Η σημασία του να μάθετε να είστε καλοί ακροατές

Είναι ξεκάθαρο ότι το να ακούμε τους άλλους δεν αποτελεί παθητική ενέργεια. Για να είμαστε καλοί ακροατές, δεν πρέπει να προσπαθούμε να γίνουμε το επίκεντρο της προσοχής όταν κάποιος μας μιλάει.
Η σημασία του να μάθετε να είστε καλοί ακροατές

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Είστε καλοί ακροατές; Δεν είναι εύκολο να ακούμε τους άλλους. Μερικές φορές πιστεύουμε ότι είμαστε ήδη καλοί ακροατές επειδή απλώς ακούμε τις λέξεις που βγαίνουν από το στόμα κάποιου άλλου ατόμου.

Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Ας δούμε ένα παράδειγμα. Φανταστείτε δύο φίλες που μιλάνε και η μία λέει στην άλλη ότι τσακώθηκε με τη μητέρα της την προηγούμενη μέρα.

Η πρώτη φίλη είναι στενοχωρημένη αλλά, μόλις σταματήσει να μιλάει, η άλλη φίλη βρίσκει την ευκαιρία να αναφερθεί σε μια δική της παρόμοια εμπειρία.

Ήταν η δεύτερη φίλη πραγματικά καλή ακροάτρια; Όχι, επειδή η δεύτερη φίλη λόγω της δικής της στενοχώριας βρήκε την ευκαιρία να παρουσιάσει τη δική της εμπειρία και έτσι πέρασε από το να ακούει στο να ακούγεται.

Η αλήθεια είναι ότι η δεύτερη φίλη δεν άκουσε πραγματικά τη φίλη της.

Λάθη που κάνουμε ως ακροατές

είστε ακροατές

Ίσως να αμφισβητείτε όλες αυτές τις πληροφορίες. Μπορεί ακόμα και να λέτε στον εαυτό σας “μα ξέρω να ακούω τους άλλους!”.

Γι’αυτό ακριβώς θεωρήσαμε σημαντικό να αναφερθούμε στα πιο συχνά λάθη που κάνουμε όταν “ακούμε” τους άλλους.

Το πρώτο είναι αυτό του παραδείγματος που μόλις αναφέραμε. Κάποιος μας μιλάει για μια εμπειρία που μας στενοχωρεί και βρίσκουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τον εαυτό μας.

Στη δεύτερη περίπτωση, που είναι ίσως πιο δραματική, η δεύτερη φίλη αλλάζει γρήγορα θέμα. Για παράδειγμα, αν η φίλη της τής μιλάει για τον τσακωμό με τη μητέρα της, η απάντησή της είναι: “Λυπάμαι. Αλήθεια, πώς πήγε η δουλειά χτες;”.

Στην τρίτη περίπτωση, το άτομο που “ακούει” μειώνει τη σημασία του ζητήματος στο οποίο αναφέρεται το άλλο άτομο λέγοντας φράσεις του τύπου: “μην ανησυχείς”, “είναι απλώς ανοησίες” ή “όλα θα περάσουν σύντομα”.

Τέλος, το τέταρτο λάθος είναι το να πούμε στο άλλο άτομο τι να κάνει δίνοντας συμβουλές και προτείνοντας λύσεις που ίσως να μην μπορεί να ακολουθήσει.

είστε ακροατές

Όπως βλέπετε, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις δεν ακούμε πραγματικά το άλλο άτομο αλλά χρησιμοποιούμε αυτά που λέει ως αφορμή για να μιλήσουμε για τον εαυτό μας.

Όταν αποφεύγουμε τους προβληματισμούς των άλλων ανθρώπων

Οι παραπάνω πληροφορίες δείχνουν ότι ίσως να πιστεύουμε ότι είμαστε καλοί ακροατές, όμως στην πραγματικότητα θέλουμε να μιλήσουμε για τον εαυτό μας.

Η αλήθεια είναι ότι το να είμαστε καλοί ακροατές είναι μια διαδικασία που απαιτεί προσοχή, ενδιαφέρον για τους προβληματισμούς του άλλου ατόμου και το να μη διακόπτουμε το άλλο άτομο αναφερόμενοι στα προσωπικά μας ζητήματα.

