Παιδιά που βρέχουν το κρεβάτι: αιτίες και θεραπεία

Παιδιά που βρέχουν το κρεβάτι: αιτίες και θεραπεία

Έχει γραφτεί από Yamila Papa Pintor

Τελευταία ενημέρωση: 26 Ιουλίου, 2022

Παιδιά που βρέχουν το κρεβάτι: αιτίες και θεραπεία. Οι γιατροί και οι ψυχολόγοι αποκαλούν αυτό το πρόβλημα με το όνομα νυκτερινή ενούρηση (ή ακράτεια ούρων). Αν κι όλοι το γνωρίζουμε ως “βρέξιμο του κρεβατιού”. Συμβαίνει όταν τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να ελέγξουν την ουροδόχο κύστη τους και ουρούν ενώ κοιμούνται.

Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις ενούρησης κατά τη διάρκεια της μέρας. Όλοι οι γονείς θα πρέπει να δώσουν προσοχή σε αυτό το άρθρο. Παιδιά που βρέχουν το κρεβάτι: ποια είναι η αιτία και πώς μπορεί αυτό να λυθεί; Δείτε περισσότερα σε αυτό το άρθρο.

Τι είναι η ενούρηση;

Παιδιά που βρέχουν το κρεβάτι:

Αναφέρεται στην εκούσια διέλευση των ούρων των παιδιών ηλικίας 4 ετών και άνω, που συνήθως συμβαίνει ενώ αυτά κοιμούνται. Ωστόσο, μπορεί επίσης να συμβεί και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε αυτό το άρθρο θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για αυτά τα παιδιά. Δηλαδή τα παιδιά που βρέχουν το κρεβάτι τους τη νύχτα, μια κοινή διαταραχή και ποιες είναι οι λύσεις.

Ο έλεγχος του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης αποτελεί μια φυσική διαδικασία που αναπτύσσεται ενώ ένα παιδί μεγαλώνει, αλλάζει και μαθαίνει. Αυτός ο μηχανισμός φτάνει στην ωριμότητα στην ηλικία μεταξύ των 15 και 18 μηνών κι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.  Για παράδειγμα, αν οι γονείς έχουν  μάθει στο παιδί τους να πηγαίνει στην τουαλέτα μόνο του, αν έχουν σταματήσει σταδιακά τις πάνες.

Αυτή τη στιγμή, το παιδί ήδη ξέρει “πώς να πάει για πιπί” μόνο του (ή τουλάχιστον είναι σε φάση εκμάθησης). Υπάρχουν πολλές τεχνικές τις οποίες χρησιμοποιούν οι γονείς για να μάθουν στο παιδί τους να πηγαίνει στο γιογιό, τέτοιες όπως να τους φοράνε εσώρουχο για να μάθουν πώς είναι να είσαι βρεγμένος. Οι παιδίατροι, τα βιβλία και οι γιαγιάδες (αυτοί είναι πάντα ειδικοί) μπορούν να βοηθήσουν από αυτήν την άποψη.

Αν η διδασκαλία και η διαδικασία της ωριμότητας πάνε καλά για το παιδί, τότε αυτό θα προχωρήσει στο “να γίνει ένα μεγάλο αγόρι ή κορίτσι”. Έπειτα θα πάει στην τουαλέτα όπως κάνουν οι ενήλικες, δίνοντας σε κάποιον να καταλάβει πότε χρειάζεται να πάει να ουρήσει. Γύρω στην ηλικία των τεσσάρων ή των πέντε ετών,  το παιδί είναι έτοιμο να ελέγξει τη φυσιολογική του ανάγκη και δεν χρειάζεται να περιορίζει την ουροδόχο κύστη του.

Παιδιά που βρέχουν το κρεβάτι:

Μέχρι τώρα, όλα είναι καλά. Το πρόβλημα αρχίζει όταν το παιδί δεν μαθαίνει μετά από πολλές προσπάθειες. Πάνω από όλα όταν κοιμάται, δεν συνειδητοποιεί ότι έχει μια ανάγκη να πάει να ουρήσει και  πηγαίνει προς τα πίσω όταν ήταν μωρό και σκέφτεται ότι έχει μια πάνα που θα το προστατέψει.

Σε αυτή την περίπτωση, τα αποτελέσματα είναι βρεγμένα σεντόνια και κουβέρτες, κλάμα, εφιάλτες και ανήσυχοι γονείς. Η νυχτερινή ενούρηση συνήθως εμφανίζεται γύρω στην ηλικία των πέντε ετών. Μπορεί να είναι διακεκομμένη ή κάθε βράδυ και σε μερικές σοβαρές περιπτώσεις  συνεχίζει στην εφηβεία.

Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι τρόποι για τη διαχείριση μιας κατάστασης με τέτοια χαρακτηριστικά, από ψυχολογικές έως ιατρικές θεραπείες. Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί εφόσον οι αιτίες είναι γνωστές. Όμως το πρώτο και πιο σημαντικό πράγμα σε περιπτώσεις όπως αυτές για τους γονείς είναι να μην χάνουν την ψυχραιμία τους, να μην θυμώνουν, να μην τιμωρούν το παιδί ή ούτε να του φωνάζουν.

