Τολμήστε να ξεβολευτείτε από την ασφάλειά σας!

Είναι πιθανό πως όταν κάτι καινούριο συμβαίνει στη ζωή μας, το υποδεχόμαστε με επιφύλαξη. Υπάρχουν, ωστόσο, φορές που αξίζει να αφήσετε την ασφάλειά σας και να ξεβολευτείτε λιγάκι!
Τολμήστε να ξεβολευτείτε από την ασφάλειά σας!

Τελευταία ενημέρωση: 18 Ιουνίου, 2019

Όλοι έχουμε ξεκινήσει ένα νέο εγχείρημα, κρίνοντας στην πορεία πως ίσως δεν άξιζε να το επιχειρήσουμε εξαρχής. Πόσες φορές, αλήθεια, έχετε πιστέψει πως στην πραγματικότητα δεν άξιζε να βγείτε από την ασφάλειά σας γιατί το νέο αυτό εγχείρημα δεν το είχατε δει ποτέ σοβαρά ή πιστέψατε πως βασιζόταν σε μια παράτολμη ιδέα;

Μερικές φορές, από την άλλη, μπορεί να έχετε ξεκινήσει την υλοποίηση ενός σχεδίου τόσο παράτολμου που η μόνη σας επιλογή είναι να το συνεχίσετε μόνο και μόνο για να δείτε πού θα σας οδηγήσει.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, παρόμοιες καταστάσεις μπορεί τελικά να αποδειχθούν ωφέλιμες για τη ζωή μας. Η ανθρώπινη ιδιοσυγκρασία μάς έχει “προικίσει” με το να είμαστε εκ φύσεως δεκτικοί σε νέες εμπειρίες που οδηγούν στην απόκτηση νέων δεξιοτήτων. Και αυτό είναι, πράγματι, θαυμάσιο. Μέσω αυτής της οδού ανακαλύπτουμε την ευτυχία και ισορροπούμε συναισθηματικά.

Ποια ήταν, λοιπόν, η τελευταία φορά που ακούσατε την καρδιά σας, κάνατε πράγματα που ποτέ δεν πιστεύατε πως θα τολμούσατε και απλώς περάσατε καλά;

Στο σημερινό άρθρο θα θέλαμε να στρέψουμε την προσοχή σας σε αυτό ακριβώς το θέμα.

Όλα όσα ξεκινούν αυθόρμητα και μοιάζουν παράτολμα

Πάρτε ως παράδειγμα το ξεκίνημα μιας σχέσης με κάποιον που μοιάζει να είναι εκ διαμέτρου αντίθετος με εσάς. Με κάποιον που του αρέσουν διαφορετικά πράγματα, έχει διαφορετική προσωπικότητα, αλλά, για έναν περίεργο λόγο, σας ταιριάζει πολύ συναισθηματικά και σας οδηγεί σε μια σχέση στοργής, αγάπης και πάθους. Παραδείγματα σαν αυτό, είναι χωρίς αμφιβολία εξαιρετικά έντονα και υπέροχα.

Μπορούμε να βρούμε την ευτυχία στο λιγότερο πιθανό μέρος που πιστεύαμε πως θα τη βρούμε, στο πρόσωπο των πιο αταίριαστων με εμάς ανθρώπων και τη στιγμή που ποτέ δεν πιστεύαμε ως κατάλληλη. Καθένας έχει να αφηγηθεί μια τέτοια προσωπική ιστορία. Καθένας μπορεί να αναγνωρίσει πολλά αντίστοιχα στοιχεία στη δική του ζωή.

Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετές παράμετροι τις οποίες οφείλουμε να λάβουμε υπόψη. Γιατί, είτε το πιστεύετε είτε όχι, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που διστάζουν να ακολουθήσουν το συναίσθημά τους, να παρασυρθούν και να επιτρέψουν στον εαυτό τους να ζήσει αυτές τις εμπειρίες που συμβαίνουν σπάνια στη ζωή. Για να μπορέσει κάποιος να τις ζήσει στην πραγματικότητα απαιτούνται μια σειρά από ικανότητες.

Θα εξηγήσουμε τι εννοούμε παρακάτω.

ο τρόπος να ακολουθούμε την καρδιά μας

Η σημασία τού να βγαίνετε από την ασφάλειά σας

Μέχρι τώρα μιλήσαμε αρκετά για την ανάγκη να αφήνουμε κάποιες φορές τον έλεγχο. Μαζί με το να ζει κανείς τη στιγμή και να έχει πλήρη συνείδηση του τι συμβαίνει γύρω του, το να παρασέρνεται κάποιος είναι αυτό που, αδιαμφισβήτητα, θα τον οδηγήσει στην ευτυχία.

