4 συμβουλές για να ξεπεράσετε τη θλίψη

Για να είστε ευτυχισμένοι, είναι σημαντικό να μάθετε να εκτιμάτε τις μικρές χαρές της καθημερινότητας.
4 συμβουλές για να ξεπεράσετε τη θλίψη
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Υπάρχουν φορές που δεν έχουμε δύναμη. Δεν έχουμε την κινητοποίηση να αντιμετωπίσουμε τη μέρα. Τις στιγμές αυτές μας καταλαμβάνει η θλίψη και μας πνίγει κάτω από ένα πέπλο αδυναμίας. Μην επιτρέπετε να συμβαίνει αυτό. Σήμερα στο ιστολόγιό μας θα σας δώσουμε τέσσερις συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τη θλίψη.

1. Αποδέχομαι την αποθάρρυνση… αλλά πιέζω τον εαυτό μου να συνεχίσει

Δεν πειράζει να αποδεχτείτε την αποθάρρυνση ή τη θλίψη. Πρέπει να αποδεχτείτε την αποθάρρυνση για να την ξεπεράσετε. Πρόκειται για έναν απλό πρακτικό κανόνα που αξίζει να κατανοήσουμε και να εφαρμόζουμε στην καθημερινή μας ζωή. Οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι λένε ότι η στιγμή κατά την οποία συνήθως μας καταβάλλει η θλίψη ή η απελπισία είναι το πρωί.

Πρόκειται για τις στιγμές που αισθανόμαστε αδύναμοι και χωρίς κανένα κίνητρο να σηκωθούμε από το κρεβάτι. Πρέπει να προσέξουμε να μην παγιδευτούμε σε αυτό το συναίσθημα. Παραθέτουμε μερικές βασικές φάσεις.

  • Μόλις ξυπνήσετε και ανοίξετε τα μάτια σας, θυμάστε κάτι που σας πλήγωσε ή σας αποθάρρυνε.
  • Σήμερα το πρωί η κατάπτωση σάς έκανε να μην έχετε τη δύναμη να σηκωθείτε από το κρεβάτι.
  • Αυτό που πρέπει να κάνετε όταν αντιμετωπίζετε αυτόν τον “τοίχο” στο νου σας είναι να αναγνωρίσετε ότι δεν είναι καλό. Ξέρουμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Κάτι που σας θλίβει, που σας στερεί τη δύναμή σας. Θα το ξεπεράσετε μένοντας στο κρεβάτι; Σε καμία περίπτωση.
  • Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να πέσετε στην παγίδα των αρνητικών σκέψεων. Μπορείτε να ξεπεράσετε τη θλίψη λίγο-λίγο και με μικρά καθημερινά επιτεύγματα: σηκωθείτε από το κρεβάτι και ντυθείτε έτσι ώστε να βρίσκετε τον εαυτό σας όμορφο στον καθρέφτη. Αναγνωρίστε ότι αξίζετε πολύ περισσότερα από αυτή τη θλίψη και ότι η ζωή είναι για να τη ζούμε, όχι για να κλαίμε ή να εγκαταλείπουμε.
  • Ξέρετε ότι υπάρχουν πράγματα που σας θλίβουν, όμως ανοίξτε το παράθυρο και αφήστε λίγο-λίγο να φύγουν και να σας αφήσουν να αναπνεύσετε καλύτερα.

Διαβάστε το άρθρο: Πνευματικά εργαλεία κατά της κατάθλιψης. Τι μπορείτε να κάνετε;

4 συμβουλές για να ξεπεράσετε τη θλίψη

2. Ακολουθείτε τα όνειρά σας κάθε μέρα

Ίσως σήμερα ο καιρός είναι συννεφιασμένος. Ίσως πρόκειται να ξεσπάσει καταιγίδα και δεν έχετε όρεξη για τίποτα. Κερδίζουμε όμως κάτι μένοντας σπίτι και κοιτάζοντας τη βροχή;

Σε καμία περίπτωση. Μη σας νοιάζει αν ο ουρανός είναι μαύρος, αν σήμερα έχετε περισσότερους μαύρους κύκλους στο πρόσωπό σας από ό,τι χτες. Ή αν δεν έχετε πλάι σας το άτομο που σας έκανε ευτυχισμένους. Είναι ώρα να αναζητήσετε καινούργια όνειρα, να κάνετε νέα σχέδια. Τα όνειρα φωτίζονται κάθε μέρα από μικρές ιδέες που μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλες δυνατότητες.

  • Όταν ξυπνάτε, σκεφτείτε κάτι που θα θέλατε να κάνετε σήμερα. Να περπατήσετε στο πάρκο, να πάτε για ψώνια. Τηλεφωνήστε στο φίλο ή στη φίλη που έχετε καιρό να δείτε. Αγοράστε ένα καινούργιο βιβλίο. Δοκιμάστε ένα νέο κούρεμα ή γραφτείτε σε κάποιο μάθημα που σας ενδιαφέρει.
  • Κάθε αλλαγή που κάνετε σήμερα θα γίνει μια νέα γέφυρα που οδηγεί στην ευτυχία σας αύριο. Αξίζει να προσπαθήσετε να ξεπεράσετε τη θλίψη.

