5 βήματα για να βρείτε μια συναισθηματική ισορροπία

Θα πρέπει να μάθουμε να διοχετεύουμε τα συναισθήματά μας ώστε να διατηρούμε μια συναισθηματική ισορροπία. Η καλή κατανόηση της πραγματικότητας γύρω μας θα μας βοηθήσει περισσότερο να προσαρμοστούμε σε αυτή.
5 βήματα για να βρείτε μια συναισθηματική ισορροπία

Τελευταία ενημέρωση: 12 Φεβρουαρίου, 2019

Εσείς έχετε συναισθηματική ισορροπία; Η συναισθηματική σταθερότητα δημιουργείται από ένα ήρεμο περιβάλλον. Επιπλέον, σχετίζεται με την εσωτερική αρμονία. Δεν είναι εύκολο να φτάσει κανείς σε αυτό το σημείο. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές εύκολες στρατηγικές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να φτάσουμε εκεί.

Ξέρουμε ότι η συναισθηματική σταθερότητα είναι συνώνυμο της ευεξίας. Επίσης είναι στενά συνδεδεμένη με τη σωματική σας υγεία.

Όταν φτάνουμε σε αυτή τη σταθερότητα συμβαίνει κάτι καταπληκτικό. Επιτέλους, έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε παρόντες σε κάθε στιγμή. Τίποτα δεν μπορεί να καταστρέψει την αυτοεκτίμησή μας. Και αισθανόμαστε ότι έχουμε καλή αυτοσυγκράτηση.

Αν το σκεφτούμε αρκετά, η κοινωνία μας εκπλήσσει. Είναι μια κατασκευή φτιαγμένη πάνω στο θόρυβο και την ταχύτητα.

Με τη λέξη θόρυβο, αναφερόμαστε στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος που μας πλαισιώνει. Η κοινωνία μας λέει ότι πρέπει να είμαστε πιο παραγωγικοί εργαζόμενοι, καλύτερα παιδιά, καλύτεροι γονείς, καλύτερα αδέρφια ή καλύτεροι γείτονες.

Οι εξωτερικές πιέσεις μπορούν να μας απομακρύνουν αρκετά από αυτό που θέλουμε πραγματικά να είμαστε. Μπορούν να μας απομακρύνουν από τα πράγματα που μας κάνουν να είμαστε ο εαυτός μας. Όλα αυτά μας εξαντλούν. Μπορούμε να φτάσουμε σε σημείο όπου η συναισθηματική μας ισορροπία έχει πλήρως διαλυθεί.

Πρέπει να φτάσουμε σε ένα επίπεδο χαλάρωσης. Και είναι εφικτό να βρούμε αρμονία μεταξύ των αναγκών μας και των εξωτερικών απαιτήσεων. Πρέπει να βρούμε αυτή την επιφανειακή συναισθηματική ισορροπία. Εκτός αυτού, με αυτή θα νιώθουμε πιο χαρούμενοι και ελεύθεροι.

Σας προτείνουμε να τα σκεφτείτε όλα αυτά καθώς διαβάζετε το άρθρο.

Η φιλοσοφία των σαμουράι για τη συναισθηματική ισορροπία

Είναι πιθανό ο τίτλος αυτής της ενότητας να σας κέντρισε το ενδιαφέρον. Πέραν αυτού,  δεν μπορούμε να βάλουμε τη φιλοσοφία των σαμουράι στην ίδια κατηγορία με την ψυχολογία.

Ωστόσο, η φιλοσοφία Μπουσίντο είναι πολλά περισσότερα από μια απλή αθλητική προπόνηση. Αξίζει να μάθετε για το Μπουσίντο.

Στην πραγματικότητα, θέλουμε να υπογραμμίσουμε ένα ενδιαφέρον σημείο. Βιβλία όπως το Training the Samurai Mind: A Bushido Sourcebook από τον Thomas Cleary είναι διαθέσιμα σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Σε αυτό το βιβλίο, ο συγγραφέας εξηγεί τι έκαναν οι σαμουράι για να χαλαρώνουν το μυαλό τους. Χαλαρώνοντας το μυαλό τους και βρίσκοντας μια συναισθηματική ισορροπία μπορούσαν να νικήσουν τους εχθρούς τους.

Στην πραγματικότητα, το Μπουσίντο είναι μια φιλοσοφία που συνοψίζει τις στρατηγικές για προσωπική ανάπτυξη. Οι πτυχές στις οποίες βασίζεται το Μπουσίντο είναι να έχετε αναρίθμητους γκουρού αυτοβοήθειας.

Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστούμε μαζί σας 5 βασικές στρατηγικές. Αυτές θα σας βοηθήσουν να βρείτε συναισθηματική ισορροπία.

Συναισθηματική ισορροπία - Γυναίκα και κύματα

1. Βάλτε τον εαυτό σας πάνω από τις ανησυχίες σας

Δεν πρέπει ποτέ να βάζετε τον εαυτό σας κάτω από τις φοβίες σας. Για να βρούμε συναισθηματική ισορροπία, θα πρέπει να κατανοήσουμε καλά την πραγματικότητα.

