9 λόγοι για να αρχίσετε το πλέξιμο. Εσείς πλέκετε;

Το πλέξιμο κάνει πολύ καλό στη βελτίωση της κινητικότητας στα χέρια και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, αφού ο νους σας πρέπει να συγκεντρωθεί και έτσι ξεχνάει όλα τα άλλα.
9 λόγοι για να αρχίσετε το πλέξιμο. Εσείς πλέκετε;

Τελευταία ενημέρωση: 16 Ιουλίου, 2020

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αρχίσετε το πλέξιμο, ένα πολύ δημοφιλές χόμπι. Αν και πολλοί το θεωρούν ένα χόμπι για ηλικιωμένες γυναίκες, σήμερα άνθρωποι κάθε ηλικίας πλέκουν για να διατηρούν τον νου τους δραστήριο.

Ίσως να μην το γνωρίζετε, όμως το πλέξιμο ενισχύει τις γνωστικές λειτουργίες και προάγει τη συνολική υγεία.

Είναι τόσο ωφέλιμο που ονομάζεται και θεραπευτικό πλέξιμο!

Το καλύτερο είναι ότι, αν και το πλέξιμο μπορεί να μοιάζει περίπλοκο, στην πραγματικότητα είναι εύκολο να αρχίσετε να πλέκετε, ενώ είναι κάτι που μπορούν να κάνουν όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας.

Θέλετε να μάθετε ποιοι είναι οι λόγοι για να αρχίσετε το πλέξιμο; Διαβάστε παρακάτω!

Λόγοι για να αρχίσετε το πλέξιμο

1. Βοηθάει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Λόγοι για να αρχίσετε το πλέξιμο

Το πλέξιμο είναι μια χειροτεχνική δραστηριότητα που αυξάνει τα αισθήματα χαλάρωσης και ευεξίας, ειδικά κατά τη διάρκεια καταθλιπτικών επεισοδίων.

Η εστίαση σε ένα έργο, όπως αυτό, βοηθάει στη μείωση της ανησυχίας και άλλων αρνητικών συμπτωμάτων που συνοδεύουν την κατάθλιψη.

Όταν πλέκετε, ο νους σας αποσπάται και σταματάτε να σκέφτεστε όσα σας κάνουν να αισθάνεστε λυπημένοι.

2. Προστατεύει τον εγκέφαλο

Οι άνθρωποι που πλέκουν ή επιδίδονται σε άλλες παρόμοιες δραστηριότητες από μικρή ηλικία αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο γνωστικής εκφύλισης αργότερα συγκριτικά με τους ανθρώπους που δεν ασκούν τον εγκέφαλό τους με αυτόν τον τρόπο.

Αυτό το είδος δραστηριότητας προάγει τη μνήμη ενώ συνεισφέρει στη μείωση της παραγωγής ουσιών που επηρεάζουν την εγκεφαλική δραστηριότητα.

Το πλέξιμο βοηθάει επίσης στην αντιμετώπιση προβλημάτων κινητικότητας και συγκέντρωσης.

3. Εξασκεί την όραση

Λόγοι για να αρχίσετε το πλέξιμο

Αν και υπάρχουν πολλές ασκήσεις για να προάγετε την υγεία των ματιών σας, το πλέξιμο αποτελεί έναν απλό και διασκεδαστικό τρόπο να το κάνετε.

Η κίνηση των ματιών σας από τη μια πλευρά στην άλλη βοηθάει στη βελτίωση της όρασής σας και ταυτόχρονα λιπαίνει με φυσικό τρόπο τα μάτια σας.

Έτσι η όρασή σας παραμένει δυνατή και μειώνονται οι κίνδυνοι για χρόνιες ασθένειες όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

4. Βοηθάει στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου

Ο χρόνος πόνος, όπως αυτός που προκαλεί η ρευματοειδής αρθρίτιδα, μπορεί να ανακουφιστεί χάρη σε αυτήν την καθημερινή συνήθεια.

