Μάθετε στο παιδί σας να κοιμάται όλη τη νύχτα. Τι να κάνετε

Είναι φυσικό ένα μωρό να κοιμάται αρκετά ελαφρά κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του. Ωστόσο υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε να κοιμάται όλη τη νύχτα και καλύτερα. Μάθετε ποια είναι διαβάζοντας παρακάτω.
Μάθετε στο παιδί σας να κοιμάται όλη τη νύχτα. Τι να κάνετε

Έχει γραφτεί από Thady Carabaño

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Θα θέλατε να μάθετε στο παιδί σας να κοιμάται όλη τη νύχτα; Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένετε από ένα μωρό κάτι τέτοιο. Είναι απολύτως φυσιολογικό ένα μωρό να ξυπνάει αρκετές φορές μέσα στη νύχτα. Πολλοί γονείς θα ήθελαν το παιδί τους να κοιμάται όλη τη νύχτα, όμως μερικές φορές ούτε οι ενήλικες δεν μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο.

Ο κύκλος ύπνου των ενηλίκων δεν τους επιτρέπει να κοιμούνται χωρίς διακοπή όλη τη νύχτα, αλλά, όταν ξυπνούν, αποκοιμιούνται ξανά. Ένα μωρό μπορεί να κοιμάται για δεκαεφτά ώρες τη μέρα, ένα χρονικό διάστημα που περιλαμβάνει και περιόδους κατά τις οποίες ξυπνάει. Δεν μπορείτε να μάθετε πολλά για τον καλό ύπνο στα μωρά. Τα ξέρουν ήδη!

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Πώς να κάνετε μπάνιο το νεογέννητο μωρό σας.

 

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον ύπνο των παιδιών;

Γυναίκα πάνω από κούνια με μωρό- Μάθετε στο παιδί σας να κοιμάται όλη τη νύχτα.

Ο ύπνος είναι μια φυσιολογική διεργασία σε όλους τους ανθρώπους. Για τον εγκέφαλο των νεογέννητων, οι κύκλοι ύπνου διαρκούν από δύο ως τρεις ώρες. Το θέμα είναι ότι, όταν τα μωρά ξυπνούν, είναι δύσκολο να αποκοιμηθούν ξανά και αρχίζουν να κλαίνε.

Κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών στη μήτρα, τα μωρά περνούν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κοιμισμένα. Οι περίοδοι του ύπνου εναλλάσσονται με τη θρέψη μέσω του ομφάλιου λώρου. Όταν ξυπνούν, ακούνε τους χτύπους της καρδιάς και τη φωνή της μητέρας τους και αποκοιμιούνται ξανά. Όταν γεννιούνται, κυριολεκτικά ξυπνούν για τα καλά.

Τα νεογέννητα ξυπνούν, κλαίνε, τρώνε και μετά αποκοιμιούνται. Έτσι περνούν τη μέρα τους. Όταν τα μωρά θηλάζουν, χωνεύουν το γάλα μέσα σε περίπου είκοσι λεπτά. Αν πίνουν γάλα φόρμουλας, το χωνεύουν μέσα σε δύο ώρες. Στη συνέχεια ξυπνούν και πάλι, και ο κύκλος ξαναρχίζει.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 7 φωτογραφίες που θα πρέπει να τραβήξετε το μωρό σας.

 

 

Το μωρό σας συνήθιζε να κοιμάται, αλλά όχι πια

Κατά τους δύο πρώτους μήνες της ζωής του το μωρό τείνει να κοιμάται ήσυχα, όμως μετά τον τρίτο ή τον τέταρτο μήνα ο ύπνος του γίνεται πιο ελαφρύς. Τότε το μωρό ξυπνάει πιο πολλές φορές μέσα στη νύχτα. Πολλές μητέρες αυτοκατηγορούνται ότι δεν κατάφεραν να μάθουν στο μωρό τους να κοιμάται καλά. Στην πραγματικότητα αυτό το σχήμα ύπνου είναι φυσιολογικό για όλα τα μωρά, που μεγαλώνουν κατά τη διάρκεια των κύκλων ύπνου τους.

Σε ηλικία οχτώ μηνών, ο ύπνος του μωρού περιλαμβάνει όλες τις φάσεις (τις τέσσερις φάσεις του βαθέος ύπνου και του ύπνου REM (γρήγορων κινήσεων των ματιών)). Σε ηλικία τριών ετών, ο ύπνος του παιδιού μοιάζει με τον ύπνο του ενήλικα, με εξαίρεση το ότι δεν διαρκεί για τόσο μεγάλο διάστημα. Μονάχα στην ηλικία των πέντε ή έξι ετών το παιδί έχει ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες ύπνου και κοιμάται όλη τη νύχτα.

Πώς θα μάθετε στο παιδί σας να κοιμάται όλη τη νύχτα

Μωρό που κοιμάται με αρκουδάκι Μάθετε στο παιδί σας να κοιμάται όλη τη νύχτα.

Είναι φυσιολογικό οι γονείς να αναρωτιούνται αν κάνουν το σωστό ή αν κάτι δεν είναι φυσιολογικό, όταν το μωρό τους δεν κοιμάται και κλαίει. Ωστόσο, μια ατμόσφαιρα φορτισμένη με ανησυχία, αγωνία και ένταση είναι η χειρότερη και δεν ενθαρρύνει το μωρό να κοιμάται όλη τη νύχτα χωρίς να ξυπνάει.

