6 ιατρικές αιτίες για τη νυχτερινή εφίδρωση. Ποιες είναι;

11 Δεκέμβριος, 2018
Διακόπτει τον ύπνο σας η εφίδρωση; Είναι ένα ενοχλητικό σύμπτωμα το οποίο μπορεί να προκαλέσει αϋπνία αν δε λάβετε θεραπεία. Παρότι δεν είναι πάντα σημάδι κάποιου προβλήματος υγείας, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μιλήσετε στον γιατρό σας αν τα συμπτώματα είναι παρατεταμένα και υπερβολικά.
 

Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από υπερβολική νυχτερινή εφίδρωση. Η εφίδρωση είναι μια διαδικασία μέσω της οποίας το σώμα ρυθμίζει τη θερμοκρασία του. Με τον ίδιο τρόπο ρυθμίζει τα επίπεδα της ουρίας, των απαραίτητων αμινοξέων και άλλων ουσιών τα οποία αποτελούν υπολείμματα διαφόρων διεργασιών. Συνήθως συμβαίνει όταν γυμνάζεστε ή κάνετε κάτι που απαιτεί μεγάλη φυσική προσπάθεια.

Ενώ η εφίδρωση είναι μια φυσική σωματική αντίδραση, ορισμένες φορές μπορεί να διακόψει τα βράδια σας και να γίνει πρόβλημα όταν κοιμάστε.

Στην αρχή είναι εύκολο να την παραβλέψετε. Όμως, αν συμβαίνει ξανά και ξανά, τότε είναι ώρα ν’ αποκλείσετε τα ιατρικά προβλήματα.

Πολλοί άνθρωποι ίσως ν’ αγνοήσουν τις υποβόσκουσες αιτίες. Γι’ αυτό θέλουμε να μοιραστούμε έξι σχετικούς παράγοντες.

1. Εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση είναι η πιο συχνή ιατρική αιτία για τη νυχτερινή εφίδρωση στις γυναίκες. Οι απότομες ορμονικές αλλαγές, ειδικά η πτώση των οιστρογόνων, είναι οι κύρια αιτία.

Οι γυναίκες που υποφέρουν από αυτό το πρόβλημα μπορεί να νιώσουν μια αίσθηση ασφυξίας. Αυτό τις κάνει να μη μπορούν να κοιμηθούν και αλλάζει τον ρυθμό της καρδιάς.

 • Για ν’ αντιμετωπίσετε αυτά τα συμπτώματα, ίσως να είναι απαραίτητο να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα ώστε να σταθεροποιήσετε την ορμονική δραστηριότητα.
 • Γενικά, είναι μια καλή ιδέα να κοιμάστε σ’ ένα δροσερό περιβάλλον με σεντόνια από φυσικές ίνες. Επίσης, σιγουρευτείτε ότι φοράτε άνετα ρούχα.

Διαβάστε επίσης: Είναι εφικτή μια υγιής εμμηνόπαυση;

 

2. Συγκεκριμένα φάρμακα

Οι θεραπείες οι οποίες βασίζονται σε συγκεκριμένα φάρμακα ίσως να έχουν αυτό το σύμπτωμα ως παρενέργεια.

Υπάρχουν ορισμένες μελέτες οι οποίες δείχνουν πως τα φάρμακα για το άγχος και την κατάθλιψη μπορούν να προκαλέσουν νυχτερινή εφίδρωση.

Άλλες θεραπείες που μπορεί να συνδέονται με αυτό είναι:

 • Ορμονοθεραπεία
 • Φάρμακα που ρίχνουν το σάκχαρο
 • Κορτιζόνη, μια στεροειδής ορμόνη η οποία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση φλεγμονών και τη μείωση του πόνου

3. Φυματίωση, αιτία για τη νυχτερινή εφίδρωση

6 ιατρικές αιτίες για τη νυχτερινή εφίδρωση, φυματίωση

Οι περισσότεροι από τους παράγοντες που συνδέονται με τη νυχτερινή εφίδρωση δεν αποτελούν σοβαρά ή δύσκολα προβλήματα ως προς την αντιμετώπισή τους. Όμως, μπορεί να προκληθούν από χρόνιες παθήσεις, όπως είναι η φυματίωση.

