7 πράγματα που δε γνωρίζατε πως γίνονται με το αλουμινόχαρτο

Θα εκπλαγείτε με την ποικιλία των χρήσεων του αλουμινόχαρτου. Θα αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε και εσείς περισσότερο. Εδώ σας έχουμε τις 7 καλύτερες χρήσεις.
7 πράγματα που δε γνωρίζατε πως γίνονται με το αλουμινόχαρτο

Έχει γραφτεί από Andrea Caillet Bois

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Ποια πράγματα γνωρίζατε πως γίνονται με το αλουμινόχαρτο έως τώρα; Στην κουζίνα υπάρχουν πολλές χρήσεις για το αλουμινόχαρτο. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα, καθώς επίσης και για να διατηρήσετε περισσότερα τα φαγητά.

Το αποτέλεσμα είναι να το χρησιμοποιείτε όλο και παραπάνω. Το αλουμινόχαρτο έρχεται σε λεπτά φύλλα των οποίων το σχήμα μπορεί να προσαρμοστεί και να καλύψουν πληθώρα αντικειμένων.

Ανάμεσα στις κύριες χρήσεις του είναι πως μπορεί να σας βοηθήσει αν διατηρήσετε τα τρόφιμα για μεγαλύτερο διάστημα. Δρα ως εμπόδιο, στο φως (το οποίο διασπά τα λίπη), στις οσμές και τα βακτήρια, και κατ’ επέκταση, αποτρέπει τα τρόφιμα από το να πάρουν ή να χάσουν υγρασία. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για να μαγειρέψετε λαχανικά, ψάρι και άλλα φαγητά.

Πράγματα που γίνονται με το αλουμινόχαρτο - Αλουμινόχαρτο

Πράγματα που γίνονται με το αλουμινόχαρτο

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά πράγματα που γίνονται με το αλουμινόχαρτο. Έχει τόσες πολλές χρήσιμες ιδιότητες ώστε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε από το να ακονίσετε ψαλίδια μέχρι το να καταπραΰνετε τον πόνο.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του που το κάνουν τόσο πολυχρηστικό είναι:

 • Θερμική ανοχή. Μπορεί ν’ αντέξει σε υψηλές θερμοκρασίες αλλά και στο κρύο.
 • Είναι αγωγός τόσο θερμότητας όσο και ηλεκτρισμού.
 • Το αλουμινόχαρτο είναι υγιεινό.
 • Είναι αδιάβροχο. Έχει αντοχή ενάντια στο νερό και την υγρασία.
 • Το αλουμινόχαρτο δεν είναι τοξικό.
 • Είναι ανθεκτικό στη διάβρωση.

Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένες λιγότερο γνωστές χρήσεις του αλουμινόχαρτου.

1. Καταπραΰνει τον πόνο

Το αλουμινόχαρτο έχει καταπληκτική αντιφλεγμονώδη δύναμη η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να καταπραΰνει διάφορα ήδη πόνου. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να παγιδέψει και να διοχετεύσει τη θερμότητα του σώματος, επιτρέποντας έτσι να παραμένει θερμό το σημείο του πόνου για μεγαλύτερο διάστημα.

Πράγματα που γίνονται με το αλουμινόχαρτο - Γυναίκα πονά στον αυχένα

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, μπορείτε να το εφαρμόσετε σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, και θα σας δώσει αποτελέσματα για πολλούς πόνους όπως μυϊκούς ή στις αρθρώσεις αλλά και για τις ουλές.

Κάντε το εξής:

 • Κόψτε αλουμινόχαρτο και καλύψτε το σημείο όπου πονάτε.
 • Εφαρμόστε έναν επίδεσμο από πάνω.
 • Αφήστε το να δράσει όλη τη νύχτα.
 • Επαναλάβετε για 12 ημέρες.

2. Επιταχύνετε το σιδέρωμα

Πράγματα που γίνονται με το αλουμινόχαρτο - Γυναίκα σιδερώνει

Αν θέλετε να γλιτώσετε χρόνο όταν σιδερώνετε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο ανάμεσα στη σιδερώστρα και το ρούχο.

