Μείωση των κιρσών ακολουθώντας 8 κανόνες: μάθετε ποιοι είναι

Οι υγιεινές συνήθειες αποτελούν κλειδί όταν ο στόχος είναι η μείωση των κιρσών. Αν και υπάρχουν πολλές επαγγελματικές θεραπείες για τη εξάλειψη των κιρσών, οι παρακάτω συστάσεις προλαμβάνουν την επανεμφάνισή τους.
Μείωση των κιρσών ακολουθώντας 8 κανόνες: μάθετε ποιοι είναι
Carlos Fabián Avila

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Carlos Fabián Avila.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Οι θεραπείες για μείωση των κιρσών περιλαμβάνουν μια σειρά από υγιεινές συνήθειες που υποστηρίζουν την υγεία του κυκλοφορικού συστήματος. Αν και υπάρχουν πολλές διαδικασίες και πολλά καλλυντικά προϊόντα που βοηθούν, θα πρέπει να ακολουθείτε μερικούς βασικούς “κανόνες” που είναι ουσιαστικής σημασίας, αν θέλετε να μειώσετε τους κιρσούς.

Πέρα από το ότι είναι ακαλαίσθητες, οι φουσκωμένες φλέβες φανερώνουν προβλήματα με την κυκλοφορία του αίματος. Επομένως, πέρα από την αντιαισθητική εμφάνιση των ποδιών, τείνουν επίσης να προκαλούν αίσθηση βάρους και πόνο.

Γιατί εμφανίζεται αυτή η πάθηση; Πώς μπορείτε να επιτύχετε μείωση των κιρσών με φυσικό τρόπο;

Επειδή πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικές συμβουλές υγείας για τη μείωση των κιρσών. Να θυμάστε, όμως, ότι πρέπει να εφαρμόζονται όλες οι συμβουλές ταυτόχρονα, επειδή δεν υπάρχει μία μοναδική απλή και οριστική λύση.

Τι είναι οι κιρσοί;

Μείωση των κιρσών

Οι κιρσοί είναι φουσκωμένες, παραμορφωμένες φλέβες που προκύπτουν όταν οι βαλβίδες μίας κατεύθυνσης στις φλέβες, οι οποίες ρυθμίζουν την κυκλοφορία του αίματος, αποδυναμώνονται. Αν και οι κιρσοί μπορούν να παρουσιαστούν σε κάθε φλέβα, συχνά εμφανίζονται στα πόδια.

Οι κιρσοί πάντα θεωρούνταν αντιαισθητικοί, καθώς δημιουργούν στο δέρμα ορατά σημάδια με ερυθρωπή ή μοβ απόχρωση. Ωστόσο για πολλούς ανθρώπους οι κιρσοί αποτελούν πρόβλημα υγείας επειδή μπορούν να πυροδοτήσουν άλλες παθήσεις.

Συμπτώματα

Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα των κιρσών είναι τα εξής:

 • Φουσκωμένες φλέβες που προεξέχουν.
 • Αίσθηση καύσου και βάρους στα κάτω άκρα.
 • Πόνος και κράμπες στα πόδια.
 • Κνησμός γύρω από τις πάσχουσες φλέβες.
 • Αιμορραγία από τις φλέβες με κιρσούς.
 • Αλλαγές στο δέρμα ή σκλήρυνση των φλεβών.

 

 

Σε τι οφείλονται οι κιρσοί;

Όταν οι βαλβίδες των φλεβών σταματήσουν να λειτουργούν σωστά, η ροή του αίματος από τα πόδια πίσω στην καρδιά γίνεται δύσκολη. Επειδή το αίμα παραμένει στάσιμο, οι φλέβες παρουσιάζουν φλεγμονή και σχηματίζονται κιρσοί.

Αν και σε πολλές περιπτώσεις οι κιρσοί συνδέονται με γενετικούς παράγοντες, συχνά επιδεινώνονται λόγω σωματικής καταπόνησης ή παχυσαρκίας. Επιπλέον, τείνουν να εμφανίζονται συχνότερα στους ηλικιωμένους.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση κιρσών είναι οι εξής:

 • Παχυσαρκία ή υπερβολικό βάρος.
 • Εγκυμοσύνη.
 • Κακή στάση του σώματος κατά τη βάδιση.
 • Πολύωρη καθιστή θέση και σταυρωμένα πόδια.
 • Απότομες ορμονικές αλλαγές.
 • Ασθένειες του κυκλοφορικού συστήματος.

Βασικοί κανόνες για τη μείωση των κιρσών

Ο υγιεινός τρόπος ζωής αποτελεί το καλύτερο συμπλήρωμα τόσο για τη μείωση των κιρσών όσο και για την καθυστέρηση της εμφάνισής τους. Αυτό περιλαμβάνει μερικές αλλαγές στην καθημερινή ρουτίνα σας και την εγκατάλειψη κάποιων “κακών συνηθειών” που επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος.

