8 λόγοι που είναι εύθραυστα τα νύχια σας. Μάθετε περισσότερα

Η κακή φροντίδα των νυχιών μπορεί να είναι καθοριστικός παράγοντας όταν τα νύχια σας φαίνονται εύθραυστα ή μουντά. Μη κακομεταχειρίζεστε τα νύχια σας και να τα κρατάτε ενυδατωμένα.
8 λόγοι που είναι εύθραυστα τα νύχια σας. Μάθετε περισσότερα
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Γιατί είναι εύθραυστα τα νύχια σας; Η φροντίδα των νυχιών αποτελεί κομμάτι-κλειδί της τακτικής ρουτίνας ομορφιάς, όχι μόνο επειδή βελτιώνει την εμφάνισή σας, αλλά επειδή μπορεί τα νύχια να είναι και ένα από τα πρώτα πράγματα τα οποία παρατηρούν οι άνθρωποι πάνω σας.

Για να διατηρήσετε τα νύχια σας υγιή, η βιομηχανία ομορφιάς έχει αναπτύξει μια μεγάλη ποικιλία θεραπειών και προϊόντων τα οποία θα τα κρατήσουν δυνατά και έτσι δεν θα είναι εύθραυστα τα νύχια σας, εφόσον τα χρησιμοποιείτε συχνά.

Πέραν τούτου, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται ν’ αποκτήσουν όμορφα και υγιή νύχια επειδή αγνοούν ορισμένες κακές συνήθειες που μπορούν να επηρεάσουν την κατάστασή τους.

Γι’ αυτό είναι καλή ιδέα ν’ ανακαλύψετε τι προκαλεί ζημιά και κάνει εύθραυστα τα νύχια σας προτού ξοδέψετε χρήματα σε ακριβές θεραπείες.

Μάθετε ποιες είναι οι 8 συχνότερες κακές συνήθειες.

1. Λανθασμένη αφαίρεση βερνικιού νυχιών

8 λόγοι που είναι εύθραυστα τα νύχια σας, βερνίκι νυχιών

Το βερνίκι νυχιών σας επιτρέπει να στολίσετε τα νύχια σας με διάφορα σχέδια και χρώματα. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν ν’ αφαιρούν το βερνίκι ξεφλουδίζοντάς το.

Μπορεί να φαίνεται αβλαβές, αλλά στην πραγματικότητα αλλοιώνει το επιφανειακό στρώμα το οποίο προστατεύει την εσωτερική δομή των νυχιών και προκαλεί το σπάσιμό τους.

  • Το ιδανικότερο είναι να χρησιμοποιείτε αφαιρετικό βερνικιού νυχιών αρκεί να μην είναι επιβλαβής για τα νύχια σας η χημική του σύνθεση.

2. Δαγκώνετε τα νύχια σας

Για προφανείς λόγους, η ονυχοφαγία είναι μία από τις κυριότερες αιτίες που σπάνε και είναι εύθραυστα τα νύχια σας.

Παρότι αποτελεί έναν τρόπο να διοχετευτεί το άγχος για ορισμένους ανθρώπους, στην πραγματικότητα αλλάζει η δομή των νυχιών και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές μολύνσεις.

Η φθορά του φυσικού σμάλτου μπορεί να εμποδίσει την ίδια την ανάπτυξη του νυχιού.

3. Δεν φοράτε προστατευτικά γάντια

8 λόγοι που είναι εύθραυστα τα νύχια σας, προστατευτικά γάντια

Παρόλο που είναι εύκολο να το παραβλέψετε, η χρήση χημικών προϊόντων κατά την καθαριότητα μπορεί ν’ αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την υγεία των νυχιών σας.

Πολλές από τις ουσίες αυτών των προϊόντων επηρεάζουν το σμάλτο και προκαλούν ζημιά στην επιδερμίδα.

Είναι σημαντικό να φοράτε προστατευτικά γάντια όταν κάνετε δουλειές στο σπίτι, ειδικά όταν χρησιμοποιείτε απορρυπαντικά, χλωρίνη και αντίστοιχα προϊόντα.

4. Χρησιμοποιείτε τα νύχια σας για τα πάντα

Ναι, βρίσκονται μπροστά σας και σας διευκολύνουν σε ορισμένα πράγματα. Όμως, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ποτέ τα νύχια σας σαν “εργαλεία.”

Όταν ξεκολλάτε ετικέτες, ανοίγετε δοχεία, ή οτιδήποτε άλλο, μπορεί ν’ αποδυναμώσετε τη δομή των νυχιών και ν’ αυξήσετε τις πιθανότητες να σπάσουν.

  • Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε άλλα σκεύη για να κάνετε αυτές τις δουλειές. Ή ακόμη καλύτερα, χρησιμοποιήστε γάντια για να τα προστατεύσετε.

5. Δεν ενυδατώνετε τα νύχια σας

8 λόγοι που είναι εύθραυστα τα νύχια σας, ενυδάτωση

Δείχνουν μουντά και ξηρά τα νύχια σας; Προσέξτε! Η αφυδάτωση, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να κάνει εύθραυστα τα νύχια σας.

Όπως συμβαίνει με το δέρμα σας, τα νύχια σας θα πρέπει να ενυδατώνονται συνεχώς ώστε ν’ αναπτυχθούν και να μειωθεί η ζημιά η οποία τους προκαλείται από το περιβάλλον.

  • Βάλτε μια ενυδατική λοσιόν στην επιφάνειά τους και αυξήστε την κατανάλωση νερού.

6. Δεν προσέχετε τα πετσάκια

Τα πετσάκια είναι ένα απαραίτητο συστατικό για την υγεία των νυχιών σας επειδή τα προστατεύουν από εξωτερικούς παράγοντες.

Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι άνθρωποι τα αγνοούν όταν φροντίζουν τα νύχια τους, ή τα αφαιρούν με νυχοκόπτες και τσιμπιδάκια.

  • Το ιδανικό είναι να κρατάτε ενυδατωμένα τα πετσάκια και να χρησιμοποιείτε τα σωστά προϊόντα για τη φροντίδα τους.
  • Για ν’ απομακρύνετε τυχόν συσσωρευμένο νεκρό δέρμα, χρησιμοποιήστε κάποιο εργαλείο για ν’ αφαιρέσετε τα πετσάκια.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: 9 λόγοι που σπάνε τα νύχια σας

7. Υπερβολική χρήση ζελέ νυχιών

8 λόγοι που είναι εύθραυστα τα νύχια σας, υπερβολική χρήση ζελέ νυχιών

Η υπερβολική χρήση του ζελέ για τα νύχια μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στη δομή τους.

Παρότι μπορεί να κάνει το μανικιούρ σας να φαίνεται εκπληκτικό και με μεγαλύτερη διάρκεια, χάνετε πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά κατά την αφαίρεσή του.

  • Είναι σημαντικό να το χρησιμοποιείτε μόνο με τη βοήθεια κάποιου ειδικού και να χρησιμοποιείτε τα σωστά προϊόντα για την αφαίρεσή τους ώστε ν’ αποφύγετε τον τραυματισμό των νυχιών σας.

8. Λάθος λιμάρισμα

Οι λίμες είναι εξαιρετικές για να δώσετε σχήμα στα νύχια σας όταν χρησιμοποιούνται σωστά.

Το πρόβλημα είναι πως πολλοί άνθρωποι τις χρησιμοποιούν για να καθαρίσουν την επιφάνεια των νυχιών, κάτι που μπορεί να προκαλέσει αποδυνάμωση, σπάσιμο ακόμη και μόλυνση.

Από την άλλη, όσοι επιθυμούν μια πιο τετράγωνη όψη για τα νύχια τους, ίσως να χρησιμοποιούν τη λίμα πιο κοντά και αφαιρούν σημαντικά τμήματα της δομής των νυχιών.

  • Αν δε γνωρίζετε πώς να λιμάρετε σωστά τα νύχια σας, ζητήστε βοήθεια από κάποιον ειδικό για μανικιούρ.

Δεν μπορείτε να διατηρήσετε δυνατά και υγιή τα νύχια σας; Το πιο πιθανό είναι ότι κάνετε κάποιο ή κάποια από τα παραπάνω λάθη.

Αν αληθεύει αυτό, προσπαθήστε να το διορθώσετε και να είστε πιο προσεκτικοί όταν εφαρμόζετε οποιαδήποτε θεραπεία στα νύχια σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Bra, Fernández. “Uñas frágiles y quebradizas. Cátedra de Dermatología. Facultad de Ciencias Médicas. Universidad Nacional de Rosario; 2009.”
  • Fonseca, E. “Uñas frágiles y quebradizas.” Piel 13 (1999): 51-6.
  • Tosti, Antonella, F. Bardazzi, and R. Morelli. “Dos problemas frecuentes en onicología: perionixis y uñas quebradizas.” Monografias de Dermatologia 4.5 (1991): 294-302.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.