Όσοι έχουν κοινωνική νοημοσύνη δεν κάνουν ποτέ αυτά τα 8 πράγματα

Οι άνθρωποι με κοινωνική νοημοσύνη ξέρουν τι θέλουν και πώς να συμπεριφέρονται στους γύρω τους έτσι ώστε να εξασφαλίζουν αμοιβαία κατανόηση και σχέσεις όσο το δυνατόν πιο εγκάρδιες.
Όσοι έχουν κοινωνική νοημοσύνη δεν κάνουν ποτέ αυτά τα 8 πράγματα
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η πραγματική κοινωνική νοημοσύνη προέρχεται από την αυτοπεποίθηση και την κατανόηση του εαυτού σας σε βαθμό που να μπορείτε να έχετε ώριμες αλληλεπιδράσεις με τους άλλους. Όσοι άνθρωποι έχουν κοινωνική νοημοσύνη αποφεύγουν να κάνουν κάποια πράγματα.

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που οι άνθρωποι με κοινωνική νοημοσύνη κάνουν τόσο καλά που ξεχωρίζουν από χιλιόμετρα μακριά σε σχέση με όσους έχουν δυσάρεστες συνήθειες που συχνά ενοχλούν τους άλλους.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα αυτών των ανθρώπων. Θα δείτε ότι πρόκειται για πράγματα που μπορούν εύκολα να εφαρμοστούν στην καθημερινή ζωή.

Όσοι άνθρωποι έχουν κοινωνική νοημοσύνη δεν διακόπτουν ποτέ

όσοι έχουν κοινωνική νοημοσύνη δεν κάνουν ποτέ αυτά τα 8 πράγματα

Οι άνθρωποι με κοινωνική νοημοσύνη είναι συνήθως εξαιρετικοί συνομιλητές. Δεν αισθάνονται την ανάγκη να μιλάνε πριν τους άλλους ή να τους διακόπτουν.

Απλώς αισθάνονται άνετα περιμένοντας υπομονετικά τη σειρά τους για να μιλήσουν. Δεν αγωνιούν να επιβάλουν τη δική τους άποψη, επειδή είναι σίγουροι για όσα έχουν να πουν.

Γνωρίζουν ότι δεν είναι απαραίτητο να εκφράσουν τη γνώμη τους στους άλλους προκειμένου αυτή να έχει αξία.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Πρέπει να είστε ταπεινοί για να είστε επιτυχημένοι.

 

Δεν εστιάζουν πάντα στον εαυτό τους

Οι άνθρωποι με κοινωνική νοημοσύνη γνωρίζουν την αξία τους και εργάζονται για να προάγουν και να βελτιώσουν τον εαυτό τους.

Ξέρουν ότι οι διαπροσωπικές σχέσεις χρειάζονται χρόνο και προσοχή. Δημιουργούν συνήθειες και εθιμοτυπίες με τους φίλους, τους συντρόφους και τους συγγενείς τους, αλλά και για τον εαυτό τους.

Έχουν την ικανότητα να κατανοούν ότι δεν είναι το κέντρο του κόσμου, χωρίς να χάνουν την αίσθηση της αξίας τους. Ανήκουν στους ανθρώπους που βρίσκονται στο πλάι σας όταν χρειάζεστε στήριξη, αλλά ξέρουν να λένε “όχι” όταν είναι απαραίτητο.

Δεν κρίνουν τους άλλους για να δείξουν ότι έχουν δίκιο

όσοι έχουν κοινωνική νοημοσύνη δεν κάνουν ποτέ αυτά τα 8 πράγματα

Ένα καλό σημάδι συναισθηματικής και κοινωνικής νοημοσύνης είναι το να καταλαβαίνετε τις διαφορές που μπορεί να έχετε με τους άλλους.

Όταν κρίνετε τους άλλους για να προωθήσετε τις δικές σας ιδέες ή απόψεις σχετικά με κάτι, το μόνο που πετυχαίνετε είναι να σταματήσουν οι άλλοι να μοιράζονται τις σκέψεις τους μαζί σας.

Το ιδανικό είναι να είστε ένα περισσότερο ανοιχτό και δεκτικό άτομο χωρίς να αισθάνεστε την ανάγκη να έχετε την ίδια γνώμη με τους άλλους.

Δεν προσπαθούν να αλλάξουν τη γνώμη των άλλων

Πρόκειται για μια εξαιρετική ικανότητα των ανθρώπων με κοινωνική νοημοσύνη. Αυτό που πιστεύουν οι άλλοι είναι απλώς η γνώμη τους. Γι’αυτό είναι σημαντικό να μιλάτε μαζί τους με σεβασμό και υπομονή.

Όταν κατανοείτε με ωριμότητα τη γνώμη των άλλων και μπορείτε να εκφράζετε τη δική σας με σεβασμό, οι σχέσεις γίνονται πιο υγιείς, πιο παραγωγικές και πιο ειρηνικές.

