7 καλά πράγματα που συμβαίνουν όταν περπατάτε κάθε μέρα

Γνωρίζατε ότι το περπάτημα δεν υποστηρίζει μόνο τη σωματική υγεία, αλλά βοηθά και στην ψυχολογική σας ευεξία και καταπολεμά το άγχος; Το μόνο που χρειάζεστε είναι 30 λεπτά την ημέρα.
7 καλά πράγματα που συμβαίνουν όταν περπατάτε κάθε μέρα

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

7 καλά πράγματα που συμβαίνουν όταν περπατάτε κάθε μέρα. Το περπάτημα είναι κάτι που κάνουν πολλοί άνθρωποι σε όλον τον κόσμο. Στην πραγματικότητα, πολλοί μπορεί να μην συνειδητοποιούν καν πόσο υγιεινή είναι αυτή η συνήθεια. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να περπατάτε κάθε μέρα.

Η αλήθεια είναι ότι είναι μια από τις ευκολότερες και καλύτερες ασκήσεις που υπάρχουν. Ενεργοποιεί πολλαπλές φυσικές και χημικές διεργασίες στο σώμα σας, γεγονός που συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας σας.

Όταν περπατάτε, ενισχύετε τις αρθρώσεις και τα οστά σας. Επιπλέον, ο μεταβολισμός σας ενεργοποιείται και καίτε περισσότερες θερμίδες.

Γι’αυτό σας προτείνουμε να το κάνετε κάθε μέρα για τουλάχιστον 30 λεπτά, ειδικά όταν δεν εκτελείτε άλλη σωματική δραστηριότητα.

Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να είναι σκεπτικοί, θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας 7 καλά πράγματα που συμβαίνουν στον οργανισμό σας όταν περπατάτε κάθε μέρα.

Μάθετε ποια είναι αυτά!

1. Οι αποθήκες ενέργειας γεμίζουν όταν περπατάτε κάθε μέρα

περπατάτε κάθε μέρα
Αισθάνεστε κουρασμένοι; Έχετε πρόβλημα να συγκεντρωθείτε; Ίσως έχετε χαμηλά επίπεδα ενέργειας.

Αν ναι, ένα σύντομο περπάτημα κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της σωματικής και πνευματικής παραγωγικότητας.

  • Όταν πηγαίνετε μια βόλτα με τα πόδια, η κυκλοφορία του αίματος τονώνεται και έτσι τα κύτταρα έχουν αρκετό οξυγόνο για να εκτελέσουν καλύτερα τις εργασίες τους.
  • Η συγκεκριμένη άσκηση ελαττώνει επίσης την ένταση που συσσωρεύεται σε αρθρώσεις και μυς, μειώνοντας τον μυοσκελετικό πόνο που σας βασανίζει όταν εκτελείτε τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

2. Βελτιώνει την καρδιαγγειακή σας υγεία

Δεδομένου ότι το περπάτημα είναι μια δραστηριότητα που βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και βοηθάει στο κάψιμο των θερμίδων, είναι εύλογο πως παρουσιάζει αξιοσημείωτα οφέλη για την καρδιαγγειακή σας υγεία.

  • Μια καθημερινή γρήγορη βόλτα βελτιώνει τον καρδιακό παλμό, ώστε να μπορεί να διοχετεύει αίμα σε όλο το σώμα χωρίς κανένα πρόβλημα. Αυτό βοηθά σημαντικά στην πρόληψη της υπέρτασης.
  • Επιπλέον, αποτελεί έναν πολύ καλό τρόπο για να αυξήσετε τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης σας (HDL), βοηθώντας ταυτόχρονα στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και των τριγλυκεριδίων.
  • Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και αρτηριακών παθήσεων.

3. Σας βοηθά να χάσετε βάρος

περπατάτε κάθε μέρα

Όπως όλες οι καρδιαγγειακές ασκήσεις, το περπάτημα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάψετε περισσότερες θερμίδες και να καταπολεμήσετε το περιττό βάρος ή την παχυσαρκία.

Παρόλο που δεν είναι θαυματουργή λύση που θα εξαφανίσει τα περιττά κιλά εν μία νυκτί, η καθημερινή εξάσκηση θα αυξήσει το ρυθμό με τον οποίο καίτε θερμίδες, μειώνοντας σταδιακά το δείκτη μάζας του σώματός σας.

