7 τροφές που θα πρέπει ν' αποφεύγετε αν υποφέρετε από καούρα

Παρότι αυτές είναι οι τροφές που σχετίζονται περισσότερο με την καούρα, θα πρέπει ο καθένας να εκτιμήσει ποιες τροφές του προκαλούν τα περισσότερα προβλήματα και να τις αποφεύγει.
7 τροφές που θα πρέπει ν' αποφεύγετε αν υποφέρετε από καούρα
Eliana Delgado Villanueva

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: διατροφολόγο Eliana Delgado Villanueva.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Υποφέρετε από καούρα; Η καούρα είναι ένα πεπτικό πρόβλημα. Χαρακτηρίζεται από μία έντονη αίσθηση καψίματος στο πάνω μέρος της κοιλιάς. Εκτείνεται σχεδόν πάντα στον οισοφάγο και το στόμα.

Αυτό συμβαίνει όταν αποδυναμώνεται ο οισοφαγικός σφιγκτήρας. Έτσι, οι όξινες ουσίες μπορούν να περάσουν στο πάνω μέρος του σώματος. Ο πόνος μπορεί να είναι από ήπιος έως δυνατός. Για την ακρίβεια, στις περισσότερες περιπτώσεις συγχέεται με τον πόνο από την καρδιακή προσβολή.

Η κύρια αιτία είναι οι κακοί συνδυασμοί τροφών και οι μεγάλες μερίδες. Όμως, μπορεί να συμβεί εξαιτίας συγκεκριμένων ανωμαλιών στον οισοφάγο και κάποιων πεπτικών παθήσεων.

Δεν είναι σοβαρό πρόβλημα και συνήθως συμβαίνει σποραδικά. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να την αντιμετωπίσετε ώστε να μη δημιουργήσει άλλες επιπλοκές.

Επίσης, για να την ελέγξετε πλήρως, ορισμένες τροφές χειροτερεύουν το πρόβλημα. Γι’ αυτό θα πρέπει να τις αποφεύγετε.

Σ’ αυτό το άρθρο, θα θέλαμε να μοιραστούμε τις λεπτομέρειες των 7 κύριων τροφών που μπορούν να χειροτερέψουν το πρόβλημα, ώστε να προσπαθήσετε να τις βγάλετε από τη διατροφή σας.

1. Αποφύγετε το κόκκινο κρέας αν υποφέρετε από καούρα

Υποφέρετε από καούρα

Το κόκκινο κρέας είναι σημαντική πηγή πρωτεϊνών. Σε μικρές ποσότητες, μπορεί να είναι ωφέλιμο για το σώμα.

Πέραν αυτού όμως, δεν συνιστάται αν υποφέρετε από καούρα. Εξάλλου, πολλά από τα συστατικά του μπορούν να χειροτερέψουν το πρόβλημα.

  • Οι πουρίνες και τα όξινα συμπλέγματά του επηρεάζουν τις διεργασίες του πεπτικού συστήματος και αυξάνουν την παραγωγή οξέος του στομάχου.
  • Από την άλλη, είναι μια πολύ λιπαρή τροφή που μπορεί να προκαλέσει αργή χώνεψη και δυσκοιλιότητα.

2. Καφές

Χάρη στην υπέροχη γεύση του και την ενέργεια που μας δίνει, ο καφές είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα ροφήματα στον κόσμο.

Περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες, καθώς και μέταλλα, τα οποία σε μέτριες ποσότητες βελτιώνουν την υγεία.

Όμως, για όσους υποφέρουν από καούρα δεν θεωρείται ιδανική τροφή. Αυτό επειδή η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει αυτό το σύμπτωμα.

Η ουσία αυτή δρα ως χαλαρωτικό για τις βαλβίδες οι οποίες ρυθμίζουν τη ροή των οξέων του στομάχου. Έτσι, μπορεί να γίνει ευκολότερη η επιστροφή του στον λαιμό και το στόμα.

3. Επεξεργασμένα κρέατα και κονσέρβες

Τα επεξεργασμένα κρέατα και τα κονσερβοποιημένα φαγητά μπορούν να προκαλέσουν δυσκολίες στην πέψη. Ακόμη περισσότερο όταν υποφέρουμε από επαναλαμβανόμενα επεισόδια καούρας ή οξύτητας.

Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε νάτριο και τεχνητά συστατικά, προκαλεί ερεθισμό στη βλεννογόνο του στομάχου. Το αποτέλεσμα είναι να διευκολύνεται η επιστροφή των οξέων στον οισοφάγο.

Από την άλλη, περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, αλεύρι και ζάχαρη. Μόλις απορροφηθούν από το σώμα, προκαλούν διαταραχές στον μεταβολισμό και προβλήματα στο πεπτικό σύστημα.

4. Πικάντικα καρυκεύματα

Η κατανάλωση πικάντικων καρυκευμάτων μπορεί να προκαλέσει διακυμάνσεις στα οξέα του στομάχου και κάποιες φορές μπορούν να ερεθίσουν τη βλεννογόνο του στομάχου.

Παρότι σε μικρές ποσότητες δεν δημιουργούν προβλήματα, κάποιοι άνθρωποι υποφέρουν από καούρες και κάψιμο μόλις τα καταναλώσουν.

Γενικά, είναι σημαντικό να μειώσετε την κατανάλωση πικάντικων καρυκευμάτων, ειδικά όταν συνδυάζονται με άλλες τροφές που σας ερεθίζουν.

5. Σοκολάτα

Υποφέρετε από καούρα

Μια μικρή ποσότητα σοκολάτας κάθε μέρα μπορεί να προμηθεύσει το σώμα σας με αντιοξειδωτικά συμπλέγματα, βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία είναι ωφέλιμα για την υγεία σας.

Όμως, δεν είναι η καλύτερη επιλογή για όσους υποφέρουν από πεπτικά προβλήματα. Ο λόγος είναι πως μπορεί να δημιουργήσει ερεθισμό.

Αν υποφέρετε από καούρα, η κατανάλωση σοκολάτας προκαλεί αύξηση της αδυναμίας των βαλβίδων του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα, κάτι το οποίο χειροτερεύει το σύμπτωμα.

Αυτό εξαιτίας της περιεκτικότητάς της σε λιπαρά, καφεΐνη και θεοβρωμίνη. Οι ουσίες αυτές σχετίζονται με την υπερβολική παραγωγή οξέων του στομάχου.

6. Τηγανιτά

Τα τηγανιτά φαγητά, ειδικά τα βιομηχανοποιημένα, είναι πιθανοί εχθροί του μεταβολισμού και της υγείας του πεπτικού συστήματος.

Περιέχουν μεγάλες ποσότητες τρανς λιπαρών, πρόσθετων χημικών και άλατος. Μαζί, μπορούν να ερεθίσουν τη βλεννογόνο του στομάχου και ν’ αλλάξουν το πεπτικό pH.

Η κατανάλωσή τους αυξάνει την παραγωγή οξέων και προκαλεί επαναλαμβανόμενα επεισόδια καούρας και γαστρίτιδας.

Μεταξύ άλλων, αν τα τρώτε σε υπερβολικές ποσότητες μπορούν να επηρεάσουν τις αντιφλεγμονώδεις διεργασίες του σώματός σας. Έτσι, αυξάνεται η πίεση στο στομάχι.

7. Επεξεργασμένο αλεύρι

Υποφέρετε από καούρα

Το επεξεργασμένο ψωμί, τα αρτοσκευάσματα και όλες οι συνταγές οι οποίες περιέχουν επεξεργασμένο αλεύρι επιδεινώνουν την υγεία όσων υποφέρουν από τέτοιου είδους πεπτικά συμπτώματα.

  • Πρώτα απ’ όλα, δημιουργεί ένα όξινο περιβάλλον στο στομάχι και τον οισοφάγο.
  • Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στους ιστούς.
  • Οι υδατάνθρακές του είναι δυσκολότερο ν’ απορροφηθούν και μπορούν ν’ αυξήσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Να θυμάστε ότι τα παραπάνω, θα πρέπει να τα τρώτε με σύνεση. Εξάλλου, σε υπερβολικές δόσεις μπορούν ν’ αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ελκών και γαστρίτιδας.

Έχετε την τάση να συμπεριλαμβάνετε αυτές τις τροφές στη διατροφή σας; Αν ναι, και αν υποφέρετε από καούρα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ξεκινήσετε να περιορίζετε την κατανάλωσή τους, ώστε να μπορέσετε να ελέγξετε την πάθηση.

Θα πρέπει να έχετε κατά νου πως παρόλο που τα αντιοξέα μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της καούρας, ο καλύτερος τρόπος για να την αποφύγετε είναι μέσω των καλών διατροφικών συνηθειών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Cano Valderrama O., Sánchez Pernaute A., Rubio Herrera MA., et al., Long term food tolerance after bariatric surgery: comparison of three different surgical techniques. Obes Surg, 2017. 27 (11): 2868-2872.
  • Surdea Blaga T., Negrutiu DE., Palage M., Dumitrascu DL., Food and gastroesophageal reflux disease. Curr Med Chem, 2019. 26 (19): 3497-3511.
  • Patcharatrakul T., Gonlachanvit S., Chili peppers, curcumins, and prebiotics in gastrointestinal health and disease. Curr Gastroenterol Rep, 2016.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.