5 σπιτικές θεραπείες για να ελέγξετε τις κολπικές εκκρίσεις

Υπάρχουν φυσικές θεραπείες οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε τις κολπικές εκκρίσεις. Για την ακρίβεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τοπικές θεραπείες και πόσιμες θεραπείες ταυτόχρονα. Αν έχετε αμφιβολίες, συμβουλευτείτε έναν γυναικολόγο.
5 σπιτικές θεραπείες για να ελέγξετε τις κολπικές εκκρίσεις
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

 5 σπιτικές θεραπείες για να ελέγξετε τις κολπικές εκκρίσεις. Οι κολπικές εκκρίσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία μιας γυναίκας. Στην πραγματικότητα, πέραν του να λειτουργούν ως ένα φυσικό λιπαντικό, περιέχουν υγιεινά βακτήρια τα οποία προστατεύουν από επιθέσεις μολυσματικών παραγόντων.

Στη φυσική τους κατάσταση πρόκειται για υγρά διάφανα ή άσπρου χρώματος. Επίσης, δεν παράγουν δυσάρεστες οσμές και συνήθως είναι μικρή η ποσότητα που εκκρίνεται. Αυτό σημαίνει πως το pH της περιοχής βρίσκεται σε σταθερά επίπεδα και έτσι προστατεύει ενάντια σε βακτήρια και μυκητιάσεις.

Παρόλ’ αυτά, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αλλάξουν χρώμα, υφή και μυρωδιά. Αυτό υποδεικνύει την ύπαρξη βλαβερών μικροοργανισμών.

Κατά συνέπεια, πιθανόν να υπάρχουν ανεπιθύμητα συμπτώματα όπως άσχημη μυρωδιά, κνησμός και υπερβολική παραγωγή υγρών. Το αποτέλεσμα είναι να προκαλείται ανασφάλεια και ενόχληση στη σεξουαλική σας ζωή.

Ευτυχώς, υπάρχουν ποικίλες φυσικές θεραπείες. Χάρη στις ιδιότητές τους, ρυθμίζουν το κολπικό pH για να επιταχυνθεί η ανακούφιση αυτών των προβλημάτων.

Στο άρθρο που ακολουθεί θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας 5 από τις καλύτερες φυσικές θεραπείες για να ελέγξετε τις κολπικές εκκρίσεις.

1. Καλέντουλα

καλέντουλα τις κολπικές εκκρίσεις

Το τσάι, όπως και το έλαιο καλέντουλας, αποτελεί φυσική θεραπεία η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τις κολπικές εκκρίσεις. Επίσης, βελτιώνονται τα προβλήματα με την οσμή και ο ερεθισμός.

Τα αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη συμπλέγματά του προστατεύουν τη μικροβιακή χλωρίδα της περιοχής. Έτσι, αναστέλλεται η ανάπτυξη μυκήτων, βακτηρίων και ιών.

Συστατικά

 • 2 κουταλιές της σούπας τσάι καλέντουλας
 • 2 κούπες νερό

Παρασκευή

 • Ρίξτε την καλέντουλα σε βραστό νερό και αφήστε τη να καθίσει για 15 με 20 λεπτά.
 • Όταν φτάσει μια χλιαρή θερμοκρασία και έχει γίνει πιο συμπυκνωμένοτο έγχυμα, φιλτράρετε και εφαρμόστε.

Τρόπος χρήσης

 • Κάντε μια πλύση στην περιοχή των γεννητικών οργάνων με αυτόν τον συνδυασμό και έπειτα ξεπλύνετε εξωτερικά του κόλπου.
 • Επαναλάβετε καθημερινά έως ότου σταθεροποιηθεί το pH.

2. Οργανικό μηλόξυδο για τις κολπικές εκκρίσεις

Το οργανικό μηλόξυδο περιέχει φυσικά οξέα τα οποία σας βοηθούν να ελέγξετε την ανάπτυξη των μυκήτων και των βακτηρίων στην περιοχή του κόλπου.

Οι αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές του ιδιότητες αποτρέπουν τον πολλαπλασιασμό αυτών των παραγόντων. Ταυτόχρονα, προστατεύουν τα υγιεινά βακτήρια της χλωρίδας.

Συστατικά

 • 6 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο
 • 2 κούπες νερό

Παρασκευή

 • Αναμείξτε το ξύδι με χλιαρό νερό και ανακατέψτε ώστε να διαλυθεί καλά.