Η ασθένεια αυτή θέτει δραματικά σε κίνδυνο την υγεία των πνευμόνων και συνοδεύεται σχεδόν πάντα από επεισόδια νυχτερινής εφίδρωσης.

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μαζί με:

 • Επεισόδια υψηλού πυρετού
 • Πόνο στο στήθος
 • Βήχα με αίμα
 • Δυσκολία στην αναπνοή

4. Νευρολογικά προβλήματα

Το άγχος και τα νεύρα μπορούν ν’ ανεβάσουν τη θερμοκρασία του σώματός σας. Αυτό αναγκάζει το σώμα σας να ιδρώσει ώστε να διατηρήσει τα φυσιολογικά του επίπεδα. Πρόκειται για μια εντελώς φυσική αντίδραση και δεν συμβαίνει μόνο τη νύχτα.

 

Όταν συμβαίνει συνέχεια τη νύχτα, όμως, μπορεί να σχετίζεται με μια ιατρική πάθηση η οποία συνδέεται με το νευρολογικό σας σύστημα, όπως η νόσος του Πάρκινσον και άλλες.

 • Η ζημιά που προκαλούν αυτές οι ασθένειες στο νευρικό σας σύστημα μπορεί να εμποδίσει τα σήματα που πάνε στους ιδρωτοποιούς σας αδένες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυτό το σύμπτωμα.

5. Χρόνια υπερίδρωση

6 ιατρικές αιτίες για τη νυχτερινή εφίδρωση, χρόνια υπερίδρωση

Η υπερίδρωση είναι ο ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την υπερβολική εφίδρωση. Είναι μια συχνή διαταραχή η οποία δεν έχει κάποια άλλη ιατρική αιτία πέραν της γενετικής προδιάθεσης, αλλά θεωρείται χρόνια.

Για προφανείς λόγους, ασθενείς που υποφέρουν από υπερίδρωση βιώνουν νυχτερινή εφίδρωση, σε σημείο που νιώθουν ασφυξία.

 • Χρειάζονται πιο δροσερό περιβάλλον για να ξεκουραστούν επειδή αυτό που θεωρούν “φυσιολογική θερμοκρασία” οι περισσότεροι άνθρωποι, εκείνοι τη θεωρούν υψηλή.
 • Δεν αποτελεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ωστόσο, μπορεί να είναι άβολο και κάποιες φορές δύσκολα αντιμετωπίσιμο.

Επισκεφθείτε αυτό το άρθρο: Οι 5 πιο κοινές αιτίες της νυχτερινής εφίδρωσης

6. Υπερθυρεοειδισμός

Ο υπερθυρεοειδισμός είναι μια πάθηση που προκαλείται όταν ο θυρεοειδής αδένας παράγει ορμόνες πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό, φυσικά, επηρεάζει τον μεταβολισμό σας και ίσως αρχίσετε να υποφέρετε από δυσφορία και άλλες αλλαγές στο σώμα σας.

 
 • Ένα δυνατό αίσθημα κόπωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας και η υπερβολική νυχτερινή εφίδρωση, θα πρέπει να σας ειδοποιήσουν για το γεγονός ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
 • Ο υπερθυρεοειδισμός σχετίζεται με τη δυσκολία αντοχής στη ζέστη. Έτσι, θα πρέπει να μειώσετε τη θερμοκρασία του δωματίου σας για να ξεκουραστείτε.
 • Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν αλλαγές στο βάρος σας, τρεμούλιασμα στα χέρια σας και υπερβολική τριχόπτωση.

Διακόπτει τον ύπνο σας η εφίδρωση; Είναι ένα ενοχλητικό σύμπτωμα το οποίο μπορεί να προκαλέσει αϋπνία αν δε λάβετε θεραπεία. Παρότι δεν είναι πάντα σημάδι κάποιου προβλήματος υγείας, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μιλήσετε στον γιατρό σας αν τα συμπτώματα είναι παρατεταμένα και υπερβολικά.

 
 • Margarita Chávez. Belleza al natural: Recetas a base de ingredientes naturales para cuidar la piel y el cabello. Penguin Random House Grupo Editorial México, 2017.
 • Jean Carper. Los alimentos medicina milagrosa. Editorial AMAT, 2012.
 • Gloria García, Alimentos Que Ayudan a Prevenir y Combatir Enfermedades. Palibrio, 2012.