6 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε με άδειο στομάχι

Αν και το πρωινό ξύπνημα θεωρείται η καλύτερη στιγμή της ημέρας για να ξεκινήσουμε τις δραστηριότητές μας, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να αποφεύγουμε να κάνουμε με άδειο στομάχι, αν δεν θέλουμε να εκθέσουμε την υγεία μας σε κίνδυνο!
6 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε με άδειο στομάχι

Έχει γραφτεί από Lorena González

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Συχνά υιοθετούμε μια σειρά συνηθειών, που καλό θα ήταν να αποφεύγουμε να κάνουμε σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Και, πολλοί από εμάς υιοθετούν και τη συνήθεια να κάνουν πράγματα με άδειο στομάχι.

Στο μπλογκ μας, θα σας απαριθμήσουμε πολλά διαφορετικά πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε αμέσως μόλις ξυπνήσετε και με άδειο στομάχι. Κρατήστε σημειώσεις και προσπαθήστε να τα αποφεύγετε!

1. Μην παίρνετε αντιφλεγμονώδη

Γενικά, δεν συνιστάται η λήψη ορισμένων φαρμάκων με άδειο στομάχι και αυτό ισχύει και στην περίπτωση των αντιφλεγμονωδών φαρμακευτικών ουσιών.

Φάρμακα όπως η ασπιρίνη, η παρακεταμόλη και άλλες ουσίες με παρόμοια χαρακτηριστικά, δεν πρέπει να λαμβάνονται με άδειο στομάχι.

  • Αυτό, αφενός, επειδή μειώνεται η δράση και η αποτελεσματικότητά τους, αφετέρου, μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην υγεία όπως γαστρορραγία.
  • Το γάλα είναι σε θέση να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις των φαρμάκων αυτών, οπότε μια καλή ιδέα είναι τα παίρνετε με ένα ποτήρι γάλα ή με νερό.

2. Μην πίνετε καφέ

άδειο στομάχι καφες

Το πρώτο πράγμα που κάνετε, όταν ξυπνάτε, είναι να πίνετε καφέ; Λοιπόν, αυτό αποτελεί βλαβερή συνήθεια, διότι ο καφές, ακόμη και ο καφές χωρίς καφεΐνη (ντεκαφεϊνέ), ενθαρρύνει την παραγωγή οξέων.

Αυτό σημαίνει ότι, αν πίνετε καφέ, χωρίς να έχετε προηγούμενα φάει, θα αντιμετωπίσετε καούρες στο στομάχι και άλλα προβλήματα στο πεπτικό σας σύστημα.

Αν προσθέσουμε στον καφέ με άδειο στομάχι και το ότι δεν παίρνετε πρωινό, είναι πιθανό να καταλήξετε να υποφέρετε από ανεπάρκεια σεροτονίνης, που θα επηρεάσει άσχημα τη διάθεσή σας, για όλη τη μέρα!

  • Αν, παρόλα αυτά, δεν μπορείτε να παραιτηθείτε από τη συνήθεια αυτή – καφές με άδειο στομάχι -, καλά θα κάνετε να προσθέσετε κρέμα ή γάλα στον καφέ. Με τη βοήθεια των λιπαρών τους, θα περιορίσετε σημαντικά τις αρνητικές συνέπειες.
  • Μην ξεχνάτε, επίσης, να προμηθεύεστε το βιολογικό και όχι τον συμβατικό καβουρδισμένο καφέ.

3. Μην καταναλώνετε αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών πέφτει σαν βόμβα στο στομάχι, αν είστε νηστικοί. Και αυτό συμβαίνει, επειδή η απορρόφηση του αλκοόλ αυξάνεται έως και το διπλάσιο, όταν το στομάχι είναι άδειο. Είναι σαν να κάνατε μια ενδοφλέβια ένεση αλκοόλ!

