Πώς να αφαιρέσετε τους λεκέδες ρητίνης από τα ρούχα σας

Είναι δυνατή η αφαίρεση των λεκέδων ρητίνης από τα ρούχα. Αρκεί να ακολουθήσετε μερικά εύκολα βήματα και να λάβετε υπόψη σας τις διάφορες μεθόδους.
Πώς να αφαιρέσετε τους λεκέδες ρητίνης από τα ρούχα σας

Έχει γραφτεί από Maria Jimena Freytes

Τελευταία ενημέρωση: 30 Σεπτεμβρίου, 2022

Οι λεκέδες ρητίνης εμφανίζονται συνήθως στα ρούχα όταν περνάτε κάποιες ώρες στην εξοχή, καθώς πρόκειται για μια ουσία που απελευθερώνεται από ορισμένα φυτά. Πρόκειται για έναν αμυντικό μηχανισμό κατά των εντόμων και των μικροοργανισμών.

Τώρα, αν και με την πρώτη ματιά μπορεί να φαίνεται αδύνατο το ρούχο να ξαναδείξει ωραίο, υπάρχουν κάποια κόλπα που μπορείτε να εφαρμόσετε για να το ανακτήσετε. Έτσι, σε αυτό το άρθρο, θα δούμε πώς μπορείτε να αφαιρέσετε τους λεκέδες ρητίνης από τα ρούχα χωρίς να καταστρέψετε τα υφάσματα.

Η ρητίνη είναι μια κολλώδης ουσία. Για να την αφαιρέσετε, είναι απαραίτητο να δράσετε αμέσως μόλις φτάσετε στο σπίτι. Όσο περνάει χρόνος, τόσο περισσότερο διεισδύει στα υφάσματα. Επίσης, οπλιστείτε με υπομονή, επειδή ορισμένες από αυτές τις συμβουλές που θα μοιραστούμε μαζί σας απαιτούν μια σειρά από βήματα.

Προφυλάξεις πριν ξεκινήσετε

Πριν εξηγήσουμε λεπτομερώς τους διάφορους τρόπους που υπάρχουν για να αφαιρέσετε αυτόν τον λεκέ, θέλουμε να επανεξετάσουμε ορισμένα θέματα που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα ρούχα σας σε άριστη κατάσταση. Εξάλλου, θα ήταν άχρηστο να έχετε αφαιρέσει τον λεκέ, αν το ρούχο έχει μείνει σε κακή κατάσταση ως αποτέλεσμα των διαδικασιών που εφαρμόστηκαν.

Η πρώτη μας προειδοποίηση είναι ότι θα πρέπει να προσπαθήσετε να χρησιμοποιείτε φυσικά και σπιτικά προϊόντα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι τεχνητές χημικές ουσίες θα μπορούσαν να βλάψουν το ρούχο κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας.

Στη συνέχεια, πρέπει να καθορίσετε το υλικό: βαμβάκι, μετάξι, μαλλί ή συνθετικό. Κάθε ένα από αυτά τα υφάσματα απαιτεί διαφορετικές προσεγγίσεις και ειδική φροντίδα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να διαβάσετε την ετικέτα του ρούχου.

Όταν εντοπίσετε τον λεκέ, μην προσπαθήσετε να τον αφαιρέσετε με ένα υγρό πανί και σαπούνι, γιατί το αποτέλεσμα θα είναι χειρότερο. Ο λεκές θα διεισδύσει ακόμη περισσότερο στα υφάσματα.

Ξεκινήστε τη διαδικασία καθαρισμού μόλις φτάσετε στο σπίτι. Η ρητίνη θα στερεοποιηθεί και θα μοιάζει όλο και περισσότερο με κόλλα, γεγονός που θα σας δώσει περισσότερη δουλειά.

Μην ξεχνάτε να εργάζεστε με γάντια για να προστατεύσετε τα χέρια σας.

Plastic gloves
Τα γάντια θα αποτρέψουν την επαφή με τη ρητίνη, η οποία θα μπορούσε να κολλήσει στο δέρμα σας.

Αφαιρέστε τους λεκέδες ρητίνης από τα ρούχα με θερμότητα

Η θερμότητα είναι ένας από τους τρόπους αφαίρεσης αυτού του λεκέ και είναι πιο αποτελεσματικός αν η ρητίνη είναι ακόμα φρέσκια. Εφαρμόστε θερμότητα χρησιμοποιώντας ένα πιστολάκι μαλλιών σε απόσταση 20 εκατοστών και προσπαθήστε να κινείτε το πιστολάκι με κυκλικές κινήσεις ώστε να μην κάψετε το ρούχο ή να μην απλώσετε το λεκέ.

Όταν παρατηρήσετε ότι η ρητίνη έχει μαλακώσει, χρησιμοποιήστε ένα υγρό σφουγγάρι ή πανί για να αφαιρέσετε τη ρητίνη χωρίς τρίψιμο. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία μέχρι να εξαφανιστεί η ρητίνη και να μείνει μόνο ο λεκές. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το ρούχο στο πλυντήριο.

Μια άλλη μέθοδος που θα συμπεριλάβουμε σε αυτό το σημείο είναι η χρήση ζεστού νερού. Σε αυτή την περίπτωση, μουλιάστε το λεκιασμένο μέρος του ρούχου σε ζεστό νερό για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσει η ρητίνη. Πριν κρυώσει το νερό, αφαιρέστε το ρούχο και τρίψτε την περιοχή με μια βούρτσα ή ένα σφουγγάρι με μαλακή τρίχα.

