5 τρόποι να προστατέψετε το συκώτι σας λόγω οινοπνεύματος

7 Μαΐου 2017
Εκτός από το να μειώσετε την κατανάλωση οινοπνεύματος και να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, το να πίνετε πολύ νερό μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποτοξίνωση του συκωτιού, να βελτιστοποιήσει τις λειτουργίες του και να προλάβει την ηπατική βλάβη.

Προστατέψτε το συκώτι από βλάβες λόγω οινοπνεύματος! Η υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών έχει διάφορες συνέπειες στα κύρια συστήματα του σώματος, πάνω απ’όλα σε εκείνα που εμπλέκονται στην πέψη και στο μεταβολισμό.

Οι τοξικές χημικές ουσίες στο οινόπνευμα απορροφώνται κατά την πέψη και αργότερα φιλτράρονται από το συκώτι για να μην επιδράσουν στην ποιότητα του αίματος.

Αν και το συκώτι είναι σχεδιασμένο να μεταβολίζει το 90% του οινοπνεύματος χάρη σε ένα ένζυμο που ονομάζεται δεϋδρογενάση, η σωστή λειτουργία του μπορεί να απειληθεί λόγω της υπερβολικής ποσότητας τοξινών.

Η παρατεταμένη έκθεση σε αυτά τα είδη ουσιών μπορεί να αλλάξει την κυτταρική δομή του συκωτιού και να προκαλέσει προβλήματα στην πέψη των λιπών.

Με τη σειρά της αυτή η βλάβη στα κύτταρα προκαλεί φθορά, η οποία με τον καιρό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες και να επηρεάσει την ποιότητα ζωής σας.

Αν και δεν δίνεται μεγάλη προσοχή στο συκώτι, το όργανο αυτό είναι υπεύθυνο για ζωτικές λειτουργίες όπως η αποτοξίνωση και η αποσύνθεση των λιπών και των πρωτεϊνών καθώς και η διατήρηση των επιπέδων ορισμένων ορμονών.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν συνήθειες που συμβάλλουν στην προστασία του συκωτιού από τις αρνητικές επιδράσεις των οινοπνευματωδών ποτών και άλλων πηγών τοξινών.

Ας μάθουμε γι’αυτές.

1. Προσέχετε τι τρώτε και αποτρέψτε τις βλάβες λόγω οινοπνεύματος

βρώμη και μήλα και βλάβες λόγω οινοπνεύματος

Μια ισορροπημένη διατροφή με χαμηλά λιπαρά είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη για την πρόληψη της ηπατικής βλάβης.

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αποτοξίνωσης και μπορεί να ευνοεί ή να παρεμποδίζει τις λειτουργίες του συκωτιού.

Μια καθημερινή διατροφή πλούσια σε νερό, αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες διεγείρει την αποβολή των τοξινών και προλαμβάνει την κυτταρική φθορά.

Μερικές από τις συνιστώμενες τροφές είναι οι εξής:

 • Κόκκινα φρούτα.
 • Μήλα.
 • Πράσινα λαχανικά.
 • Καρπούζι.
 • Εσπεριδοειδή φρούτα.
 • Πεπόνι.

Η κατανάλωση λιγότερο επεξεργασμένων τροφών, ζωικών πρωτεϊνών και κόκκινου κρέατος είναι επίσης θεμελιώδης.

Αν και δεν υπάρχει πρόβλημα με την περιστασιακή κατανάλωση των παραπάνω τροφών, το καλύτερο είναι να απέχετε από αυτές για μερικές εβδομάδες, προκειμένου να μειώσετε το φορτίο που έχει να σηκώσει αυτό το όργανο όταν έχει επιβαρυνθεί από υπερβολικά πολλές τοξίνες.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 9 προειδοποιητικά σημάδια ότι τοξίνες έχουν συσσωρευτεί στο συκώτι σας.

 

2. Πίνετε περισσότερο νερό και αποτρέψτε τις βλάβες λόγω οινοπνεύματος

Η κατανάλωση 6 με 8 ποτηριών νερού τη μέρα είναι ουσιαστική για υγιή αποτοξίνωση και αποβολή των υγρών.

