7 τροφές που δεν θα πρέπει να αποθηκεύονται ποτέ σε πλαστικό

Έχετε προσέξει ότι κάποιες τροφές έχουν μια πλαστική γεύση όταν αποθηκεύονται σε πλαστική σακούλα ή δοχείο; Ορισμένες τροφές έχουν μια αρνητική αντίδραση όταν έρχονται σε επαφή με πλαστικό. Μάθετε τις τροφές που δε θα πρέπει να αποθηκεύονται ποτέ σε πλαστικό και γιατί.
7 τροφές που δεν θα πρέπει να αποθηκεύονται ποτέ σε πλαστικό
Elisa Morales Lupayante

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: παιδαγωγο και διατροφολόγο Elisa Morales Lupayante.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ποιες τροφές δεν θα πρέπει να αποθηκεύονται ποτέ σε πλαστικό;

Οι πλαστικές σακούλες και τα δοχεία είναι είδη πρώτης ανάγκης στην κουζίνα για την αποθήκευση των διαφόρων μαγειρευτών και ωμών φαγητών.

Συνήθως χρησιμοποιούνται για την ψύξη φαγητών που έχουν περισσέψει και είναι χρήσιμα για τα πάρουμε ως κολατσιό στη δουλειά.

Λόγω της χρησιμότητάς τους, μπορείτε να τα βρείτε σε κάθε σπίτι, σε όλα τα σχήματα και μεγέθη, ειδικά εφόσον είναι φθηνότερα από δοχεία αλουμινίου ή άλλου τύπου.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορείτε να αποθηκεύετε τα πάντα σε αυτά. Κάποιες τροφές χαλάνε εύκολα όταν έρχονται σε επαφή με πλαστικό ή εάν το δοχείο έχει υποστεί ζημιά, επιτρέπει την είσοδο στα βακτήρια.

Παρόλο τον κίνδυνο, πολλοί άνθρωποι δεν το γνωρίζουν αυτό και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν αυτές τις σακούλες και τα δοχεία χωρίς τα λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα.

Σήμερα θα σας μιλήσουμε για τις 7 τροφές που δεν θα πρέπει να αποθηκεύονται ποτέ σε πλαστικό.

Δώστε προσοχή!

1. Ωμά αβγά,από τις τροφές που δεν αποθηκεύονται ποτέ σε πλαστικό

τροφές που δεν θα πρέπει να αποθηκεύονται ποτέ σε πλαστικό -αβγα

Τα ωμά αβγά και τα τρόφιμα που τα περιέχουν, όπως η μαγιονέζα, δε θα πρέπει να αποθηκεύονται σε τέτοιου είδους δοχεία, καθώς μπορεί να μολυνθούν με σαλμονέλα ή Ε. κόλι.

Δυστυχώς αυτοί οι μικροοργανισμοί μεταδίδονται εύκολα μέσω των ωμών αβγών και, όταν έρχονται σε επαφή με πλαστικό, πολλαπλασιάζονται σαν τρελοί.

Ο μόνος τρόπος να αποθηκεύσετε με ασφάλεια ωμά αβγά είναι ένα μονωμένο δοχείο ή ένα με πάγο.

2. Επεξεργασμένα κρέατα

Ο λόγος που δε θα πρέπει να αποθηκεύετε επεξεργασμένα κρέατα σε τέτοιου είδους τάπερ είναι πως χαμηλώνουν τις θρεπτικές τους ιδιότητες και τα θρεπτικά χαρακτηριστικά τους.

Όταν το κρέας είναι επεξεργασμένο, όπως τα βραστά ή τα παναρισμένα φιλέτα, αποσυντίθεται γρήγορα και αλλοιώνεται η γεύση και η υφή του.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς να μαρινάρετε το κρέας

3. Βραστά και σούπες

Σούπα-τροφές που δεν θα πρέπει να αποθηκεύονται ποτέ σε πλαστικό

Η υφή και η γεύση των βραστών και οι σούπες που έχουν μαγειρευτεί σε υψηλή θερμοκρασία, αλλοιώνονται όταν αγγίξουν πλαστικό.

Ωστόσο, αν τα αφήσετε να κρυώσουν πριν τα αποθηκεύσετε μέσα σε πλαστικό, μπορείτε να τα βάλετε στο ψυγείο σας χωρίς πρόβλημα.

Έτσι, η ζέστη δεν θα διασπάσει τα μόρια του πλαστικού και γι’ αυτό είναι ασφαλές.

4. Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, από τις τροφές που δεν αποθηκεύονται ποτέ σε πλαστικό

Τα πλαστικά δοχεία δεν είναι ο ιδανικότερος τρόπος αποθήκευσης γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων.

Παρότι είναι εντάξει για κάποιες ώρες, το πλαστικό δεν είναι καλή ιδέα για μακροπρόθεσμη αποθήκευση καθώς αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από βακτήρια.

Τα πλαστικά δοχεία επιτρέπουν στα φαγητά αλλαγές θερμοκρασίας, επιταχύνοντας τη διάσπασή τους και αυξάνοντας τον κίνδυνο να αρρωστήσετε όταν τα καταναλώσετε.

Η καλύτερη εναλλακτική για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι το κεραμικό ή το αλουμίνιο, τα οποία θα τα βοηθήσουν να διατηρηθούν περισσότερο.

5. Σαλάτες με σως

Σαλάτα-τροφές που δεν θα πρέπει να αποθηκεύονται ποτέ σε πλαστικό

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα τάπερ είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύσουν τα φρέσκα λαχανικά, ακόμη και όταν τα έχουν ήδη προετοιμάσει.

Όμως, παρόλο που τα πλαστικά δοχεία μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή της επιμόλυνσηςδεν είναι καλά στο να διατηρούν αναλλοίωτες τέτοιου είδους τροφές για παραπάνω.

Όσο για τις σαλάτες με σως, το πλαστικό μπορεί να επηρεάσει τη γεύση τους και μπορεί να χάσουν τη διατροφική τους αξία.

6. Καφές ή τσάι

Ακόμη και για πλαστικά δοχεία και κούπες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για ροφήματα όπως το τσάι και ο καφές, είναι πάντα καλύτερο να περιμένετε να κρυώσουν πριν τα τοποθετήσετε σε αυτά.

Αυτό επειδή οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν αλλαγές και αυξάνουν τον κίνδυνο βακτηριακής μόλυνσης.

Είναι ακόμη καλύτερο να αποθηκεύετε αυτά τα ροφήματα σε δοχεία κατασκευασμένα από άλλα υλικά, ώστε να μη χάνουν τη γεύση τους ή τη διατροφική τους αξία.

7. Τυρί, από τις τροφές που δεν αποθηκεύονται ποτέ σε πλαστικό

Τυρί κασέρι

Το τυρί εμπίπτει στην κατηγορία των γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουμε ήδη αναφέρει, αλλά αξίζει αναφοράς εξαιτίας των σοβαρών κινδύνων που υπάρχουν όταν αφήνετε τυρί σε πλαστικό δοχείο.

Όλα τα είδη τυριού αφήνουν νερό, το οποίο συσσωρεύεται στο δοχείο, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη μούχλας και βακτηρίων.

Αν το αφήσετε πάνω από τρεις ημέρες χωρίς να αφαιρέσετε το κάλυμμα, μαζεύονται ασταθείς ουσίες που βοηθούν στη μόλυνση του φαγητού.

Κατά συνέπεια, αυτό επηρεάζει την υφή και τις θρεπτικές ιδιότητες και μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα όταν το φάτε.

Παρότι μπορεί να είναι βολικά, τα πλαστικά δοχεία δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή για τη σωστή αποθήκευση τροφών.

Αποφύγετε την αποθήκευση αυτών των τροφών σε πλαστικά δοχεία και βρείτε μια ασφαλέστερη και υγιεινότερη εναλλακτική λύση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • TOXNET. (2017). Bisfenol A.

  • Azevedo, M. R. Q. A., Gouveia, J. P. G., Trovão, D. M. M., & Queiroga, V. P. (2003). Influência das embalagens e condições de armazenamento no vigor de sementes de gergelim. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental. https://doi.org/10.1590/S1415-43662003000300019

  • Rodríguez, R., Rojo, G., Martínez, R., Piña, H., & Ramírez, B. (2014). Envases inteligentes para la conservacion de alimentos. Ra Ximhai.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.