Αφαιρέστε τους λεκέδες ρητίνης από ρούχα με κρύο

Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο εάν η ρητίνη έχει ήδη στεγνώσει. Για να το κάνετε αυτό, τοποθετήστε το ρούχο στην κατάψυξη για να αφήσετε τον λεκέ να στερεοποιηθεί.

Στη συνέχεια, αφαιρέστε τον με μια βούρτσα ή σπάτουλα. Αν το εν λόγω ρούχο είναι ευαίσθητο, δεν συνιστούμε αυτή τη μέθοδο.

Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε ένα παγάκι στον λεκέ μέχρι να σπάσει. Να θυμάστε ότι όσο κι αν αφαιρέσετε τη ρητίνη, ο λεκές θα επιμείνει, οπότε πρέπει να πλύνετε το ρούχο στο χέρι ή στο πλυντήριο.

Άλλοι τρόποι για να αφαιρέσετε τους λεκέδες ρητίνης από τα ρούχα

Στη συνέχεια, θα δούμε μερικούς άλλους τρόπους για να αφαιρέσετε αυτόν τον λεκέ με φυσικά και χημικά προϊόντα.

Ασπράδι αυγού

Το ασπράδι αυγού συνιστάται για την αφαίρεση λεκέδων από ευαίσθητα ρούχα, όπως το μετάξι ή το μαλλί. Τοποθετήστε το ασπράδι αυγού πάνω στον λεκέ και αφήστε το να δράσει για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια, πλύνετε ως συνήθως.

Σόδα

Αν το λερωμένο ρούχο είναι ανοιχτόχρωμο, αυτή η τεχνική μπορεί να λειτουργήσει καλά. Ανακατέψτε μια σταγόνα ζεστό νερό με μαγειρική σόδα για να σχηματίσετε μια πάστα.

Εφαρμόστε στον λεκέ και αφήστε τη μαγειρική σόδα να δράσει για τουλάχιστον μια ώρα. Στη συνέχεια, πλύνετε το ρούχο ως συνήθως.

Ελαιόλαδο

Αν επιλέξετε αυτή τη μέθοδο, να είστε πολύ προσεκτικοί όταν πάτε να εφαρμόσετε το ελαιόλαδο στο λεκέ. Αν εισχωρήσει σε καθαρά σημεία του ρούχου, θα είναι δύσκολο να το αφαιρέσετε αργότερα.

Τοποθετήστε μια μικρή ποσότητα λαδιού πάνω στον λεκέ και αφήστε το να δράσει. Μετά από λίγα λεπτά, αφαιρέστε τη ρητίνη με μια σπάτουλα και προχωρήστε στο πλύσιμο. Αν θέλετε, μπορείτε να τρίψετε με ένα πανί με σαπούνι και νερό το λεκέ πριν το πλύσιμο.

Ασετόν

Σε αυτή την περίπτωση, μιλάμε ήδη για ένα επιθετικό χημικό προϊόν, το οποίο θα μπορούσε να βλάψει τα ρούχα, ειδικά αν είναι έντονων χρωμάτων ή ευαίσθητα. Βάλτε ασετόν σε ένα βαμβάκι και εφαρμόστε το στον λεκέ από ρητίνη με μικρές πιέσεις. Στη συνέχεια, πλύνετε το ρούχο ως συνήθως.

Αλκοόλη

Όπως και με το ασετόν, μιλάμε για ένα επιθετικό χημικό προϊόν, αν και πρόκειται για μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι πρέπει να το χρησιμοποιείτε σε ανοιχτόχρωμα ρούχα που δεν ξεθωριάζουν. Βρέξτε ένα βαμβάκι με οινόπνευμα και πιέστε τη ρητίνη μέχρι να απομακρυνθεί.

remove resin stains with alcohol
Το οινόπνευμα είναι αποτελεσματικό για τους λεκέδες. Ωστόσο, απαιτεί λεπτό χειρισμό, ενώ παράλληλα πρέπει να φροντίζετε το υπόλοιπο ύφασμα που δεν έχει λερωθεί.

Με υπομονή, μπορείτε να αφαιρέσετε τους λεκέδες ρητίνης από τα ρούχα

Ελπίζουμε να μπορείτε να εφαρμόσετε κάποιες από αυτές τις μεθόδους για να αφαιρέσετε τους λεκέδες ρητίνης από τα ρούχα σας. Να λαμβάνετε πάντα υπόψη τον τύπο του υφάσματος πριν επιλέξετε τον ένα ή τον άλλο.

Εξάλλου, ένα τζιν δεν είναι το ίδιο με μια μεταξωτή μπλούζα ή ένα μάλλινο πουλόβερ. Το καθένα χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Αν έχετε αμφιβολίες, δοκιμάστε τη μέθοδο σε ένα μέρος του ρούχου που δεν είναι ορατό για να τη δοκιμάσετε και να δείτε πώς αντιδρά το ύφασμα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • LAGO, J., FERNÁNDEZ, J., & DÍAZ, D. (2005). minimización de los residuos provenientes de la regeneración de las Resinas de las Plantas Desmineralizadoras del crp-amuay. Revista de la Facultad de Ingeniería Universidad Central de Venezuela20(4), 43-54.
  • Hernández, R., & Jordá, M. G. (1981). Plantas medicinales. Editorial Pax México.
  • López-Rodríguez, M., & MARTÍN-MARTÍN, C. (1996). Historiografía de plantas con esencias y resinas de uso en veterinaria (s. XVI-XIX). Ars Pharmaceutica (Internet)37(2), 261-292.
  • Altamirano Tene, M. P., & Pauta Coello, D. C. (2017). Experimentación y sistematización de procedimientos para eliminar diversas manchas de acuerdo al tipo de base textil(Bachelor’s thesis, Universidad del Azuay).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.