Όπως και άλλα όργανα, το συκώτι έχει ανάγκη από μεγάλες ποσότητες νερού για να εξασφαλίζονται οι βέλτιστες συνθήκες λειτουργίας του.

Αποτελεί επίσης την καλύτερη εναλλακτική αντί για αναψυκτικά και ζαχαρούχα ροφήματα, που μπορεί να φαίνεται ότι ενυδατώνουν όμως στην πραγματικότητα αποτελούν άλλη μια πηγή τοξινών.

3. Αποφεύγετε τα υδρογονωμένα λίπη

ηλιέλαιο

Τα υδρογονωμένα λίπη και τα υπερβολικά κορεσμένα λίπη κάνουν κακό στην υγεία του συκωτιού και οδηγούν σε μια διαταραχή που είναι γνωστή ως λιπώδης διήθηση ήπατος.

Η τακτική κατανάλωση των συγκεκριμένων λιπών εξασθενίζει τις λειτουργίες του συκωτιού και το κάνει περισσότερο επιρρεπές σε βλάβες λόγω του οινοπνεύματος και των τοξινών.

Τα λίπη αυτά περιέχονται στη μαργαρίνη και σε μερικά έλαια όπως:

4. Καταναλώνετε έλαιο καρύδας

Μία κουταλιά έλαιο καρύδας τη μέρα προστατεύει το συκώτι από τις τοξίνες και τις βακτηριακές λοιμώξεις.

Περιέχει 92 τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας, 6% μονοακόρεστα λιπαρά και 2% πολυακόρεστα λιπαρά που εξασφαλίζουν ωφέλειες στο συκώτι.

Το έλαιο καρύδας έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις και αντιβιοτικές ιδιότητες που ελαχιστοποιούν τις αρνητικές συνέπειες των οινοπνευματωδών ποτών, των τσιγάρων και των περιβαλλοντικών τοξινών.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Γλυκάνετε τη ζωή σας με υγιεινό έλαιο καρύδας.

 

5. Θεραπεία με λεμόνι και ελαιόλαδο για τις βλάβες λόγω οινοπνεύματος

ελαιολαδο και ελιές

Το λεμόνι με ελαιόλαδο είναι μια παραδοσιακή θεραπεία που συνεισφέρει στον καθαρισμό του συκωτιού και της χοληδόχου κύστης.

Είναι ένα 100% οργανικό μείγμα το οποίο, χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, προάγει την αποβολή των άχρηστων ουσιών και αντισταθμίζει τη βλάβη που προκαλεί το οινόπνευμα στο συκώτι.

Θα πρέπει να πίνετε αυτό το μείγμα κάθε μέρα πριν το πρωινό γεύμα και να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή με λίγες θερμίδες.

Υλικά

 • 1 κουταλιά ελαιόλαδο (16 γραμμάρια)
 • το χυμό από το 1/4 ενός λεμονιού

Προετοιμασία

 • Πάρτε το χυμό από το ένα τέταρτο ενός λεμονιού, προσθέστε την κουταλιά του ελαιόλαδου και πιείτε το μείγμα αμέσως.
 • Μετά από μισή ώρα πιείτε ένα ποτήρι χλιαρό νερό και φάτε το πρωινό σας.
 • Επαναλαμβάνετε κάθε μέρα για τρεις εβδομάδες.
 • Επιλεκτικά μπορείτε να κάνετε το μείγμα πιο δυνατό προσθέτοντας μια λιωμένη σκελίδα σκόρδο.

Η τήρηση των παραπάνω συνηθειών μπορεί να ελαχιστοποιήσει τη βλάβη στο συκώτι αν κάποιο βράδυ πιείτε λίγο παραπάνω.

Φυσικά οι ωφέλειες θα έχουν διάρκεια μόνο αν αποφεύγετε όσο μπορείτε τα οινοπνευματώδη ποτά και αν υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Προστατέψτε το συκώτι από βλάβες λόγω οινοπνεύματος!