Κόλπα για απορροφητικές πετσέτες χωρίς οσμές

Το μόνο που χρειάζεστε είναι δύο φυσικά συστατικά όπως το ξύδι και η μαγειρική σόδα. Το ξύδι βοηθάει στην εξάλειψη των βακτηρίων και μαλακώνει τις ίνες, ενώ η μαγειρική σόδα εξουδετερώνει τις οσμές και απολυμαίνει.
Κόλπα για απορροφητικές πετσέτες χωρίς οσμές

Τελευταία ενημέρωση: 04 Ιανουαρίου, 2019

Κόλπα για απορροφητικές πετσέτες χωρίς οσμές. Οπωσδήποτε σας έχει συμβεί περισσότερες από μία φορές: παίρνετε την πετσέτα σας μετά από ένα ντους και παρατηρείτε ότι μυρίζει άσχημα ή προσπαθείτε να σκουπιστείτε και δεν είναι σχεδόν καθόλου απορροφητική. Ακόμα και οι καινούργιες πετσέτες μπορεί να παρουσιάσουν αυτό το τόσο συνηθισμένο πρόβλημα.

Πώς μπορείτε να κάνετε τις πετσέτες σας να μυρίζουν πάντα όμορφα; Τι κόλπα υπάρχουν ώστε να γίνουν πιο απαλές και να απορροφούν την υγρασία από το σώμα σας; Στο σημερινό άρθρο, θα σας δώσουμε μερικές εξαιρετικές συμβουλές που θα σας φανούν πολύ χρήσιμες στην καθημερινότητά σας. Τα ντους και τα λουτρά σας θα γίνουν πολύ πιο ευχάριστα.

Η φυσική λύση για να έχετε πιο απαλές και απορροφητικές πετσέτες χωρίς οσμές

Πολύ συχνά, όταν αγοράζουμε καινούργιες πετσέτες ή μπουρνούζια, παρατηρούμε ότι έχουν κάπως τραχιά υφή. Αυτό οφείλεται στις βαφές που χρησιμοποιούνται κατά την κατασκευή τους. Για το λόγο αυτό, πολλοί άνθρωποι προτιμούν να τις πλύνουν πρώτα με ζεστό νερό στο πλυντήριο ώστε να γίνουν λίγο πιο απαλές.

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει σημασία τι υλικό χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή των πετσετών σας· είτε είναι από αμερικανικό βαμβακερό χνουδωτό ύφασμα είτε από άλλο είδος ινών, όλες οι πετσέτες κάποια στιγμή κρατούν λίγη υγρασία και αρχίζουν να μυρίζουν άσχημα. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος η υγρασία αυτή να επιτρέψει την εμφάνιση βακτηρίων. Τι μπορείτε να κάνετε τότε; Μην ανησυχείτε. Σημειώστε τις παρακάτω απλές λύσεις.

Τι θα χρειαστείτε

 • 1 φλιτζάνι (250 ml) λευκό ξύδι (ή αποσταγμένο ξύδι)
 • 1/2 φλιτζάνι (125 γραμμάρια) μαγειρική σόδα (ή διττανθρακικό νάτριο)
 • Καυτό νερό

Τι πρέπει να κάνετε

απορροφητικές πετσέτες με μαγειρικη σοδα
 • Χρησιμοποιήστε το πλυντήριό σας. Μπορείτε να βάλετε στο πλυντήριο τις καινούργιες πετσέτες τις οποίες θέλετε να μαλακώσετε ή εκείνες που είναι παλιότερες, μυρίζουν υγρασία και δεν είναι πια τόσο απορροφητικές. Επιλέξτε το πρόγραμμα καυτού νερού και βάλτε στο πλυντήριο ένα φλιτζάνι λευκό ξύδι το οποίο έχετε ήδη διαλύσει σε ένα ποτήρι νερό. Έπειτα, αφήστε το πλυντήριο να ολοκληρώσει τον κύκλο πλύσης. Είναι τόσο απλό!
 • Το επόμενο βήμα είναι επίσης πολύ απλό: ξεκινήστε ένα νέο κύκλο πλύσης με καυτό νερό, όπως προηγουμένως, τώρα όμως χρησιμοποιήστε τη μαγειρική σόδα. Είναι σημαντικό να μην ανακατέψετε τα δύο συστατικά μεταξύ τους. Περιμένετε να τελειώσει η πλύση και έπειτα απλώστε τις πετσέτες σας να στεγνώσουν. Θα δείτε πόσο θετικά αποτελέσματα θα έχετε!

Γιατί η μέθοδος αυτή είναι αρκετή για να γίνουν οι πετσέτες πιο απορροφητικές και να έχουν ευχάριστη μυρωδιά;

απορροφητικές πετσέτες

Η επιστήμη μπορεί να εξηγήσει αυτή την απλή λύση. Μερικές φορές εμπιστευόμαστε περισσότερο τα εμπορικά προϊόντα, όπως τα απορρυπαντικά και τα μαλακτικά ρούχων, πιστεύοντας ότι θα μας εξασφαλίσουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Όμως, στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Τα υπερβολικά πολλά χημικά, τα υπερβολικά πολλά συστατικά που βλάπτουν τα υφάσματα όχι μόνο κάνουν τις πετσέτες λιγότερο απορροφητικές, αλλά και τις φθείρουν γρηγορότερα.

