9 πράγματα για το ανθρώπινο σώμα που πιθανώς δεν γνωρίζατε

24 Σεπτεμβρίου 2015

Το σώμα είναι κάτι φανταστικό. Εκτελεί χιλιάδες λειτουργίες κάθε μέρα οι οποίες, όσο ασήμαντες κι αν μοιάζουν, είναι ουσιαστικές για να έχουμε καλή υγεία και να αισθανόμαστε καλά. Τις περισσότερες φορές γνωρίζετε πολλές από τις σημαντικές λειτουργίες που εκτελεί το σώμα σας. Ωστόσο πιθανώς δεν γνωρίζετε πολλά άλλα πράγματα που είναι επίσης πολύ σημαντικά και μοιάζουν ακόμα και απίστευτα. Παρακάτω θα σας μιλήσουμε για εννέα πράγματα για το ανθρώπινο σώμα τα οποία πιθανώς δεν γνωρίζατε.

1. Έχετε την ίδια ποσότητα τριχών με ένα χιμπαντζή

Το μέσο ενήλικο σώμα έχει την ίδια ποσότητα τριχών (γνωστές ως χνούδι) με το σώμα ενός χιμπαντζή. Η διαφορά είναι ότι, στην περίπτωση των ανθρώπων, οι τρίχες είναι πολύ λεπτότερες από εκείνες του χιμπαντζή. Επίσης, στη δική μας περίπτωση, οι τρίχες μας έχουν χάσει την αρχική λειτουργία της προστασίας. Η σημερινή κατάσταση των τριχών του σώματος οφείλεται οπωσδήποτε στην εξέλιξη και στο ότι φοράμε ρούχα για να προστατευτούμε από το κρύο.

2. Γιατί ανατριχιάζετε;

anatrihila

Συχνά βιώνετε αυτό που συνήθως είναι γνωστό ως ανατρίχιασμα. Πρόκειται για ένα τριχοκινητικό αντανακλαστικό, μια αντίδραση που είχαν οι άνθρωποι στο παρελθόν για να σηκώσουν τις τρίχες του σώματος και να προστατευτούν από το κρύο και από άλλους κινδύνους, όπως από τα ζώα. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια αύξηση στο μέγεθος του σώματος. Προφανώς η λειτουργία αυτή είναι άχρηστη. Αν και δεν έχουμε πια τόσες τρίχες στο σώμα μας, το δέρμα συνεχίζει να έχει την ίδια αντίδραση.

3. Χρόνια ανοιγοκλεισίματος των βλεφάρων

Οι άνθρωποι περνούν πέντε χρόνια ανοιγοκλείνοντας τα βλέφαρα. Όπως γνωρίζουμε, η ενέργεια αυτή είναι πολύ σημαντική για τα μάτια σας, αφού πρόκειται για ένα μηχανισμό προστασίας και φροντίδας. Το ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων λιπαίνει και ξεκουράζει τα μάτια σας, τα οποία δεν μπορούν να παραμένουν συνεχώς ανοιχτά. Το ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων είναι επίσης μια έμφυτη αντίδραση προστασίας, επειδή τείνει να συμβαίνει όταν κάποιο αντικείμενο πλησιάζει το πρόσωπό σας.

4. Οι αριστερόχειρες είναι δυνατότεροι

heria-3

Μπορεί να είναι αποτέλεσμα φυσικών νόμων -οι αριστερόχειρες είναι δυνατότεροι όταν ασκούν τη δύναμή τους σε πράγματα που κινούνται αντίθετα με τη φορά των δεικτών του ρολογιού. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιο εύκολο για έναν αριστερόχειρα να ανοίξει ένα βάζο από ότι για ένα δεξιόχειρα. Ωστόσο οι δεξιόχειρες βρίσκουν πολύ πιο εύκολο το κλείσιμο του βάζου, όταν πρέπει να ασκηθεί δύναμη προς την αντίθετη κατεύθυνση.

5. Το στομάχι αποθηκεύει οξύ

Το στομάχι σας αποθηκεύει χλωρικό οξύ, το οποίο παράγεται από τα κύτταρά του. Στη βιομηχανία αυτό το είδος οξέος είναι διαβρωτικό, γι αυτό χρησιμοποιείται στη μεταλλουργία. Ωστόσο η κάλυψη που παρέχει το τοίχωμα του βλεννογόνου του στομάχου σάς προστατεύει από τη βλαπτική επίδραση του οξέος, γι αυτό δεν σας κάνει κακό.

6. Είμαστε μια αποθήκη βακτηρίων

vaktiria

Το ανθρώπινο σώμα είναι μια τεράστια αποθήκη βακτηρίων. Μάλιστα, σύμφωνα με υπολογισμούς, τα βακτήρια είναι κατά πολύ περισσότερα από τα κύτταρα, σε αναλογία δέκα προς ένα περίπου. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα βακτήρια στο σώμα είναι βλαβερά για την υγεία σας. Υπάρχουν μερικά που είναι ωφέλιμα και βοηθούν το σώμα σας να παραμείνει σε καλή κατάσταση.

7. Ένας υπνάκος κάνει καλό

Ένας υπνάκος είκοσι λεπτών κάνει καλό στην υγεία σας. Μάλιστα, βοηθάει στη βελτίωση της συγκέντρωσης, της διάθεσης και της παραγωγικότητας. Ωστόσο αν ξεπεράσει αυτό το χρονικό διάστημα, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες. Μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε πιο κουρασμένοι και ευερέθιστοι.

8. Πολλά νεκρά κύτταρα

ksiro-derma-2

Κάθε μέρα, το σώμα σας απαλλάσσεται από ένα μεγάλο αριθμό νεκρών κυττάρων, κυρίως από το δέρμα σας. Η ποσότητα αυτή θα ισούταν με περίπου δύο κιλά νεκρά δερματικά κύτταρα το χρόνο.

9. Ευαισθησία

Όπως γνωρίζετε, το ανθρώπινο σώμα διαθέτει μεγάλη ποσότητα νευρικών απολήξεων που σας επιτρέπουν να αισθάνεστε πράγματα. Οι πιο ευαίσθητες από αυτές βρίσκονται στα χείλη και στα δάχτυλα, ενώ οι λιγότερο ευαίσθητες βρίσκονται στη μέση της πλάτης.

 

Ίσως σας αρέσουν