5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον πανικό

Ο πανικός είναι μια φυσιολογική αντίδραση σε μια απειλή, αν όμως εμφανίζεται συχνά χωρίς να τον προκαλεί κάτι, είναι ώρα να μάθετε πώς να τον αντιμετωπίσετε και πώς αντιδρά σ' αυτόν το σώμα σας.
5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον πανικό
Diego Pereira

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Diego Pereira.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Στο σημερινό μας άρθρο θα δούμε 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον πανικό. Τον έχουν βιώσει οι περισσότεροι άνθρωποι τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους: η καρδιά χτυπάει σαν τρελή, είστε σε εγρήγορση, νιώθετε απειλή ή κίνδυνο, δυσκολεύεστε ν’ αναπνεύσετε, αισθάνεστε να πνίγεστε…

Ωστόσο, η αυθόρμητη αυτή αντίδραση που σας κυριεύει ανά περιόδους, περιτριγυρίζεται από μύθους οι οποίοι μας εμποδίζουν να καταλάβουμε τι είναι πραγματικά ο πανικός.

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν μονάχα τα συμπτώματα, αλλά μήπως κρύβεται κάτι άλλο πίσω απ’ αυτόν;

1. Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον πανικό – Ο πανικός δεν είναι ασθένεια

5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον πανικό

Μπορεί να θεωρούμε τον πανικό ασθένεια επειδή κάποιες φορές παραλύει όσους υποφέρουν απ’ αυτόν. Ανά περιόδους φαίνεται τρομακτικός και οι άνθρωποι γύρω του δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει. Πρόκειται για μία από τις πιο κοινές διαταραχές στον Δυτικό κόσμο σύμφωνα και με τον καθηγητή C Barr Taylor.

Αυτό όμως δεν τον καθιστά ασθένεια.

  • Ενώ κάποιοι μπορεί να τον βιώνουν συχνά και ανεξέλεγκτα, θα πρέπει να θυμάστε ότι δεν πάει τίποτα στραβά με το σώμα ή το μυαλό σας.
  • Πρέπει απλώς να μάθετε διαφορετικές στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να τον αντιμετωπίσετε και να μη του επιτρέψετε να ελέγχει τη ζωή σας.

2. Μπορεί να πεθάνω από αυτόν;

Όταν συσσωρεύονται τα αισθήματα πανικού, ίσως νιώθετε ότι θα πεθάνετε. Ξαφνικά, ο λαιμός σας κλείνει και δεν μπορείτε ν’ αναπνεύσετε καλά.

Όμως, αν σκέφτεστε έτσι, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να χειροτερεύσουν τα συμπτώματά του. Θα ενταθούν και θα αισθάνεστε πολύ χειρότερα.

Εξάλλου, το σώμα σας αντιδρά στον κίνδυνο, αλλά πού βρίσκεται ο αληθινός κίνδυνος; Είστε ασφαλείς, είστε καλά. Πρόκειται μόνο για το σώμα σας που αντιδρά στον φόβο.

Δεν μπορείτε να πεθάνετε από πανικό, γιατί δεν σκοτώνει και ούτε τα συμπτώματά του σκοτώνουν. Να θυμάστε: Αυτό που αισθάνεστε στο σώμα σας δεν θα σας οδηγήσει σ’ αυτό που φοβάστε.

Δεν θα εξαντληθεί το οξυγόνο σας. Ο λαιμός σας δεν θα κλείσει. Ο φόβος σας δεν είναι τίποτε παραπάνω από μια ιδέα στην οποία πρέπει να μάθει πώς ν’ αντιδρά το σώμα σας.

3. Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον πανικό – Είναι μια φυσιολογική αντίδραση στην απειλή

Γυναίκα σε παγκάκι κρατά το πρόσωπό της

Ο πανικός είναι μια φυσιολογική αντίδραση για να προετοιμάσετε τον εαυτό σας ενάντια σε μια απειλή προς τα εσάς ή κάποιον αγαπημένο σας. Γι’ αυτό, όλοι τον έχουν βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, η αντίδραση του σώματος δεν κάνει σωστά τη δουλειά της.

Όταν συμβαίνει σε εντελώς ακίνδυνες καταστάσεις, όπου τίποτα δεν σας προκαλεί και η αντίδραση έρχεται από το πουθενά, τότε είναι ώρα να μάθετε πώς να τον αντιμετωπίσετε και πώς να τον ελέγξετε.

Όταν δεν σας βοηθά και σας κάνει να νιώθετε άβολα, τότε πρέπει ν’ αναζητήσετε τι είναι αυτό που φοβάστε, τι δεν έχετε ξεπεράσει ακόμη ή τι προβλήματα έχετε. Έτσι, μπορείτε να ξεκινήσετε να τα κατανοείτε και να μάθετε να τα αντιμετωπίζετε με υγιή τρόπο.

