7 tips προετοιμασίας για την πρώτη μαστογραφία σας

Οι περισσότερες γυναίκες πραγματοποιούν την πρώτη μαστογραφία τους όταν πλησιάσουν τα 40. Η ηλικία, ωστόσο, μπορεί και να ποικίλλει ανάλογα με το οικογενειακό ιστορικό μας αλλά και αυτό της προσωπικής μας υγείας. 
7 tips προετοιμασίας για την πρώτη μαστογραφία σας
José Gerardo Rosciano Paganelli

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ο καρκίνος του στήθους είναι ο δεύτερος πιο συχνός τύπος καρκίνου στον γενικό πληθυσμό παγκοσμίως και ο πιο συνηθισμένος στις γυναίκες. Αν, ωστόσο, ο καρκίνος του στήθους διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ίασής του. Ο κυριότερος τρόπος έγκαιρης διάγνωσης αυτού του τύπου καρκίνου είναι μέσω της ετήσιας μαστογραφίας και άλλων ιατρικών εξετάσεων που υποδεικνύονται από τον γυναικολόγο. Είναι πολλές οι γυναίκες, ωστόσο, που στέκονται με τρόμο μπροστά στην πρώτη μαστογραφία τους.

Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε πως οι μαστογραφίες δεν ενδείκνυνται σε γυναίκες κάτω των 45. Αυτό οφείλεται κυρίως στην έντονη πυκνότητα των αδενικών ιστών που καθιστούν την ερμηνεία των αποτελεσμάτων δύσκολη. Ως αποτέλεσμα είναι πιθανή η ανίχνευση ψευδώς θετικών ευρημάτων.

Επιπλέον, οι γυναίκες κάτω των 45 είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του στήθους.

Παρ’ όλα αυτά, είναι πολλές οι γυναίκες που πραγματοποιούν την πρώτη τους μαστογραφία μεταξύ των 35-40 ετών. Αν και εσείς πρόκειται να κάνετε σύντομα την πρώτη μαστογραφία σας, υπάρχουν 7 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία.

1. Θα αισθανθείτε πίεση

πίεση στον ψηφιακό μαστογράφο, πρώτη μαστογραφία
Κατά τη διάρκεια της μαστογραφίας θα χρειαστεί ο γιατρός να ασκήσει ελαφριά πίεση στους μαστούς. Αυτό γίνεται για να αποκομίσει μια υψηλής ευκρίνειας εικόνα των μαστών και για να εκθέσει την ασθενή στη λιγότερη δυνατή ακτινοβολία.

Δυστυχώς, αυτή η πίεση μπορεί να προκαλέσει πόνο σε κάποιες γυναίκες. Υπάρχουν, ωστόσο, άλλες που νιώθουν μονάχα κάποια ήπια ενόχληση.

Είναι πολύ φυσιολογική αυτή η διακύμανση στο τι αισθάνεται κάθε γυναίκα, καθώς καθεμιά έχει διαφορετικά όρια αντοχής στον πόνο.

Παρ’ όλα αυτά, αν αισθανθείτε πόνο κατά τη διάρκεια της μαστογραφίας, τότε θα σας βοηθήσει να αναλογιστείτε πως αυτή η αίσθηση θα κρατήσει μονάχα ένα-δυο λεπτά.

 

 

2. Αποφύγετε να προγραμματίσετε την πρώτη μαστογραφία σας λίγες μέρες πριν την περίοδο

Ιδανικά, οι μαστογραφίες πρέπει να γίνονται κατά τη διάρκεια της δεύτερης ή τρίτης εβδομάδας του εμμηνορυσιακού κύκλου σας. Αυτό διότι σε αυτό το διάστημα υπάρχει λιγότερος αδενικός ιστός. Αυτό βοηθά την εξέταση να είναι περισσότερο λεπτομερής και λιγότερο άβολη.

Επιπλέον, εξαιτίας των ορμονικών μεταβολών, το στήθος σας τείνει να είναι πιο ευαίσθητο κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας ή κάποιες εβδομάδες μετά την περίοδο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά τη διάρκεια της εξέτασης και να καταστήσει τη μαστογραφία επώδυνη.

