5 τρόποι να επουλώσετε και ν' απαλλαγείτε από τις φουσκάλες

Όλες οι περιοχές του σώματος στις οποίες το δέρμα εκτίθεται στην τριβή, είναι επιρρεπείς στην ανάπτυξη φουσκαλών. Θα σας μάθουμε τον χρυσό κανόνα για την επούλωση αυτών των ενοχλητικών τραυμάτων στο σημερινό μας άρθρο.
5 τρόποι να επουλώσετε και ν' απαλλαγείτε από τις φουσκάλες
Karla Henríquez

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Karla Henríquez.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Γνωρίζετε πώς ν’ απαλλαγείτε από τις φουσκάλες;

Οι φουσκάλες είναι μικρές πληγές που προκαλούν δυσφορία και είναι το αποτέλεσμα της συνεχούς τριβής. Εμφανίζονται συνήθως γύρω από τις φτέρνες και τους αστραγάλους, αλλά μπορούν να εμφανιστούν και σε άλλα μέρη του σώματος.

Στην κυριολεξία, οποιοδήποτε μέρος είναι καλυμμένο με δέρμα και εκτίθεται στην τριβή είναι επιρρεπές στην ανάπτυξη αυτού του είδους τραυμάτων. Ακόμη και αν ξύνετε πολύ μια περιοχή μπορείτε να δημιουργήσετε φουσκάλες.

Πάνω απ’ όλα, μια φουσκάλα είναι το επώδυνο αποτέλεσμα του τραυματισμού ενός ιστού εξαιτίας της τριβής. Εμφανίζονται συνήθως γύρω από τα πόδια λόγω των κακών επιλογών στα υποδήματα.

Επίσης, αν τρώτε φαγητά πολύ καυτά ή πολύ κρύα μπορεί να δημιουργηθεί μια μικρή έξαρση φουσκαλών στα ούλα ή κάπου μέσα στο στόμα. Ακόμη και κάτι τόσο απλό όσο ένα τσίμπημα από έντομο μπορεί να προκαλέσει φουσκάλα αν ξύνετε συχνά το σημείο ή αν δεν περιποιηθείτε την πληγή. Φουσκάλα μπορεί να δημιουργήσει και ένα έγκαυμα.

Σήμερα, θέλουμε να μοιραστούμε πέντε τρόπους για ν’ απαλλαγείτε από τις φουσκάλες και να τις επουλώσετε.

Μάθετε πώς ν’ απαλλαγείτε από τις φουσκάλες

Ρίξτε μια ματιά στις πέντε λύσεις που ακολουθούν

1. Αφήστε τες ν’ αναπνεύσουν

φουσκάλα στο πόδι, απαλλαγείτε από τις φουσκάλες

Αν δεν θέλετε να χειροτερεύσουν με την πάροδο του χρόνου οι φουσκάλες (και υποθέτουμε ότι δεν θέλετε κάτι τέτοιο), θα πρέπει ν’ ακολουθήσετε αυτή την απλή συμβουλή: αφήστε τες ν’ αναπνεύσουν.

Πρόκειται για μια πρακτική λύση και σας εγγυόμαστε ότι θα ανακουφιστείτε άμεσα.

Αν ακολουθήσετε αυτόν τον χρυσό κανόνα για τις φουσκάλες θα επουλώσετε σταδιακά αυτές τις δυσάρεστες πληγές. Όσο περισσότερο εκτίθενται στον αέρα οι φουσκάλες, τόσο πιο γρήγορα θα επουλωθούν.

Φορέστε μια γάζα για να περπατάτε, αν είναι απαραίτητο. Σε αυτή την περίπτωση, βεβαιωθείτε ότι είναι χαλαρή. Διατηρήστε λίγο χαλαρό το κέντρο της ώστε να ρέει από κάτω ο αέρας.

 

 

2. Εφαρμόστε μια τοπική αλοιφή

Ναι, σωστά διαβάζετε. Μπορεί να φαίνεται προφανές, η χρήση μιας αλοιφής όμως, θα κάνει μεγάλη διαφορά και θα αποτρέψει την εξάπλωση του τραύματος. Οι τοπικές κρέμες ελαττώνουν το χρόνο ζωής των φουσκαλών και αποτρέπουν πολλές από τις αρνητικές τους συνέπειες. Τα παραπάνω ισχύουν φυσικά αν επιλέξετε τη σωστή θεραπεία.