  • Το να βάλουμε το εαυτό μας πάνω από τις ανησυχίες μας είναι απλό. Σημαίνει ότι θα πρέπει να αναπτύξουμε μια καθαρή αντίληψη του κόσμου γύρω μας. Πρέπει να πάρουμε τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια μας.
  • Τη στιγμή που βάζετε τον εαυτό σας κάτω από τις ανησυχίες σας, εκείνες θα σας τραβούν ακόμη πιο βαθιά.

Για παράδειγμα, τι θα συνέβαινε αν δεν είχατε δουλειά; Για τους περισσότερους αυτό θα ήταν μια περίπλοκη αν όχι καταστροφική κατάσταση.

Γενικά, είναι πολύ εύκολο να χάσουμε τον έλεγχο. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, μπορεί να πείτε στον εαυτό σας: “δεν υπάρχει καμία λύση για αυτό το πρόβλημα” ή “θα μείνω για πάντα κολλημένος εδώ”. Πρέπει να είστε προσεκτικοί με τις φοβίες σας.

Να θυμάστε, βάλτε τον εαυτό σας λίγο πιο ψηλά από τις ανησυχίες σας. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να διατηρήσετε τον έλεγχο. Όταν το κάνετε αυτό, τα πράγματα που φοβάστε χάνουν τη δύναμή τους πάνω σας.

2. Αποδεχτείτε τις αντιξοότητες

Οι σαμουράι αποδέχονταν το θάνατό τους. Κατανοούσαν ότι αργά ή γρήγορα θα έχαναν τη ζωή τους κάνοντας το καθήκον τους. Αυτό ήταν μέρος του Μπουσίντο.

  • Δεν χρειάζεται να φτάσουμε σε τόσο ακραίες καταστάσεις. Ωστόσο, θα πρέπει να αποδεχτούμε τις αντιξοότητες. Όπως και να έχει, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η ζωή δεν είναι εύκολη. Μερικές φορές χάνουμε πράγματα και κάποιες άλλες πρέπει να τα αφήνουμε να φεύγουν.
  • Όταν ελέγχουμε αυτή τη σκοτεινή πλευρά της ζωής, γινόμαστε περισσότερο ρεαλιστές. Όταν ακολουθούμε αυτή την τακτική μπορούμε να διατηρούμε και πιο χαλαρό το μυαλό μας. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να κατευθυνθούμε προς τη συναισθηματική ισορροπία.

3. Αναπτύξτε την αποφασιστικότητά σας

Θα πρέπει να συμμετέχουμε ενεργά στη ζωή, να μην είμαστε απλοί θεατές. Πρέπει να μάθουμε να παίρνουμε αποφάσεις από μόνοι μας. Αν δεν το κάνουμε, η αυτοεκτίμηση, τα συναισθήματα, η αξιοπρέπεια και οι αξίες μας θα διαβρωθούν πολύ εύκολα.

Θα πρέπει να αναπτύξουμε τη σιγουριά μας. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να είμαστε στρατηγοί στο πεδίο μάχης του μυαλού μας και όχι απλοί στρατιώτες.

Συναισθηματική ισορροπία - Γυναίκα κρύβει τα μάτια με το χέρι της

4. Το μυαλό σας είναι ο καλύτερος σύμμαχός σας

Ο καλύτερος σύμμαχος των σαμουράι ήταν το μυαλό τους. Όπως και να έχει, μόνο με χαλαρό μυαλό μπορείς να νικήσεις τους εχθρούς σου.

  • Το ισορροπημένο μυαλό έχει πολλούς εχθρούς. Μεταξύ αυτών είναι το στρες, η αμφιβολία και ο φόβος. Απομακρύνουν το μυαλό μας από τα πράγματα στα οποία πρέπει να εστιάζεται.
  • Για να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας θα πρέπει να αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας κάθε μέρα.
  • Η σιωπή, ο διαλογισμός και η φροντίδα των αναγκών μας είναι πολύ σημαντικά. Δοκιμάστε να αφιερώνετε μια με δυο ώρες την ημέρα εφαρμόζοντας αυτά τα πράγματα. Αυτά θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε έναν ήρεμο νου.

5. Διατηρήστε τις αξίες, τις αρχές και τους στόχους σας ξεκάθαρους

Συναισθηματική ισορροπία - Άνδρας κοιτά τον ορίζοντα

Όλοι πρέπει να ξυπνάμε με ένα σκοπό στο μυαλό μας. Μερικές φορές μπορεί να είναι τόσο απλό όπως “Θέλω και αξίζω να είμαι ευτυχισμένος”.

Όπως λοιπόν οι σαμουράι έχουν τον κώδικα Μπουσίντο, έτσι κι εμείς θα πρέπει να ορίσουμε τις δικές μας αξίες.

  • Επομένως, αν έχετε κάποιο στόχο και γνωρίζετε από πού προέρχεται, τότε τίποτα δεν μπορεί να σας σταματήσει. Ξέρετε πού πηγαίνετε και έχετε τις αρχές σας. Η ψυχολογική και συναισθηματική ισορροπία που σας φέρνει είναι πολύ σημαντική.

Δοκιμάστε το, ξεκινώντας από σήμερα!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.