7 σήματα που σας στέλνει το σώμα σας και δεν πρέπει να αγνοήσετε

Υπάρχουν κάποια σήματα που στέλνει το σώμα μας, τα οποία δεν είναι φυσιολογικά. Μπορεί να είναι ενδείξεις σοβαρών προβλημάτων τα οποία είναι σημαντικό να περιποιηθούμε το συντομότερο.
7 σήματα που σας στέλνει το σώμα σας και δεν πρέπει να αγνοήσετε
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Ekhiñe Graell

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Ποια είναι σήματα που σας στέλνει το σώμα σας; Τα σώματά μας μάς στέλνουν σήματα συνέχεια. Όμως πόσες φορές δεν τ’ ακούμε ή δεν ξέρουμε πώς να τα ερμηνεύσουμε;

Το σώμα μας όμως είναι αυτό που την πληρώνει για ό,τι κάνουμε. Αυτό περιλαμβάνει τα πάντα, από το να μην τρώμε σωστά μέχρι το να μην γυμναζόμαστε όπως πρέπει.

Εξαιτίας αυτών, θα πρέπει να προσέξετε αυτά τα σημαντικά σήματα που σας στέλνει το σώμα σας.

Σημαντικά σήματα που σας στέλνει το σώμα σας

Πόνοι που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Πολλές φορές πιστεύουμε πως αν κάτι μας πονάει θα περάσει. Δεν ανησυχούμε γι’ αυτό.

Εξάλλου δε χρειάζεται να πάμε στον γιατρό για κάθε μας πόνο. Παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να δίνουμε προσοχή στα συμπτώματα που νιώθουμε και ειδικά στο πώς αλλάζουν με τον καιρό.

Ο πόνος είναι ένας αμυντικός μηχανισμός. Τα σώματά μας τον χρησιμοποιούν για να τραβήξουν την προσοχή μας. Μας ενημερώνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Και επειδή το σώμα μας είναι έξυπνο, δεν θα πρέπει να αγνοούμε αυτά τα σήματα.

Τα βασικά συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοούμε είναι:

1. Πόνος στο στήθος, ένα από τα σήματα που σας στέλνει το σώμα σας

Μασάζ στήθος - σήματα που σας στέλνει

Εάν αυτός συνοδεύεται από δυσκολία στην αναπνοή ή ταχυκαρδία, μπορεί να είναι σύμπτωμα πριν την καρδιακή προσβολή. Αυτός ο πόνος είναι έντονος και μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Εάν ο πόνος εντοπίζεται στην αριστερή πλευρά του στήθους σας, αυτό είναι σημάδι πιθανής καρδιακής προσβολής. Εάν όμως συμβαίνει στην δεξιά πλευρά του στήθους σας, τότε μπορεί να είναι διάφορες οι αιτίες. Ανάμεσα σ’ αυτές τις πιθανότητες βρίσκουμε την θωρακική στηθάγχη, ανευρύσματα στο στήθος και επιθέσεις άσθματος.

Δώστε προσοχή στους πόνους που σχετίζονται με την καρδιά. Μπορούν να συμβούν στον λαιμό σας, στο αριστερό σας χέρι ή στην κοιλιά και να συνδέονται με ναυτία και ζαλάδα.

2. Πόνος στις αρθρώσεις, ένα από τα σήματα που σας στέλνει το σώμα σας

Πόνος στα γόνατα - σήματα που σας στέλνει

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο πόνος στις αρθρώσεις τους είναι φυσιολογικός. Αυτό είναι κάτι που απλά συμβαίνει όσο μεγαλώνουν.

Πρέπει όμως να θυμόμαστε πως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προέρχονται από ένα ατύχημα ή μία ρήξη.

Πρωτίστως εάν παρατηρήσετε φλεγμονή και κοκκινίλα στην περιοχή, μπορεί να είναι ρευματοειδής αρθρίτιδα. Με τον καιρό οι θεραπείες μπορούν να συγκρατήσουν το πρόβλημα από το να χειροτερέψει. Οι θεραπείες μπορούν να τη συγκρατήσουν ακόμα και από το να σας ακινητοποιήσει, κυρίως στα χέρια.

Άλλες πιθανές αιτίες του πόνου είναι

  • Ο ρευματικός πυρετός
  • Η ηπατίτιδα
  • Η γρίπη
  • Η ποδάγρα
  • Η οστεοαρθρίτιδα

3. Δυνατός πονοκέφαλος

Γυναίκα πονοκέφαλος - σήματα που σας στέλνει

Οι ημικρανίες μπορεί να προκαλούνται από κούραση ή υπερβολικό άγχος. Εξαιτίας αυτού παίρνουμε ένα παυσίπονο. Πάμε για ύπνο και το ξεχνάμε το θέμα.