 • Λευκό ξύδι: περιέχει οξικό οξύ, το οποίο είναι καταπληκτικό για την απομάκρυνση των βακτηρίων και της υγρασίας που παραμένουν στις ίνες των πετσετών, μαλακώνοντας ταυτόχρονα το ύφασμα.
 • Διττανθρακικό νάτριο: όπως ήδη γνωρίζετε, το διττανθρακικό νάτριο, ή αλλιώς η μαγειρική σόδα, είναι ένα φυσικό στοιχείο απολύτως κατάλληλο για την καθαριότητα του σπιτιού. Επίσης, είναι εξαιρετικό απολυμαντικό, απομακρύνει τη βρωμιά και τα λίπη και εξουδετερώνει τις οσμές. Οι θαυμάσιες ιδιότητές του οφείλονται, πάνω από όλα, στο ότι είναι ένα πολύ αποτελεσματικό αλκάλιο, πολύ αποτελεσματικότερο από κάθε απορρυπαντικό.

Διαβάστε ακόμα: 7 κόλπα για να γίνετε επαγγελματίες στην κουζίνα

Συμβουλές για να διατηρείτε τις πετσέτες σας πραγματικά στεγνές και με ευχάριστη οσμή

απορροφητικές πετσέτες

Είμαστε βέβαιοι ότι γνωρίζατε ήδη πολλές από τις παρακάτω συμβουλές. Όμως, ποτέ δεν βλάπτει να έχουμε υπόψη μας πώς ακριβώς μπορούμε να φροντίζουμε τις πετσέτες μας λίγο καλύτερα. Σκεφτείτε την υγρασία που μπορεί να αρχίσει να συσσωρεύεται σε αυτές και το πώς κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει στη συγκέντρωση βακτηρίων, τα οποία αργότερα μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες και κάποια δυσάρεστη αντίδραση που αξίζει να αποφύγουμε.

Γνωρίζατε τα εξής;

 • Τα βακτήρια αγαπούν την υγρασία, έτσι κάθε φορά που κάνετε ντους ή μπάνιο, να κρεμάτε την πετσέτα κάπου όπου θα στεγνώσει εντελώς. Δεν είναι απαραίτητο να την πλένετε κάθε φορά, όμως είναι σημαντικό να στεγνώνει εντελώς και να μη μένει σε αυτή ίχνος υγρασίας. Αν δεν στεγνώσει, τότε εμφανίζονται βακτήρια πέρα από τις άσχημες μυρωδιές και τους υπόλοιπους κινδύνους.
 • Θα πρέπει να προσέχετε να μη χρησιμοποιείτε υπερβολική ποσότητα απορρυπαντικού όταν τις πλένετε. Στην πραγματικότητα, αυτό που τελικά κάνουν τα απορρυπαντικά είναι να επιτρέπουν τη συσσώρευση χημικών ουσιών μέσα στις ίνες των πετσετών, κάτι που με τον καιρό τις κάνει τραχείς και εμποδίζει τις ίνες να απορροφήσουν την υγρασία. Να θυμάστε λοιπόν: χρησιμοποιείτε μόνο όσο απορρυπαντικό είναι απαραίτητο.
 • Όσο για τα μαλακτικά υφασμάτων, συνιστούμε να χρησιμοποιείτε αντί αυτών λευκό ξύδι. Είναι φυσικό συστατικό και μαλακώνει τις ίνες των πετσετών πολύ αποτελεσματικότερα χωρίς καμία αρνητική συνέπεια. Η πετσέτα θα διατηρηθεί περισσότερο καιρό, θα είναι πιο ευχάριστη στην αφή και θα συνεχίσει να απορροφά το νερό εξίσου καλά. Έχετε υπόψη σας, για παράδειγμα, ότι θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στα ρούχα και στις πετσέτες που χρησιμοποιούνται από βρέφη και παιδιά. Αντί να χρησιμοποιείτε χημικά προϊόντα, όπως μαλακτικά και απορρυπαντικά, χρησιμοποιείτε προϊόντα με φυσικά συστατικά. Γνωρίζετε ήδη ότι η μαγειρική σόδα, το ξύδι, ακόμα και το λεμόνι είναι τέλειοι σύμμαχοι και αποτελούν υγιεινές επιλογές για την καθημερινή καθαριότητα του σπιτιού σας.

Επίσης, θα μολύνετε λιγότερο το περιβάλλον! Είστε έτοιμοι να εφαρμόσετε όσα μάθατε;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Perez, K. L., Lucia, L. M., Cisneros-Zevallos, L., Castillo, A., & Taylor, T. M. (2012). Efficacy of antimicrobials for the disinfection of pathogen contaminated green bell pepper and of consumer cleaning methods for the decontamination of knives. International journal of food microbiology156(1), 76-82.
 • Fong, D., Gaulin, C., Lê, M. L., & Shum, M. (2011). Effectiveness of alternative antimicrobial agents for disinfection of hard surfaces. National Collaborating Centre for Environmental Health, 1-19.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.