Έτσι θα σιδερώσετε ταυτόχρονα και τις δύο πλευρές του ρούχου καθώς το αλουμινόχαρτο θα αντανακλά τη θερμότητα.

3. Απομακρύνετε τον στατικό ηλεκτρισμό κατά το πλύσιμο των ρούχων

Τα ρούχα συχνά “χάνονται” στο πλύσιμο. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του στατικού ηλεκτρισμού που δημιουργείται και αναγκάζει τα ρούχα να κολλούν μεταξύ τους στο στέγνωμα.

Ακόμη και αν δε το πιστεύετε, τοποθετώντας 3 μπάλες αλουμινόχαρτου διαμέτρου 5 εκατοστών στο πλυντήριο ρούχων, θα πάρετε δύο απίστευτα αποτελέσματα:

 • Θα απαλλαγείτε εντελώς από τον στατικό ηλεκτρισμό επειδή το αλουμινόχαρτο θα απορροφήσει το φορτίο.
 • Τα ρούχα σας θα στεγνώσουν πιο γρήγορα.

4. Διορθώστε τη επαφή μπαταριών

Πράγματα που γίνονται με το αλουμινόχαρτο - Ρούχα στο πλυντήριο

Ίσως το τηλεχειριστήριό σας να μη λειτουργεί καλά παρότι βάλατε καινούργιες μπαταρίες. Αυτό που συμβαίνει είναι πως με την πάροδο του χρόνου, τα ελατήρια που κρατούν την μπαταρία στη θέση της έχουν αποδυναμωθεί και δεν την κρατούν καλά.

Η λύση είναι να προσθέσετε αλουμινόχαρτο μεταξύ της μπαταρίας και του ελατηρίου. Εφόσον πρόκειται για καλό αγωγό ηλεκτρισμού θα αποκαταστήσει τέλεια το τηλεχειριστήριό σας.

5. Ακονίστε τα ψαλίδια σας

Ένα ακόμη από τα πράγματα που γίνονται με το αλουμινόχαρτο είναι το ακόνισμα των ψαλιδιών. Αυτό εξαρτάται από το πόσο συχνά τα χρησιμοποιείτε αλλά δεν αποτελεί μυστικό πως τα ψαλίδια κόβουν χειρότερα με τον χρόνο. Ειδικά αν κόβετε ύφασμα ή μαλλιά τότε συμβαίνει πιο γρήγορα.

Γι’ αυτό, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι το ακόλουθο: πιάστε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, διπλώστε το τρεις φορές και κόψτε το με το ψαλίδι. Όσο συνεχίζετε να κόβετε θα παρατηρήσετε πως θα γίνει πιο κοφτερό.

6. Καλούπι για να φτιάξετε τάρτες

Αν θέλετε να φτιάξετε τάρτες σε διάφορα μεγέθη, όπως αστέρια, καρδιές, μπάλες του ράγκμπι ή οποιαδήποτε ιδέα σας έρθει στο μυαλό, και δε θέλετε να ξοδέψετε χρήματα σε καλούπια, τότε δοκιμάστε να φτιάξετε ένα από αλουμινόχαρτο.

Βεβαιωθείτε πως διπλώνετε τα φύλλα ώστε να γίνει πιο σφιχτό. Επειδή είναι πολύ καλός αγωγός της θερμότητας η τάρτα σας θα βγει άψογη στο σχήμα που θέλετε.

7. Σφραγίστε τις τσάντες

Ίσως να θέλετε να σφραγίσετε μια τσάντα για να διατηρήσετε λίγο φαγητό και έχετε μόνο συνηθισμένες τσάντες. Μην ανησυχείτε, μπορείτε να φτιάξετε μια αεροστεγή τσάντα από αλουμινόχαρτο.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τοποθετήσετε αλουμινόχαρτο στο σημείο που θέλετε να σφραγίσετε και περάστε ένα σίδερο από πάνω του. Σε λίγα δευτερόλεπτα θα έχετε στα χέρια σας μια χειροποίητη τσάντα που σφραγίζει.

Πώς σας φαίνονται τα παραπάνω πράγματα που γίνονται με το αλουμινόχαρτο; Μια μέρα, εκεί που δε το περιμένετε, μπορεί να σας βγάλει από μια δύσκολη θέση!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.