Σημάδια εγκεφαλικού επεισοδίου που πρέπει να γνωρίζετε

Το εγκεφαλικό επεισόδιο συνδέεται με την υψηλή αρτηριακή πίεση, τον καθιστικό τρόπο ζωής και την υπερβολική ποσότητα ελεύθερων ριζών στο σώμα.
Σημάδια εγκεφαλικού επεισοδίου που πρέπει να γνωρίζετε

Έχει γραφτεί από Yamila Papa Pintor

Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαΐου, 2022

Διατρέχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου αν καπνίζουμε, καταναλώνουμε υπερβολική ποσότητα οινοπνεύματος ή έχουμε πολύ άγχος.

Σε αυτό το άρθρο θα σας μιλήσουμε για τα κύρια σημάδια ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τι πρέπει να ξέρετε για τα σημάδια του εγκεφαλικού επεισοδίου

Όταν το αίμα δεν κυκλοφορεί κανονικά στον εγκέφαλο, τα κύτταρα δεν λαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο που χρειάζονται για να λειτουργήσουν σωστά και έτσι πεθαίνουν.

Οι εγκεφαλοαγγειακές νόσοι αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου στον δυτικό κόσμο και την πρώτη αιτία μόνιμης αναπηρίας. Αποτελούν επίσης έναν από τους παράγοντες που πυροδοτούν το νευρολογικό έλλειμμα στους ηλικιωμένους.

Υπάρχουν διάφορα είδη εγκεφαλικού επεισοδίου ανάλογα με την περιοχή του εγκεφάλου που προσβάλλεται:

Ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο

αιμοπεταλια

Αυτό το είδος εγκεφαλικού επεισοδίου ονομάζεται επίσης αποφρακτικό επεισόδιο ή οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο και προκύπτει όταν η κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο ξαφνικά διακόπτεται.

Αυτό οφείλεται στην απόφραξη ορισμένων αρτηριών που μεταφέρουν αίμα στην εγκεφαλική ουσία. Μπορεί να οφείλεται στη συσσώρευση ασβεστίου, στην εμβολή ή στην αρτηριοσκλήρωση.

 

Διαβάστε ακόμη: 8 συμπτώματα των ηλικιωμένων τα οποία πρέπει να προσέξετε

 

Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο

Αυτό το είδος εγκεφαλικού επεισοδίου προκύπτει όταν κάποιο αιμοφόρο αγγείο σπάσει, είτε λόγω συγγενούς ανευρύσματος είτε λόγω υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Η αιμορραγία προκαλεί εγκεφαλικό επεισόδιο επειδή κάνει τη συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου να χάνει αίμα, ή επειδή το αίμα ασκεί πίεση στις εγκεφαλικές δομές.

Μόλις ο θρόμβος απομακρυνθεί, χρειάζονται 24 ως 48 ώρες για να προσδιοριστεί ποια περιοχή έχει επηρεαστεί.

Πώς θα αναγνωρίσετε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο

μαγνητικη

Ανεξάρτητα από την αιτία ή το είδος του, το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί πάντα ένα επείγον ιατρικό περιστατικό, καθώς συμβαίνει ξαφνικά και μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές μόνιμες επιπλοκές μέσα σε μόλις μερικά λεπτά.

Επιπλέον η σοβαρότητα του εγκεφαλικού επεισοδίου εξαρτάται από την ποσότητα του αίματος που εμπλέκεται.

Η σοβαρότητα της βλάβης μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το πόσο γρήγορα παρέχεται ιατρική βοήθεια. Γι’αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια που δίνει το σώμα.

Αν ανήκετε στους ανθρώπους που διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, θα πρέπει να βρίσκεστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση για τα παρακάτω σημάδια πιθανού εγκεφαλικού επεισοδίου:

Ζάλη και δυσκολία στο περπάτημα

  • Αφού η κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο έχει μειωθεί, μπορεί ξαφνικά να αισθάνεστε ζάλη.
  • Μπορεί επίσης να αισθάνεστε έλλειψη ισορροπίας ή συντονισμού και αυτό μπορεί να σας κάνει να παραπατάτε.
  • Επηρεάζεται κάθε κίνηση που απαιτεί προσοχή.

Αδυναμία ή μούδιασμα

Σημάδια εγκεφαλικού επεισοδίου που πρέπει να γνωρίζετε, αδυναμία, μούδιασμα

Ένα σημάδι του εγκεφαλικού επεισοδίου είναι η αδυναμία σας να υψώσετε τους βραχίονές σας (έναν τη φορά ή και τους δύο μαζί) και να τους κρατήσετε στον αέρα.

