8 πολύ καλοί λόγοι για να τρώτε κανέλα. Τους ξέρετε;

Για να εκμεταλλευτείτε πλήρως αυτό το μπαχαρικό, θα πρέπει να δοκιμάσετε να βρείτε οργανική κανέλα, καθώς πολλά είδη δε διατηρούν πολλές από τις φαρμακευτικές της ιδιότητες.
8 πολύ καλοί λόγοι για να τρώτε κανέλα. Τους ξέρετε;
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Γιατί θα πρέπει να τρώτε κανέλα; Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό με φαρμακευτικές ιδιότητες αλλά και χρηστικότητα στη μαγειρική. Για αιώνες, αποτελεί μέρος της διατροφής για εκατομμύρια ανθρώπους.

Προέρχεται από τον φλοιό του δέντρου Κιννάμωμον το γνήσιον. Η χρήση του ως συστατικό χρονολογείται από την εποχή της αρχαίας Αιγύπτου, όπου θεωρούνταν δώρο αντάξιο των βασιλέων.

Σήμερα, χρησιμοποιείται για να δώσει γεύση και άρωμα σε ροφήματα και γλυκά. Όμως, αποτελεί και τη βάση ορισμένων σπιτικών θεραπειών.

Χάρη στην υψηλή του συγκέντρωση σε απαραίτητες θρεπτικές ουσίες, είναι ένας καταπληκτικός τρόπος ν’ αποτρέψετε και να θεραπεύσετε διάφορα προβλήματα υγείας.

Για την ακρίβεια, έχει αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο τοπικά όσο και εσωτερικά.

Το καλύτερο απ’ όλα, η κανέλα είναι διαθέσιμη σχεδόν παντού. Λόγω της ευελιξίας της, μπορείτε να την ενσωματώσετε στη διατροφή σας με πολλούς τρόπους.

Γνωρίζετε γιατί είναι τόσο υγιεινή; Ανακαλύψτε αυτούς τους οκτώ λόγους για να τρώτε κανέλα συχνότερα.

1. Να τρώτε κανέλα γιατί βελτιώνει την υγεία του πεπτικού σας

8 λόγοι για να τρώτε κανέλα, υγεία του πεπτικού συστήματος

Η κανέλα περιέχει ένα ενεργό συστατικό γνωστό ως σιναμαλδεΰδη. Χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση της, σας βοηθά να βελτιώσετε την πέψη σας.

Οι αντισπασμωδικές ιδιότητές της όπως και η ικανότητά της να διαλύει τα αέρια του στομάχου ελέγχουν τα συμπτώματα της δυσπεψίας, όπως τον πόνο, τη φλεγμονή και την υπερβολική παραγωγή αερίων.

Επίσης, σας προμηθεύει με μικρές ποσότητες ινών και ασβεστίου. Αυτά βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου σας και διευκολύνουν την εξουδετέρωση των χολικών αλάτων και άλλων αποβλήτων.

2. Προστατεύει την υγεία της καρδιάς σας

Η συντηρητική και συχνή κατανάλωση κανέλας έχει ενδιαφέροντα οφέλη για την υγεία του καρδιαγγειακού σας συστήματος.

Το μπαχαρικό αυτό, είναι πλούσιο σε αιθέρια έλαια και αντιοξειδωτικά, διευκολύνει τον έλεγχο του επιπέδου της χοληστερίνης και σας βοηθά ν’ αποτρέψετε την υψηλή πίεση.

Όταν τρώτε κανέλα, τα αντιφλεγμονώδη συμπλέγματά της υποστηρίζουν τις διεργασίες αποκατάστασης των ιστών του εντέρου σας και μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος.

3. Να τρώτε κανέλα γιατί σας βοηθά να χάσετε βάρος

8 λόγοι για να τρώτε κανέλα, απώλεια βάρους

Η σιναμαλδεΰδη, το ενεργό συστατικό της κανέλας, διεγείρει τον μεταβολισμό σας και υποστηρίζει τις διεργασίες οι οποίες σας βοηθούν να κάψετε το λίπος.

Η κατανάλωση εγχύματος κανέλας προάγει την αποτοξίνωση του αίματός σας. Επιπλέον, βελτιώνει την ικανότητα του σώματός σας να χρησιμοποιεί τους υδατάνθρακες και τη ζάχαρη ως πηγή ενέργειας.

Και για να γίνει ακόμη καλύτερη, οι ίνες στην κανέλα σας βοηθούν να νιώσετε πλήρεις. Αυτό μπορεί να είναι και το κλειδί για ν’ αποφύγετε τις παραπανίσιες θερμίδες.

4. Προλαμβάνει και καταπολεμά τον διαβήτη

Η κινναμωμική τανίνη B1, ένα από τα συμπλέγματα αυτού του μπαχαρικού, διεγείρει τους υποδοχείς ινσουλίνης στο σώμα σας και τους αποτρέπει από το να λειτουργήσουν.

Αυτό επιτρέπει στα κύτταρά σας να δουλεύουν πιο αποτελεσματικά και να χρησιμοποιούν τη γλυκόζη στο σώμα σας. Προλαμβάνει τη συσσώρευσή της στο αίμα σας.