Αν πιείτε, ενώ δεν έχετε φάει, το αλκοόλ θα απομακρυνθεί από τον οργανισμό με βραδύτερο ρυθμό, γεγονός που προκαλεί ισχυρές παρενέργειες (hangover). Επίσης, αυτό θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο συκώτι, την καρδιά και τους νεφρούς σας.

Αν, ωστόσο, είστε υποχρεωμένοι για κάποιον λόγο, να πιείτε με άδειο στομάχι, η καλύτερη επιλογή είναι τα μη ανθρακούχα ποτά, που σερβίρονται κρύα και έχουν πιο αργή απορρόφηση.

4. Μη μασάτε τσίχλα με άδειο στομάχι

άδειο στομάχι τσιχλα

Το μάσημα της τσίχλας δεν είναι καλό για το στομάχι, γιατί το χλωριούχο οξύ, που παράγεται κάθε φορά που μασάμε, επηρεάζει το βλενογγόνο του άδειου στομάχου και μπορεί να προκαλέσει γαστρίτιδα.

Όταν θέλετε να μασήσετε τσίχλα, επιλέξτε τσίχλες που περιέχουν φυσικά γλυκαντικά όπως ξυλιτόλη και σορβιτόλη, αντί για τσίχλες με ζάχαρη, κυκλαμάτη και ασπαρτάμη.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να μη μασάμε τσίχλα για περισσότερο από 10 λεπτά, ακόμη και αν έχουμε φάει.

5. Μη γυμνάζεστε

Με άδειο στομάχι, φρόνιμο είναι να μην υποβάλετε τον εαυτό σας, σε έντονη σωματική άσκηση. Αυτό θα σας κάνει να χάσετε ακόμη περισσότερη μυϊκή μάζα.

Επίσης, θα ολοκληρώσετε τις ασκήσεις σας με αναποτελεσματικό τρόπο, αφού το σώμα σας δεν έχει προσλάβει την απαιτούμενη ενέργεια μέσω της τροφής.

Αν είστε νηστικοί, αντί για έντονη σωματική άσκηση, δοκιμάστε την αεροβική.

Αν, επίσης, αντιμετωπίζετε συχνά και επαναλαμβανόμενα επεισόδια με το πεπτικό σας σύστημα, καλό είναι να φάτε πριν γυμναστείτε, γιατί η σωματική δραστηριότητα ενεργοποιεί την παραγωγή γαστρικών υγρών και αυτό δεν είναι καλό για το στομάχι.

6. Μην πηγαίνετε να ψωνίσετε φαγητό

άδειο στομάχι

Αναβάλετε τα ψώνια για φαγητό, όταν πεινάτε, γιατί θα οδηγηθείτε στο να αγοράσετε περισσότερα από τα χρειαζούμενα. Γι’ αυτόν το λόγο, σας συμβουλεύουμε να μην κάνετε ψώνια, έχοντας άδειο στομάχι.

Έχει αποδειχθεί, ότι το αίσθημα της πείνας μάς κάνει περισσότερο καταναλωτικούς σε ό,τι αφορά στο φαγητό.

Για να αποφύγετε αυτό το σκόπελο των λαθών, πηγαίνετε για προμήθειες φαγητού όταν έχετε φάει. Επιπλέον, προσπαθήστε να έχετε μαζί μας μια λίστα αγορών, που έχετε προετοιμάσει από το σπίτι.

Αυτό θα βοηθήσει στο να κάνετε οικονομία και να αγοράσετε λιγότερα προϊόντα.

Για το σκοπό αυτό, σας συνιστούμε και ένα άλλο τέχνασμα: πληρώστε με μετρητά και όχι με κάρτα. Με αυτόν τον τρόπο, αποκτάτε καλύτερη αίσθηση για το πόσα ξοδεύετε, κάτι που δεν συμβαίνει, ή τουλάχιστον τόσο πολύ, όταν πραγματοποιείτε συναλλαγές με κάρτα.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.