3. Ενημερώστε το γιατρό για τυχόν ενθέματα σιλικόνης

τα εμφυτεύματα αλλοιώνουν τη διάγνωση, πρώτη μαστογραφία
Τα ενθέματα σιλικόνης μπορεί να παρεμβληθούν και να αλλοιώσουν την εικόνα του στήθους όπως φαίνεται στην ακτινογραφία. Γι’ αυτόν το λόγο είναι εξαιρετικά σημαντικό να ειδοποιήσετε τον ακτινολόγο που θα διενεργήσει την εξέταση σχετικά με τυχόν εμφυτεύματα.

Αυτό θα βοηθήσει τον γιατρό να ρυθμίσει την ποσότητα ακτινοβολίας που θα χρησιμοποιηθεί, ώστε οι μαστικοί αδένες να απεικονίζονται καθαρά στην ακτινογραφία. Θα διαπιστώσετε επίσης πως η θέση που πρέπει να λάβετε σε σχέση με το μηχάνημα είναι διαφορετική, ανάλογα με το μέγεθος των εμφυτευμάτων.

4. Επιλέξτε πρακτικά ρούχα

Μέρος της φυσιολογικής ροής της διαδικασίας είναι να αφαιρέστε το ρουχισμό που καλύπτει το πάνω μέρος του σώματός σας. Ο γιατρός σας θα σας δώσει να φορέσετε μια νοσοκομειακή ρόμπα σε αυτό το σημείο.

Γι’ αυτόν το λόγο, είναι συνετό να αποφύγετε να φορέσετε κάποιο φόρεμα εκείνη τη μέρα ή παρόμοιου τύπου ρούχα που είναι δύσκολο να αφαιρεθούν.

Ιδανικό θα ήταν να προτιμήσετε τη μέρα της εξέτασης ένα πουκάμισο με κουμπιά, που θα είναι εύκολο να βγάλετε και να βάλετε. Η σωστή επιλογή ρούχων όχι μόνο θα σας γλιτώσει από την ταλαιπωρία, αλλά θα συντομεύσει και τη διάρκεια της διαδικασίας.

Γι’ αυτούς τους λόγους, φορέστε κάτι πρακτικό.

5. Μη χρησιμοποιήσετε καλλυντικά προϊόντα στο στήθος και τις μασχάλες

Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε καλλυντικό προϊόν στο στήθος ή τις μασχάλες σας τη μέρα της εξέτασης.

Η χρησιμοποίηση τέτοιων προϊόντων μπορεί να δημιουργήσει εικόνες στον ακτινογράφο που μπορεί να μπερδέψουν το γιατρό σας. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να προκύψει μια εσφαλμένη διάγνωση.

Είναι εξίσου σημαντικό να προσέξουμε ιδιαίτερα και τα προϊόντα που αφήνουν κατάλοιπα στο δέρμα, για παράδειγμα λοσιόν, αποσμητικά και πούδρες.

Για να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγχυση, μπορείτε να ρωτήσετε το γιατρό σας αν το αποσμητικό που χρησιμοποιείτε συνήθως μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα.

Αν η μαστογραφία σας πρόκειται να γίνει απόγευμα, μπορείτε να πλύνετε τις μασχάλες σας πριν την εξέταση για να αποφύγετε επιπλοκές. Μπορείτε να βάλετε το αποσμητικό σας μετά το τέλος της μαστογραφίας.

6. Πάρτε μια βολική στάση

σωστή και βολική θέση στον μαστογράφο, πρώτη μαστογραφία
Στην αρχή της εξέτασης, αφήστε τον ακτινολόγο να σας τοποθετήσει σωστά στο μηχάνημα. Αν η στάση στην οποία σας τοποθετήσει σάς κάνει να νιώθετε άβολα, μη διστάσετε να του το πείτε.

Η θέση των μαστών στο μηχάνημα είναι εξαιρετικά σημαντική ώστε να μπορούν να εξεταστούν διεξοδικά. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να είστε ήρεμη.

Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως οποιαδήποτε αλλαγή στη θέση των μαστών, ενώ έχει ξεκινήσει η εξέταση, μπορεί να αλλοιώσει τα αποτελέσματα. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να έχετε καλή επικοινωνία με τον ακτινολόγο σας. Κάτι τέτοιο θα σας επιτρέψει να βρείτε εν τέλει την καλύτερη στάση για την πρώτη μαστογραφία σας.

Επιπλέον, πρέπει να ενημερώσετε τον ακτινολόγο σχετικά με πιθανές ιδιαιτερότητες και περιορισμούς που θέτει η φυσική σας κατάσταση, όπως δυσκαμψία των μυών, δυσκολίες στην ανάταση των χεριών και άλλες.

Αν είναι αδύνατο να τοποθετηθείτε στη σωστή θέση ώστε να ολοκληρωθεί η εξέταση, γεγονός που σπάνια συμβαίνει, υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι εξέτασης των μαστών. Ένα παράδειγμα είναι μέσω της διενέργειας υπερηχογραφήματος.

 

 

7. Μόνο ο γυναικολόγος σας μπορεί να ερμηνεύσει τα αποτελέσματα

γυναικολόγος διάγνωση, πρώτη μαστογραφία
Είναι απαραίτητο να γνωρίζετε πως ο ακτινολόγος είναι ο επαγγελματίας υγείας που θα διενεργήσει την εξέτασή σας. Δεν έχει, ωστόσο, την απαραίτητη γνώση ώστε να ερμηνεύσει τα αποτελέσματά της.

Με αυτό στο μυαλό, ο ακτινολόγος μπορεί να σας ενημερώσει για τα κύρια ευρήματα που εντοπίστηκαν στη μαστογραφία χρησιμοποιώντας συγκεκριμένη ορολογία για κάθε τύπο αλλοίωσης.

Παρ’ όλα αυτά, μόνο ο γυναικολόγος σας μπορεί διεξοδικά να σας ερμηνεύσει τα αποτελέσματα. Είναι σημαντικό να μην αφήσετε κανέναν περίεργο όρο στα αποτελέσματα να σας τρομάξει ή να σας ανησυχήσει.

Δώστε χρόνο στο γυναικολόγο σας να μελετήσει τα αποτελέσματα και έπειτα να σας τα εξηγήσει.

Παραμείνετε ψύχραιμες στην πρώτη μαστογραφία σας

Είναι φυσιολογικό να έχετε άγχος πριν την πρώτη μαστογραφία σας, μιας και δεν ξέρετε τι ακριβώς να περιμένετε.

Αν θέλετε, ωστόσο, να διατηρήσετε την υγεία σας σε πολύ καλά επίπεδα, οι μαστογραφίες είναι αναπόφευκτες. Γι’ αυτόν το λόγο, είναι ζωτικής σημασίας να έχετε προετοιμάσει τον εαυτό σας για την εξέταση όταν πλησιάζετε τα 40. Αυτό το ηλικιακό όριο κατεβαίνει αν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου σχετικά με την εμφάνιση καρκίνου του στήθους.

Εν κατακλείδι, μπορείτε να ερευνήσετε όσα σας περιμένουν στην εξέταση ώστε να σταματήσουν να σας προκαλούν άγχος. Πρέπει επίσης να μιλήσετε με το γιατρό σας για την κατάλληλη στιγμή που πρέπει να γίνει η εξέταση, καθώς αυτή διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • CDC, Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. ¿Qué es una mamografía?. Última modificación de la página el 11/09/2018. cdc.gov/spanish/cancer/breast/basic_info/mammograms.htm
  • Clínica Internacional. Consejos para la realización de una mamografía. (2016). clinicainternacional.com.pe/blog/consejos-realizacion-mamografia/
  • Breastcarcer.org. Técnica de la mamografía y tipos de mamografía. Última modificación 17/09/2012. breastcancer.org/es/sintomas/analisis/tipos/mamografias/tipos

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.