8 λόγοι που δεν ξεχνάτε ποτέ την πρώτη αγάπη μας

Η πρώτη αγάπη ήταν ένα άνοιγμα σε νέες δυνατότητες, που σας βοήθησε να μάθετε πράγματα για τη ζωή που θα παραμείνουν μαζί σας για πάντα. Συμφωνείτε με αυτούς τους 8 λόγους για τους οποίους δεν ξεχνάτε ποτέ την πρώτη σας αγάπη;
8 λόγοι που δεν ξεχνάτε ποτέ την πρώτη αγάπη μας

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Θυμάστε αυτή τη γλυκιά πρώτη αγάπη; Ενώ θα υπάρχουν εκατομμύρια νέα πράγματα που θα ζήσετε στη ζωή σας, μερικές στιγμές είναι τόσο ξεχωριστές που απλά δεν μπορείτε να τις σβήσετε από τη μνήμη σας.

Αυτό είναι το ζήτημα με τις πρώτες αγάπες.

Αν και η αγάπη είναι πάντα ξεχωριστή, όταν πρόκειται για την πρώτη αγάπη, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Είναι μια αξέχαστη εμπειρία. Δυστυχώς ή ευτυχώς, η σχέση αυτή ξύπνησε νέα συναισθήματα μέσα σας.

Αυτή η νέου είδους σχέση, ανεξάρτητα από το πόσο “αληθινή” ή το πόσο καλή ή κακή ήταν, συνοδευόταν από συναισθήματα όπως η έκπληξη, η περιέργεια και ο ενθουσιασμός για ό,τι θα συνέβαινε στην πορεία.

Μπορεί να μην είχε διαρκέσει πολύ, αλλά είναι κάτι που θα παραμείνει μαζί σας και θα σας προκαλεί ένα συνονθύλευμα συναισθημάτων που θα είναι δύσκολο να εκφράσετε με λόγια για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Ακολουθούν ορισμένοι λόγοι:

Η πρώτη αγάπη είναι δυνατή

Πρώτη αγάπη - Παιδιά κάνουν κούνια

Την πρώτη φορά που ερωτεύεστε αισθάνεστε λες και είναι το καλύτερο πράγμα στον κόσμο. Αντιλαμβάνεστε ότι νοιάζεστε για έναν άλλο άνθρωπο πολύ περισσότερο από όσο πιστεύατε ότι θα ήταν ποτέ δυνατό.

Παρ΄όλο που πιστεύατε ότι ξέρετε τι σημαίνει η λέξη αγάπη, την πρώτη φορά που την βιώνει κανείς, ανακαλύπτει έναν κόσμο άπειρων δυνατοτήτων για ρομαντισμό και ενθουσιασμό, ανάμεικτο με φόβο.

Δεν συγκρίνεται με τίποτα από όσα είχατε αισθανθεί έως εκείνη τη στιγμή, γι ‘αυτό τελικώς διατηρείτε αυτή τη νέα ανακάλυψη στη μνήμη σας για πάντα.

Η πρώτη φορά που πληγώνεται η καρδιά σας είναι επίσης δυνατή

Το μόνο πράγμα που μπορεί να συγκριθεί σε ένταση με την πρώτη αγάπη είναι ο πρώτος σας χωρισμός. Τις περισσότερες φορές, αυτή η οδύνη περιβάλλει τις αναμνήσεις σας για αυτό το άτομο.

Γι ‘αυτό δεν είναι παράξενο η πρώτη φορά που πληγώθηκε η καρδιά σας να ήταν πιο οδυνηρή από οποιαδήποτε άλλη. Δεν έχει σημασία αν ήταν ένας δύσκολος ή συναινετικός χωρισμός. Εάν το καλοσκεφτείτε, ίσως να αντιληφθείτε ότι ακόμη και τώρα ίσως εξακολουθεί να σας πονάει λίγο.

Ο τερματισμός της πρώτης σας σχέσης είναι δύσκολος γιατί θα πρέπει να παραμερίσετε αυτά τα σχεδόν μαγικά συναισθήματα.

Ο μεγάλος πόνος που προκαλεί ο χωρισμός σάς σημαδεύει για πολύ μεγάλο διάστημα.

Η πρώτη αγάπη είναι αθώα

Ο πρώτος έρωτας είναι μια πράξη πλήρους αθωότητας που συχνά μεγαλώνει και μεγαλώνει χωρίς να το συνειδητοποιείτε. Δεν είναι κάτι που είχατε σχεδιάσει, αλλά κάτι που απλά συνέβη, κάνοντάς το ακόμα πιο ξεχωριστό.

Μετά τον πρώτο σας έρωτα αρχίζετε να συνειδητοποιείτε τι θέλετε από τις μελλοντικές σχέσεις.

Αυτό σημαίνει ότι  σταδιακά ασκείτε πίεση σ τον εαυτό σας προκειμένου να βρείτε κάποιον που θα σας κάνει να αισθάνεστε όπως την πρώτη φορά.

Αυτό συνήθως σας κάνει να συμπεριφέρεστε με έναν συγκεκριμένο τρόπο και να σκέφτεστε διαφορετικά, με σκοπό να συνδεθείτε με κάποιον με αυτό τον τρόπο.

