5 συμβουλές για να χάσετε βάρος αλλάζοντας τις συνήθειες του σαββατοκύριακου

Οι "καταστροφές" που δεν σκεφτόμαστε ποτέ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας τείνουν να συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου και των διακοπών.
5 συμβουλές για να χάσετε βάρος αλλάζοντας τις συνήθειες του σαββατοκύριακου
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Συνήθειες του σαββατοκύριακου! Τις περισσότερες φορές κινητοποιούμαστε να ασκηθούμε και να τηρήσουμε τη δίαιτά μας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Τι γίνεται όμως όταν σπάμε αυτή τη ρουτίνα;

Οι “καταστροφές” που δεν σκεφτόμαστε ποτέ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας τείνουν να συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου και των διακοπών. Δυστυχώς, δύο μέρες χαλάρωσης μπορούν να ακυρώσουν πέντε μέρες πειθαρχίας. Μπορούν να καταστρέψουν όλη την καλή δουλειά που κάνατε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Και τότε ίσως αναρωτηθείτε: “Τι μπορώ να κάνω; Δεν διασκεδάζω καθόλου μέσα στη βδομάδα. Πρέπει να εγκαταλείψω τη διασκέδαση και το σαββατοκύριακο;” Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε μερικά κόλπα σχετικά με τις συνήθειες του σαββατοκύριακου που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος.

Τείνουμε να πιστεύουμε ότι ένα σαββατοκύριακο χαλάρωσης μετά από μια ατελείωτη, κουραστική εβδομάδα δουλειάς δεν θα μας βλάψει. Και είναι αλήθεια. Δεν είναι κάτι κακό. Ωστόσο, αν θέλετε να χάσετε βάρος, κάθε επιλογή μετράει. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν.

5 τρόποι για να χάσετε βάρος προσαρμόζοντας τις συνήθειες του σαββατοκύριακου

Συνήθειες του σαββατοκύριακου – Αλλαγή 1. Χορέψτε

Συνήθειες του σαββατοκύριακου

Ο χορός είναι μια εξαιρετική δραστηριότητα για να χάσετε βάρος. Αν κάποτε χορέψατε για πολλή ώρα, τότε γνωρίζετε πόσο εξαντλητικός μπορεί να είναι ο χορός. Όμως, όταν μιλάμε για χορό, δεν μιλάμε για πάρτι και για οινοπνευματώδη ποτά.

Αν ο στόχος σας είναι να χάσετε βάρος, τότε το οινόπνευμα και οι πρόχειρες τροφές δεν θα σας βοηθήσουν. Αν θέλετε να πιείτε κάτι δροσερό όταν χορεύετε ή όταν είστε σε κάποιο πάρτι, συνιστούμε να πιείτε νερό ή χυμό. Ο χορός σάς κάνει καλό σε κάθε επίπεδο -σωματικό, διανοητικό και συναισθηματικό.

Όλη αυτή η συνεχής κίνηση δεν σας βοηθάει απλώς να κάψετε θερμίδες αλλά επίσης:

  • Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς σας.
  • Ενεργοποιεί τον μεταβολισμό σας.
  • Δυναμώνει τα οστά και τις αρθρώσεις σας.
  • Βελτιώνει την ευλυγισία σας.

Επίσης, συνήθως χορεύετε με άλλους ανθρώπους, έτσι μπορείτε να αναπτύξετε τις κοινωνικές σας δεξιότητες και τις σχέσεις σας ταυτόχρονα. Και όλα αυτά είναι σημαντικά για να κρατήσετε μακριά την κατάθλιψη και την ανησυχία.

2. Οικογενειακές έξοδοι

Το να βγείτε έξω με τα μέλη της οικογένειάς σας ή με φίλους για να επιδοθείτε σε σωματικές δραστηριότητες όλοι μαζί είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να χάσετε βάρος το σαββατοκύριακο. Οι περίπατοι και οι εκδρομές με άλλους θα σας ενθαρρύνουν να βγείτε και να πραγματοποιήσετε αυτές τις δραστηριότητες. Θα κάψετε θερμίδες και θα βάλετε σε κίνηση το σώμα σας.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι σαν να πάτε στο γυμναστήριο το σαββατοκύριακο: θα επιδοθείτε σε καρδιαγγειακή άσκηση, που προφανώς κάνει καλό στην καρδιά σας και καίει θερμίδες.