1. Αποφύγετε την παραμονή στην ίδια στάση για πολλή ώρα

Μείωση των κιρσών

Η παραμονή στην ίδια στάση για πολλή ώρα μπορεί να επιδεινώσει τους κιρσούς.

Επομένως, αν για κάποιον λόγο πρέπει να παραμείνετε όρθιοι ή καθιστοί, είναι καλύτερα να αφιερώνετε τουλάχιστον μερικά λεπτά για να κινήσετε τα πόδια και τα πέλματά σας, ή να αλλάζετε στάση κάθε μία ώρα περίπου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον ρόλο της στάσης τους σώματος στην εμφάνιση κιρσών, διαβάστε το άρθρο του Bass εδώ.

2. Ανυψώστε τα πόδια σας

Μείωση των κιρσών

Μια πολύ εύκολη άσκηση που βοηθάει στην αντιμετώπιση των κιρσών είναι η ανύψωση των ποδιών.

Η δραστηριότητα αυτή χαλαρώνει τους μύες και διευκολύνει την επιστροφή του αίματος στο άνω μέρος του σώματος. Επομένως συνιστάται να γίνεται αυτή η άσκηση καθημερινά στο τέλος της εργάσιμης μέρας σας.

3. Επιδοθείτε σε σωματική άσκηση

Μείωση των κιρσών

Όλες οι αθλητικές δραστηριότητες έχουν πολλές θετικές επιδράσεις τόσο στην υγεία του κυκλοφορικού σας συστήματος όσο και στο βάρος σας.

Έτσι, αν ο στόχος σας είναι να μειώσετε τους κιρσούς, είναι ωφέλιμο να τηρείτε μια ρουτίνα τακτικής σωματικής άσκησης.

4. Κάντε μασάζ

Μείωση των κιρσών

Μία από τις θεραπευτικές μεθόδους για την ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος στα κάτω άκρα είναι τα χαλαρωτικά μασάζ.

Χάρη στην ικανότητά τους να βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, αποτελούν μια καλή επιλογή για την ελαχιστοποίηση της εμφάνισης φουσκωμένων φλεβών.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Ευρυαγγείες και κιρσοί: 7 σπιτικές θεραπείες.

 

5. Κάντε κρύο ντους για τη μείωση των κιρσών

γυναικα σε ντους

Τα ντους με ζεστό νερό είναι χαλαρωτικά. Ωστόσο, τα ντους με κρύο νερό είναι πιο ωφέλιμα για την κυκλοφορία του αίματος.

Μάλιστα, η άμεση επαφή του δέρματος με κρύο νερό στις γάμπες μπορεί να μειώσει την αίσθηση βάρους και τη φλεγμονή.

6. Αποφεύγετε τα στενά ρούχα

Μείωση των κιρσών με κάλτσες

Τα ρούχα που σφίγγουν το σώμα δεν συνιστώνται, αν υπάρχουν κιρσοί.

Επιπλέον, η χρήση τους δεν συνιστάται γενικά, αφού πιέζουν το δέρμα και εμποδίζουν τη επιστροφή του φλεβικού αίματος από τα πόδια στην καρδιά.

7. Βελτιώστε τη διατροφή σας για τη μείωση των κιρσών

σύκα και κέικ

Μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά οξέα Ωμέγα-3, αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει πολύ στην αντιμετώπιση των κιρσών.

Οι τροφές που περιέχουν αυτά τα θρεπτικά συστατικά βελτιστοποιούν την κυκλοφορία του αίματος και προστατεύουν την καρδιαγγειακή υγεία.

8. Αποφύγετε το αλκοόλ και το κάπνισμα για τη μείωση των κιρσών

κόψτε το κάπνισμα

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα έχουν πολλές αρνητικές επιδράσεις στο σώμα. Μία από αυτές είναι η πρόκληση προβλημάτων στο κυκλοφορικό σύστημα και η εμφάνιση κιρσών.

Οι τοξίνες του αλκοόλ και του καπνού φθείρουν τις αρτηρίες δυσκολεύοντας τη ροή του αίματος.

Περιληπτικά

Οι υγιεινές συνήθειες αποτελούν κλειδί όταν ο στόχος είναι η μείωση των κιρσών. Αν και υπάρχουν πολλές επαγγελματικές θεραπείες για τη εξάλειψη των κιρσών, οι παραπάνω συστάσεις προλαμβάνουν την επανεμφάνισή τους.

Έτσι, ο σκοπός δεν είναι να εφαρμόσετε αυτές τις συστάσεις για λίγο αλλά να τις κάνετε μέρος του τρόπου ζωής σας.

 

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Jawien A. The influence of environmental factors in chronic venous insufficiency. Angiology. 2003;54 (Suppl 1):S19-31
 • Bass A. The effect of standing in the workplace and the development of chronic venous insufficiency. Harefuah 2007;146(9):675-6, 734-5.  
 • Rodrigo JA, Villa R. Guías de manejo de la insuficiencia venosa crónica. Guías Clínicas [en línea]. 2000, vol 2 N°21. [citado el: 15 de Diciembre de 2008]. 

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.