Χρειάζεται όμως να είμαστε προσεκτικοί. Και αυτό επειδή οι πονοκέφαλοι μπορεί να είναι σύμπτωμα ανευρύσματος στον εγκέφαλο.

Τα ανευρύσματα χαρακτηρίζονται από ένα πρήξιμο στην αρτηρία που τροφοδοτεί με αίμα τον εγκέφαλό σας.

Για να είναι όμως αυτή η περίπτωση, θα πρέπει να υπάρχουν και κάποια άλλα συμπτώματα να το συνοδεύουν. Αυτά είναι η ναυτία, ο εμετός, η ευαισθησία στο φως και τον θόρυβο και οι αλλοιώσεις στην όραση.

Εάν το πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό, μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία και να οδηγήσει σε εγκεφαλικό. Αν πάσχετε από συχνούς δυνατούς πονοκεφάλους, μην τους αγνοήσετε.

4. Οξύς πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα

Οξύς πόνος στην κοιλιά - σήματα που σας στέλνει

Εάν ο πόνος προέρχεται από την κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιακής σας χώρας, μπορεί να έχετε μία πρησμένη σκωληκοειδής απόφυση.

Ένα από τα φυσιολογικά συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας είναι ένα είδος κράμπας το οποίο αρχίζει από τον αφαλό σας και απλώνεται μέχρι το πόδι σας. Το πρόβλημα συνοδεύεται επίσης από ναυτία, πυρετό και φλεγμονή στην περιοχή.

Για τις γυναίκες ο πόνος στην κοιλιακή χώρα μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα κυστών στις ωοθήκες. Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί και στην δεξιά και στην αριστερή πλευρά.

Όταν αυτοί οι σάκοι γεμάτοι υγρό σπάσουν, ο πόνος είναι ανυπόφορος. Τα υπολείμματα πρέπει να αφαιρεθούν το συντομότερο δυνατό ώστε να συνεχίσει το αίμα να ρέει στις ωοθήκες.

Συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ

Μπορεί και ο εγκέφαλός σας να σας στέλνει σήματα για να σας ενημερώσει ότι κάτι δε λειτουργεί σωστά.

Εκτός του γνωστικού εκφυλισμού ο οποίος είναι φυσιολογικός όσο μεγαλώνουμε, υπάρχουν συμπτώματα που υποδεικνύουν μία σοβαρή ασθένεια: το Αλτσχάιμερ. Για την ώρα, δεν υπάρχει θεραπεία γι’ αυτή τη νόσο.

Δώστε προσοχή στα τυπικά συμπτώματα:

1. Αμνησία

Δραστηριότητες αύξησης μνήμης - σήματα που σας στέλνει

Η απώλεια μνήμης και η δυσκολία να συγκρατείτε νεοαποκτηθείσες πληροφορίες είναι δύο από τα πιο κοινά συμπτώματα.

Το να μη θυμάστε σημαντικές ημερομηνίες, το να ρωτάτε το ίδιο πράγμα συνέχεια ή το να λέτε μία ιστορία πολλές φορές στους ίδιους ανθρώπους δε πρέπει να αγνοηθεί.

2. Προβλήματα στην επίλυση καταστάσεων

Υπάρχουν και άλλα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ. Σ΄αυτά περιλαμβάνονται η ανικανότητα να ακολουθήσετε ένα πλάνο ή να κάνετε μία δραστηριότητα που απαιτεί σκέψη ή ανάλυση πληροφοριών. Λόγου χάρη, αυτό μπορεί να είναι το να μη μπορείτε ν’ ακολουθήσετε μια συνταγή ακριβώς ή να μην κάνετε ό,τι σας λέει ο γιατρός σας.

Την ίδια στιγμή, αυτό μπορεί να παρουσιαστεί και με κάποια δυσκολία στο να ολοκληρώνετε καθημερινές δραστηριότητες. Αυτό περιλαμβάνει την οδήγηση, το να θυμάστε τους κανόνες κάποιου παιχνιδιού, να λειτουργείτε το πλυντήριο κλπ.

3. Αποπροσανατολισμός

Αποπροσανατολισμός - σήματα που σας στέλνει

Το να μη γνωρίζετε τι μέρα είναι και πού είσαστε ή πού πηγαίνετε είναι τυπικά συμπτώματα αυτής της εκφυλιστικής ασθένειας.

Το ν’ αναρωτιέστε “Γιατί ήρθα στην κουζίνα;” ή “Τι έψαχνα στην κρεβατοκάμαρά μου;”, είναι επίσης κοινά συμπτώματα.

Το να χάνεστε στην πόλη ή στο μετρό, το να μη γνωρίζετε πού πηγαίνετε ενόσω περπατάτε, ή το να θέλετε να επιστρέψετε σπίτι και να μη βρίσκετε τη στάση του λεωφορείου είναι συμπτώματα που πρέπει να έχετε στο νου σας. 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.