7 αιτίες της τριχόπτωσης και πώς να τη διορθώσετε

15 Νοεμβρίου 2018
Η τριχόπτωση οφείλεται σε διάφορες αιτίες. Θα μιλήσουμε για τους πιο συνηθισμένους λόγους καθώς και για λύσεις για το πώς να σταματήσετε αυτό το πρόβλημα.

7 αιτίες της τριχόπτωσης και πώς να τη διορθώσετε! Μήπως πάσχετε από τριχόπτωση και δεν ξέρετε πώς να τη σταματήσετε; Θα συζητήσουμε τους επτά συνηθέστερους λόγους για τους οποίους τα μαλλιά τείνουν να πέφτουν και θα σας πούμε πώς να το σταματήσετε. Αν ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα, θα είναι σίγουρα πολύ πιο απλό.

7 αιτίες της τριχόπτωσης και πώς να τη διορθώσετε

1. Αιτίες της τριχόπτωσης και προβλήματα θυρεοειδούς

τριχόπτωση, μαλλιά- Αιτίες της τριχόπτωσης και

Ένας από τους λόγους που πέφτουν τα μαλλιά είναι λόγω των προβλημάτων του θυρεοειδούς. Όταν συμβαίνει αυτό, το σώμα μας βιώνει μια ανισορροπία ορμονών που μπορεί να συμβεί εξαιτίας της εμμηνόπαυσης, των προβλημάτων με το ενδοκρινικό σύστημα ή λόγω του διαβήτη.

Πώς λύνεται αυτό το πρόβλημα;

Εάν υποπτεύεστε ότι η απώλεια μαλλιών μπορεί να οφείλεται σε ένα από αυτά τα προβλήματα, θα πρέπει να πάτε σε έναν ενδοκρινολόγο ώστε να μπορέσει να σας εξετάσει για να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

 

2. Η υιοθέτηση μιας υπερβολικά αυστηρής δίαιτας


Μερικές φορές ακολουθείτε τόσο αυστηρές δίαιτες, ώστε να υπονομεύετε την υγεία σας. Πρέπει να γνωρίζετε ότι αν χάσετε πάρα πολύ βάρος μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αυτό δεν είναι καλό για το σώμα σας και θα κάνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα αδύναμο.

Όλα αυτά θα κάνουν τα μαλλιά σας να πέσουν. Εάν έχετε αναπνευστικά νοσήματα και λοιμώξεις στο σώμα σας, θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να αναζωογονήσετε τα μαλλιά σας.

Πώς μπορείτε να λύσετε αυτό το πρόβλημα;

Αντί να επιλέγετε αυστηρές δίαιτες, κάντε τακτική σωματική άσκηση.


3.  Αιτίες της τριχόπτωσης και χρόνιο άγχος

Αιτίες της τριχόπτωσης και άγχος

Το χρόνιο στρες μπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια μαλλιών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι επηρεάζεται η ροή του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής. Τα καλά νέα είναι ότι αν τα μαλλιά πέφτουν εξαιτίας του άγχους, τότε μπορούν να αυξηθούν και γρήγορα.

Πώς να το λύσετε αυτό το πρόβλημα;

Σιγουρευτείτε ότι ξεκουράζεστε για κάποιο συγκεκριμένο αριθμό ωρών την ημέρα. Επίσης, βρείτε έναν τρόπο να χαλαρώσετε. Σε περίπτωση συναισθηματικών προβλημάτων, δείτε έναν θεραπευτή.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσετε το άγχος.


4. Λανθασμένη θεραπεία του τριχωτού της κεφαλής

Η εσφαλμένη θεραπεία του τριχωτού της κεφαλής είναι επίσης ένας παράγοντας που συμβάλλει στην τριχόπτωση. Υπάρχει μια λίστα με πράγματα που χρησιμοποιούνται μόνο σποραδικά, τα οποία δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται συχνά. Αυτά περιλαμβάνουν το στεγνωτήρα μαλλιών και το σίδερο ή το ίσιωμα.

Πώς να λύσετε αυτό το πρόβλημα;

Περιορίστε τη χρήση που κάνετε με το πιστολάκι και το σίδερο, καθώς και των χημικών προϊόντων. Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία που μπορεί να σας συστήσει προϊόντα που είναι καλά για τα μαλλιά.

Τα θειικά άλατα είναι βλαβερά για τα μαλλιά, αλλά δεν υπάρχουν δοκιμές που να το αποδεικνύουν.


5. Αιτίες της τριχόπτωσης και λήψη ορισμένων φαρμάκων

Αιτίες της τριχόπτωσης και φάρμακα

Η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια μαλλιών. Μεταξύ αυτών, βρίσκουμε φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Τα αντικαταθλιπτικά θα εμπίπτουν επίσης στην κατηγορία αυτή. Τείνουν να έχουν παρενέργειες που περιλαμβάνουν απώλεια μαλλιών.

Πώς μπορείτε να λύσετε αυτό το πρόβλημα;

Αν σταματήσετε να παίρνετε αυτά τα φάρμακα, θα δείτε το τριχωτό της κεφαλής σας να αναρρώνει. Ωστόσο, μην σταματήσετε ποτέ να παίρνετε αυτό το είδος φαρμάκου χωρίς να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

 

6. Αναιμία

Η αναιμία προκαλεί τριχόπτωση. Αυτό συμβαίνει επειδή η ροή του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής επηρεάζεται από την έλλειψη σιδήρου.

Αν έχετε αναιμία, θα εμφανίσετε ορισμένα συμπτώματα. Αυτά περιλαμβάνουν την αϋπνία και τη γενική αδυναμία και ατονία. Αν έχετε αυτά τα σημάδια, ήρθε η ώρα να αλλάξετε το επίπεδο αιμοσφαιρίνης που έχετε στο αίμα σας.

Πώς λύνεται αυτό;

Εάν μια εξέταση αίματος επιβεβαιώνει ότι έχετε αναιμία, θα πρέπει να προσθέσετε τρόφιμα που περιέχουν σίδηρο στη διατροφή σας. Αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνουν ρόδια, κόκκινο κρέας και μήλα.

Εάν δεν βελτιωθείτε, θα χρειαστεί να πάρετε κάποιο είδος συμπληρώματος σιδήρου που θα σας συνταγογραφήσει ο γιατρός σας.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με την αναιμία και πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε.


7. Αβιταμίνωση

Αιτίες της τριχόπτωσης και αβιταμίνωση,

Θα πρέπει επίσης να λαμβάνετε υπόψη ότι ίσως χάνετε τα μαλλιά σας λόγω έλλειψης βιταμινών.

Είναι σημαντικό να ελέγχετε εάν έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης C. Αυτό είναι απαραίτητο για την απορρόφηση του σιδήρου και διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου που ενισχύει το τριχωτό της κεφαλής. Επίσης, εάν έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης Β, τα μαλλιά σας θα γίνουν πιο εύθραυστα.

Πώς λύνεται αυτό;

Στη διατροφή σας, συμπεριλάβετε τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνες Β και C και άλλα υγιή μικροστοιχεία.

Esper, R. C., Córdova, J. R. C., & Córdova, L. D. C. (2011). Efluvio de telógeno. Medicina Interna de Mexico.

Harfmann, K. L., & Bechtel, M. A. (2015). Hair loss in women. Clinical Obstetrics and Gynecology. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25517757

Kanti, V., Messenger, A., Dobos, G., Reygagne, P., Finner, A., Blumeyer, A., … Blume-Peytavi, U. (2018). Evidence-based (S3) guideline for the treatment of androgenetic alopecia in women and in men – short version. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology. https://doi.org/10.1111/jdv.14624