7 ενδείξεις σκωληκοειδίτιδας που πρέπει να γνωρίζετε

Δεδομένου ότι τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας είναι παρόμοια με άλλα πεπτικά προβλήματα, είναι σημαντικό να δείτε έναν γιατρό ώστε να γίνει διάγνωση το συντομότερο δυνατόν. Μάθετε για ορισμένα από τα πιο κοινά συμπτώματα παρακάτω.
7 ενδείξεις σκωληκοειδίτιδας που πρέπει να γνωρίζετε
José Gerardo Rosciano Paganelli

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Γνωρίζετε ποιες είναι οι ενδείξεις σκωληκοειδίτιδας που δε μπορείτε να αγνοήσετε;

H σκωληκοειδής απόφυση είναι ένα μικρό όργανο σε σχήμα σωλήνα που συνδέεται με την αρχή του παχέος εντέρου.

Βρίσκεται στο κάτω δεξί τμήμα της κοιλιάς και ο σκοπός της ύπαρξής του είναι ακόμα άγνωστος.

Η σκωληκοειδίτιδα συμβαίνει όταν κάτι μπλοκάρει αυτό το μικρό σάκο με τρόπο που αυξάνει την πίεση και παρεμποδίζει τη ροή του αίματος σε σημείο που προκαλεί φλεγμονή.

Μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή όταν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, επειδή το όργανο αυτό μπορεί να ‘σκάσει’ και να διασπείρει τη μόλυνση σε όλη την περιοχή της κοιλιάς.

Ωστόσο, πριν να φτάσει σε αυτό το σημείο, οι γιατροί μπορούν να παρέμβουν με χειρουργική επέμβαση και να μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών.

Η σκωληκοειδίτιδα είναι συνηθισμένη μεταξύ των ηλικιών 10 και 30 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σχεδόν σε οποιαδήποτε ηλικία. Ωστόσο, είναι σπάνιο σε παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την σκωληκοειδίτιδα σε δημοσιευμένη μελέτη 

Το κύριο σύμπτωμα της σκωληκοειδίτιδας είναι ο κοιλιακός πόνος. Ωστόσο, καθώς εξελίσσεται, εμφανίζονται και άλλα σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν αυτή την πάθηση.

Λάβετε υπόψη ότι η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη πιο σοβαρών προβλημάτων. Παρακάτω, ρίξτε μια ματιά σε 7 ενδείξεις σκωληκοειδίτιδας που πρέπει να προσέξετε.

1. Οξύς πόνος

ενδείξεις σκωληκοειδίτιδας που πρέπει να γνωρίζετε

Αυτός ο τύπος πόνου εμφανίζεται συνήθως στο κάτω δεξιό μέρος της κοιλιάς. Συχνά ποικίλει σε ένταση.

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις το πρώτο σημάδι του πόνου γίνεται αισθητό κοντά στην κοιλιά και ακόμα χαμηλότερα στην πλάτη.

Αυτό το σύμπτωμα τείνει να χειροτερεύει όταν μετακινείτε τα πόδια ή την κοιλιά σας (για παράδειγμα, με το φτάρνισμα ή τον βήχα).


2. Πυρετός και ρίγη

Τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας μπορεί να είναι παρόμοια με αυτά ενός ιού του στομάχου. Εκτός από τον πόνο, μπορεί επίσης να εμφανίσετε πυρετό, ρίγη και κρυάδες.

Οι γιατροί προειδοποιούν ότι πρέπει να αντιμετωπίζετε τις ακραίες αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος που συνδυάζονται με έντονο κοιλιακό άλγος, ως μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη επιπλοκών όπως είναι η περιτονίτιδα, μια φλεγμονή της εσωτερικής επένδυσης του κοιλιακού τοιχώματος.

Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζονται με μέτριο πυρετό, περίπου 37,5 ή 38 βαθμούς Κελσίου.


3. Ναυτία, εμετός και απώλεια της όρεξης, πιθανές ενδείξεις σκωληκοειδίτιδας

ενδείξεις σκωληκοειδίτιδας - τάση για εμετό

Η ναυτία, ο εμετός και η απώλεια της όρεξης είναι τρία συμπτώματα που τείνουν να εμφανίζονται μαζί όταν αναπτύσσεται η σκωληκοειδίτιδα.

