και να βελτιώσετε την υγεία σας.

Η ψυχολογική και ψυχική βελτιστοποίηση που σας φέρνει αυτό στην αρχή της ημέρας σας, κάνει τα πάντα να κυλούν λίγο πιο εύκολα και χτίζει επίσης μια θετική εικόνα του εαυτού σας.

Όπως μπορείτε να δείτε, η κολύμβηση είναι μια πολύ προτεινόμενη δραστηριότητα, ειδικά αν είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε το πρωί.

Τα οφέλη πολλαπλασιάζονται και θα σας προετοιμάσουν να απολαύσετε τη μέρα σας όπως και να αντιμετωπίσετε τυχόν προβλήματα.

Νιώστε ελεύθεροι να μοιραστείτε την εμπειρία σας όταν ανακαλύψετε πόσο καλή είναι για την υγεία σας η κολύμβηση!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Palomino-Martín, Antonio, González-Martel, Verónica, Quiroga-Escudero, Miriam Esther, & Ortega-Santana, Francisco. (2015). Efectos del Entrenamiento de Natación sobre la Asimetría Corporal en Adolescentes. International Journal of Morphology33(2), 507-513. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-95022015000200016
  • Rendón Morales, Pablo Anthony, Guerrero González, Edison Santiago, Aguirre Obando, Eduardo Arturo, Noroña Casa, Luis Enrique, Betancourt Mejía, Elena Raquel, & Vaca García, Mario Rene. (2017). Beneficios de la natación en el asma. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas36(2), 150-158. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03002017000200022&lng=es&tlng=es.
  • Latorre García, Julio, Sánchez-López, Antonio Manuel, Baena García, Laura, Noack Segovia, Jessica Pamela, & Aguilar-Cordero, María José. (2016). Influencia de la actividad física acuática sobre el neurodesarrollo de los bebés: revisión sistemática. Nutrición Hospitalaria33(Supl. 5), 10-17. https://dx.doi.org/10.20960/nh.515

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.