Συμβουλές για τον αποτελεσματικό καθαρισμό του μπάνιου

Ο συχνός καθαρισμός του μπάνιου είναι σημαντικός για την υγεία μας. Μάθετε πώς μπορείτε να το καθαρίσετε αποτελεσματικά με προϊόντα που μπορείτε να αποκτήσετε εύκολα.
Συμβουλές για τον αποτελεσματικό καθαρισμό του μπάνιου

Έχει γραφτεί από Francisco María García

Τελευταία ενημέρωση: 26 Οκτωβρίου, 2022

Για τον καθαρισμό του μπάνιου απαιτείται συχνά μια εξοντωτική εκ μέρους μας προσπάθεια, που μερικές φορές προκαλεί εκνευρισμό και απόγνωση.

Εκτός από την ανάγκη να αφιερώσουμε χρόνο για να γίνει σωστά, τα αποτελέσματα συχνά δεν αντικατοπτρίζουν την προσπάθεια που κάνουμε. Στην περίπτωση αυτή, όμως, είναι πολύ πιθανό ότι οφείλεται στη μη χρησιμοποίηση των σωστών μεθόδων.

Οι ισχυρές χημικές ουσίες δεν είναι η καλύτερη επιλογή για τον καθαρισμό του μπάνιου, καθώς πολλές από αυτές περιέχουν βλαβερές ουσίες. Κατά τον καθαρισμό, χημικά αέρια απελευθερώνονται στον αέρα και μπορούν να επηρεάσουν την υγεία σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να προσπαθήσετε να χρησιμοποιείτε λιγότερο επιθετικές χημικές ουσίες καθώς και να λαμβάνετε τις κατάλληλες προφυλάξεις όταν τις χρησιμοποιείτε.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικές φυσικές μέθοδοι που είναι απολύτως ασφαλείς. Το καλύτερο είναι ότι εκτός από ασφαλείς είναι και πολύ αποτελεσματικές.

Παρακάτω θα βρείτε μερικούς τρόπους για να καθαρίσετε το μπάνιο με συστατικά που μπορείτε εύκολα να βρείτε.

Για τον αποτελεσματικό καθαρισμό του μπάνιου ξεκινήστε από τη λεκάνη

Συμβουλές για τον αποτελεσματικό καθαρισμό του μπάνιου
Η λεκάνη είναι το μέρος στο οποίο συσσωρεύονται τα περισσότερα βακτήρια. Εξαιτίας αυτού, πρέπει να καθαρίζεται καθημερινά. Εάν δεν έχετε χρόνο για κάτι τέτοιο, πρέπει να της ρίχνετε καθημερινά ένα καθαριστικό λεκάνης.

Το εσωτερικό της λεκάνης πρέπει να καθαρίζεται με απολυμαντικό που περιέχει χλώριο. Είναι πραγματικά σημαντικό να φοράτε γάντια και μάσκα προσώπου όταν το κάνετε. Απλώς ρίξτε λίγο στα εσωτερικά τοιχώματα και αφήστε να δράσει για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια, τρίψτε με μια βούρτσα και ξεπλύνετε τη λεκάνη.

Εάν υπάρχουν λεκέδες ή άλλες εναποθέσεις, το καλύτερο υγρό που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι το ξίδι. Παρασκευάστε ένα μείγμα από ίσα μέρη από νερό και ξίδι. Στη συνέχεια, εφαρμόστε το μείγμα στις εν λόγω περιοχές. Αφήστε το να δράσει για 10 λεπτά και μετά ξεπλύνετε.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αναψυκτικά τύπου Cola για να επιτύχετε το ίδιο αποτέλεσμα. Απλώς ρίξτε το μέσα στη λεκάνη και στις προβληματικές περιοχές και αφήστε το για 30 λεπτά. Στη συνέχεια τρίψτε τις επιφάνειες. Κατόπιν, επαναλάβετε τη διαδικασία. Αυτός ο τύπος ποτών μπορεί επίσης να βοηθήσει στο ξεβούλωμα και το καθάρισμα των σωλήνων.

