Αδελφική σχέση: πηγάζει από την καρδιά

Μερικές φορές η σχέση ανάμεσα στα αδέρφια είναι περίπλοκη. Από την παιδική ηλικία, έχουν τις διαφορές τους και χρόνια διαφωνιών και αντιζηλίας.
Αδελφική σχέση: πηγάζει από την καρδιά
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Παρά το γεγονός ότι τα αδέρφια μαλώνουν μεταξύ τους για να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους, μόλις ενηλικιώνονται αφήνουν πίσω τις διαφορές τους, υποστηρίζουν και φροντίζουν ο ένας τον άλλο, γιατι η αδελφική σχέση πηγάζει από την καρδιά.

Μερικές φορές η σχέση ανάμεσα στα αδέρφια είναι περίπλοκη. Από την παιδική ηλικία, έχουν τις διαφορές τους και χρόνια διαφωνιών και αντιζηλίας αλλά στο τέλος της ημέρας, όταν φτάνουν στην ενηλικίωση δημιουργούν έναν δυνατό δεσμό που πηγάζει απευθείας από την καρδιά.

Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Προσωπικότητας και Κοινωνικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια, η σειρά γέννησης μεταξύ των αδερφών έχει μεγάλη σημασία.

Ως παιδιά, όλοι έχουμε ακολουθήσει στρατηγικές για να τραβήξουμε την προσοχή των γονιών μας αλλά όταν τα αδέρφια μεγαλώνουν, συνήθως αφήνουν στην άκρη αυτές τις παλιές διαφορές και αρχίζουν να φροντίζουν ο ένας τον άλλο.

Αυτός είναι ένας ιδιαίτερος δεσμός που δεν μπορεί κανείς να επιλέξει. Αυτό που ενώνει αυτούς τους ανθρώπους είναι το αίμα και η καθημερινότητά τους και δημιουργούν αυτό το δέσιμο που υπερβαίνει το χρόνο, γενιές και ηλικίες.

Επιπλέον, τα αδέρφια παίρνουν πολλά στοιχεία από την προσωπικότητα του άλλου και εκείνα είναι που θα ξεσηκωθούν για να μας βοηθήσουν στις δύσκολες στιγμές.

Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά σε αυτό το δέσιμο.

Θα βρείτε ενδιαφέρον: 5 Λάθη που κάνουμε εμείς οι γονείς με τα παιδιά μας

Η αδελφική σχέση και πώς επηρεάζεται από τη σειρά γέννησης

Πάντα με ξάφνιαζε ο αριθμός μελετών που έχουν διεξαχθεί από ψυχολογικής άποψης και επικεντρώνονται στη σημασία της σειράς γέννησης.

Τα μεγαλύτερα αδέρφια

Σύμφωνα με τον εξελικτικό ψυχολόγο Frank J. Sulloway του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια, όπως εξηγεί στο βιβλίο του “Born to Rebel”, τα μεγαλύτερα αδέρφια παρουσιάζουν ορισμένα χαρακτηριστικά με τα οποία ταυτίζονται πολλά άτομα:

 • Γενικά είναι περισσότερο υπεύθυνα και αποδέχονται με πιο ομαλό τρόπο τις αλλαγές μέσα στην οικογένεια.
 • Συνήθως τα μεγαλύτερα αδέρφια είναι εκείνα που αντιμετωπίζουν τους γονείς όταν κάτι δεν είναι δίκαιο.
 • Πολύ συχνά λένε ότι τα μεγαλύτερα αδέρφια παίρνουν περισσότερες αξίες από τους γονείς. Τα υπόλοιπα έχουν πιο επιεική αντιμετώπιση και μεγαλώνουν με λιγότερους κανόνες.
 • Αυτό μερικές φορές μπορεί να κάνει το μεγαλύτερο παιδί να αποδεχτεί αυτές τις αξίες ή, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, να επαναστατήσει.

Αδελφική σχέση: πηγάζει από την καρδιά

Το μεσαίο παιδί

Πολλές φορές λέγεται ειρωνικά ότι το μεσαίο παιδί βρίσκεται “στη γη του κανενός”. Ψάχνουν να βρουν τη θέση τους στην οικογένεια και γι’ αυτό το λόγο πολλές φορές αποζητούν την προσοχή. Δεν τους αρέσει η ιεραρχία και θα αντιδράσουν σε οτιδήποτε θεωρούν ότι είναι άδικο.

 • Προσπαθούν να είναι εξαιρετικά σε κάτι, να είναι πιο έξυπνα από τα μεγαλύτερα ή από τα μικρότερα αδέρφια τους.
 • Μελέτες έχουν δείξει ότι πάντα θα προσπαθούν να δημιουργούν προσωπικές και συναισθηματικές σχέσεις όπου θα θεωρούνται σίγουρα ισάξιοι, ελεύθεροι από κάθε κυριαρχία ή “ανώτερη” συμπεριφορά.