Η πρώτη αγάπη είναι η πρώτη φορά και για άλλες εμπειρίες

Όταν βιώνετε τον πρώτο σας έρωτα, εμπνέεστε από το ξεχωριστό αυτό άτομο που ερωτεύεστε να κάνετε νέα πράγματα. Αυτό κατά κάποιο τρόπο καθιστά τα άτομα αυτά μερικώς υπεύθυνα  για ένα κομμάτι της προσωπικής σας ανάπτυξης.

Πολύ συχνά γίνονται μάρτυρες ορισμένων αλλαγών που συμβαίνουν μέσα σας και είναι οι πρώτοι άνθρωποι που εκφράζουν τη θερμή τους υποστήριξη για πράγματα που κάνετε.

Για μερικούς ανθρώπους, η πρώτη τους αγάπη είναι και η πρώτη τους ερωτική εμπειρία, μαζί με ό,τι αυτό συνεπάγεται όσον αφορά στις χημικές και συναισθηματικές αντιδράσεις που συνοδεύουν αυτό το ξεκίνημα.

Δύο σαφή παραδείγματα είναι το πρώτο φιλί και η πρώτη σεξουαλική εμπειρία. Χωρίς αμφιβολία, αυτές οι πρώτες φορές έχουν χαραχτεί στη μνήμη σας, ακόμα κι αν οι στιγμές ήταν άβολες ή αμήχανες.

Η πρώτη σας αγάπη είναι το πρώτο σας “εμείς”

Ακόμη και αν ήσασταν μέλος μιας ομάδας πριν από αυτήν, η πρώτη σας αγάπη είναι συνήθως αυτή μέσα στην οποία βιώνετε την πρώτη φορά που αισθάνεστε ένα πραγματικά σημαντικό μέρος ενός “εμείς”.

Η πρώτη φορά που παίρνετε μια απόφαση που βασίζεται σε εσάς ως ζευγάρι – και όχι μόνο στον εαυτό σας – είναι η φορά που αισθάνεστε πραγματικά την ισότητα που υπονοεί το ‘εμείς’.

Αυτή η πρώτη εμπειρία συχνά μας διδάσκει τη σημασία του να θυσιάζουμε ορισμένες από τις προτιμήσεις μας στο όνομα μιας πιο δίκαιης σχέσης.

Η πρώτη αγάπη είναι από την περίοδο της νεότητας

Καθώς περνούν τα χρόνια, η σκέψη για την πρώτη αγάπη δεν περιορίζεται μόνο στο συγκεκριμένο άτομο. Τις περισσότερες φορές, περιλαμβάνει όλα όσα ήσασταν σε εκείνη την περίοδο της ζωής σας.

Μπορεί να σας φέρει καλές αναμνήσεις από την παιδική σας ηλικία, όταν όλα ήταν απλούστερα.

Η πρώτη αγάπη αντιπροσωπεύει τη δυνατότητα

Πρώτη αγάπη - Τρυφερό ζευγάρι

Εκτός του ότι αντιπροσωπεύει την νεότητά σας, η πρώτη σας αγάπη μπορεί επίσης να σας υπενθυμίσει εκείνες τις στιγμές που όλα φαινόντουσαν δυνατά. Ξέρετε, εκείνες τις στιγμές που η ζωή σας ήταν γεμάτη από νέα και συναρπαστικά πράγματα.

Η σκέψη για αυτή την πρώτη σχέση μπορεί να σας κάνει να αναρωτηθείτε τι θα μπορούσε να συμβεί αν είχατε λάβει διαφορετικές αποφάσεις σε καίρια σημεία της ζωής σας.

Η πρώτη αγάπη σάς αλλάζει

Η θετική επιρροή που είχε το άτομο αυτό πάνω σας, καθώς και το αντίστροφο, συχνά σηματοδοτεί μια εποχή προσωπικής ανάπτυξης και εξέλιξης. Αυτό είναι αποτέλεσμα των νέων εμπειριών που είχατε μοιραστεί και του θάρρους με το οποίο αντιμετωπίσατε τους φόβους σας στην πρώτη σας σχέση.

Σας βοήθησε να διαμορφωθείτε ως άτομο και να προχωρήσετε μπροστά στη ζωή σας. Ήταν η πρώτη φορά που επιτρέψατε σε κάποιο  άλλο άτομο να έχει τόσο σημαντικό αντίκτυπο στο ποιοι είστε και αυτό είναι κάτι που δεν θα ξεχάσετε. Συμφωνείτε;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Almeida, A. (2013). Las ideas del amor de R.J Sternberg: la teoría triangular del amor y la teoría narrativa del amor. Familia Universidad Pontificia de Salamanca46, 57–86. Retrieved from http://summa.upsa.es/high.raw?id=0000031322&name=00000001.original.pdf
  • Gimeno Babío, J. (2004). El primer amor. Revista Padres y Maestros / Journal of Parents and Teachers, (281), 4.
  • González A, Electra, Montero V, Adela, Martínez N, Vania, Mena G, Pamela, & Varas L, Marioli. (2010). PERCEPCIONES Y EXPERIENCIAS DE LA INICIACIÓN SEXUAL DESDE UNA PERSPECTIVA DE GÉNERO, EN ADOLESCENTES CONSULTORAS DE UN CENTRO UNIVERSITARIO DE SALUD SEXUAL Y REPRODUCTIVA. Revista Chilena de Obstetricia y Ginecología , 75 (2), 84-90. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-75262010000200002
  • Nabokov, V. (2001). Primer Amor. In Cuentos completos (pp. 716–724). Alfaguara.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.