5 βότανα που βοηθούν να αντιμετωπίσετε το κότσι.

Ορισμένα φαρμακευτικά φυτά, όπως η λεβάντα, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ενόχλησης που προκαλείται από τα κότσια και την πρόληψη της επιδείνωσης της κατάστασης.
5 βότανα που βοηθούν να αντιμετωπίσετε το κότσι.
Renata Sylwia Kosierb Fernández

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διαιτολόγο Renata Sylwia Kosierb Fernández.

Τελευταία ενημέρωση: 29 Ιουνίου, 2020

Εάν θέλετε να αντιμετωπίσετε το κότσι με φυσικό τρόπο , θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε θεραπείες με αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες. Ορισμένα φαρμακευτικά φυτά όπως ο κουρκουμάς, η κοινή καλέντουλα ή η λεβάντα μπορούν να είναι πολύ αποτελεσματικά. Αυτά τα φυτά βοηθούν στη μείωση του πόνου και του πρηξίματος.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε ποια είναι τα κορυφαία 5 φυτικά φάρμακα για τα κότσια. Βάλτε τέλος στη δυσφορία που προκαλείται από αυτό το οστεώδη εξόγκωμα στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σας με τη βοήθεια αυτών των φαρμακευτικών φυτών.

Τι είναι τα κότσια;

5 βότανα που βοηθούν να αντιμετωπίσετε το κότσι

Τα κότσια είναι οσφυϊκά εξογκώματα που σχηματίζονται στην άρθρωση στη βάση του μεγάλου δάκτυλου σας. Αυτό συμβαίνει όταν το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού σας σπρώχνει το άλλο δάκτυλο του ποδιού σας, αναγκάζοντας την άρθρωση του μεγάλου δακτύλου σας να εξέχει. Μεταξύ των παραγόντων που επηρεάζουν την εμφάνισή του είναι το σχήμα των ποδιών σας και η χρήση ακατάλληλων παπουτσιών.

Υπάρχουν ένθετα, πέλματα, νάρθηκες και διορθωτές που βοηθούν στην σταδιακή επανατοποθέσηση των δακτύλων των ποδιών. Μπορείτε επίσης να κάνετε ασκήσεις αποκατάστασης που μπορεί να είναι επιτυχείς μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, οι άνθρωποι με ακραία συμπτώματα μπορούν να καταφύγουν σε χειρουργική επέμβαση.

Φυσικές θεραπείες με βότανα για να αντιμετωπίσετε το κότσι

1. Κοινή καλέντουλα

Για τους αρχάριους, η κοινή καλέντουλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση των εξογκωμάτων αυτών. Αυτό το όμορφο πορτοκαλί λουλούδι είναι η βάση πολλών λοσιόν για πληγές, φλεγμονές, κοψίματα, δαγκώματα κ.λπ. Όταν εφαρμόζετε κοινή καλέντουλα στην πληγείσα περιοχή, μειώνετε τη φλεγμονή, διευκολύνετε την καλή κυκλοφορία και εμποδίζετε τους κάλους.

 • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κοινές λοσιόν που βασίζονται στην καλέντουλα (με ενεργά ή ομοιοπαθητικά συστατικά).
 • Από την άλλη πλευρά, μπορείτε επίσης να εξαγάγετε το χυμό από το λουλούδι της, αφού θα χρειαστείτε μόνο λίγο.
 • Τέλος, μπορείτε να εφαρμόσετε το αιθέριο έλαιο από αυτήν.
Άνθη καλέντουλας και έγχυμα

2. Χαμομήλι για να αντιμετωπίσετε το κότσι

Το χαμομήλι είναι ένα φαρμακευτικό φυτό γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές του ιδιότητες. Όταν εφαρμόζετε αυτό το λουλούδι στα κότσια σας, μειώνετε την ερυθρότητα και εμποδίζετε την επιδείνωση του προβλήματος. Ένα άλλο σημαντικό πράγμα για αυτό είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ήδη αυτό το φάρμακο στο σπίτι, δεδομένου ότι είναι ένα πολύ κοινό πεπτικό έγχυμα.

 • Συνιστάται να προετοιμάσετε ένα λουτρό ποδιών με συμπυκνωμένο τσάι χαμομήλι και να μουλιάσετε τα πόδια σας για 20 έως 30 λεπτά. Μπορείτε να το κάνετε αυτό κάθε βράδυ πριν από το κρεβάτι.
 • Επιπλέον, μπορείτε να βελτιώσετε την επίδρασή του κάνοντας μασάζ στην περιοχή που έχει προσβληθεί με αιθέριο έλαιο χαμομηλιού μετά το λουτρό ποδιών.

3. Κουρκουμίνη

Η κουρκουμίνη είναι μια σούπερ τροφή που ξεχωρίζει λόγω των πολλών ιαματικών ιδιοτήτων της. Για αρχάριους, είναι ένα εξαιρετικό φάρμακο για τη θεραπεία του πόνου από το αντιφλεγμονώδες και αναλγητικό. Έχει επίσης αντιοξειδωτικές και θεραπευτικές ιδιότητες, καθιστώντας την μια τέλεια θεραπεία για πολλές διαταραχές.