Ακόμα και όταν λέμε στους άλλους τι πρέπει να κάνουν, μεταφέρουμε την προσοχή στον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε εμείς τα πράγματα.

Είναι αλήθεια ότι μπορείτε να εκφράσετε την άποψή σας, όμως δεν θα πρέπει να πείτε στο άλλο άτομο πώς πρέπει να συμπεριφερθεί ή τι πρέπει να πει, επειδή δεν βρίσκεστε στη θέση του. Αν κάνετε κάτι τέτοιο, απλώς προσπαθείτε να επιβάλετε την παρουσία σας μέσω του άλλου ατόμου.

είστε ακροατές

Όταν δεν είστε καλοί ακροατές, κατά κάποιον τρόπο θέλετε να ξεχωρίσετε και το εγώ σας κάνει την εμφάνισή του.

Αν και είναι δύσκολο να το αποδεχτούμε, όταν δεν είμαστε καλοί ακροατές, αποφεύγουμε τους προβληματισμούς των άλλων.

Πώς να είστε καλοί ακροατές

Τώρα που επισημάναμε τα λάθη που κάνουμε όταν “ακούμε”, παρόλο που πιστεύουμε ότι είμαστε καλοί ακροατές, είναι σημαντικό να μάθουμε ξανά να ακούμε.

Για το λόγο αυτό είναι θεμελιώδες να ακολουθείτε τις συμβουλές που παρουσιάζουμε παρακάτω:

  • Μη δίνετε ποτέ λύσεις: Όπως αναφέραμε ήδη, δεν θα πρέπει να δίνετε λύσεις στα προβλήματα του άλλου ατόμου ή να του λέτε πώς πρέπει να ενεργήσει. Ωστόσο, μπορούμε να θέσουμε στο άλλο άτομο ερωτήσεις που το κάνουν να σκεφτεί πάνω στα προβλήματά του και να πάρει αποφάσεις. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος να ακούμε.
  • Εξετάστε βαθύτερα το ζήτημα: Αν ακούτε πραγματικά, θέστε ερωτήσεις που δείχνουν το ενδιαφέρον σας να μάθετε περισσότερα για όσα σας λέει το άλλο άτομο. Ερωτήσεις όπως, “τι πιστεύεις γι’αυτό;” και “τι λες να κάνεις;” αποτελούν απλά παραδείγματα των πραγμάτων που μπορείτε να ρωτήσετε.
  • Αποφεύγετε να μιλάτε για τον εαυτό σας: Εστιάζετε μόνο στο άλλο άτομο και σε αυτά που σας λέει και αποφεύγετε να μιλάτε για τον εαυτό σας, εκτός αν το άλλο άτομο σας ρωτήσει άμεσα αν βιώσατε μια παρόμοια κατάσταση.
  • Μην υποτιμάτε την κατάσταση: Αν και η κατάσταση μπορεί να σας φαίνεται ασήμαντη, είναι σημαντική για το άτομο που σας μιλάει γι’αυτή, επομένως μην προσπαθείτε ποτέ να την υποτιμήσετε.
είστε ακροατές

 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε το άρθρο: Τα καταπιεσμένα συναισθήματα μπορούν να έχουν σωματικές συνέπειες.

 

Τώρα γνωρίζετε πώς να ακούτε πραγματικά με ειλικρινή τρόπο, χωρίς να σκέφτεστε τον εαυτό σας αλλά όσα σας λέει το άτομο που σας μιλάει.

Πρέπει να απαλλαγούμε από την ιδέα ότι το να ακούμε αποτελεί παθητική ενέργεια, επειδή είναι πολύ ενεργητική. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να μάθετε να είστε καλοί ακροατές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Milićević-Nešić, I. (2016). Do we know how to listen?. ABC-časopis urgentne medicine, 16(2), 21-24.
  • Miguens, E. M. (2015). ¨ To know how to listen¨. Ability first-rate ability in the Teaching–Learning process. Revista Cubana de Tecnología de la Salud, 6(1), 31-41.
  • Torralba, F. (2009). El arte de saber escuchar. Editorial Milenio.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.