Θυμηθείτε ότι το βρέξιμο του κρεβατιού μπορεί να κάνει το παιδί να υποφέρει από κατάθλιψη, ντροπή, δειλία, χαμηλή αυτοπεποίθηση. Επίσης, αν οι γονείς μαλώνουν το παιδί, τότε η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί. Αντιθέτως θα γίνει χειρότερη. Με υπομονή, κατανόηση των συνθηκών και βοήθεια προς το παιδί να ξεπεράσει αυτή την φάση, τα αποτελέσματα θα είναι αναμφίβολα θετικά.

aftodynamia-sta-paidia

Οι πιθανές αιτίες της νυχτερινής ενούρησης είναι:

  • Μικρή ουροδόχος κύστη (αν το παιδί πηγαίνει στην τουαλέτα πολύ κατά την διάρκεια της ημέρας, μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό είναι πραγματικά το πρόβλημα).
  • Ανεπαρκής εκπαίδευση για την τουαλέτα.
  • Άγχος, νευρικότητα, ανησυχία, αλλαγές στο σπίτι, χωρισμός από τους γονείς, προβλήματα στο σχολείο, καυγάδες με τα αδέλφια του.
  • Έναρξη εκπαίδευσης για την τουαλέτα πολύ νωρίς ή πολύ αργά.

Θέματα που χρήζουν προσοχής αν τα παιδιά βρέχουν το κρεβάτι

Είναι απαραίτητο να του/της δίνετε το χρόνο του/της αν τα παιδιά βρέχουν το κρεβάτι

Αν το παιδί είναι 5 ετών και βρέχει το κρεβάτι του κατά τη διάρκεια της ημέρας, μην πάτε στο γιατρό αν αυτό συμβεί μόνο μια φορά. Εάν συμβαίνει επαναλαμβανόμενα ή κάθε νύχτα, τότε, ναι, απαιτείται ιατρική θεραπεία. Ειδάλλως, ακόμη και για πάνω από τα 8 έτη, αυτό είναι φυσιολογικό.

Μην κατηγορείτε, μην θυμώνετε ή κάνετε πλάκα με το παιδί

Η τιμωρία δεν είναι κάτι το οποίο θα πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα για τους γονείς. Διότι το παιδί δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση. Δεν φταίει αυτό. Αυτό μπορεί να καταλήξει σε περισσότερο άγχος, ανησυχία, νευρικότητα, αισθήματα ανυπακοής προς τους μεγαλύτερους ή αποτυχίας ως παιδί.

Μην επιστρέφετε στη χρήση πάνας αν τα παιδιά βρέχουν το κρεβάτι

paidia-3-500x335

Για μια σειρά λόγων: πρώτον, επειδή η ιδέα είναι ότι το παιδί μεγαλώνει κι ωριμάζει και δεν προχωράει. Δεύτερον, επειδή αν συνεχίσει να χρησιμοποιεί πάνες, δεν θα συνηθίσει να πηγαίνει στην τουαλέτα τη νύχτα και θα βρέχει το κρεβάτι. Και τρίτον, λόγω του ότι  δεν θα νιώθει άνετα, θα ντρέπεται και θα έχει κατάθλιψη.

Μην κάνετε το λάθος να αρνηθείτε να τον αφήσετε να πιει νερό

Η αποφυγή κατανάλωσης νερού δεν θα είναι καθόλου ωφέλιμη, αλλά θα αποτελέσει ένα είδος μιας προσωρινής λύσης χωρίς να βελτιώνει την κατάσταση στο σύνολο της. Ο σκοπός δεν είναι το παιδί να έχει λιγότερη τάση για ενούρηση, αλλά να μάθει πώς να ελέγχει την ούρηση κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Μην το ξυπνάτε στη μέση της νύχτας

Με αυτόν τον τρόπο, θα πάει στην τουαλέτα “αν εσείς θέλετε”, αλλά αυτό θα κάνει το παιδί (κι εσάς επίσης) να αλλάζει το πρόγραμμα του ύπνου του κι αυτό δεν είναι καλό για κανέναν. Είναι καλύτερα να μάθει να αναγνωρίζει το μήνυμα για την ανάγκη του να πάει στην τουαλέτα για τον εαυτό του και να ξυπνάει, ακόμη κι όταν βρίσκεται στο πιο βαθύ στάδιο του ύπνου .

Τέλος, είναι καλό να έχετε στο μυαλό σας τα συναισθήματα του παιδιού. Τώρα βρίσκεται σε μια ηλικία που μπορεί να εξηγήσει τι συμβαίνει χωρίς προβλήματα. Μάθετέ του να σας εμπιστεύεται και να εκφράζει αυτό που νιώθει, ρωτήστε το γιατί πιστεύει ότι βρέχει το κρεβάτι του.

Κάντε το να συμμετέχει στη θεραπεία ή στις τεχνικές, ώστε να το βοηθήσετε να σταματήσει να βρέχει το κρεβάτι του και, μαζί, να το βοηθήσετε να ξεπεράσει αυτήν την κατάσταση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.