6 ασκήσεις για να καταπολεμήσετε την κυτταρίτιδα

Πολλές γυναίκες θεωρούν την κυτταρίτιδα σωματική ατέλεια, ενώ τόσο οι λεπτές όσο και οι πιο παχουλές γυναίκες παρουσιάζουν κυτταρίτιδα σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό.
6 ασκήσεις για να καταπολεμήσετε την κυτταρίτιδα
Karla Henríquez

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Karla Henríquez.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Πως μπορείτε να καταπολεμήσετε την κυτταρίτιδα; Η κυτταρίτιδα είναι κανονικό λίπος που συσσωρεύεται κάτω από το δέρμα. Εμφανίζεται στα πόδια, στους γλουτούς, στην κοιλιά και σε άλλα ορατά σημεία του σώματος.

Πολλές γυναίκες θεωρούν την κυτταρίτιδα σωματική ατέλεια, ενώ τόσο οι λεπτές όσο και οι πιο παχουλές γυναίκες παρουσιάζουν κυτταρίτιδα σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Για τις αιτίες και τα κλινικά συμπτώματα της κυτταρίτιδας γράφει σε μελέτη του ο  Gunderson, C. G.

Αν και η κυτταρίτιδα δεν αποτελεί πάθηση επειδή δεν επηρεάζει άμεσα την υγεία, οι περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν τρόπους καταπολέμησής της προκειμένου να βελτιώσουν την εμφάνιση του δέρματός τους.

Και παρόλο που πάνω από το 90% του γυναικείου πληθυσμού εμφανίζει κυτταρίτιδα, πάντα η κυτταρίτιδα θεωρούνταν ως μια σωματική ατέλεια που πρέπει να διορθωθεί. Στοιχεία για την κυτταρίτιδα παραθέτουν σε άρθρο τους οι Raff, A. B., & Kroshinsky, D.

Ευτυχώς έχει αποδειχτεί ότι η καλή διατροφή και η άσκηση με πρόγραμμα μπορούν να μειώσουν αυτά τα λακκάκια έτσι ώστε το δέρμα να είναι λείο και σφιχτό.

Αν και τα επιθυμητά αποτελέσματα δεν επιτυγχάνονται αμέσως, αξίζει να συμπεριλάβετε τις συμβουλές αυτές στην καθημερινή σας ρουτίνα για να καταπολεμήσετε την κυτταρίτιδα.

Επειδή ξέρουμε ότι πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να απαλλαγούν αυτήν, θέλουμε να σας παρουσιάσουμε τις έξι καλύτερες ασκήσεις για να καταπολεμήσετε την κυτταρίτιδα.

Θα τις κάνετε;

1. Βαθιά καθίσματα

6 ασκήσεις για να καταπολεμήσετε την κυτταρίτιδα

Τα βαθιά καθίσματα, μία από τις καλύτερες ασκήσεις για σύσφιξη και τόνωση, έχουν γίνει μια απαραίτητη άσκηση για όσους κάνουν CrossFit και άλλα είδη προπόνησης. Τα βαθιά καθίσματα δυναμώνουν τους μηρούς και τους γλουτούς, αλλά βοηθούν επίσης στην καύση θερμίδων και στη μείωση της πλαδαρότητας.

Εκτέλεση

 • Το επίπεδο δυσκολίας αυτής της άσκησης διαφέρει ανάλογα με τη στάση του σώματός σας και με το αν χρησιμοποιείτε επιπλέον βάρος.
 • Καταρχάς μπορείτε να εκτελέσετε τα βαθιά καθίσματα με τον παραδοσιακό τρόπο. Λυγίστε τα γόνατά σας και χαμηλώστε τους γλουτούς σας σαν να επρόκειτο να καθίσετε.
 • Αφού δυναμώσετε, μπορείτε να κάνετε βαθιά καθίσματα με άλματα ή βαθιά καθίσματα με βαράκια.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 7 εύκολες ασκήσεις για να κάψετε το κοιλιακό λίπος.

2. Προβολές ποδιών

Οι προβολές ποδιών ή τα ψαλίδια είναι μια άσκηση που μειώνει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας τονώνοντας τους γλουτούς και τους μηρούς.

Η άσκηση αυτή γυμνάζει τους τετρακέφαλους, τους οπίσθιους μηριαίους και τους γλουτιαίους μυς, έτσι τα σημεία αυτά δυναμώνουν και σφίγγουν.

Εκτέλεση

 • Κρατώντας ίσια την πλάτη σας, τοποθετήστε το δεξί σας πόδι μπροστά και το αριστερό σας πόδι πίσω.
 • Στηριχτείτε στο πίσω πόδι και λυγίστε το μπροστινό πόδι σε γωνία 90 μοιρών.
 • Προσέξτε ώστε το γόνατό σας να μην ξεπερνά τη μύτη του ποδιού σας, για να μην τραυματιστείτε.
 • Κρατήστε το στήθος σας ίσιο, σφίξτε τους κοιλιακούς σας μυς και προσπαθήστε να μείνετε σε αυτή τη θέση για πέντε δευτερόλεπτα.
 • Επιστρέψτε στην αρχική θέση και κάντε δέκα με δεκαπέντε επαναλήψεις.