Δεν χρειάζεται να κάνετε τους άλλους να αισθάνονται κατώτεροι για να δείξετε ότι και οι δικές σας απόψεις είναι σημαντικές.

Είναι ήρεμοι και ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν τη φωνή τους

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν στη ζωή είναι με σιγουριά και διεκδικητικότητα. Η οργή και η παθητική επιθετικότητα που μεταμφιέζονται σε διεκδικητικότητα συνήθως φέρνουν περισσότερα προβλήματα παρά λύσεις.

Όσοι άνθρωποι έχουν κοινωνική νοημοσύνη έχουν τη σιγουριά να κάνουν αυτό που επιθυμούν.

Ξέρουν να ακούνε και να συμμετέχουν σε μια συζήτηση με αυτοπεποίθηση και γνωρίζουν τον σωστό τρόπο να σχετίζονται με τους γύρω τους.

Είναι λιγότερο επικριτικοί

όσοι έχουν κοινωνική νοημοσύνη δεν κάνουν ποτέ αυτά τα 8 πράγματα

Πολλοί άνθρωποι αποκαλούν τους εαυτούς τους “αντικοινωνικούς” και τείνουν να επικρίνουν συνεχώς τους γύρω τους – ακόμα και τον εαυτό τους.

Οι άνθρωποι με κοινωνική νοημοσύνη συνήθως δέχονται ότι, ανεξάρτητα από τα φαινόμενα, όλοι έχουν να επιδείξουν πολλές θετικές ιδιότητες, όχι μόνο αρνητικές.

Οι άνθρωποι που γνωρίζουν πώς να σχετίζονται με τους άλλους βρίσκουν τα θετικά στοιχεία στη συμπεριφορά των άλλων καθώς και στη δική τους.

Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο σε κάθε κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Δεν υπεραναλύουν τον τρόπο αλληλεπίδρασης των άλλων

Το να σκέφτεστε υπερβολικά πάνω στις σχέσεις σας δεν σας επιτρέπει να τις χαίρεστε. Γι’αυτό είναι τόσο σημαντικό να αποφεύγετε τις προκαταλήψεις σχετικά με το πώς πρέπει να είναι οι σχέσεις σας με τους άλλους.

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε την υπερανάλυση κάθε αλληλεπίδρασης μετά την ολοκλήρωσή της.

Ωστόσο μπορείτε να αλλάξετε αυτήν τη συνήθεια και, αντί να εστιάζετε σε όλα τα πιθανά δυσάρεστα αποτελέσματα, να αντιμετωπίζετε τις αλληλεπιδράσεις με θετική στάση.

Μπορεί να εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα ακόμα και με σχέσεις που δεν πήγαιναν καλά.

Ξέρουν να χρησιμοποιούν καλά τη γλώσσα του σώματος

όσοι έχουν κοινωνική νοημοσύνη

 

Όταν βρίσκεστε σε κάποια κοινωνική περίσταση, η στάση του σώματός σας στέλνει ένα μήνυμα στους άλλους.

Όσοι άνθρωποι έχουν κοινωνική νοημοσύνη φροντίζουν το μήνυμα που στέλνει το σώμα τους να είναι θετικό.

Όταν κοιτάζετε τους άλλους στα μάτια και χαμογελάτε, τους δείχνετε ότι είστε φιλικοί, ανοιχτοί και καθόλου απρόσιτοι. Αν στέκεστε ευθυτενείς, οι άλλοι θα προσέξουν ότι είστε ένα άτομο που αισθάνεται σιγουριά.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Το μεγαλείο ενός ατόμου βρίσκεται στις μικρές λεπτομέρειες.

 

Ξεκινούν οι ίδιοι την αλληλεπίδραση αντί να περιμένουν

Το να περιμένετε να έρθουν οι άλλοι σε επαφή μαζί σας και να σας καλέσουν να κάνετε κάτι είναι σπατάλη χρόνου. Όσοι άνθρωποι έχουν κοινωνική νοημοσύνη γνωρίζουν ότι οι κοινωνικές σχέσεις βασίζονται σε αμοιβαία προσπάθεια.

Αν θέλετε να δείξετε στους άλλους ότι είναι σημαντικοί για σας, πρέπει να αναλάβετε την πρωτοβουλία και να ξεκινήσετε την αλληλεπίδραση. Αυτό μπορείτε να το κάνετε απλώς ως εξής:

  • Μείνετε σε επαφή με τηλεφωνήματα ή μηνύματα κειμένου.
  • Επισκεφτείτε τους φίλους σας.
  • Οργανώστε μια συνάντηση.

Αν και μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με περισσότερο ανεπτυγμένη κοινωνική νοημοσύνη, όλοι μπορούν να βελτιωθούν αν δείξουν ενδιαφέρον.

Τελικά, χρειάζεται απλώς να τηρείτε αυτές τις απλές συνήθειες.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.