Όλως περιέργως, η ποπ κουλτούρα επιβεβαιώνει ότι ένας επαναστάτης αδερφός θα ακολουθήσει το πρώτο, υπεύθυνο παιδί. Ωστόσο, αυτό το είδος δήλωσης ή μελέτης δεν ισχύει για όλους.

Σίγουρα κάθε οικογένεια διαφέρει και καμιά αδελφική σχέση δεν είναι η ίδια.

Το μικρότερο παιδί

Σύμφωνα με το βιβλίο: “Ties that Last Forever” του Jurg Frick, το μικρότερο παιδί παρουσιάζει δυο πολύ διαφορετικά άκρα.

 • Μπορεί να γίνει το ανεξάρτητο παιδί με πολύ δυναμικό χαρακτήρα που προσπαθεί να φύγει από το σπίτι το συντομότερο δυνατό. Ή μπορεί να είναι το μικρό αγόρι ή κορίτσι που εξαρτάται ακόμη περισσότερο από τους γονείς και τα αδέρφια τους.

Μπορείτε να πείτε ότι το μικρότερο παιδί θα φέρει πάντα τον τίτλο “ο μικρότερος στο σπίτι”.

Δείτε επίσης: 6 λάθη που καταστρέφουν τις οικογενειακές σχέσεις

Αδέρφια: μια αμφίθυμη αλλά και ισχυρή σχέση

Ας σταματήσουμε για λίγο να μιλάμε για το θέμα της σειράς γέννησης. Όλοι γνωρίζουν ότι κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας τα παιδιά αγωνίζονται να προσδιορίσουν τη θέση τους μέσα στην οικογένεια. Η ζήλεια αρχίζει να κάνει την εμφάνισή της κατά τις περιόδους αντιπαράθεσης και σε εξαιρετικά περίπλοκες καταστάσεις. Και, κατά κάποιο τρόπο, παραμένει μαζί μας για το υπόλοιπο της ζωής μας.

 • Τα αδέρφια μάς βοηθούν να κοινωνικοποιηθούμε. Αυτή η πρόωρη κοινωνική κατάσταση μας βοηθά να μάθουμε να μοιραζόμαστε, να διαχειριζόμαστε έντονα συναισθήματα όπως την οργή ή τη ζήλεια και πώς να μπαίνουμε στη θέση κάποιου άλλου έτσι ώστε να αναπτύσσουμε το συναίσθημα της εμπάθειας.
 • Υπάρχει πάντα κάποιος κοντά μας για να μοιραστούμε μια αμφίθυμη σχέση. Η αδελφική σχέση μπορεί να είναι περίπλοκη: ο χαρακτήρας σας μπορεί να μην συμβαδίζει με τις αντιλήψεις, τις αξίες ή τα όνειρα των αδερφών σας.
Αδελφική σχέση

Ωστόσο, πολλές φορές το δέσιμο ανάμεσα στα αδέρφια είναι πιο δυνατό από τις διαφορές τους.

Αυτός ο δεσμός αίματος και η σύνδεση από παλιά γεγονότα και στιγμές κάνει τα αδέρφια να έρχονται πιο κοντά. Τα κάνει επίσης να απολαμβάνουν τις επανασυνδέσεις τους και αυτό οφείλεται στη συντροφικότητα της παιδικής ηλικίας που ξαναγεννιέται. Η αγάπη που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και συνεχίζεται ακόμη και μετά την ενηλικίωση.

Τα αδέρφια μας αποτελούν πηγή ένωσης και ισορροπίας που θα μένει μαζί μας για πάντα. Σε μια αδελφική σχέση όλοι έχουμε τις διαφορές μας, την τρέλα μας και τις ευθύνες μας.

Τα αδέρφια μοιράζονται ορισμένα χαρακτηριστικά και μερικές φορές γελούν ακόμη και με τον ίδιο τρόπο. Και παρά το γεγονός ότι μπορεί να έχουν πάρει διαφορετικά μονοπάτια, πάντα θα συναντιούνται στην ίδια διασταύρωση: την αγάπη.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Sulloway FJ. Psychology. Birth order and intelligence. Science. 2007 Jun 22;316(5832):1711-2. doi: 10.1126/science.1144749. PMID: 17588922.
 • Damian, R. I., & Roberts, B. W. (2015). Settling the debate on birth order and personality. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 112(46), 14119–14120. https://doi.org/10.1073/pnas.1519064112

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.