3. Ασκήσεις στεπ

καταπολεμήσετε την κυτταρίτιδα - στεπ

Οι ασκήσεις στεπ είναι χρήσιμες για την αύξηση της δύναμης των ποδιών και την τόνωση των γλουτών σας.

Εκτέλεση

 • Σταθείτε πάνω σε ένα στεπ με τις φτέρνες σας στον αέρα.
 • Σηκωθείτε απαλά στις μύτες των ποδιών σας και επιστρέψτε προσεκτικά στην αρχική θέση.
 • Ολοκληρώστε τρία σετ των δεκαπέντε επαναλήψεων.

Δείτε επίσης: Απλές ασκήσεις για την ενδυνάμωση των ποδιών

4. Ασκήσεις για τους κοιλιακούς

Εφόσον ξέρουμε ότι η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί στην περιοχή της κοιλιάς, σας συμβουλεύουμε να συμπεριλάβετε μερικές ασκήσεις για τους κοιλιακούς στη ρουτίνα σας., για να καταπολεμήσετε την κυτταρίτιδα στο σημείο αυτό.

Εκτέλεση

 • Ξαπλώστε ανάσκελα σε ένα στρώμα για γιόγκα με τα γόνατά σας λυγισμένα και τα πέλματά σας επίπεδα στο πάτωμα.
 • Τοποθετήστε τα χέρια σας πίσω από τον αυχένα σας. Σφίξτε τους κοιλιακούς σας μυς και υψώστε τον κορμό σας προς τα γόνατά σας. Η κίνηση πρέπει να γίνει προσεκτικά ώστε να μην καταπονείτε την πλάτη σας.
 • Επιβραδύνετε, αναπνεύστε και κάντε είκοσι επαναλήψεις.

5. Άσκηση διατάσεων και ισορροπίας για να καταπολεμήσετε την κυτταρίτιδα

καταπολεμήσετε την κυτταρίτιδα - διατάσεις

Η δραστηριότητα αυτή περιλαμβάνει την ισορρόπηση του σώματός σας ενώ τεντώνετε τα πόδια σας.

Το σώμα σας στηρίζεται στις παλάμες των χεριών σας και στις μύτες των ποδιών σας, έτσι η άσκηση αυτή απαιτεί δύναμη.

Επιπλέον, επειδή τονώνει τους γλουτούς και τους μηρούς, αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική για να απαλλαγείτε από την κυτταρίτιδα στα σημεία αυτά.

Πώς εκτελείται

 • Ξαπλώστε μπρούμυτα σε ένα στρώμα για γιόγκα ή σε ένα χαλάκι.  Έπειτα στηριχτείτε στις παλάμες και στα δάχτυλα των ποδιών σας.
 • Έπειτα, χωρίς να λυγίσετε τα γόνατά σας, υψώστε το ένα πόδι μέχρι να είναι παράλληλο με το πάτωμα.
 • Μείνετε σε αυτή τη θέση για τρία δευτερόλεπτα, χαμηλώστε αργά το πόδι σας και κάντε δεκαπέντε με είκοσι επαναλήψεις με το κάθε πόδι.
 • Όποτε υψώνετε το πόδι, εστιάστε τη δύναμή σας στους γλουτούς σας και σφίξτε την κοιλιά σας.

6. Ανυψώσεις ποδιών με λάστιχο αντίστασης

Για την άσκηση αυτή πρέπει να έχετε ένα λάστιχο αντίστασης, επειδή σας βοηθάει να έχετε τη σωστή στάση σώματος και να ασκήσετε μεγαλύτερη δύναμη.

Εκτέλεση

 • Ξαπλώστε στη δεξιά πλευρά σας με τα πόδια σας τεντωμένα και βάλτε το λάστιχο γύρω από τους αστραγάλους σας.
 • Τοποθετήστε το αριστερό σας πόδι πάνω από το δεξί και υψώστε το όσο πιο πολύ μπορείτε.
 • Προσπαθήστε να κρατήσετε το πόδι σας ίσιο χωρίς να λυγίζετε το γόνατο. Μείνετε σε αυτή τη θέση για πέντε δευτερόλεπτα και έπειτα χαμηλώστε αργά το δεξί σας πόδι.
 • Επαναλάβετε δεκαπέντε με είκοσι φορές σε κάθε πλευρά.

Έτοιμες να αντιμετωπίσετε την πρόκληση; Αν κάνετε τακτικά αυτές τις ασκήσεις, θα δείτε θετικά αποτελέσματα μέσα σε μόλις μερικές εβδομάδες.

Ωστόσο θα πρέπει να θυμάστε ότι οι ασκήσεις αυτές πρέπει να συμπληρώνονται από μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει άφθονο νερό, αφού αυτό βοηθάει στην αποβολή των τοξινών από το σώμα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.