10 συμπτώματα που δείχνουν ορμονική ανισορροπία

9 Ιανουαρίου 2017
Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου κάποιος μπορεί να ακολουθεί υγιεινή διατροφή αλλά δεν μπορεί να χάσει εύκολα βάρος καθώς πάσχει από κάποια ορμονική ανισορροπία.

Η ορμονική δραστηριότητα παίζει βασικό ρόλο στην υγεία μας. Αυτό συμβαίνει επειδή ρυθμίζει σημαντικές διεργασίες όπως μεταξύ άλλων την ανάπτυξη, το μεταβολισμό, τη σεξουαλική λειτουργία. Οποιαδήποτε ορμονική ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ορισμένων ασθενειών και προβλημάτων που επηρεάζουν την υγεία μας.

Οι ορμόνες ελέγχουν πολλές σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές στις οποίες υπόκειται το σώμα μας κατά τα διάφορα στάδια της ζωής μας. Ωστόσο, συχνά το ξεχνάμε αυτό. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν αναζητούν θεραπεία καθώς πιστεύουν ότι τα συμπτώματά τους οφείλονται σε κοινά προβλήματα υγείας.

Γι’ αυτό το λόγο είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια που παρουσιάζονται όταν έχετε κάποια ορμονική ανισορροπία.

Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε τα δέκα πιο κοινά συμπτώματα που δείχνουν  ορμονική ανισορροπία, έτσι ώστε να μπορούμε όλοι να τα ανιχνεύουμε.

1. Απόκτηση βάρους

ορμονική ανισορροπία - αύξηση βάρους

Η συνεχής απόκτηση βάρους χωρίς κάποιο εμφανή λόγο δεν οφείλεται πάντα σε μια διατροφή γεμάτη με λιπαρές και ζαχαρούχες τροφές.

Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου κάποιος μπορεί να ακολουθεί υγιεινή διατροφή αλλά δεν μπορεί να χάσει εύκολα βάρος καθώς πάσχει από κάποια ορμονική ανισορροπία.

Επιπλέον, η αύξηση στα επίπεδα της κορτιζόλης γνωστή ως “ορμόνη του στρες”, σχετίζεται με την τάση να αποθηκεύει λίπος σε ορισμένα μέρη του σώματος.

2. Αϋπνία

Οι διαταραχές του ύπνου επηρεάζουν πολλούς παράγοντες και συνήθειες. Ωστόσο, δεν είναι κακό να σκεφτείτε το ενδεχόμενο ότι μπορεί να πάσχετε από κάποια ορμονική διαταραχή.

Αν ισχύει κάτι τέτοιο τότε θα πρέπει να λάβετε αυστηρά μέτρα που θα σας επιτρέψουν να αυξήσετε τα επίπεδα μελατονίνης και σεροτονίνης στο σώμα σας.

Πολλοί ειδικοί προτείνουν τη γιόγκα και την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε τρυπτοφάνη. Το ζητούμενο είναι να αποκτήσετε μια καλύτερη ποιότητα ύπνου.

3. Χρόνιο στρες

ορμονική ανισορροπία - πονοκέφαλος

Οι εναλλαγές της διάθεσης και πάνω από όλα το στρες εξαντλεί τις λειτουργίες των επινεφριδίων μας, προκαλώντας μια μείωση στα επίπεδα της προγεστερόνης και στα επίπεδα άλλων βασικών ορμονών. Την σχέση μεταξύ ορμονών και στρες έχει ως θέμα άρθρο του Natelson, B. H.

Μια διατροφή πλούσια σε τροφές που περιέχουν τρυπτοφάνη και η εξάσκηση σε διάφορες τεχνικές χαλάρωσης είναι ζωτικής σημασίας για να καταφέρετε να ξεπεράσετε αυτό το πρόβλημα.

Δείτε επίσης: 7 παράγοντες που δείχνουν υψηλά επίπεδα στρες

4. Υπερβολική εφίδρωση

Οι γυναίκες που βρίσκονται στο στάδιο της εμμηνόπαυσης εμφανίζουν ενοχλητικά συμπτώματα και νυχτερινή εφίδρωση λόγω της μείωσης που σημειώνεται στην παραγωγή οιστρογόνου.

Δυστυχώς και τα δυο συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν και σε νεότερες γυναίκες λόγω κάποιας ορμονικής ανισορροπίας και διατροφικών ελλείψεων.