Μπορείτε να το εφαρμόσετε τοπικά και να το καταναλώσετε:

 • Τοπικά: Εφαρμόστε τη σκόνη κουρκουμίνης απευθείας στα κότσια σας (με λίγο νερό, αλόη βέρα ή λάδι) ως θεραπευτική λοσιόν.
 • Κατανάλωση: Συνιστάται ο συνδυασμός κουρκουμίνης με ελαιόλαδο και μαύρο πιπέρι. Ο συνδυασμός της κουρκουμίνης με τα υγιή λίπη του ελαιολάδου και της πιπερίνης της πιπέριας πολλαπλασιάζει τα φαρμακευτικά του αποτελέσματα.

4. Λεβάντα για να αντιμετωπίσετε το κότσι

Η λεβάντα είναι μια από τις πιο κοινές φυσικές θεραπείες και μπορεί να ανακουφίσει πολλές διαταραχές λόγω των πολλών ιδιοτήτων της. Οι αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές ιδιότητες του καθιστούν έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο καταπολέμησης και αποτροπής χειροτέρευσης των προβλημάτων στο πόδι.

 • Συνιστάται να χρησιμοποιήσετε κάποιο αιθέριο έλαιο λεβάντας απευθείας πάνω στα κότσια.
 • Μπορείτε επίσης να το αναμείξετε με ελαιόλαδο, αμυγδαλέλαιο ή λάδι καρύδας για να το αραιώσετε και να κάνετε στον εαυτό σας ένα ωραίο μασάζ ποδιών.

Επιπλέον, αυτό το μασάζ θα παράγει ένα ωραίο ηρεμιστικό αποτέλεσμα για ολόκληρο το σώμα σας και τα νόστιμα αρώματα του θα σας καταπραΰνουν. Ως εκ τούτου, είναι επίσης ένα φάρμακο για την πρόληψη της αϋπνίας.

Έλαιο λεβάντας σε μπουκαλάκια

 

5. Απήγανος

Ο απήγανος είναι ένα φαρμακευτικό φυτό που διεγείρει την κυκλοφορία, ανακουφίζει τον πόνο και μειώνει τη φλεγμονή. Χάρη στα περιεχόμενα κουμαρίνης, φλαβονοειδούς και βιταμίνης C, το φυτό αυτό είναι ένα σπουδαίο φάρμακο για την πρόληψη και την καταπολέμηση των κοτσιών με φυσικό τρόπο. Βοηθά επίσης στις ρευματικές ασθένειες όπως είναι η αρθρίτιδα και η οστεοαρθρίτιδα.

Κάνετε ένα έγχυμα με απήγανο και μουλιάστε τα πόδια σας σε αυτό για τουλάχιστον 15 λεπτά. Θα πρέπει να το επαναλαμβάνετε κάθε μέρα μέχρι να δείτε μια βελτίωση. Στη συνέχεια, μπορείτε να το επαναλαμβάνετε 3 φορές την εβδομάδα.

Αυτό είναι ένα πολύ αποτελεσματικό φάρμακο, απλά πρέπει να είστε υπομονετικοί.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Akbik, D., Ghadiri, M., Chrzanowski, W., & Rohanizadeh, R. (2014). Curcumin as a wound healing agent. Life Sciences, 116(1), 1–7. Available at: https://doi.org/10.1016/j.lfs.2014.08.016. Accessed 28/04/2020.
 • Chainani-Wu, N. (2003). Safety and anti-inflammatory activity of curcumin: a component of tumeric (Curcuma longa). The Journal of Alternative & Complementary Medicine9(1), 161-168. Available at: https://doi.org/10.1089/107555303321223035. Accessed 28/04/2020.
 • Ferrari, J. (2009). Bunions. BMJ clinical evidence2009. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2907787/. Accessed 28/04/2020.
 • Gupta. (2010). Chamomile: An anti-inflammatory agent inhibits inducible nitric oxide synthase expression by blocking RelA/p65 activity. International Journal of Molecular Medicine, 26(6). Available at: https://doi.org/10.3892/ijmm_00000545. Accessed 28/04/2020.
 • Koulivand, P. H., Khaleghi Ghadiri, M., & Gorji, A. (2013). Lavender and the Nervous System. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2013, 1–10. Available at: https://doi.org/10.1155/2013/681304. Accessed 28/04/2020.
 • Preethi, K. C., Kuttan, G., & Kuttan, R. (2009). Anti-inflammatory activity of flower extract of Calendula officinalis Linn. and its possible mechanism of action. Indian Journal of Experimental Biology, 47(2):113-20. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19374166. Accessed 28/04/2020.
 • Raghav, S. K., Gupta, B., Agrawal, C., Goswami, K., & Das, H. R. (2006). Anti-inflammatory effect of Ruta graveolens L. in murine macrophage cells. Journal of Ethnopharmacology, 104(1–2), 234–239. Available at: https://doi.org/10.1016/j.jep.2005.09.008. Accessed 28/04/2020.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.