4. Ο πανικός προκαλεί σημαντικές αλλαγές πάνω σας

Μπορεί στην αρχή να μην φαίνεται έτσι, αλλά ο πανικός προκαλεί όντως αλλαγές σε εσάς και κάνει το σώμα σας ν’ αντιδρά όπως έχει φτιαχτεί ν’ αντιδρά όταν έρχεται αντιμέτωπο με κάποια απειλή.

Στο γνωστικό κομμάτι, εικόνες και σκέψεις ξεκινούν να διατρέχουν το μυαλό σας, οι οποίες όχι μόνο ενεργοποιούν την αντίδραση αυτή, αλλά σας οδηγούν να σκεφτείτε ένα σχέδιο να τραπείτε σε φυγή.

Όσο για το κομμάτι της κίνησης, οι μύες σας και το σώμα σας είναι έτοιμα και σε εγρήγορση ώστε να φέρουν εις πέρας οτιδήποτε τα διατάξει το μυαλό σας (είτε αυτό είναι το να τρέξετε, να τραπείτε σε φυγή, να κρυφτείτε, να παλέψετε, κ.λπ.)

Αυτό με τη σειρά του, μπορεί να επηρεάσει άλλες λειτουργίες. Αυτό είναι το ψυχολογικό κομμάτι, όπου η καρδιά σας αρχίζει να χτυπάει ανεξέλεγκτα, ιδρώνετε, έχετε πονοκέφαλο ή γαστρεντερικά προβλήματα.

Να θυμάστε: το σώμα σας αντιδρά σε μια απειλή και θα την αντιμετωπίσει όσο καλύτερα μπορεί. Όμως, όταν δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος, το σώμα σας θα πρέπει να εκπαιδευτεί στο ν’ αντιδράει σωστά.

5. Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον πανικό – Με τον καιρό θα επηρεαστεί η υγεία σας

Άνδρας κρατά το κεφάλι του

Ο πανικός είναι όντως κάτι φυσικό, ακόμη και αν εμφανίζεται όταν δεν θα έπρεπε, δεν χρειάζεται να αποτελέσει μια αρνητική εμπειρία. Η αντίδραση αυτή μπορεί επίσης να είναι ο τρόπος του σώματός σας να σας πει ότι ήρθε η ώρα να ρίξετε λίγο τους ρυθμούς σας, να τρώτε πιο υγιεινά, να γυμνάζεστε περισσότερο και ν’ αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας.

Ωστόσο, αν ζείτε πολύ καιρό με πανικό μπορεί να έχετε πραγματικές επιπτώσεις στην υγεία σας. Δυστυχώς, μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία του ανοσοποιητικού συστήματος, κατάθλιψη, αϋπνία και βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης.

Το να γνωρίζετε την προέλευση του πανικού σας θα σας βοηθήσει να τον τραβήξετε από τη ρίζα του και να τον κάνετε να λειτουργεί φυσιολογικά.

Αν αγνοήσετε τα συμπτώματα, χωρίς να κάνετε κάτι, ή απλώς να τα καλύπτετε με φάρμακα δεν θα κάνετε το πρόβλημα να εξαφανιστεί μόνο του.

Πρέπει ν’ αντιμετωπίσετε τη ρίζα του προβλήματος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Kasper, S., Boer, J. A. d., & Sitsen, J. M. A. (2003). Handbook of depression and anxiety (2nd ed.). New York: M. Dekker.
  • Root, B. A. (2000). Understanding panic and other anxiety disorders. Jackson: University Press of Mississippi.
  • Veeraraghavan, V., & Singh, S. (2002). Anxiety disorders: psychological assessment and treatment. New Delhi; Thousand Oaks, CA: Sage Publications.
  • Millan, M. J. (2003). The neurobiology and control of anxious states. Progress in Neurobiology. Elsevier Ltd. https://doi.org/10.1016/S0301-0082(03)00087-X
  • Vilariño Rodríguez, D. M., & Vicaria Arroyo, F. J. (2010). Trastornos de ansiedad-depresión en contingencia común en la ciudad de Málaga.
  • Weissman, J., Russell, D., Jay, M., Beasley, J. M., Malaspina, D., & Pegus, C. (2017). Disparities in health care utilization and functional limitations among adults with serious psychological distress, 2006–2014. Psychiatric Services, 68(7), 653-659.
  • Trastornos de ansiedad – Síntomas y causas – Mayo Clinic. (2018). Retrieved 20 August 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/anxiety/symptoms-causes/syc-20350961

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.