Τρόπος χρήσης

 • Ξεβγάλετε εξωτερικά με το διάλυμα.
 • Επαναλάβετε 2 φορές την ημέρα, κάθε μέρα.

3. Αλόη βέρα για τις κολπικές εκκρίσεις

αλόη βέρα τις κολπικές εκκρίσεις

Η απευθείας εφαρμογή με αλόη βέρα στην κολπική περιοχή μπορεί να ελέγξει την ανάπτυξη των μικροοργανισμών, οι οποίοι προκαλούν αλλαγές στα υγρά.

Με αυτόν τον τρόπο ανακτάται η φυσική λίπανση της περιοχής, και ταυτόχρονα, θρέφονται τα υγιεινά βακτήρια που εμποδίζουν τη δράση των βλαβερών παραγόντων.

Συστατικά

 • 3 κουταλιές της σούπας ζελέ αλόη βέρα
 • 2 σταγόνες έλαιο τεϊόδεντρου

Παρασκευή

 • Αναμείξτε το ζελέ από αλόη βέρα με το έλαιο τεϊόδεντρου.

Τρόπος χρήσης

 • Τρίψτε το μείγμα από ζελέ αλόη βέρα εξωτερικά του κόλπου και αφήστε το να καθίσει για 30 λεπτά.
 • Ξεβγάλετε με χλιαρό νερό και επαναλάβετε δύο φορές την ημέρα.
 • Συνεχίστε τη θεραπεία έως ότου υποχωρήσουν οι μολύνσεις και οι υπερβολικές κολπικές εκκρίσεις.

4. Κόλιαντρο

Η κατανάλωση εγχύματος κόλιαντρου είναι μια από τις πόσιμες θεραπείες, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τις κολπικές εκκρίσεις.

Οι αντιβιοτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του επιβραδύνουν τη δράση των μολυσματικών παραγόντων. Την ίδια στιγμή σταθεροποιούν το pH.

Συστατικά

Παρασκευή

 • Ανακατέψτε τους σπόρους σε βραστό νερό και αφήστε τους να καθίσουν για 20 λεπτά.

Τρόπος χρήσης

 • Σουρώστε το έγχυμα και καταναλώστε το με άδειο στομάχι για τουλάχιστον 7 ημέρες.

5. Μοσχοσίταρο

μοσχοσίταρο τις κολπικές εκκρίσεις

Τέλος, οι σπόροι μοσχοσίταρου σας βοηθούν να ελέγξετε την ορμονική δραστηριότητα και έτσι να μπορέσετε να μειώσετε τις υπερβολικές κολπικές εκκρίσεις και τη δυσάρεστη οσμή.

Αυτό προκαλεί παρόμοιες αντιδράσεις με τα οιστρογόνα. Πρόκειται για έναν καθοριστικό παράγοντα της περιόδου και της αναπαραγωγικής υγείας.

Συστατικά

 • 1 κουταλιά της σούπας σπόρους μοσχοσίταρου
 • 1 κούπα νερό

Παρασκευή

 • Βάλτε τους σπόρους σε νερό και αφήστε τους να μουλιάσουν όλη νύχτα.

Τρόπος χρήσης

 • Σουρώστε το υγρό σε ένα σουρωτήρι. Πίνετε με άδειο στομάχι για 7 με 10 ημέρες.

Έχετε παρατηρήσει αλλαγές στις κολπικές εκκρίσεις σας; Αν ναι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε από τις φυσικές θεραπείες που σας αναφέραμε και να ελέγξετε το πρόβλημα προτού προκληθούν σοβαρές μολύνσεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Pazhohideh, Z., Mohammadi, S., Bahrami, N., Mojab, F., Abedi, P., & Maraghi, E. (2018). The effect of Calendula officinalis versus metronidazole on bacterial vaginosis in women: A double-blind randomized controlled trial. Journal of advanced pharmaceutical technology & research, 9(1), 15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5801581/
 • Yagnik, D., Serafin, V., & Shah, A. J. (2018). Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression. Scientific reports, 8(1), 1-12. https://www.nature.com/articles/s41598-017-18618-x#citeas
 • Radha, M. H., & Laxmipriya, N. P. (2015). Evaluation of biological properties and clinical effectiveness of Aloe vera: A systematic review. Journal of traditional and complementary medicine, 5(1), 21-26. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4488101/
 • Marin Mendoza, P. M. El extracto de cilantro (Corandrum sativum) y su efecto antioxidante. http://ri.uaemex.mx/handle/20.500.11799/99244

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.