Διαβάστε επίσης: Γεννιόμαστε όλοι με τα δικά μας φτερά, αλλά η ζωή τα παίρνει μακριά

ξεπεράσετε τη θλίψη

3. Η σημασία του να γνωρίζουμε πότε να αφήνουμε κάτι πίσω μας

Σίγουρα ξέρετε τι εννοούμε με την ιδέα του να αφήνουμε κάτι πίσω μας. Όλοι περνούν μέσα από κύκλους, διαφορετικά στάδια. Στιγμές της ζωής μας κατά τις οποίες είμαστε δεμένοι με κάποιους ανθρώπους. Αργότερα, αποστασιοποιούμαστε και ξεκινάμε έναν καινούργιο κύκλο.

Υπάρχουν κάποιοι που δεν αποδέχονται αυτές τις αλλαγές: το χωρισμό σε μια σχέση, την απώλεια κάποιου συγγενή, τη μετακόμιση σε άλλη πόλη, το χάσιμο μιας δουλειάς, μιας φιλίας…

Η ζωή είναι μια συνεχής αλλαγή, επομένως πρέπει να δεχτούμε ότι μερικές φορές πρέπει να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν και να στραφούμε στο μέλλον. Και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Είναι δύσκολο να πούμε αντίο σε κάποιον που αγαπούσαμε μέχρι πολύ πρόσφατα. Είναι δύσκολο να αφήσουμε πίσω μας τις αναμνήσεις για να εστιάσουμε στο αύριο με διαφορετικό τρόπο.

Πώς το καταφέρνουμε λοιπόν; Πώς αφήνουμε πίσω μας αυτό που ήμασταν ή αυτό που είχαμε χτες; Με θάρρος, ενθουσιασμό και υψηλή αυτοεκτίμηση. Φανταστείτε ότι η ζωή είναι σαν ένα μεγάλο δωμάτιο γεμάτο πόρτες πίσω από τις οποίες μπορείτε να κοιτάξετε.

Μη μένετε παγιδευμένοι σε ένα κουτί αναμνήσεων. Στραφείτε σε αυτές τις πόρτες για ελπίδα.

4. Ανανεωθείτε και αγαπήστε τον εαυτό σας για να ξεπεράσετε τη θλίψη

Ζωή σημαίνει αλλαγή και η θλίψη γίνεται πολύ πιο επικίνδυνη αν μένουμε σιωπηλοί -αν μένουμε σπίτι και δεν βγαίνουμε ποτέ, επειδή δεν θέλουμε να μιλήσουμε σε κανέναν, επειδή αναζητάμε καταφύγιο στα δάκρυα.

Αποφύγετέ το αυτό! Κάθε προσπάθεια να ξεπεράσουμε την απελπισία σίγουρα μας βοηθάει να αποφύγουμε την κατάθλιψη. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι αξίζουν να είναι ευτυχισμένοι, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μας.

Πως να ξεπεράσετε τη θλίψη

Ανανεωθείτε με νέα σχέδια. Κοιτάξτε μέσα σας και βρείτε κάτι που πάντα θέλατε να κάνετε αλλά ποτέ δεν τολμήσατε να δοκιμάσετε. Να κάνετε ένα ταξίδι μόνοι σας; Να αναζητήσετε εργασία σε άλλη πόλη; Ζωή σημαίνει αποδοχή προκλήσεων και χρειάζεται θάρρος για να ξεπεράσετε τη θλίψη. Όμως σας διαβεβαιώνουμε ότι μπορείτε και εσείς να τα καταφέρετε.

Το αξίζετε, μην έχετε καμία αμφιβολία γι’αυτό!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Barajas Márquez, Miriam W. y Cruz del Castillo, Cinthia (2017). Ruptura de la pareja en jóvenes: factores relacionados con su impacto. Enseñanza e Investigación en Psicología, 22 (3), 342-352. [Fecha de Consulta 25 de Octubre de 2020]. ISSN: 0185-1594. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=292/29255775008
  • Li, JZ, Bunney, BG, Meng, F., Hagenauer, MH, Walsh, DM, Vawter, MP, Evans, SJ, Choudary, PV, Cartagena, P., Barchas, JD, Schatzberg, AF, Jones, EG, Myers, RM, Watson, SJ, Akil, H. y Bunney, WE (2013). Patrones circadianos de expresión génica en el cerebro humano y alteración en el trastorno depresivo mayor. Actas de la Academia Nacional de Ciencias, 110 (24), 9950–9955. https://doi.org/10.1073/pnas.1305814110
  • The National Institute of Mental Health (NIMH). Depresión: información básica. https://www.nimh.nih.gov/health/publications/espanol/depresion-sp/index.shtml

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.