Θέλετε καλύτερη υγεία; Ξεκινήστε από το έντερο

Είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι οι μικροοργανισμοί που είναι παρόντες στο έντερό μας παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία του πεπτικού μας συστήματος.

Σε πρόσφατες έρευνες, ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι το έντερό μας επιτελεί και μια άλλη πολύ σημαντική λειτουργία που συνδέεται με την υγεία μας, η οποία μπορεί να σχετίζεται με την παχυσαρκία και την υγεία του μεταβολισμού μας.

Η καλή εντερική υγεία μπορεί να καθορίσει το αν θα απολαμβάνουμε μια καλή συνολική υγεία ή όχι.

Είναι αλήθεια ότι, εδώ και εκατοντάδες χρόνια, η εντερική υγεία συνδέεται συχνά με την πέψη, όμως τώρα έχει αποδειχτεί ότι η καλή εντερική υγεία επηρεάζει και το υπόλοιπο σώμα.

Το έντερο και υγεία σας

entero

Οι μικροοργανισμοί που είναι παρόντες στο έντερό σας είναι θεμελιώδεις για την υγεία του πεπτικού καθώς και του ανοσοποιητικού συστήματος. Μάλιστα, λέγεται ότι το 60% με 80% του ανοσοποιητικού συστήματος εδρεύει στο έντερο.

Για το λόγο αυτό το έντερο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία σας και στην πρόληψη πολλών ασθενειών.

Οι ιστοί του ανοσοποιητικού συστήματος στο γαστρεντερικό σωλήνα θεωρούνται το μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο μέρος ολόκληρου του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι μικροοργανισμοί στο έντερο επιτελούν μια σημαντική λειτουργία για την ανάπτυξη ενός δυνατού και ισορροπημένου ανοσοποιητικού συστήματος. Εκεί είναι που το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει τα αντισώματα που είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση διαφόρων ειδών ασθενειών που προσβάλλουν το σώμα.

Πέρα από το σημαντικό του ρόλο στην ανάπτυξη ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος, το έντερο είναι επίσης υπεύθυνο για το 90% των νευροδιαβιβαστών του σώματος, οι οποίοι συνδέονται με τη διάθεση και τα συναισθήματα.

Όταν ένα άτομο αντιμετωπίζει πρόβλημα στο γαστρεντερικό σωλήνα, μπορεί επίσης να υποφέρει και από άλλες διαταραχές της υγείας, όπως για παράδειγμα:

Εφόσον πλέον γνωρίζουμε όλα τα παραπάνω, ήρθε τώρα η στιγμή να αρχίσουμε να θεραπεύουμε το έντερο προκειμένου να έχουμε καλύτερη υγεία.

Για το σκοπό αυτό, η φυσίατρος Amy Myers, ειδική στη λειτουργική ιατρική, έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα που ονομάζεται 4R, του οποίου ο στόχος είναι η θεραπεία του εντέρου ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί η θεραπεία του ατόμου.

Το Πρόγραμμα 4R

gala

Αφαίρεση (Remove)

Ο στόχος αυτού του πρώτου βήματος είναι ο καθαρισμός του γαστρεντερικού σωλήνα από οτιδήποτε μπορεί να προκαλεί βλάβη. Γι’αυτό είναι απαραίτητο να αφαιρεθούν όλες οι τροφές που προκαλούν φλεγμονή ή γαστρικό ερεθισμό, όπως το οινόπνευμα, η καφεΐνη και τα φάρμακα.

Επίσης όλα τα προϊόντα που μπορούν να προκαλέσουν κάποιου είδους φλεγμονή. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται όλες οι τροφές που προκαλούν οποιοδήποτε είδος δυσανεξίας, όπως οι εξής:

  • Γλουτένη
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Καλαμπόκι
  • Σόγια
  • Αβγά
  • Ζάχαρη

Είναι σημαντικό να κάνετε ένα τεστ IgG για να διαπιστωθεί το συγκεκριμένο επίπεδο ορισμένων πρωτεϊνών (που ονομάζονται ανοσοσφαιρίνες) στο αίμα και οι ευαισθησίες που μπορεί να έχετε απέναντι σε τροφές ώστε να μάθετε αν έχετε δυσανεξία σε αυτές.

Οι λοιμώξεις οφείλονται σε παράσιτα, βακτήρια ή μύκητες. Μια εξέταση δείγματος κοπράνων συμβάλλει στον προσδιορισμό του επιπέδου των καλών βακτηρίων και στον εντοπισμό πιθανών λοιμώξεων.

Για να αντιμετωπίσετε τις λοιμώξεις, υπάρχουν θεραπείες με βότανα, αντιπαρασιτικά φάρμακα και ακόμα και αντιβιοτικά (αν και δεν συνιστώνται).

Αντικατάσταση (Replace)

pepsi

Το σώμα χρειάζεται αρκετά απαραίτητα συστατικά για μια καλή πέψη και για τη σωστή απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. Η λήψη φαρμάκων, οι δίαιτες, οι ασθένειες ή η γήρανση μπορούν να προκαλέσουν έλλειψη σε αυτά τα συστατικά. Επομένως είναι πολύ σημαντικό να τα συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή σας προκειμένου να εξασφαλίσετε μια σωστή πέψη. Μεταξύ αυτών βρίσκουμε τα εξής:

  • Πεπτικά ένζυμα.
  • Οξέα.
  • Υδροχλωρικά χολικά οξέα.

Ανανέωση  (Re-inoculate)

Είναι πολύ σημαντικό να αποκαταστήσετε τα υγιή εντερικά βακτήρια για να μπορεί το έντερο να λειτουργεί κανονικά. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την κατανάλωση κάποιου προβιοτικού συμπληρώματος που περιέχει ωφέλιμα βακτήρια, όπως το Bifidobacterium και ο γαλακτοβάκιλλος. Είναι επίσης σημαντικό να αυξήσετε την κατανάλωση ινών.

Αποκατάσταση (Repair)

aloi-vera

Το τελευταίο βήμα σε αυτό το πρόγραμμα εστιάζει στην αποκατάσταση των εντέρων μέσω μιας διατροφής πλούσιας σε απαραίτητες θρεπτικές ουσίες. Το έντερο χρειάζεται ορισμένα θρεπτικά συστατικά, που λαμβάνονται μέσω διαφόρων τροφών, για να μπορέσει να εκτελέσει πολλές από τις λειτουργίες του.

Για να αποκαταστήσετε το έντερο, μπορείτε να λάβετε συμπληρώματα L-γλουταμίνης, που είναι ένα αμινοξύ το οποίο συμβάλλει στην ανανέωση του εσωτερικού εντερικού τοιχώματος. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να εξασφαλίσετε στο έντερο άλλες σημαντικές θρεπτικές ουσίες, όπως ο ψευδάργυρος, τα λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 από τα ψάρια, οι βιταμίνες A, C και E και συστατικά από φυτά όπως η φτελιά και η αλόη βέρα.

Το πρόγραμμα για τη θεραπεία του εντέρου μπορεί να βοηθήσει πολύ στην αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών. Αξίζει να το ακολουθήσετε και να αρχίσετε να αξιοποιείτε τις ωφέλειές του για την υγεία σας.

Ίσως σας αρέσουν