Αν ασκείστε πολύ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ή αν η δουλειά σας περιλαμβάνει πολλή σωματική προσπάθεια, η δραστηριότητα του σαββατοκύριακου θα αποτελέσει μια καλή συνέχεια. Επιπλέον, οι ομαδικές δραστηριότητες είναι πάντα ένας καλός τρόπος να κοινωνικοποιηθείτε.

Συνήθειες το σαββατοκύριακου – Αλλαγή 3. Βγείτε βόλτα στα μαγαζιά

Γυναίκα κρατά πολλές σακούλες

Όσο τρελό και αν ακούγεται, το να βγείτε βόλτα στα μαγαζιά στην πραγματικότητα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Το πολύ περπάτημα και το να δοκιμάζετε ρούχα κρατάει τον μεταβολισμό σας ενεργό, καίει θερμίδες και ασκεί τους μύες σας.

Μοιάζει με το τζόκινγκ και τον χορό. Μάλιστα, μοιάζει περισσότερο με τον χορό, αφού κάνει καλό και στις κοινωνικές σας δεξιότητες. Το να βγείτε βόλτα στα μαγαζιά γνωρίζοντας ότι χάνετε βάρος ενώ ψωνίζετε θα κάνει επίσης πολύ καλό στη διάθεσή σας.

Προφανώς δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα με την άσκηση υψηλής έντασης, όμως θα δείτε διαφορά. Όλοι μας έχουμε αισθανθεί κουρασμένοι μετά από μια βόλτα στα μαγαζιά και δεν είναι τυχαίο.

4. Φτιάξτε υγιεινές συνταγές

Δεν μπορούμε να βγαίνουμε κάθε σαββατοκύριακο, είτε για λόγους υγείας είτε λόγω καιρού. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για να χάσετε βάρος. Βρείτε τροφές που κάνουν καλό στην υγεία σας και αφιερώστε χρόνο για να δοκιμάσετε καινούργιες συνταγές. Θα μείνετε απασχολημένοι όλο το σαββατοκύριακο και θα κάνετε κάτι που θα φανεί χρήσιμο και την επόμενη εβδομάδα!

Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα επεξεργασμένα αλεύρια με αλεύρια ολικής άλεσης και να επιλέξετε πιο υγιεινές εναλλακτικές αντί για ζάχαρη, όπως η στέβια ή το μέλι. Μπορείτε επίσης να προσπαθείτε να πίνετε φυτικά γάλατα αντί για ζωικά. Μην ξεχνάτε ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν πολύ λίπος και ζάχαρη, που βλάπτουν και αυτό δεν είναι κάτι που θέλετε αν επιθυμείτε να χάσετε βάρος.

Συνήθειες του σαββατοκύριακου – Αλλαγή 5. Διασκεδάστε με το πρόσωπο που αγαπάτε

Ζευγάρι ψωνίζει στο σούπερ μάρκετ
Η συμμετοχή της οικογένειάς σας ή του προσώπου που αγαπάτε στις δραστηριότητες του σαββατοκύριακου βελτιώνει σημαντικά την κινητοποίησή σας και τις πιθανότητές σας να χάσετε βάρος. Ο/η σύντροφός σας μπορεί να συμμετάσχει σε όλες τις δραστηριότητες που αναφέραμε παραπάνω. Χορέψτε μαζί, βγείτε μαζί βόλτα στα μαγαζιά, μαγειρέψτε μαζί και βγείτε έξω. Διασκεδάστε και χάστε βάρος ταυτόχρονα!

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Elliott JA., Docherty NG., Eckhardt HG., Doyle SL., et al., Weight loss, satiety and the postpandrial gut hormone response after esophagectomy: a prospective study. Ann Surg, 2017. 266 (1): 82-90.
  • Ortega FB., Lavie CJ., Blair SN., Obesity and cardiovascular disease. Circ Res, 2016. 118 (11): 1752-70.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.