6 απίστευτα οφέλη που προσφέρει το σχοινάκι

Το σχοινάκι δεν είναι μονάχα διασκεδαστικό, είναι και ένας αποτελεσματικός τρόπος να μείνετε σε φόρμα και να αυξήσετε τη χωρητικότητα των πνευμόνων σας και τη φυσική σας αντοχή ταυτόχρονα.
6 απίστευτα οφέλη που προσφέρει το σχοινάκι
Carlos Fabián Avila

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Carlos Fabián Avila.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ποια είναι τα οφέλη που προσφέρει το σχοινάκι; Το να πηδάτε σχοινάκι, μπορεί να φέρνει παιδικές αναμνήσεις. Η αλήθεια όμως είναι ότι αποτελεί μία από τις πιο ολοκληρωμένες καρδιαγγειακές ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε.

Αυτή η εύκολη δραστηριότητα μπορεί να φαίνεται σαν παιδικό παιχνίδι, αλλά το να πηδάμε σχοινάκι μας κρατάει σε καλή κατάσταση και αυξάνει σημαντικά τη φυσική μας αντοχή.

Επίσης, είναι μια καλή πρόσθετη άσκηση για αθλητισμό και ασκήσεις ρουτίνας.

Το καλύτερο είναι πως δεν χρειάζεστε γυμναστήριο στο σπίτι. Δεν χρειάζονται μηχανήματα ή άλλα εργαλεία, για να έχετε καλά αποτελέσματα.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα σχοινάκι και την επιθυμία να κινείστε και να διασκεδάζετε. Θέλετε να μάθετε οφέλη που προσφέρει το σχοινάκι;

Σχοινάκι, μια καρδιαγγειακή άσκηση

Οι καρδιαγγειακές ασκήσεις είναι πολύ σημαντικές για να διατηρούμαστε σε φόρμα. Αυξάνει τους ρυθμούς της καρδιάς και είναι το ίδιο με το να περπατάμε, να τρέχουμε, να ανεβοκατεβαίνουμε τις σκάλες ή να κάνουμε ποδήλατο.

Αυτός ο τύπος άσκησης επιτρέπει στο σώμα σας να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά οξυγόνο. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η ενδυνάμωση της καρδιάς, των πνευμόνων και του κυκλοφορικού συστήματος.

Συντονισμός και κίνηση, οφέλη που προσφέρει το σχοινάκι

Αν πηδούσατε σχοινάκι όταν ήσασταν παιδί, θα πρέπει να θυμάστε ότι αυτή η άσκηση απαιτεί και συντονισμό και κίνηση.

  • Για να ξεκινήσετε, θα πρέπει να εξασκήσετε ξεχωριστά την κίνηση των χεριών και των ποδιών.
  • Ξεκινήστε με το σχοινάκι στο ένα χέρι και τα δύο πόδια μαζί.
  • Κουνάτε το σχοινάκι με ένα σταθερό ρυθμό και πηδήξτε όταν φτάνει κοντά στα πόδια σας.

6 οφέλη που προσφέρει το σχοινάκι και πιθανόν να μη γνωρίζετε

6 απίστευτα οφέλη που προσφέρει το σχοινάκι

Εκτός του ότι είναι απλό και οικονομικό, το σχοινάκι μας προσφέρει και άλλα οφέλη. Ας δούμε ποια είναι αυτά.

1. Τονώστε τους μυς

Όταν πηδάτε σχοινάκι, δουλεύετε όλους τους μυς του σώματός σας. Αυτή η άσκηση χρησιμοποιεί τους άνω, τους μέσους και του κάτω μυς του σώματός σας.

Χρησιμοποιείτε τους δικέφαλους και του τρικέφαλους για να κουνάτε το σχοινάκι. Η συνεχής κίνηση, τονώνει και ενδυναμώνει αυτούς τους μυς.

Ταυτόχρονα, χρησιμοποιείτε τους κοιλιακούς σας για να πηδήξετε.

Αυτή η άσκηση λειτουργεί και για τα πόδια σας. Η συντονισμένη κίνηση των ποδιών σας δημιουργεί ένταση στους μυς. Αυτή η ένταση τονώνει και χτίζει τους τετρακέφαλους, τους γλουτούς, τους γοφούς και τις γάμπες.

2. Αυξήστε την κυκλοφορία του αίματός σας

Αυξήστε την κυκλοφορία του αίματός σας - 6 απίστευτα οφέλη που προσφέρει το σχοινάκι

Η κίνηση που χρησιμοποιούμε όταν πηδάμε σχοινάκι βοηθά άμεσα το κυκλοφορικό μας σύστημα.

Η καρδιάς δουλεύει πιο σκληρά, για να τροφοδοτήσει με αίμα κάθε μέρος του σώματός σας. Επίσης κάνει το αίμα σας να κυκλοφορεί μέσα από όλες τις αρτηρίες. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο της καρδιακής προσβολής.

3. Αυξήστε τη χωρητικότητα των πνευμόνων σας

Όταν πηδάτε σχοινάκι, οι πνεύμονές σας παίρνουν μεγαλύτερη ποσότητα αέρα. Αυτό μπορεί να είναι βοηθητικό για κάποια αναπνευστικά προβλήματα.