Η μπανιέρα και ο νιπτήρας

Η μπανιέρα είναι ένα ακόμα μέρος όπου υπάρχει η τάση συσσώρευσης λεκέδων και άλλων υπολειμμάτων. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστάται ιδιαίτερα το ξίδι. Απλώστε το με ένα σφουγγάρι πάνω στους λεκέδες, αφήστε το να δράσει για λίγα λεπτά και ξεπλύνετε με νερό.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε χαρτοπετσέτες εμποτισμένες σε λευκό ξύδι. Τοποθετήστε τες πάνω από το λεκέ, αφήστε τες εκεί για 15 λεπτά και στη συνέχεια, αφαιρέστε τες. Έπειτα, ξεπλύνετε την περιοχή με νερό.

Στον νιπτήρα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά σε σημεία όπως η μπαταρία και οι τρύπες απορροής. Η καλύτερη μέθοδος που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι το πινέλο. Καθαρίστε τα τόσο καλά, μέσα και έξω, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Με αυτό τον τρόπο ο νιπτήρας σας δεν θα βουλώσει ποτέ.

H ντουζιέρα και τα πλακάκια

Γυναίκα καθαρίζει πλακάκια
Η κύρια δυσκολία με το ντους έγκειται στη συσσώρευση αλάτων. Όταν συμβεί αυτό, για άλλη μια φορά η απάντηση είναι το ξίδι. Φτιάξτε απλώς ένα μείγμα από ίσες αναλογίες σε νερό και ξίδι και βάλτε το διάλυμα σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα. Στη συνέχεια, ψεκάστε όλα τα μεταλλικά μέρη του ντους με το μείγμα. Τέλος, καθαρίστε όλες τις περιοχές με ένα στεγνό πανί.

Το ίδιο μείγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τα πλακάκια. Όταν υπάρχουν άλατα ή λεκέδες, ψεκάστε το μείγμα  πάνω στις βρόμικες περιοχές. Περιμένετε πέντε λεπτά και στη συνέχεια καθαρίστε τες.

Μερικές φορές, τα κενά ανάμεσα στα πλακάκια μπορεί να μοιάζουν βρόμικα, ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε να είναι λευκά. Αυτό οφείλεται στη συσσώρευση σκόνης και άλλων ακαθαρσιών. Για να καθαρίσετε τους αρμόστοκους, η καλύτερη συμβουλή είναι να χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα νερού και ποτάσας. Ανακατέψτε τα σε ίσα μέρη, βουτήξτε μια οδοντόβουρτσα στο μείγμα και καθαρίστε με αυτή τα κενά ανάμεσα στα πλακάκια.

Αφαιρέστε τη μούχλα για τον αποτελεσματικό καθαρισμό του μπάνιου

Γυναίκα καθαρίζει το μπάνιο
Όταν καθαρίζετε το μπάνιο, η παρουσία της μούχλας δεν περνάει απαρατήρητη. Τείνει να συγκεντρώνεται σε διάφορα σημεία, όπως το πάτωμα, το πλαίσιο της πόρτας και τις γωνίες. Η καλύτερη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα φτιαγμένο από ίσα μέρη ζεστού νερού, λευκαντικού και σαπουνιού.

Εφαρμόστε το μείγμα με μπουκάλι ψεκασμού σε όλες τις περιοχές που υπάρχει μούχλα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε μια παλιά πετσέτα για να τις καθαρίσετε τις περιοχές, με τη βοήθεια και ενός κονταριού. Αν υπάρχει μούχλα στο χαλί, πρέπει να το μουσκέψετε με το μείγμα. Αφήστε το έτσι για λίγα λεπτά και στη συνέχεια, τρίψτε το καλά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.