6 ξαναζεσταμένες τροφές που μπορούν να σας κάνουν να αρρωστήσετε

Το ζέσταμα των τροφών είναι ένας καλός τρόπος για να εξοικονομούμε χρήματα και να αποφύγουμε τα απόβλητα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες ξαναζεσταμένες τροφές που μπορούν πραγματικά να βλάψουν την υγεία σας.
6 ξαναζεσταμένες τροφές που μπορούν να σας κάνουν να αρρωστήσετε
Elisa Morales Lupayante

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: παιδαγωγο και διατροφολόγο Elisa Morales Lupayante.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Οι ξαναζεσταμένες τροφές είναι μια πραγματικά κοινή συνήθεια καθώς πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να απολαμβάνουν ένα γεύμα αργότερα ή να μειώνουν τα απόβλητα των τροφίμων.

Παρόλο που είναι μια κοινή αντίληψη για πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως, πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποβεί επικίνδυνη και βλαβερή για την υγεία μας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα προειδοποίησε ότι οι ξαναζεσταμένες τροφές που δεν έχουν μαγειρευτεί σωστά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία σας.

Αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένα είδη βακτηρίων αυξάνονται εκθετικά όταν εκτίθενται σε ένα περιβάλλον με θερμοκρασία που κυμαίνεται από 4° – 65°C .

Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαφόρων τροφικών ασθενειών ή άλλων πεπτικών προβλημάτων όπως διάταση της κοιλίας, κολικούς ή αέρια.

Δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που γνωρίζουν ποιες τροφές δεν πρέπει να ξαναζεσταίνονται. Γι’αυτό, θα σας παρουσιάσουμε τις 6 πιο κοινές τροφές που δεν πρέπει να τρώτε ξαναζεσταμένες.

Ξαναζεσταμένες Τροφές Που Δεν Πρέπει Να Τρώτε

1. Ρύζι

ξαναζεσταμένες τροφές, ρύζι

Το ρύζι είναι μια από τις πιο κοινές ξαναζεσταμένες τροφές. Αν και η υφή και η γεύση του διατηρείται καλά σε θερμοκρασία δωματίου, οι κόκκοι περιλαμβάνουν μικροσκοπικούς σπόρους βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση όταν ενεργοποιούνται από τη θέρμανση.

Μετά το μαγείρεμα, όταν το ρύζι εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες αυξάνεται η πιθανότητα της τροφικής δηλητηρίασης.

Καλό είναι να καταναλώνετε τις τροφές εφόσον μαγειρευτούν. Να καταναλώνονται εντός 24 ωρών μετά το μαγείρεμα.

Η δηλητηρίαση από το ρύζι προκαλεί στομαχική δυσφορία, φλεγμονές και στις χειρότερες περιπτώσεις εμετούς και διάρροια.

 

Διαβάστε επίσης: 6 συνήθειες που προκαλούν φλεγμονές στην κοιλιά

 

2. Πατάτες

Η πατάτα είναι μια πραγματικά θρεπτική τροφή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε ζεστά όσο και σε κρύα πιάτα. Ωστόσο, οι πατάτες μπορούν να αποβούν επικίνδυνες αν ξαναζεσταθούν ή παραμείνουν έξω από το ψυγείο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η πατάτα παράγει σπόρους που μόλις εισέλθουν στο ανθρώπινο σώμα προκαλούν πεπτική δυσφορία και συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης.

Ο καλύτερος τρόπος για να τις χρησιμοποιήσετε χωρίς να χρειαστεί να τις πετάξετε είναι τις κάνετε πουρέ ή να τις χρησιμοποιήσετε σε μια κρύα σαλάτα.

3. Σέλινο

ξαναζεσταμένες τροφές, σέλινο

Σε πολλούς ανθρώπους αρέσει το ωμό σέλινο καθώς προσφέρει μια ξεχωριστή γεύση στις σαλάτες και τις σούπες.

Ωστόσο, όταν χρησιμοποιείται σε ζεστά πιάτα καλό είναι τα καταναλώνετε μια φορά εφόσον μαγειρευτούν για να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση από το ξαναζέσταμα της τροφής.