Εξαιτίας αυτού, η κανέλα είναι εξαιρετικό συμπλήρωμα για να αποτρέψετε και να καταπολεμήσετε τον διαβήτη ειδικά αν βρίσκεται στα πρώτα στάδια.

5. Ενδυναμώνει την υγεία του αναπνευστικού σας

8 λόγοι για να τρώτε κανέλα, υγεία αναπνευστικού

Επιπροσθέτως, τα αντιβακτηριακά και αντιφλεγμονώδη συμπλέγματα του μπαχαρικού αυτού είναι εκπληκτικά για την προστασία της υγείας του αναπνευστικού σας ενάντια σε αντιγόνα τα οποία προκαλούν ασθένειες.

Το τσάι κανέλας μπορεί να ελέγξει συμπτώματα όπως είναι η συμφόρηση και η υπερβολική παραγωγή φλέματος. Εν τω μεταξύ, προστατεύει τους ιστούς σας από τις φλεγμονές.

Επίσης, χάρη στα αντιοξειδωτικά συμπλέγματα της κανέλας, μπορείτε να αποσυμφορήσετε τα ρουθούνια σας και να σταματήσετε τις αρνητικές επιπτώσεις των ελευθέρων ριζών.

6. Τρώτε κανέλα γιατί προστατεύει τη νοητική σας υγεία

Μελέτες έχουν δείξει πως η συντηρητική κατανάλωση κανέλας μπορεί να διεγείρει τη λειτουργία του εγκεφάλου σε μεγάλη ηλικία. Αυτό είναι καλό για τη μνήμη σας, την ικανότητα προσοχής σας και την οπτική σας αντίληψη.

Η αρωματική της δύναμη ενδυναμώνει τη νοητική σας υγεία και σας βοηθά να βελτιώσετε τη συγκέντρωσή σας όταν εκτελείτε τις καθημερινές σας δουλειές.

7. Ανακουφίζει από τις κράμπες περιόδου

γυναίκα με κράμπες περιόδου

Αν είστε από τις γυναίκες οι οποίες υποφέρουν από δυνατούς πόνους περιόδου, ίσως παρατηρήσετε κάποια βελτίωση στα συμπτώματά σας όταν δοκιμάσετε να τρώτε κανέλα στη διατροφή σας.

Οι αντισπασμωδικές και αναλγητικές τις δυνατότητες καταπραΰνουν τον πόνο χαλαρώνοντας τις μυϊκές συσπάσεις.

Επιπλέον, οι διουρητικές της ιδιότητες καταπολεμούν την κατακράτηση υγρών και μειώνουν σημαντικά τη φλεγμονή που συμβαίνει κατά την περίοδο.

8. Καταπολεμά την δυσάρεστη αναπνοή

Τέλος, η αρωματική δύναμη της κανέλας αποτελεί έναν απλό και αποτελεσματικό τρόπο να καταπολεμήσετε τη δυσάρεστη αναπνοή.

Πέραν αυτού όμως, οι αντιβακτηριακές της ιδιότητες σας βοηθούν να διατηρήσετε καθαρό το στόμα σας. Και επίσης ν’ αποτρέψετε τις μολύνσεις από βακτήρια και μύκητες.

Επιπροσθέτως, η καθαρτική της δύναμη υποστηρίζει την καλή λειτουργία του συκωτιού. Έτσι σας βοηθά ν’ αποβάλετε τα απόβλητα από το σώμα σας.

Πόση κανέλα καταναλώνετε; Να θυμάστε πως παρότι είναι καλή για εσάς, το ιδανικότερο είναι να τρώτε μικρές δόσεις καθημερινά καθώς η υπερβολή μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα.

Τρώτε κανέλα τακτικά προσθέτοντάς την στις αγαπημένες σας συνταγές. Ή απολαύστε τη σε ένα τσάι και θα δείτε πόσο καλό κάνει στην ευεξία σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Khan, A., Safdar, M., Ali Khan, M. M., Khattak, K. N., & Anderson, R. A. (2003). Cinnamon Improves Glucose and Lipids of People with Type 2 Diabetes. Diabetes Care. https://doi.org/10.2337/diacare.26.12.3215
  • Crawford, P. (2009). Effectiveness of Cinnamon for Lowering Hemoglobin A1C in Patients with Type 2 Diabetes: A Randomized, Controlled Trial. The Journal of the American Board of Family Medicine. https://doi.org/10.3122/jabfm.2009.05.080093
  • Couturier, K., Batandier, C., Awada, M., Hininger-Favier, I., Canini, F., Anderson, R. A., … Roussel, A. M. (2010). Cinnamon improves insulin sensitivity and alters the body composition in an animal model of the metabolic syndrome. Archives of Biochemistry and Biophysics. https://doi.org/10.1016/j.abb.2010.05.032
  • Ramos Llica, E., Castañeda Castañeda, B., & Ibáñez Vásquez, L. A. (2008). Evaluación de la capacidad antioxidante de plantas medicinales peruanas nativas e introducidas. Revista de La Academia Peruana de Salud. https://doi.org/S0165-6147(05)00305-6 [pii] 10.1016/j.tips.2005.11.003

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.