Επίσης αισθάνεστε μούδιασμα ή δυσκολεύεστε να σηκώσετε κάποιο αντικείμενο, ακόμα και αν το βάρος του είναι ελάχιστο.

Πολλοί άνθρωποι αφήνουν ό,τι έχουν στα χέρια τους να πέσει επειδή δεν μπορούν να το κρατήσουν.

Επιπλέον μπορεί να αισθανθείτε μια αίσθηση μυρμηγκιάσματος ή μουδιάσματος στα πόδια σας. Μπορεί να πρέπει να καθίσετε και να μείνετε ακίνητοι για μερικά δευτερόλεπτα, αφού κανένα από τα μέλη σας δεν λειτουργεί σωστά.

Δυσκολία στην ομιλία, σημάδια εγκεφαλικού επεισοδίου

Κατά τη διάρκεια ενός εγκεφαλικού επεισοδίου δεν παρουσιάζεται μόνο δυσκολία στο βάδισμα ή στην κίνηση αλλά και προβλήματα στην έκφραση.

Τα μασημένα λόγια, η αδυναμία εύρεσης των σωστών όρων για να εξηγήσουμε κάτι ή οι ασυναρτησίες στην ομιλία μπορεί να αποτελούν σημάδια εγκεφαλικού επεισοδίου.

 

Θα σας ενδιαφέρει: Πρώιμη διάγνωση του Αλτσχάιμερ μέσω της ομιλίας

 

Παράλυση του προσώπου

Ένα άλλο σύμπτωμα είναι η παράλυση του προσώπου και η δυσκολία έκφρασης.

Η αίσθηση μοιάζει με την αναισθησία που κάνετε στον οδοντίατρο για να βγάλετε κάποιο δόντι. Με άλλα λόγια, δεν μπορείτε να χαμογελάσετε ή να ανοίξετε τα μάτια σας. Η παράλυση εντοπίζεται σχεδόν πάντα στη μία πλευρά του προσώπου.

Επιπλέον παρουσιάζονται και άλλα συνηθισμένα προβλήματα που συνδέονται με το εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως θολή, θαμπή όραση, διπλωπία ή μειωμένη όραση.

Έντονη ημικρανία, σημάδι εγκεφαλικού επεισοδίου

Σημάδια εγκεφαλικού επεισοδίου που πρέπει να γνωρίζετε, ημικρανία

Όλοι έχουμε πονοκεφάλους, ακόμα και δυνατούς. Ωστόσο, πριν από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορεί να έχετε μια τόσο δυνατή ημικρανία που να μην μπορείτε να κάνετε τίποτα.

Η ημικρανία εμφανίζεται ξαφνικά και συνοδεύεται από ζάλη, ναυτία ή εμετούς. Στην περίπτωση αιμορραγικού επεισοδίου, οι πονοκέφαλοι μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και λιποθυμία.

Το κύριο χαρακτηριστικό που έχουν αυτά τα σημάδια είναι ότι μπορεί να εμφανιστούν χωρίς κανένας να το προσέξει. Οι άλλοι μπορεί να νομίσουν ότι το άτομο είναι αφηρημένο, κουρασμένο, μπερδεμένο ή ακόμα και μεθυσμένο.

Όταν τα συμπτώματα εμφανίζονται για μερικά δευτερόλεπτα ή λεπτά και έπειτα εξαφανίζονται, αυτό που βιώνει το άτομο είναι ένα παροδικό εγκεφαλικό επεισόδιο και τα συμπτώματα δεν πρέπει να παραβλεφθούν.

Πρόκειται για ένα σαφές σημάδι ότι το αίμα δεν φτάνει κανονικά στον εγκέφαλό σας και ότι μπορεί να πάθετε σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο στο μέλλον.

Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να καλέσετε ένα ασθενοφόρο προκειμένου οι επαγγελματίες υγείας να κάνουν σωστή διάγνωση του προβλήματος.

Πολλοί νοσοκόμοι ή διασώστες κάνουν ένα επιτόπιο τεστ που είναι γνωστό ως FAST (Face Arm Speech Test -Τεστ προσώπου, βραχιόνων, ομιλίας).

Περιλαμβάνει τρία μέρη:

  • Πρόσωπο: αναλύεται αν υπάρχει ακούσια μυϊκή ασυμμετρία στα χαρακτηριστικά του προσώπου.
  • Βραχίονες: ελέγχεται αν ο ασθενής μπορεί να κινήσει εκούσια τους βραχίονές του ή αν αισθάνεται μυρμήγκιασμα και μούδιασμα στους βραχίονες του.
  • Ομιλία: τίθεται μια σειρά ερωτήσεων για να προσδιοριστεί αν ο ασθενής δυσκολεύεται να μιλήσει ή αν ακούγεται μεθυσμένος ή ναρκωμένος.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.