Αφότου αφαιρέσετε τη βρωμιά από τη φουσκάλα σας, τότε καλό είναι να εφαρμόσετε μια αντιβακτηριακή αλοιφή. Μια καλή επιλογή είναι μια κρέμα-ζελέ, καθώς θα σας δροσίσει.

3. Να ξεραίνετε πάντα τη φουσκάλα

οδηγίες για επούλωση της φουσκάλας, απαλλαγείτε από τις φουσκάλες

Ο μόνος τρόπος ν’ απαλλαγείτε από τις φουσκάλες που σας προκαλούν υπερβολικό πόνο και πίεση (αν είναι γεμάτες με υγρό) είναι να τις σπάσετε. Για να μπορέσετε ν’ αποφύγετε τη μόλυνση όταν τις σπάτε, θα πρέπει να:

 • Καθαρίζετε τις φουσκάλες με νερό και αντισηπτικό σαπούνι.
 • Σπάστε τες απαλά κατά μήκος της άκρης με τη χρήση βελόνας την οποία έχετε προηγουμένως αποστειρώσει σε οινόπνευμακαι εξάγετε όλο το υγρό.
 • Μην αφαιρέσετε το πάνω στρώμα του δέρματος, καθώς μπορεί να σας προστατεύσει από τις μολύνσεις.
 • Να θυμάστε να διατηρείτε την περιοχή ξηρή.

4. Αλόη για να επουλώσετε τις φουσκάλες

Να το πάλι, το φυτό που αντιμετωπίζει αμέτρητες παθήσεις. Οι φουσκάλες μπορούν πραγματικά να σας πονοκεφαλιάσουν, ειδικά τους αθλητές και τους ανθρώπους οι οποίοι έρχονται συχνά αντιμέτωποι με ακραίους παράγοντες όπως η βροχή ή ο ήλιος ή συγκεκριμένα παπούτσια ή εξοπλισμός.

Ορίστε η λύση:

 • Ανοίξτε ένα φύλλο από αλόη βέρα, κατά μήκος και κατά πλάτος.
 • Εφαρμόστε το ζελέ του στην επηρεασμένη περιοχή και θα παρατηρήσετε αμέσως βελτίωση.

 

 

5. Καλαμποκάλευρο

 καλαμποκάλευρο σε κατσαρόλα, απαλλαγείτε από τις φουσκάλες

Αυτό είναι ένα συστατικό αρκετά γνώριμο στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, άπειρα προϊόντα παρασκευάζονται από αυτό το αλεύρι το οποίο προέρχεται από το καλαμπόκι. Μια ασυνήθιστη αλλά συνάμα αποτελεσματική χρήση του καλαμποκάλευρου είναι στην αντιμετώπιση και επούλωση των φουσκαλών.

Η συνταγή θα σας βοηθήσει ν’ απαλλαγείτε από τις φουσκάλες.

Συστατικά

 • 1 κουταλιά της σούπας καλαμποκάλευρο (10 γραμ.)
 • 1 κουταλιά της σούπας μέλι (25 γραμ.)

Τι θα πρέπει να κάνετε;

 • Αναμείξτε το καλαμποκάλευρο και το μέλι μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα.
 • Εφαρμόστε τη στη φουσκάλα. Θα σας βοηθήσει ν’ αποτρέψετε μια πιθανή μόλυνση.

Τέλος, αν η δυσφορία συνεχίζει μετά απ’ αυτές τις θεραπείες, το καλύτερο είναι να δείτε έναν γιατρό ο οποίος θα μπορέσει να εκτιμήσει τη ζημιά στο δέρμα σας και να σας γράψει κάτι που θα σας βοηθήσει στην επούλωσή του.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Moliné, J. y S. M. (1999). Primeros auxilios : quemaduras. NTP 524: Primeros Auxilios: Quemaduras.
 • Santos Heredero, F. X., Rodríguez Arias, C. A., Barberán López, J., Martín Antona, E., Pérez del Caz, M. D., Torres García, A., … Viadé Juliá, J. (2014). Heridas y Cicatrización. Revista de La Sociedad Española de Heridas.
 • Ruiz, E. F. (2013). Antisépticos y desinfectantes. Enfermedades Infecciosas y Microbiologia. https://doi.org/10.1007/s00299-010-0857-1.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.