Το συγκεκριμένο λαχανικό περιέχει νιτρικό άλας το οποίο όταν εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες δημιουργεί ουσίες που είναι βλαβερές για την υγεία σας.

Στην πραγματικότητα, σε υψηλή συγκέντρωση μπορεί να μετατραπεί σε νιτρώδες άλας που αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

4. Παντζάρια

Τα παντζάρια είναι εξαιρετικά δημοφιλή λαχανικά. Εκτιμώνται ιδιαιτέρως από τη φυσική ιατρική λόγω της σημαντικής ποσότητας αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων.

Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες. Όπως το σέλινο, έτσι και τα παντζάρια περιέχουν μικρή ποσότητα νιτρικού άλατος που δεν είναι εντελώς καλό για την υγεία σας.

Από την άλλη πλευρά, οι διατροφολόγοι θεωρούν ότι ο καλύτερος τρόπος για να επωφεληθείτε από τις ιδιότητες αυτού του λαχανικού είναι να το καταναλώνεται ωμό σε σαλάτες ή σε smoothie.

5. Κοτόπουλο

ξαναζεσταμένες τροφές, κοτόπουλο

Για να καταναλώνετε το κοτόπουλο με ασφάλεια, είναι πραγματικά σημαντικό να είναι καλά μαγειρεμένο.

Η σαλμονέλα είναι ιδιαίτερα κοινή στα πτηνά και το ελαφρώς μαγειρεμένο κοτόπουλο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων.

Βεβαιωθείτε έχει μαγειρευτεί παντού καλά και ότι δεν υπάρχει κανένα σημείο που να είναι πολύ ροζ ή ζουμερό.

Για να αποφύγετε τα πεπτικά προβλήματα, να τρώτε το κοτόπουλο αμέσως μετά το μαγείρεμα και να αποφεύγετε το ξαναζέσταμά του. Το κοτόπουλο είναι μια από τις ξαναζεσταμένες τροφές που μπορούν να σας κάνουν να αρρωστήσετε αν δεν έχουν μαγειρευτεί σωστά.

Παρόλο που η γεύση του διατηρείται και μετά το ξαναζέσταμα, η σύνθεση των πρωτεϊνών αλλάζει και μπορεί να προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις στο στομάχι.

Αν δεν μπορείτε να το φάτε όλο, μπορείτε να το ξαναζεστάνετε αλλά σε χαμηλότερη θερμοκρασία.

 

Ρίξτε μια ματιά σε αυτό το άρθρο: Τα καλύτερα λαχανικά για αδυνάτισμα

 

6. Μανιτάρια

Οι πρωτεΐνες στα μανιτάρια καταστρέφονται εύκολα από τη δράση των ενζύμων και ορισμένων μικροοργανισμών.

Είναι επικίνδυνα όταν διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου μετά το μαγείρεμα.

Δεν σας συνιστούμε την αναθέρμανσή τους καθώς μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές στην κοιλιακή χώρα, διάταση της κοιλιάς και σε ορισμένες περιπτώσεις διάρροια.

Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα αν ξαναζεσταθούν σε θερμοκρασία άνω των 71°C.

Για να συνοψίσουμε, να θυμάστε ότι τα υλικά σε κάθε φαγητό είναι διαφορετικά και υποβάλλονται σε αλλαγές όταν εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες. Επομένως, ορισμένες ξαναζεσταμένες τροφές είναι επικίνδυνες.

Φροντίστε την επόμενη φορά να καλύπτετε το φαγητό σας όταν το ξαναζεσταίνετε ώστε να μαγειρεύετε ομοιόμορφα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Song P., Wu L., Guan W., Dietary nitrates, nitrites and nitrosamines intake and the risk of gastric cancer: a meta analysis. Nutrients, 2015. 7 (12): 9872-95.
  • Bula Rudas FJ., Rathore MH., Maraqa NF., Salmonella infections in childhood. Adv Pediatr, 2015. 62 (1): 29-58.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.