Συνιστά ιδανικό τρόπο για να εγκαταλείψετε τον ανθυγιεινό καθιστικό τρόπο ζωής. Το περπάτημα δεν απαιτεί υπερβολική προσπάθεια ή κάποιο συγκεκριμένο μέρος, όπως ένα γυμναστήριο, για να μπορέσετε να το κάνετε.

Όσο πιο γρήγορα περπατάτε, τόσο περισσότερο λίπος θα μπορέσετε να κάψετε.

4. Τονώνει τα πόδια και τους γλουτούς

Το περπάτημα μπορεί να σας φανεί πολύ χρήσιμο εάν προσπαθείτε να τονώσετε τα πόδια και τους γλουτούς σας.

Όταν περπατάτε, οι ομάδες μυών στο κάτω μέρος του σώματός σας δουλεύουν. Με την πάροδο του χρόνου, οι γάμπες και οι τετρακέφαλοι δυναμώνουν.

Εάν περπατάτε, μάλιστα, σε δρόμο με κλίση, θα μπορέσετε να γυμνάσετε τους γλουτούς σας, ανορθώνοντας και συσφίγγοντάς τους ταυτόχρονα.

5. Υποστηρίζει την καλή υγεία των οστών όταν περπατάτε κάθε μέρα

ποδια σε γυμναστηριο

Τα οστά σας επωφελούνται πολύ από το καθημερινό περπάτημα.

  • Αυτή η δραστηριότητα ενισχύει τα οστά, αποτρέποντας την απώλεια πυκνότητας, που αποτελεί την κύρια αιτία της οστεοπόρωσης.
  • Επιπλέον, μειώνει τις φλεγμονές στους ιστούς σας, αποτρέποντας τις χρόνιες οστεϊκές παθήσεις, όπως την οστεοαρθρίτιδα.
  • Εάν περπατάτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα επίπεδα βιταμίνης D αυξάνονται χάρη στην έκθεση στον ήλιο και επομένως το σώμα σας είναι σε θέση να συνθέσει καλύτερα την ποσότητα ασβεστίου που χρειάζεται.

6. Προλαμβάνει τις φλεβίτιδες και τις ευρυαγγείες

Οι φλεβίτιδες και οι ευρυαγγείες είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα πως το κυκλοφορικό σας υπολειτουργεί στο κάτω μέρος του σώματός σας.

Δεδομένου ότι το περπάτημα βοηθά την κυκλοφορία του αίματος, το κάνει να δουλεύει σωστά ώστε να αποτραπεί αυτού του είδους το αισθητικό πρόβλημα.

Η άσκηση γυμνάζει τα πόδια σας, εμποδίζοντας τη φλεγμονή στους ιστούς και διευκολύνοντας το αίμα να επιστρέψει στην καρδιά σας.

Τονώνει τα τριχοειδή αγγεία και μειώνει το φαινόμενο της κατακράτησης υγρών.

7. Διώχνει το άγχος και απομακρύνει το στρες όταν περπατάτε κάθε μέρα

γυναίκα που προσπαθει να συγκεντρωθει

Η ήπια άσκηση είναι μια υγιής συνήθεια που βοηθά στη βελτίωση της συναισθηματικής σας υγείας, με αποτέλεσμα να υποφέρετε όλο και λιγότερο από επεισόδια άγχους.

  • Όταν περπατάτε, ορισμένη ποσότητα σεροτονίνης και ενδορφινών απελευθερώνεται στη ροή του αίματός σας, κάνοντάς σας να αισθάνεστε καλύτερα.
  • Καθώς βελτιστοποιεί την οξυγόνωση του εγκεφάλου, το περπάτημα αποδεικνύεται επίσης καλό στην εξουδετέρωση των αρνητικών επιπτώσεων του οξειδωτικού στρες, παράγοντα που σχετίζεται με την κατάθλιψη.

Επιμένετε στην καθιστική ζωή; Εάν δεν έχετε τη δυνατότητα της συχνής κίνησης μέσα στην ημέρα, ακολουθήστε ένα καθημερινό πρόγραμμα περπατήματος για 30 λεπτά. Θα διαπιστώσετε μόνοι σας με πόσους θετικούς τρόπους θα επηρεάσει το σώμα σας.

Είναι υπέροχο να κάνετε τις καθημερινές δουλειές σας με τα πόδια, αλλά να θυμάστε ότι είναι καλύτερο να εντατικοποιήσετε ένα πρόγραμμα περπατήματος, εκτελώντας το ως άσκηση και ακολουθώντας έναν σταθερό ρυθμό.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.