Ταυτόχρονα, αυξάνουμε την φυσική μας αντοχή. Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να γυμναζόμαστε περισσότερο χωρίς να κουραζόμαστε.

4. Κάψτε θερμίδες

Κάψτε θερμίδες - 6 απίστευτα οφέλη που προσφέρει το σχοινάκι

Όταν πηδάτε σχοινάκι για 30 λεπτά, καίτε περίπου 400 θερμίδες. Αυτό περιλαμβάνει το λίπος που έχετε αποθηκευμένο σε όλο σας το σώμα. Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, αυτή η άσκηση είναι μια καταπληκτική δραστηριότητα.

5. Ξεφορτωθείτε τις τοξίνες

Όταν πηδάμε σχοινάκι, ξεφορτωνόμαστε τις τοξίνες που είναι αποθηκευμένες παντού στο σώμα μας. Αυτό γίνεται κυρίως μέσω του ιδρώτα μας,  επιτρέποντας στα κύτταρά μας να αναγεννηθούν και να λειτουργούν σε πλήρη ισχύ.

6. Μειώνει το άγχος και αυξάνει την πνευματική σας δραστηριότητα

Παρότι δεν έχει δοκιμαστεί επιστημονικά, κάποιοι λένε πως ο συντονισμός που απαιτείται για να πηδήξετε σχοινάκι δημιουργεί νέες νευρικές συνδέσεις.

Επίσης, το σχοινάκι ενθαρρύνει το σώμα μας να παράγει ενδορφίνες. Αυτές οι ορμόνες μας βοηθούν να χαλαρώσουμε και μειώνουν την αγωνία και το άγχος.

Αυτό σας δίνει ένα θετικό τρόπο σκέψης. Από αυτή τη σκοπιά, μπορεί ν’ αυξήσετε τις πιθανότητες να έχετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Μερικές συμβουλές σχετικά με τα οφέλη που προσφέρει το σχοινάκι

Πηδώντας σχοινάκι -

Παρόλο που το σχοινάκι είναι μια εύκολη άσκηση, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί. Είναι καλή ιδέα να πάρετε προφυλάξεις για ν’ αποτρέψετε περιττά προβλήματα στις κλειδώσεις.

Όταν ξεκινάτε, είναι προτιμότερο να κάνετε ζέσταμαΑρχίστε με λίγα αργά, απαλά άλμα για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Όταν ζεσταθείτε μπορεί να κάνετε γρηγορότερα άλματα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εάν δεν είστε σε φόρμα, είναι φυσιολογικό να νιώσετε κουρασμένοι στην αρχή. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αυξήσετε σιγά σιγά τον χρόνο που πηδάτε σχοινάκι. Με αυτόν τον τρόπο είστε σίγουροι ότι συνεχίζετε να βελτιώνετε την αντοχή σας.

Μια ακόμη πρόταση είναι να συνδυάσετε το σχοινάκι με χαμηλής έντασης γυμναστική. Κάποια παραδείγματα είναι η αεροβική και η άρση μικρών βαρών. Αυτό σας επιτρέπει να πηδάτε για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Σίγουρα, αυτή η άσκηση είναι μία από τις καλύτερες που μπορείτε να κάνετε. Μπορείτε και να την κάνετε κομμάτι της ρουτίνας που ήδη έχετε.

Το σχοινάκι μας προσφέρει υπέροχα οφέλη. Λόγω αυτού, έχει γίνει μία από τις αγαπημένες ασκήσεις των αθλητών και όσων λατρεύουν τη φυσική κατάσταση.

Τώρα που μάθατε για τα οφέλη που προσφέρει το σχοινάκι, γιατί δεν το ξεκινάτε αμέσως;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Mersy, D. J. (1991). Health benefits of aerobic exercise. Postgraduate Medicine. https://doi.org/10.1080/00325481.1991.11700983
  • Orhan, Serdar. (2013). The effects of rope training on heart rate, anaerobic power and reaction time of the basketball players. Life Science Journal. 10. 266-271.
  • Chen, C. C., & Lin, S. Y. (2011). The impact of rope jumping exercise on physical fitness of visually impaired students. Research in Developmental Disabilities32(1), 25–29. https://doi.org/10.1016/j.ridd.2010.08.010
  • How to Cite: Zakavi I, Bizhani B, Bani Hashemi M, Ghaisii E. The Effect of an Eight-Week Rope Skipping Exercise Program on Interleukin-10 and C-Reactive Protein in Overweight and Obese Adolescents, Jentashapir J Cell Mol Biol. 2015 ; 6(4):e24720. doi: 10.17795/jjhr-24720.
  • Ha AS, Ng JYY. Rope skipping increases bone mineral density at calcanei of pubertal girls in Hong Kong: A quasi-experimental investigation. PLoS One. 2017;12(12):e0189085. Published 2017 Dec 8. doi:10.1371/journal.pone.0189085
  • Heijnen S, Hommel B, Kibele A, Colzato LS. Neuromodulation of Aerobic Exercise-A Review. Front Psychol. 2016;6:1890. Published 2016 Jan 7. doi:10.3389/fpsyg.2015.01890

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.