Εμφανίζονται συνήθως σε τουλάχιστον 90% των περιπτώσεων, σχεδόν πάντοτε μετά την εμφάνιση του πόνου στην περιοχή της κάτω κοιλιακής χώρας.

Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί άνθρωποι συχνά αγνοούν αυτήν την ασθένεια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ενδείξεις σκωληκοειδίτιδας είναι κοινές με άλλα ιατρικά προβλήματα.

Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα και επανέρχονται ή  συνεχίζονται καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, είναι απαραίτητο να καλέσετε έναν γιατρό για να πάρετε μια γρήγορη και ακριβή διάγνωση.

Διαβάστε το άρθρο: 7 τρόποι που το σώμα σας λέει ότι κάτι δεν πάει καλά

4. Δυσκοιλιότητα ή διάρροια

Και η δυσκοιλιότητα και η διάρροια είναι συχνές σε ασθενείς με σκωληκοειδίτιδα.

Όπως και τα άλλα συμπτώματα, αυτά μπορεί να είναι φυσιολογικά και όχι απαραίτητα ενδείξεις σκωληκοειδίτιδας. Ωστόσο, είναι καλύτερο να εξεταστείτε από έναν επαγγελματία, ειδικά αν συνοδεύονται και από επιπλέον σημάδια.

Θα βρείτε ενδιαφέρον: 4 εγχύματα για να αντιμετωπίσετε τα πεπτικά προβλήματα


5. Αέρια και φλεγμονή

ενδείξεις σκωληκοειδίτιδας - αέρια

Πολλά τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν τη συσσώρευση εντερικού αερίου και φλεγμονής. Αλλά όταν και τα δύο εμφανίζονται χωρίς προφανή λόγο, δώστε προσοχή.

Προβλήματα στην σκωληκοειδή απόφυση μπορεί να προκαλέσουν επίμονη φλεγμονή με αέρια και κοιλιακό άλγος.


6. Απώλεια της όρεξης

Οι άνθρωποι που τρώνε κανονικά καλά αλλά μετά χάνουν ξαφνικά την όρεξή τους πρέπει να μιλήσουν στον γιατρό τους για να μάθουν γιατί δεν αισθάνονται πεινασμένοι.

Πολλές χρόνιες ασθένειες μπορούν να οδηγήσουν σε μειωμένη όρεξη, συμπεριλαμβανομένης της σκωληκοειδίτιδας και του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Παρόλο που αυτό δεν σημαίνει πάντοτε ότι έχετε ένα σημαντικό πρόβλημα, είναι καλύτερο να δώσετε προσοχή σε αυτό και να δείτε το γιατρό σας.


7. Επαναλαμβανόμενη αίσθηση τραβήγματος

ενδείξεις σκωληκοειδίτιδας - αίσθηση τραβήγματος

Η επαναλαμβανόμενη αίσθηση τραβήγματος είναι ένα σύμπτωμα που εμφανίζεται όταν πιέζεται το κάτω δεξί μέρος της κοιλιάς και στη συνέχεια απελευθερώνεται ακριβώς εκεί που συγκεντρώνεται ο πόνος.

Είναι πολύ σημαντικό να μην πιέζετε υπερβολικά αυτή την περιοχή, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στην σκωληκοειδή απόφυση.

Θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό αν αισθάνεστε πόνο μετά την απελευθέρωση της πληγείσας περιοχής.

Αν νομίζετε ότι έχετε σκωληκοειδίτιδα, θα πρέπει να δείτε αμέσως έναν ειδικό. Αυτός ή αυτή θα σας παραπέμψει για τις σχετικές εξετάσεις για τη διάγνωση.

Εάν επιβεβαιωθεί η φλεγμονή της σκωληκοειδής απόφυσης, θα ακολουθήσει μια χειρουργική επέμβαση. Αυτή η διαδικασία αποτελείται από μια μικρή τομή για να την αφαιρέσετε.

Επιπλέον, μπορούν να χορηγηθούν ενδοφλέβια αντιβιοτικά φάρμακα για την πρόληψη σοβαρών λοιμώξεων.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.