Ο εγκέφαλός σας συγκεντρώνεται στη χειροτεχνική δραστηριότητα. Αυτή η απόσπαση της προσοχής συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του πόνου.

Η άσκηση που εξασφαλίζει στα χέρια σας το πλέξιμο ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθάει στην αντιμετώπιση της φλεγμονής, κάτι που αποτελεί κλειδί για ανακούφιση από τον πόνο.

5. Αυξάνει τη χαρά

Λόγοι για να αρχίσετε το πλέξιμο

Οι άνθρωποι που πλέκουν τακτικά τείνουν να ανησυχούν λιγότερο και να αισθάνονται περισσότερο χαρούμενοι.

Κατά τη διάρκεια του πλεξίματος ο εγκέφαλος εκκρίνει σεροτονίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που προάγει τη διανοητική υγεία.

6. Όταν αρχίσετε το πλέξιμο, ελέγχεται το άγχος

Αν και στην αρχή μπορεί να μοιάζει δύσκολο, το πλέξιμο αποτελεί μια χαλαρωτική θεραπεία που μπορεί να βοηθήσει όταν αισθάνεστε αγχωμένοι ή ανήσυχοι.

Η τεχνική και η συγκέντρωση που προϋποθέτει το πλέξιμο αρκούν για να διατηρήσουν τον νου σας δραστήριο ενώ ταυτόχρονα τον αποσπούν από ό,τι σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα.

Και αφού μπορείτε να πλέξετε παντού, είναι τέλειο να παίρνετε το πλέξιμό σας σε ήρεμους χώρους όπου μπορείτε πραγματικά να καθαρίσετε τον νου σας.

7. Ενισχύει τη δημιουργικότητα

γυναίκα που πλέκει

Οι άνθρωποι που αγαπούν το πλέξιμο τείνουν να παρουσιάζουν βελτίωση στη φαντασία και στη δημιουργικότητά τους, κάτι που ανοίγει την πόρτα σε κάθε είδους έργα, είτε στο πλέξιμο είτε σε άλλους τομείς της ζωής.

8. Βελτιώνει τον συντονισμό

Το πέρασμα του νήματος από τη μια βελόνα στην άλλη είναι απίστευτα ωφέλιμο για τον εγκεφαλικό συντονισμό.

Αν κάνετε το πλέξιμό σας πιο πολύπλοκο, η πρόκληση που αυτό θέτει στον εγκέφαλό σας αυξάνει τις διανοητικές σας ικανότητες καθώς και την ταχύτητα και τη συγκέντρωσή σας.

Μπορεί να σας προκαλεί έκπληξη, όμως το πλέξιμο είναι μία από τις πλέον συνιστώμενες δραστηριότητες για ανθρώπους με προβλήματα κινητικότητας.

9.Όταν αρχίσετε το πλέξιμο, αυξάνεται η αυτοεκτίμησή σας

Λόγοι για να αρχίσετε το πλέξιμο

Το πλέξιμο, πέρα από το ότι αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για να περάσετε την ώρα σας, αποτελεί μια πρόκληση που βελτιώνει την ικανότητα επίτευξης στόχων.

Η ολοκλήρωση του έργου σας μπορεί να γίνει ένας προσωπικός στόχος, βοηθώντας σας να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή σας με τον καιρό.

Το ξεπέρασμα των δύσκολων σημείων και η δημιουργία ενός όμορφου ρούχου, για παράδειγμα, είναι ένα δώρο στον εαυτό σας. Θα σας κάνει να αισθανθείτε όμορφα.

Όπως βλέπετε, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αρχίσετε το πλέξιμο. Δεν είναι μόνο για τις γιαγιάδες, αλλά αποτελεί μια υπέροχη θεραπεία!

Δοκιμάστε να ξεκινήσετε το πλέξιμο με ενθουσιασμό και δείτε από μόνοι σας πόσο καλό θα κάνει στην υγεία σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.