Σύμφωνα με τη μέθοδο Feber και Estivill, συνιστάται να αφήνουμε το παιδί να κλαίει μέχρι να ηρεμήσει. Ως αποτέλεσμα, μετά από τόσο κλάμα, το παιδί αποκοιμιέται επειδή κουράζεται να περιμένει κάποιον να το παρηγορήσει. Εσείς πρέπει να αποφασίσετε αν αυτή η μέθοδος ταιριάζει σε εσάς και στο παιδί σας.

Σύμφωνα με τη Dr. Rosa Jove, συγγραφέα του βιβλίου Sleeping Without Tears, το να αφήνετε το παιδί να κλαίει προκαλεί συναισθηματικό σοκ. Επηρεάζει τις ορμόνες που ρυθμίζουν τα συναισθήματα και μαθαίνει στο παιδί ότι δεν έχει νόημα να κλαίει επειδή η μητέρα του δεν πρόκειται να ανταποκριθεί.

Ο παιδίατρος Carlos González , συγγραφέας βιβλίων όπως το Kiss Me A Lot και How to Raise Your Children With Love, εξηγεί ότι, όταν ένα μωρό ξυπνάει και κλαίει, ελπίζει ότι η μητέρα του θα έρθει κοντά του. Αν η μητέρα του έρθει, μαθαίνει ότι τα αιτήματά του δέχονται ανταπόκριση.

Ωστόσο, συμβουλεύει τους γονείς να περιορίσουν την επαφή με τα παιδιά τους και να μην αισθάνονται υποχρεωμένοι να τα παρηγορήσουν, επειδή έτσι τα κακομαθαίνουν. Είναι εντελώς φυσιολογικό τα παιδιά να ξυπνούν μέσα στη νύχτα και να θέλουν παρηγοριά για να αποκοιμηθούν ξανά.

 

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας να κοιμάται όλη τη νύχτα

Αν ξυπνάτε πολλές φορές μέσα στη νύχτα, αισθάνεστε κουρασμένοι. Επομένως, θέλετε κάτι για να βοηθήσετε τον εαυτό σας και το παιδί σας. Ξέρετε ότι δεν είναι εύκολο να παραμείνετε ήρεμοι. Όμως, αν συμφωνείτε με την ηθική ανατροφή των παιδιών, γνωρίζετε ότι το να αφήνετε το μωρό να κλαίει δεν αποτελεί επιλογή.

Η βασική σύσταση είναι να κάνετε υπομονή μέχρι το μωρό να μεγαλώσει και οι κύκλοι ύπνου του να ρυθμιστούν. Ακόμα και αν σας πουν ότι μια ορισμένη μέθοδος λειτουργεί για κάποιο μωρό, αυτό δεν σημαίνει ότι θα λειτουργήσει για το παιδί σας. Η καθημερινότητα με το μωρό σας θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τι λειτουργεί και για τους δυο σας.

Ωστόσο, καθιερώνοντας κάποιες ρουτίνες βοηθάτε στην εξασφάλιση της ηρεμίας που χρειάζεται το παιδί σας πριν πάει για ύπνο. Μερικές από αυτές είναι οι εξής:

  • Κάντε μπάνιο στο μωρό σας πριν τον ύπνο.
  • Αποφύγετε τα παιχνίδια και τα κινητά τηλέφωνα κοντά στην κούνια ή στο κρεβάτι, επειδή κρατούν το μωρό ξύπνιο.
  • Αν το παιδί είναι άνω των δύο ετών και βλέπει τηλεόραση ή χρησιμοποιεί τάμπλετ, η χρήση δεν θα ξεπερνά τη μία ώρα τη μέρα.
  • Όταν ένα μωρό αισθάνεται πολύ κουρασμένο, μπορεί να δυσκολεύεται να κοιμηθεί. Επομένως ένας σύντομος ύπνος κατά τη διάρκεια τη μέρας αποτελεί πολύτιμη λύση.
  • Αν στο παιδί δεν αρέσει το σκοτάδι ή αν το φοβάται, αφήστε αναμμένο ένα μικρό φωτάκι.
  • Αποφύγετε την αναστάτωση και ακόμα περισσότερο τις επιπλήξεις ή την τιμωρία πριν το παιδί πάει για ύπνο. Η συσχέτιση του ύπνου με την τιμωρία δεν είναι καλή ιδέα.
  • Καθιερώστε μια τελετουργία πριν τον ύπνο. Μπορείτε να τραγουδάτε ένα νανούρισμα, να διαβάζετε μια ιστορία ή να μιλάτε λίγο στο παιδί σας.
Γυναίκα με μωρό- Μάθετε στο παιδί σας να κοιμάται όλη τη νύχτα.

Το στυλ και η μέθοδος ανατροφής των παιδιών που επιλέγει μια μητέρα για το παιδί της είναι δική της απόφαση. Ωστόσο, επιμένουμε ότι είναι σημαντικό να σέβεστε τους κύκλους ύπνου και την ιδιοσυγκρασία κάθε παιδιού. Παράλληλα, είναι απαραίτητο να καταλάβετε ότι η μέθοδος που λειτουργεί για ένα μωρό δεν βοηθάει απαραίτητα κάποιο άλλο.

Το μωρό σας δεν θα παραμείνει για πάντα μωρό. Οι νύχτες της κόπωσης για τους γονείς αποτελούν μέρος της ανάπτυξης ενός μωρού. Κάντε υπομονή, σε λίγο καιρό το μωρό θα μεγαλώσει. Το σημερινό πρόβλημα θα ανήκει στο παρελθόν αύριο. Στο μέλλον θα έχετε περισσότερο χρόνο για ξεκούραση. Μάθετε στο παιδί σας να κοιμάται όλη τη νύχτα.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.