  • Υπάρχουν φορές που παρουσιάζεται μια απροσδόκητη ευκαιρία. Παρ’ όλα αυτά την αφήνουμε να φύγει γιατί δεν τολμάμε να κάνουμε κάτι εξαιτίας του φόβου και των δεύτερων σκέψεων πως δεν παίρνουμε τη σωστή απόφαση. Αργότερα, βέβαια, συνειδητοποιούμε πως επρόκειτο για μια καλή ευκαιρία. Η διαπίστωση αυτή μας οδηγεί τελικά να νιώθουμε τόσο μετανιωμένοι για όλες αυτές τις ευκαιρίες που μας προσπέρασαν.
  • Δεν προτείνουμε, βέβαια, να λειτουργεί κάποιος χωρίς πρώτα να σκέφτεται. Ούτε πως είναι σωστό να εκτελεί κάτι που διακινδυνεύει την ακεραιότητα και την αξιοπρέπειά του. Η μόνη συμβουλή είναι να γίνετε δεκτικοί σε νέες εμπειρίες και να τολμήσετε να απομακρυνθείτε από την ασφάλειά σας και το οικείο αλλά προβλέψιμο πεδίο της.

Και αυτό γιατί θα υπάρχουν μετέωρα βήματα που αξίζει να κάνουμε. Παρ’ όλα αυτά πρέπει πάντα να οπλιζόμαστε με θάρρος για να τα κάνουμε.

Το να αφήνουμε αυτό που είναι γνωστό, βολικό και ασφαλές για εμάς προϋποθέτει την εμπιστοσύνη στον ίδιο μας τον εαυτό. Συνεπάγεται επίσης πως κατανοούμε ότι για να βρούμε την ευτυχία χρειάζεται να επιστρατεύσουμε λιγάκι κουράγιο, ακόμα και λίγο παραλογισμό.

Επειδή τα γνωστά μονοπάτια δεν οδηγούν πάντα εκεί όπου περιμένουμε

Κανείς μας δεν γνωρίζει με σιγουριά ποιο μονοπάτι να ακολουθήσει, ποιους ανθρώπους να αποφύγει και ποιες ευκαιρίες είναι αυτές που πρέπει να αδράξει.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι τίποτα δεν είναι βέβαιο και τα πάντα μπορούν να συμβούν σε αυτή τη ζωή, γιατί δεν τολμούμε να ρισκάρουμε;

Στην πραγματικότητα, ο κύκλος της ζωής μας, η ταυτότητά μας και οι προσωπικές μας διαδρομές είναι συνυφασμένες με κάθε απόφαση που παίρνουμε και κάθε λάθος που κάνουμε.

Τα καλύτερα πράγματα είναι έξω από την ασφάλειά σας

  • Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα καλύτερα μονοπάτια είναι πάντα χαραγμένα έξω από την περιοχή που νιώθουμε βολεμένοι και ασφαλείς. Δυστυχώς, μερικές φορές μπορεί να περάσουμε σχεδόν όλη τη ζωή μας μέσα σε αυτή την “ασφαλή” περιοχή. Το αποτέλεσμα είναι να επαναλαμβάνουμε στερεοτυπικά την ίδια ρουτίνα, διαιωνίζοντας τη δυστυχία μας.
  • Αν βρίσκετε πως αυτό που ζείτε τώρα δεν σας κάνει ευτυχισμένους, μη διστάσετε να ξεστρατίσετε από την ασφάλειά σας. Μπορεί να έχετε τη δυνατότητα ελέγχου και πρόβλεψης όλων όσα βρίσκονται σε αυτή τη ζώνη βολέματος. Τίποτα, όμως, μέσα σε αυτή την περιοχή, που κυριαρχούν η βολή και η ασφάλειά σας, δεν μπορεί να σας ικανοποιήσει.
  • Αυτό που βρίσκεται έξω από την ασφαλή περιοχή μπορεί μας τρομάζει, να μας δελεάζει, ακόμα και να φαντάζει απερίσκεπτο. Μερικές φορές, ωστόσο, όλα αυτά τα νέα συναισθήματα είναι ό,τι ακριβώς χρειάζονται όλες μας οι λύπες για να γιατρευτούν.
έξω από τη ζώνη βολέματος όλα είναι απρόβλεπτα

Αυτό που ξεκινά αυθόρμητα καταλήγει να γίνει όλη μας η ύπαρξη

Αναλογιστείτε αυτό το παράδειγμα. Κάποιος σάς προτείνει να φτιάξετε κάτι. Για παράδειγμα, ένα επιδόρπιο ή και ένα ρούχο. Όταν το φτιάξετε, όλοι σας επαινούν για αυτό. Έτσι, αποφασίζετε να αφιερώσετε τη ζωή σας σε αυτό το χόμπι ή την τέχνη. Και αυτό σιγά σιγά γίνεται μέρος της ζωής σας, ή γιατί όχι, ακόμα και η ίδια η δουλειά σας.

  • Υπάρχουν φορές στη ζωή μας που μας συμβαίνουν τυχαία πράγματα και στην αρχή δεν τους δίνουμε πολλή σημασία. Μετά από λίγο, όμως, συνειδητοποιούμε πως αυτό που μας έχει συμβεί δεν είναι ούτε παράλογο ούτε τυχαίο.

Κάνοντας στροφή 360 μοιρών, μάλιστα, συνειδητοποιούμε πως ίσως είναι το καλύτερο πράγμα που μπορεί να έχουμε ζήσει σε ολόκληρη τη ζωή μας.

Για να ζήσουμε, λοιπόν, αυτές τις συγκινήσεις, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να εμπιστευόμαστε το ένστικτό μας. Το μόνο ικανό να μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε την αληθινή μας αξία είναι η αυτοπεποίθηση.

Μην το ξεχνάτε ποτέ αυτό.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.