Υγιεινές τροφές που ίσως καταναλώνετε υπερβολικά

Γνωρίζετε ότι πρέπει να μένετε μακριά από τα δημητριακά που έχουν ζάχαρη και να επιλέγετε, αντίθετα, τα πλήρη δημητριακά.
Υγιεινές τροφές που ίσως καταναλώνετε υπερβολικά
Elisa Morales Lupayante

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: παιδαγωγο και διατροφολόγο Elisa Morales Lupayante.

Έχει γραφτεί από Ekhiñe Graell

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Οι περισσότεροι από μας πιθανώς ξέρουμε ποιες τροφές να φάμε για να αδυνατίσουμε και/ή για να παραμείνουμε υγιείς και, όταν κάνουμε δίαιτα, γεμίζουμε το ψυγείο μας με αυτές. Είναι όμως δυνατόν να υπερβάλλουμε με κάτι καλό; Ναι! Και το ίδιο ισχύει για τις υγιεινές τροφές -μπορούμε πράγματι να καταναλώνουμε υπερβολική ποσότητα από αυτές. Ακολουθούν πέντε υγιεινές τροφές που ίσως καταναλώνετε υπερβολικά!

Υγιεινές τροφές που ίσως καταναλώνετε υπερβολικά!

1. Δημητριακά

Γνωρίζετε ότι πρέπει να μένετε μακριά από τα δημητριακά που έχουν ζάχαρη και να επιλέγετε, αντίθετα, τα πλήρη δημητριακά. Ωστόσο, αν τρώτε ένα μεγάλο μπολ με πλήρη δημητριακά υπερβολικά συχνά, αυτό μπορεί να σημαίνει υπερβολική κατανάλωση θερμίδων. Πρόκειται για ένα μεγάλο πρόβλημα αν πρόκειται για συμπυκνωμένα δημητριακά όπως η γκρανόλα. Μάλιστα, είναι πολύ εύκολο να καταναλώσετε εκατοντάδες θερμίδες με τη μία χωρίς να το συνειδητοποιήσετε. Οι συνιστώμενες ποσότητες είναι 1/4 φλιτζάνι γκρανόλα, 1 φλιτζάνι νιφάδες δημητριακών και δύο φλιτζάνια διογκωμένο ρύζι (puffed rice).

2. Ξηροί καρποί

Υγιεινές τροφές που ίσως καταναλώνετε υπερβολικά - Ξηροί καρποί

Όλοι γνωρίζουν ότι οι ξηροί καρποί αποτελούν μια πολύ υγιεινή τροφή. Περιέχουν υγιεινά λιπαρά και σας βοηθούν επίσης να αισθάνεστε χορτάτοι. Ωστόσο είναι πολύ εύκολο να καταναλώσετε υπερβολική ποσότητα ξηρών καρπών, όπως καρύδια, ειδικά αν τους τρώτε απευθείας από ένα μεγάλο δοχείο. Η συνιστώμενη ποσότητα ξηρών καρπών είναι 28 γραμμάρια. Αυτό σημαίνει μια χούφτα (ένα μπαλάκι του γκολφ).

3. Ελαιόλαδο

Μια πράσινη σαλάτα με ντρέσινγκ ελαιόλαδου είναι υγιεινή. Αυτό είναι αλήθεια. Τα πράσινα λαχανικά είναι πολύ θρεπτικά και το ελαιόλαδο περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία είναι υγιεινά και εξαιρετικά για την καρδιά σας. Όμως πρέπει να θυμάστε ότι το ελαιόλαδο περιέχει θερμίδες, τουλάχιστον 100 θερμίδες σε κάθε μία κουταλιά της σούπας. Επομένως, αν και είναι σημαντικό να το καταναλώνετε, δεν θα πρέπει να κάνετε υπερβολές. Η συνιστώμενη ποσότητα ελαιόλαδου είναι 1 με 2 κουταλιές της σούπας, ποσότητα που θα γέμιζε ένα ποτήρι για σφηνάκι.

4. Χούμους

Το χούμους ή ο πολτός ρεβιθιών είναι ένα πολύ υγιεινό σνακ. Το χούμους περιέχει πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά και τα φρέσκα λαχανικά με ντιπ χούμους αποτελούν είναι εξαιρετικό σνακ. Ωστόσο είναι πολύ εύκολο να παραφάτε από αυτό, ειδικά αν αγοράζετε μεγάλες συσκευασίες χούμους. Η συνιστώμενη ποσότητα γι’αυτή την τροφή είναι περίπου 2 κουταλιές της σούπας χούμους ως σνακ.

5. Φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού

Υγιεινές τροφές που ίσως καταναλώνετε υπερβολικά - Πορτοκαλάδα σε ποτήρι

Ο χυμός είναι υγιεινός επειδή περιέχει φρούτα και θρεπτικές ουσίες. Ωστόσο υπάρχει το πρόβλημα της κατανάλωσης υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης και πολύ λιγότερων ινών από ό,τι αν τρώγατε ένα ολόκληρο φρούτο. Είναι καλύτερο να αντικαταστήσετε το ποτήρι του χυμού με ένα ολόκληρο πορτοκάλι. Ως αποτέλεσμα θα καταναλώσετε περισσότερες ίνες, ενώ επίσης το γεγονός ότι μασάτε την τροφή σας θα σας βοηθήσει να καταναλώσετε λιγότερες θερμίδες. Ο φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού μπορεί να είναι υγιεινός, ωστόσο η συνιστώμενη μερίδα είναι 118 με 177 ml.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Rebello CJ., O’Neil CE., Greenway FL., Dietary fiber and satiety: the effects of oats on satiety. Nutr Rev, 2016. 74 (2): 131-47.
  • Zhang X., Guan T., Yang B., Chi Z., Wang ZY., Gu HF., A novel role for zinc transporter 8 in the facilitation of zinc accumulation and regulation of testosterone synthesis in Leyding cells of human and mouse testicles. Metabolism, 2018. 88: 40-50.
  • Pelucchi C., Bosetti C., Galeone C., La Vecchia C., Dietary acrylamide and cance risk: an updated meta analysis. Int J Cancer, 2015. 136 (12): 2912-22.
  • Gianfredi V., Salvatori T., Villarini M., Moretti M., Nucci D., Realdon S., Is dietary fibre truly protective against colon cancer? A systematic review and meta analysis. Int J Food Sci Nutr, 2018. 69 (8): 904-915.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.