Είναι σημαντικό να καταναλώνετε τροφές που είναι πλούσιες σε φυτοοιστρογόνα και ισοφλαβόνες για την καταπολέμηση αυτών των αρνητικών συνεπειών.

5. Χαμηλότερη σεξουαλική διάθεση

ορμονική ανισορροπία - ερωτική διάθεση

Το ανδρογόνο είναι μια ορμόνη που βρίσκεται σε άνδρες και γυναίκες και ελέγχει τη σεξουαλική μας διάθεση.

Μια μείωση σε αυτή την ορμόνη προκαλεί απώλεια στη λίμπιντο και κολπική ξηρότητα.

6. Η κόπωση μπορεί να σημαίνει ορμονική ανισορροπία

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε κουρασμένοι αν δεν έχετε κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ ή λόγω κακής διατροφής.

Ωστόσο, θα πρέπει να αρχίσετε να ανησυχείτε αν αισθάνεστε διαρκή κόπωση χωρίς κάποιον εμφανή λόγο. Αυτό οφείλεται σε μια αύξηση στα επίπεδα της κορτιζόλης και στη μείωση της ορμονικής δραστηριότητας που παίζει βασικό ρόλο στο ενεργειακό μας επίπεδο.

7. Συνεχείς λιγούρες

ορμονική ανισορροπία - λιγούρες

Οι λιγούρες για γλυκά και η υπερφαγία αποτελούν ένδειξη κάποιας ορμονικής ανισορροπίας.

Επιπλέον, αυτό το σύμπτωμα μπορεί να υποδεικνύει προβλήματα με το θυρεοειδή αδένα και προβλήματα με την έκκριση ορμονών που ρυθμίζουν τη μεταβολική λειτουργία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι χρήσιμο να περιορίσετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών και ζάχαρης όπως επίσης και τη κατανάλωση προϊόντων πλούσια σε ουσίες που είναι γνωστό ότι προκαλούν προβλήματα στο θυρεοειδή.

8. Κατάθλιψη

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης θα πρέπει να αναλύονται διεξοδικά. Κι αυτό γιατί η πηγή τους μπορεί να έχει σχέση με κάποιες απότομες ορμονικές αλλαγές.

Όταν το συγκεκριμένο άτομο παρατηρήσει ότι δεν πάσχει από κάποια κλινική κατάθλιψη τότε συνιστάται να αυξήσει την κατανάλωσή του σε θρεπτικά συστατικά προκειμένου να επαναφέρει την ορμονική δραστηριότητα η οποία θα βελτιώσει τη διάθεσή του.

Διαβάστε σχετικά: Η χημεία του εγκεφάλου και η κατάθλιψη. Πώς συνδέονται

9. Πεπτικές διαταραχές

ορμονική ανισορροπία - πεπτικές διαταραχές

Αυτές οι ορμόνες συμβάλλουν στις δραστηριότητες του γαστρεντερικού συστήματος: γαστρίνη, σεκτρετίνη και χολοκυστοκινίνη.

Αυτές διεξάγουν τις ακόλουθες λειτουργίες: βελτιστοποίηση της πέψης, έλεγχο των φλεγμονών του πεπτικού συστήματος και διασφάλιση ότι τα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται σωστά.

Γι’ αυτό το λόγο η ορμονική ανισορροπία μπορεί να προκαλέσει πόνο στην κοιλιακή χώρα, φλεγμονές στο πεπτικό σύστημα και άλλες κοινές πεπτικές διαταραχές.

10. Τριχόπτωση

Οι ανωμαλίες στα επίπεδα των ορμονών της τεστοστερόνης, διυδροτεστοστερόνης και του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική τριχόπτωση.

Αν μετά από αρκετές θεραπείες δεν παρατηρήσετε κάποια θετικά σημάδια στην επαναφορά των μαλλιών σας, θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιο γιατρό ο οποίος θα εξετάσει τη δραστηριότητα των ορμονών που αναφέραμε παραπάνω.

Όπως διαβάσατε ήδη, το σώμα πάντα μας στέλνει σημαντικά σημάδια όταν κάτι δεν πάει καλά.

Μπορεί να έχουμε συνηθίσει να παρουσιάζουμε πολλά από τα συμπτώματα που αναφέραμε παραπάνω. Όμως είναι πάντα καλύτερα να κάνουμε ένα τσεκάπ. Έτσι θα σιγουρευτούμε ότι τα συμπτώματα που αντιμετωπίζουμε δεν οφείλονται σε κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα.