8 φυσικά διουρητικά για την κατακράτηση υγρών

29 Ιουνίου 2016
Ένα από τα συνιστώμενα φυσικά διουρητικά είναι το ινδικό κάστανο το οποίο περιέχει φλαβονοειδή που προωθούν την αποβολή των υγρών και βελτιώνουν άλλα προβλήματα όπως τους κιρσούς και τη φλεβίτιδα.

8 φυσικά διουρητικά για την κατακράτηση υγρών. Τα φυσικά διουρητικά είναι τρόφιμα και βότανα που περιέχουν συγκεκριμένες ιδιότητες οι οποίες συμβάλλουν στην αύξηση της διούρησης του σώματος: έχουν την ικανότητα να απομακρύνουν τα περιττά υγρά που υπό άλλες συνθήκες μπορεί να κατακρατούνταν.

Όταν το σώμα σας αρχίζει να πρήζεται χωρίς κάποιο προφανή λόγο, πιθανότατα έχει να κάνει με την κατακράτηση υγρών, μια πάθηση που μπορεί να αποβεί επικίνδυνη ειδικά όταν πρόκειται για το καρδιαγγειακό σύστημα.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε κατά την κατακράτηση υγρών μπορεί να οφείλονται σε μια διατροφή πλούσια σε νάτριο, ορμονικά προβλήματα, κληρονομικούς παράγοντες ή στην κατανάλωση άλλων ακατάλληλων τροφών.

Ευτυχώς, με την τακτική κατανάλωση αυτών των φυσικών διουρητικών μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτή την πάθηση και να αποφύγετε την επιδείνωσή της ή την παρέμβασή της σε βασικές λειτουργίες του σώματος (όπως του μεταβολισμού). Είστε έτοιμοι να μάθετε περισσότερα;

1. Μάραθο, από τα φυσικά διουρητικά για την κατακράτηση υγρών

μάραθος από τα φυσικά διουρητικά για την κατακράτηση υγρών

Αυτό το άγριο μεσογειακό φυτό διαθέτει αναρίθμητα οφέλη από τα οποία μπορείτε να επωφεληθείτε χρησιμοποιώντας το στα φαγητά σας ως μπαχαρικό, στο τσάι ή ακόμη και σε κοκτέιλ.

Είναι ισχυρό διουρητικό που εκτός από την αποβολή των περιττών υγρών μπορεί να συμβάλει και στη ρύθμιση διαφόρων διαδικασιών της πέψης.

Δείτε επίσης: Καθαρισμός των νεφρών και οι επιδράσεις του αλατιού στην υγεία τους

2. Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι ευρέως διαδεδομένο για την υψηλή του συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικά και άλλα συστατικά που το καθιστούν ιδανικό ρόφημα για αδυνάτισμα.

Είναι επίσης διουρητικό και προωθεί τη φυσική αποτοξίνωση που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών του σώματος και την αποβολή τοξινών.

3. Ανανάς

Αυτό το τροπικό φρούτο έχει γίνει παγκοσμίως δημοφιλές χάρη στη χαρακτηριστική γλυκιά του γεύση και στην υψηλή του περιεκτικότητα σε νερό.

Περίπου το 85% του ανανά αποτελείται από νερό και αυτό σημαίνει ότι έχει λίγες θερμίδες αλλά υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C και βρομελίνη τα οποία συμβάλλουν στον περιορισμό της κατακράτησης υγρών.

Επειδή αποτελεί μια πολύ καλή πηγή καλίου, ο ανανάς συμβάλλει στην εξισορρόπηση της περιεκτικότητας του σώματος σε νάτριο, το οποίο με τη σειρά του προωθεί την εξάλειψη περιττών υγρών και βελτιώνει τη λειτουργία διαφόρων ζωτικών οργάνων.

4. Κεράσια

κερασια από τα φυσικά διουρητικά για την κατακράτηση υγρών

Το 70% των κερασιών αποτελείται από νερό, διαθέτουν τεράστιες ποσότητες βιταμινών Β και σε μικρότερο βαθμό μαγνήσιο, ένα μεταλλικό στοιχείο που παίζει πολύ βασικό ρόλο στην ενίσχυση της διάθεσης.

Καθώς αποτελούν βασική πηγή καλίου, αυτά τα φρούτα θεωρούνται φυσικά διουρητικά. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες φλαβονοειδών και αντιοξειδωτικών που διευκολύνουν την αποβολή του νερού από το σώμα.

5. Πεπόνι, από τα φυσικά διουρητικά για την κατακράτηση υγρών

Αυτό το δροσιστικό φρούτο εκτός από βιταμίνες, φυτικές ίνες και άλλες ωφέλιμες ουσίες διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (σχεδόν 90%) και συμβάλλει στην καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών.

Το πεπόνι διαθέτει επίσης αρκετή ποσότητα βήτα-καροτίνης, ένα αντιοξειδωτικό που προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση διακόπτοντας τη φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στα κύτταρά μας.

6. Κάστανο, από τα φυσικά διουρητικά για την κατακράτηση υγρών

Επίσης γνωστό ως πικρό ή ινδικό, κάστανο. Αυτό το φυτό εκτιμάται ιδιαίτερα χάρη στην ικανότητά του να βελτιώνει τα προβλήματα που σχετίζονται με τους κιρσούς, τις αιμορροΐδες και τη φλεβίτιδα.

Αν και ολόκληρο το φυτό διαθέτει ωφέλιμες ιδιότητες, τα φρούτα και οι σπόροι επιλέγονται προσεκτικά για χρήση.

Είναι ιδανικό για την καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή όπως κερκετίνη και ρουτίνη. Αυτά τα αντιοξειδωτικά τονώνουν τα νεφρά και προωθούν την αποβολή των υγρών μέσω των ούρων.

7. Πολυκόμπι, ουρά του αλόγου (εκουιζέτο)

από τα φυσικά διουρητικά για την κατακράτηση υγρών- εκουιζετο

Η κοινή ονομασία αυτού του φυτού οφείλεται στο γεγονός ότι συγκεντρώνεται σε συστάδες που μοιάζουν με αλογοουρά ή φτερό ξεσκονόπανου. Παλαιότερα, ήταν ευρέως γνωστό ως ζιζάνιο και οι άνθρωποι το αγνοούσαν για πολλά χρόνια.

Ωστόσο, στις μέρες μας γνωρίζουμε ότι έχει ισχυρή διουρητική δράση καθώς αποτελεί φυσική πηγή καλίου, μαγνησίου και αλουμινίου.

Θεωρείται ότι η τακτική κατανάλωση του εκουιζέτου μπορεί να αυξήσει την παραγωγή ούρων έως και 30%, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η αποβολή τοξινών και υγρών ενώ παράλληλα μπορεί να εμποδίσει το σχηματισμό λίθων στα νεφρά.

Επισκεφτείτε αυτό το άρθρο: Εκουιζέτο: ένα φυτό με πολλές ιδιότητες

8. Κρεμμύδι

Αυτό το κοινό λαχανικό αποτελεί πηγή μεταλλικών στοιχείων και ιχνοστοιχείων όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, χλώριο, κοβάλτιο, σίδηρο και πολλά άλλα – όπως επίσης και βιταμίνες Α, Β, C, και Ε.

Τα κρεμμύδια είναι επίσης διουρητικά και αποτελούνται κατά 91% από νερό.

Η τακτική κατανάλωση κρεμμυδιού, ειδικά όταν είναι ωμό, μπορεί να προωθήσει τη νεφρική λειτουργία διευκολύνοντας την αποβολή υγρών από το σώμα και προλαμβάνει διάφορες ασθένειες.